Αυτή είναι η αντιμετώπιση των μαθητών/τριων που συμμετέχουν στα σχολικά πρωταθλήματα…;

0
528

Πίσω από τις επιτυχίες των σχολικών ομάδων του Νομού μας τις τελευταίες ημέρες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, πέρα από τις χαρές των μαθητών-αθλητών για τις επιτυχίες και τις προκρίσεις, δυστυχώς υπάρχει και η κόπωση των ίδιων των πρωταγωνιστών που καλούνται να διαχειριστούν την κόπωση από τις διαδοχικές αγωνιστικές υποχρεώσεις, τα ταξίδια και τις κουραστικές μετακινήσεις τους, όπως και τη διαχείριση του πολύτιμου χρόνου μεταξύ αγωνιστικών υποχρεώσεων και προετοιμασίας στο σχολείο με το διάβασμα και τη μελέτη τους ειδικά στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Αλήθεια όμως, ποιος ευθύνεται για τον καθορισμό του αγωνιστικού προγράμματος των σχολικών ομάδων που συνδυάζεται με εξαντλητικά ταξίδια και δρομολόγια και ορισμούς αγώνων μέρα παρά μέρα ή ακόμη και με σερί αγωνιστικό διήμερο; Είναι στην οικονομική ευχέρεια και μόνο του κάθε σχολείου να διαθέσει χρήματα για τις μετακινήσεις ή τη διανυκτέρευση ή αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου; Γιατί λόγω της μη κάλυψης διανυκτερεύσεων, αναγκάζονται οι σχολικές ομάδες είτε να αποχωρήσουν από τη συνέχεια των διοργανώσεων, είτε είναι αναγκασμένες να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα από τα ξημερώματα για αυθημερόν ταξίδια για αγώνα και επιστροφή;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομάδα μπάσκετ κοριτσιών του 4ου ΓΕΛ Τρίπολης για την οποία προβλέπεται να δώσει εκτός έδρας αγώνα στο Βόλο το πρωί της Δευτέρας (03/04) και εφ’ όσον κερδίσει και προκριθεί, να αγωνιστεί την επόμενη μέρα στον Πειραιά. Για τα κορίτσια της ομάδας μπάσκετ του 4ου ΓΕΛ Τρίπολης σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε από το Υπουργείο να διατεθεί μόνο λεωφορείο για τις μετακινήσεις και τίποτα περισσότερο, γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Άρα δύο αγώνες μέσα σε 24 ώρες και 1030 χλμ μέσα σε 36 ώρες!

Τι σημαίνει αυτό; Ταξίδι πέντε ωρών από Τρίπολη για Βόλο το πρωί της Δευτέρας (03/04), που σημαίνει αναχώρηση από τις 04:00-05:00 τα ξημερώματα, ξεκούραση μισής ώρας (μίας;) και συμμετοχή των κοριτσιών στον προγραμματισμένο σχολικό αγώνα. Κι αν έρθει η πρόκριση; Επιστροφή στην Τρίπολη (704 χλμ πήγαινε-έλα) και νωρίς το πρωί της Τρίτης (04/04), νέο ταξίδι στον Πειραιά για το επόμενο νοκ-άουτ αγώνα αυθημερόν (άλλα 326 χλμ).

Τα παιδιά αλήθεια πότε θα συνέλθουν μετά από 5 ώρες ταξίδι αυθημερόν για να, παίξουν αγώνα; Και μετά την επιστροφή πότε σωματικά θα συνέλθουν ως αθλητές μετά από πολύωρα δρομολόγια ώστε την επόμενη να δώσουν ξανά αγώνα;

Το ίδιο απ’ όσο γνωρίζουμε ισχύει και για τη σχολική ομάδα ποδοσφαίρου του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης η οποία καλείται να ταξιδέψει αυθημερόν το πρωί της Δευτέρας για την Καρδίτσα, χωρίς να προβλέπεται ούτε και σ’ αυτή την περίπτωση διανυκτέρευση και επιστροφή στην Τρίπολη την ίδια ημέρα. Για «καλή της τύχη» η ομάδα του ΕΠΑΛ Τρίπολης αν προκριθεί δεν θα χρειαστεί να αγωνιστεί μετά από μία άλλα ύστερα από δύο μέρες στον Πειραιά.

