Γιώργος Χρονόπουλος: «Στόχος μας να κάνουμε βήματα προόδου χρονιά με χρονιά»

0
673

Η αγωνιστική σεζόν ξεκινάει σταδιακά σε ότι αφορά τον τοπικό αθλητισμό. Ειδικότερα και στο χώρο του Βόλεϊ οι ρυθμοί ανεβαίνουν και τις επόμενες ημέρες η πρώτη φετινή αγωνιστική υποχρέωση του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης με αντίπαλο την ομάδα του ΣΦΠ Ίρις, αποτελεί γεγονός. Με αφορμή λοιπόν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της γυναικείας ομάδας του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης, το «Κ.Ε.» είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον προπονητή και εκ των υπευθύνων του συλλόγου κ. Γιώργο Χρονόπουλο.

Μια ενδιαφέρουσα κουβέντα πέρα από τις βλέψεις του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης σε όλα τα ηλικιακά τμήματα για την προσεχή περίοδο αλλά και τα αμέσως επόμενα χρόνια. Μια κουβέντα συνολικά για το τοπικό βόλεϊ τις προοπτικές του αθλήματος, την σημερινή κατάσταση και πράγματα που θα πρέπει να γίνουν για να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος.

 

– Ακόμη μια αγωνιστική σεζόν έρχεται για τον ΑΣΠΕΤ Τρίπολης με μεγάλο ενδιαφέρον. Με δεδομένο ότι τα κορίτσια του συλλόγου είναι ένα χρόνο πιο έμπειρα δουλεύοντας είναι αλήθεια αρκετά τους προηγούμενους μήνες να φανταστούμε ότι ο αγωνιστικός «πήχης» έχει ανέβει σε σχέση με πέρυσι;

Στόχος μας είναι κάθε μέρα που δουλεύουμε με τα παιδιά να βάζουμε ένα λιθαράκι και να γινόμαστε καλύτεροι. Θέλουμε να έχουμε μια φιλοσοφία προόδου και αυτή η φιλοσοφία που περνάμε αποτελεί στάση ζωής για όλους του τομείς όχι μόνο για το βόλεϊ. Σίγουρα ένας χρόνος επιπλέον με 40 περίπου παιχνίδια στις πλάτες κάποιων κοριτσιών που συμμετείχαν στις παγκορασίδες, κορασίδες και στο γυναικείο αποτελούν μεγάλη εμπειρία και παρακαταθήκη για κάτι καλύτερο.

Από την άλλη κάποια κορίτσια θα πλαισιώσουν για πρώτη φορά την γυναικεία ομάδα κάποια άλλα θα πάνε φέτος στην Γ’ Λυκείου με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τις προπονήσεις, ενώ κάποια άλλα πέρασαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις σε άλλες πόλεις. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι και φέτος θα πρωταγωνιστήσουμε στο πρωτάθλημα γυναικών παίρνοντας το εισιτήριο για τα play off διεκδικώντας την άνοδο στην Β’ Εθνική κατηγορία. Τον ίδιο πρωταγωνιστικό ρόλο ευελπιστώ θα έχουν φέτος όπως και πέρσι οι ομάδες Κ16 και Κ18 σου συλλόγου που  προκριθήκαν στη Β’ φάση τερματίζοντας μεταξύ 9-12 καλύτερες ομάδες τις Πελοποννήσου.

 

– Ο σύλλογος συνέχισε τις προπονήσεις το μεγαλύτερο διάστημα του φετινού Καλοκαιριού με αρκετή διάθεση από τα κορίτσια. Πόσο σημαντικό χαρακτηρίζεται από εσάς αυτό το διάστημα προετοιμασίας για την αγωνιστική του εξέλιξη, εν’ όψει μάλιστα μιας απαιτητικής χρονιάς.

