Απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

0
219

Πριν λίγη ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε με διάγγελμά του την απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας από όλους τους πολίτες από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Είναι ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που όμως πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται πλέον σε μέρες, αλλά με ώρες και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες. Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας, υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία. Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».

Ουσιαστικά στα όσα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στο διάγγελμα και για το οποίο έχουν ενημερωθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί από αύριο στις 6 το πρωί θα ισχύουν τα παρακάτω:

– Από αύριο Δευτέρα 23/03 (6 το πρωί), στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: α) είτε με έγγραφο του εργοδότη του (αν πρόκειται για μισθωτό) β) είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση (σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου). Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου (www.forma.gov.gr) ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη να συμπληρώνεται και χειρόγραφα. Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

– Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

– Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here