Το καλό έρχεται κάπου εδώ. Ακόμη και αν οι γονείς των παιδιών ή χορηγοί, θελήσουν να βάλουν τα έξοδα για τη διανυκτέρευση των παιδιών, το Υπουργείο δεν το επιτρέπει! Μόνο λεωφορείο, χωρίς διανυκτερεύσεις και back to back ορισμοί αγώνων Δευτέρα – Τρίτη!

Αλήθεια! Τέτοιος προγραμματισμός για τη διεξαγωγή των αγώνων του σχολικού πρωταθλήματος, δεν συμβαίνει ούτε στο μεγάλα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Γιατί τέτοια αντιμετώπιση σε αθλητες/τριες – μαθητές/τριες; Ποιος ο λόγος; Αν είναι να αποφασίζεται η διεξαγωγή των σχολικών πρωταθλημάτων κατά αυτό τον τρόπο, καλύτερα να μην διεξάγεται καθόλου. Κι αν το Υπουργείο δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χρήματα, ικανά να καλύπτουν τις ανάγκες σε μετακινήσεις και διαμονές των σχολικών ομάδων σε μεγάλα τουλάχιστον ταξίδια και δεν μπορεί να προγραμματίζει πιο λογικά τις ημερομηνίες τέλεσης των αγώνων, καλύτερα να αναβάλει τις διοργανώσεις και από τη νέα σχολική χρονιά να μην μπει στη διαδικασία να διοργανώσει σχολικά πρωταθλήματα.

Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας καλό θα είναι να αναδιοργανώσουν το θεσμό των σχολικών πρωταθλημάτων σύντομα, γιατί αυτό που συμβαίνει με τους ορισμούς αγώνων, τις ημερομηνίες τα εξαντλητικά ταξίδια χωρίς την πρόβλεψη διανυκτερεύσεων, προσβάλουν την προσπάθεια των ίδιων των αθλητών/τριων-μαθητών/τριων, αδιαφορώντας για την ασφάλειά τους και τη σωματικής τους ακεραιότητα, λόγω εξαντλητικών αυθημερόν ταξιδίων και αγώνων μέρα παρά μέρα ή αμέσως την επόμενη μέρα.

Σε τελική ανάλυση αλλάξτε το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων που θα προβλέπει κοντινά ταξίδια στις πρώτες φάσεις και συμμετοχή περισσότερων ομάδων στις τελικές φάσεις. Ας καλύψετε έστω εκεί τα έξοδα για διανυκτερεύσεις των σχολικών ομάδων με τουρνουά 4-6 ημερών το πολύ για όσες ομάδες συμμετάσχουν και στην τελική τετράδα (ημιτελικοί, τελικοί).

Υ.Γ.1

Ο προβληματισμός μας δεν αφορά μόνο τις σχολικές ομάδες του 4ου ΓΕΛ του του 1ου ΕΠΑΛ Τρίπολης. Την ίδια ταλαιπωρία και τις ίδιες ανησυχίες είναι δεδομένο ότι θα καλούνται να διαχειριστούν πολλά ακόμη σχολείο της χώρας.

Υ.Γ.2

Αλήθεια τον προβληματισμό και τις ανησυχίες των γονέων που βλέπουν τα παιδιά τους να ταξιδεύουν ξημερώματα με πολύωρα ταξίδια αυθημερόν και συνεχείς αγώνες τα έχει «αφουγκραστεί» κανείς εκεί στο αρμόδιο Υπουργείο…;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here