Κάθε καλοκαίρι συνεχίζουμε τις προπονήσεις γιατί έχουμε την ευκαιρία το διάστημα αυτό που τα παιδιά δεν έχουν σχολείο και φροντιστήρια να δουλέψουν αρκετά και να μπορέσουν τα μικρότερα κορίτσια που έρχονται από πίσω να μειώσουν την ψαλίδα με τα πιο προχωρημένα για να έχουν τα αγωνιστικά μας τμήματα ένα ομοιογενές σύνολο. Από την άλλη με τα πιο μεγάλα κορίτσια έχουμε την πολυτέλεια να δουλέψουμε περισσότερο σε τεχνική και δύναμη κάτι που δεν είναι εύκολο στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου.

Θεωρούμε λοιπόν βασική προϋπόθεση τις καλοκαιρινές προπονήσεις για μια ομάδα σαν την δική μας που όλα τα τμήματα της πρωταγωνιστούν στα πρωταθλήματά τους, προσπαθώντας και εδώ να αλλάξουμε την νοοτροπία πολλών γονιών που περνάει και στα παιδιά ότι το καλοκαίρι ξεκουραζόμαστε. Το καλοκαίρι λοιπόν ξεκουραζόμαστε από το σχολείο και τα φροντιστήρια όχι από το παιχνίδι όχι από το άθλημα που αγαπάς. Όποιος έχει στόχο και επιθυμία να ανεβάσει το αγωνιστικό του επίπεδο θα πάει δυο βδομάδες διακοπές και μετά θα δουλέψει. Εμείς τους δίνουμε την ευκαιρία και το κίνητρο να το πετύχουν, από εκεί και πέρα ο καθένας βάζει μόνος του τους στόχους που έχει και τις φιλοδοξίες του. Ο ρόλος ο δικός μας δεν είναι να κάνουν κάτι με το ζόρι, ο δικός μας ρόλος είναι να μάθουμε στα παιδιά να σκέφτονται.

 

– Η ομάδα από πέρυσι ειδικά δείχνει να θέτει χρόνο με το χρόνο όλο και πιο ουσιαστικό στόχο τη διεκδίκηση της ανόδου στην Β’ Εθνική κατηγορία. Εκτιμάτε ότι ο στόχος αυτός είναι θέμα χρόνου για να υλοποιηθεί; Είναι έντονη επιθυμία του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης να εκπροσωπήσει το Αρκαδικό βόλεϊ στην Β’ Εθνική;

Επιθυμία και όνειρα έχουμε και τα όνειρά μας πηγάζουν από το ότι τα προηγούμενα χρόνια πρωταγωνιστούμε στο πρωτάθλημα βρισκόμενοι στην πρώτη ή δεύτερη θέση διεκδικώντας την άνοδό μας στα μπαράζ. Από την άλλη δεν είναι αυτοσκοπός γιατί πάνω από όλα είμαστε ρεαλιστές. Η γυναικεία ομάδα μας εκτός από δυο – τρεις μεγαλύτερες σε ηλικία κοπέλες αποτελείται από παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου. Η ομάδα αυτή δεν μπορεί να είναι η ίδια για δυο τρία χρόνια αφού κάποιες περνάνε σε σχολές και φεύγουν ενώ κάποιες άλλες μικρότερες έρχονται. Έτσι, δεν είναι εύκολα τα πράγματα όταν αντιμετωπίζεις ομάδες που αποτελούνται αποκλειστικά από γυναίκες οι οποίες έχουν περισσότερες εμπειρίες και παραστάσεις και από μεγαλύτερες κατηγορίες.

Επίσης για εμάς είναι δύσκολο να κάνουμε μια μεταγραφή από άλλη πόλη αφού τα έξοδα μετακίνησης διαμονής κ.α είναι πολλά, σε αντίθεση με ομάδες π.χ. από τη Καλαμάτα που υπάρχει μεγάλη πληθώρα παικτριών που ζουν εκεί που αγωνίζονταν σε Β’ εθνική και Α2 κατηγορία με τον Μεσσηνιακό, Απόλλωνα, Ακρίτα, και για λόγους οικογενειακούς η των πολλών και μακρινών ταξιδιών που απαιτούν αυτές οι κατηγορίες μπορούν να πάνε σε μια ομάδα της Καλαμάτας που μετέχει στο τοπικό όπως τον Ποσειδώνα. Εμείς στηριζόμαστε στα δικά μας παιδιά στις δικές μας δυνάμεις.

 

– Να περιμένουμε σύντομα και επιτυχίες σε επίπεδο κορασίδων και παγκορασίδων; Άλλωστε χρονιά με τη χρονιά βλέπουμε ότι οι νεαρές αθλήτριες του συλλόγου γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές βελτιώνοντας φυσική κατάσταση αλλά και τεχνική.

Κοιτάξτε, κάθε χρόνο πρωταγωνιστούμε. Πέρυσι τερματίσανε και οι δυο αυτές ομάδες μεταξύ των 9 με 12 καλύτερων ομάδων στην Πελοπόννησο ανάμεσα στις 62. Είναι και αυτό μια μεγάλη επιτυχία. Από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο οι φουρνιές που έρχονται από πίσω. Τι υλικό έχεις την δεδομένη χρονιά. Για να πετύχεις όμως κάτι σημαντικό πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά σωστή νοοτροπία. Σε αυτό δίνουμε μέγιστη σημασία. Ό,τι και να κάνεις στις προπονήσεις αν δεν έχεις χτίσει στα παιδιά νοοτροπία και χαρακτήρα δεν μπορείς να πας μακριά. Πρέπει να μάθουν να σέβονται τις συμπαίκτριες τους και τους προπονητές τους και όταν λέω να σέβονται δεν εννοώ να μιλούν ευγενικά, εννοώ να το δείχνουν με πράξεις. Να καταλάβουν ότι όλοι είναι υπηρέτες του συνόλου που δεν χωρά το εγώ αλλά το εμείς. Θα πρέπει να οικοδομηθεί η συντροφικότητα, η μία να νοιάζεται για τα προβλήματα της άλλης.

Θεωρώ πως το χτίσιμο της σχέσης τους βοηθά να θέλουν να παίξουν για σένα, για την ομάδα, για τις συμπαίκτριές τους. Προσωπικά η μεγαλύτερη μου χαρά είναι όταν έρχονται αθλήτριες που είχαμε και μας ευχαριστούσαν γι’ αυτά που τους προσφέραμε στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας τους και πόσο τους βοηθήσαμε να αντιμετωπίζουν δύσκολες αλλά και επιτυχημένες καταστάσεις της ζωής τους. Έρχονται και σου λένε ότι είχες δίκιο τώρα καταλαβαίνουμε τι μας έλεγες. Για μένα αυτό είναι το μεγάλο «στοίχημα» δεν αντλώ την ικανοποίησή μου μόνο στο να μάθω την πάσα, το καρφί ή την μανσέτα. Αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να δεις την μεγάλη εικόνα. Η προπονητική για μένα πάνω απ’ όλα είναι η διαχείριση του ανθρώπινου παράγοντα. Αυτό αποτελεί μεγάλο κίνητρο για μένα.

 

-Μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα 2-3 χρόνια κάποια αθλήτρια του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης σε κλιμάκιο Εθνικής ομάδας ή ακόμη και παρουσία στα μικρά Αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα;

Μέχρι σήμερα έχουν περάσει ορισμένα κορίτσια από τα κλιμάκια των προεθνικών ομάδων. Υπάρχουν ταλέντα στην κατηγορία των μίνι αυτή την στιγμή που έχουν τις προδιαγραφές για κάτι καλό. Από κει και πέρα σημαντικό είναι και σε αυτό κινούμαστε και εμείς αλλά και η ομοσπονδία το πρόγραμμα «παίζω βόλεϊ» στα σχολεία να έρθουν παιδιά που να έχουν εκείνα τα σωματικά προσόντα ώστε με την δουλεία και τις σωστές κινήσεις να εκπροσωπήσουμε την πόλη μας με παίχτριες στα μικρά αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα. Θέλει όμως προσπάθεια και από τους γυμναστές των σχολείων αλλά και τους γονείς ώστε να φέρουν τα παιδιά στο βόλεϊ.

 

– Πάμε λίγο να μιλήσουμε για το Αρκαδικό βόλεϊ σήμερα. Η άποψή σας; Μήπως ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός και περισσότερες ομάδες θα ανέβαζαν το αγωνιστικό επίπεδο στο Νομό μας;

Το θέμα δεν είναι ποσοτικό αλλά, ποιοτικό. Το να υπάρχουν πολλές ομάδες μη ανταγωνιστικές απλά και μόνο για να υπάρχουν δεν ανεβάζουν το επίπεδο. Ούτε στα δικά μας παιδιά προσφέρει κάτι ούτε στα παιδιά της άλλης ομάδας. Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχαν περισσότερες και καλές ομάδες Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν ομάδες, ούτε είναι εύκολο οι ήδη υπάρχουσες να λειτουργήσουν σε σωστές βάσεις για να έχουν μια προοδευτική πορεία. Απαιτεί πολύ μεράκι, αγάπη για το άθλημα αρκετό χρόνο και γερό στομάχι γιατί πολλές φορές πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα στοχεύοντας το αυτονόητο.

 

– Παρατηρούμε την ίδια ώρα ότι δεν είναι και πολλοί αυτοί που ασχολούνται με το άθλημα του βόλεϊ στην περιοχή μας! Σήμερα ο ΑΣΠΕΤ Τρίπολης δεν έχει για παράδειγμα κανένα πρόβλημα με το προπονητικό του επιτελείο. Τα επόμενα χρόνια όμως…; Σας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν από πίσω για την ώρα παιδιά ή νέοι που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με το άθλημα στην πόλη μας;

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία του βόλεϊ στην πόλη μας θα δείτε ότι κάποιοι άνθρωποι σε κάποιες περιόδους έτρεξαν το άθλημα και μάλιστα σε ευνοϊκές συνθήκες, αφού τότε δεν υπήρχαν τάμπλετ, play station, κινητά, απαιτητικά φροντιστήρια από το γυμνάσιο, εκμάθηση δυο ξένων γλωσσών, ενώ τα παιδία έπαιζαν καθημερινά στις αλάνες και στο στάδιο. Για ανατρέξτε τα τελευταία 25 χρόνια ποιος κατέβαζε γυναικεία ομάδα στη πόλη μας, την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και ποιος την ανέβασε και την κράτησε 3 χρόνια στην Β’ Εθνική.

Η Ρούλα η Πεντεφούντη. Όταν για διάφορους επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους σταματούσε δεν υπήρχε ομάδα να συμμετέχει στο πρωτάθλημα… Άρα, αυτό το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Όσο είμαστε καλά λοιπόν μαζί με μια ομάδα ανθρώπων θα συνεχίζουμε. Θεωρώ όμως ότι αυτή την στιγμή στην ομάδα υπάρχουν κορίτσια που μετά τις σπουδές τους και εφόσον επιστρέψουν στην Τρίπολη, θα ασχοληθούν πέρα από παίχτριες και ποιο ενεργά και διοικητικά με την ομάδα, γιατί αυτή η ομάδα είναι η ομάδα τους, είναι η αγάπη τους είναι δημιούργημα τους, είναι το δεύτερο σπίτι τους.

 

– Έχει μέλλον το Αρκαδικό βόλεϊ; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να δούμε ακόμη καλύτερες μέρες στο τοπικό βόλεϊ;

Μέλλον θα υπάρχει εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που θα τρέχουν να φέρουν παιδιά στο άθλημα. Που θα τρέχουν για να βρουν ώρες και εγκαταστάσεις για προπονήσεις. Που θα βάζουν χρήματα, άνθρωποι που κόντρα στην εποχή και το ρεύμα θα πρέπει να προσπαθούν και να προσπαθούν και να ξαναπροσπαθούν να αλλάξουν την αντίληψη ότι ο αθλητισμός δεν είναι μέχρι την έκτη δημοτικού ή τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου. Αντιθέτως αποτελεί παράγοντας βασικός που βελτιώνει τις ικανότητες μάθησης και την απόδοση του εγκεφάλου του παιδιού αφού οξυγονώνει καλύτερα τα κέντρα του μυαλού, συνεισφέροντας παράλληλα στην καλύτερη ψυχική και σωματική του υγεία.

Πολλά είναι τα παραδείγματα που φέρνουμε στα παιδιά μαθητών, που αρίστευσαν στο σχολείο και στις Πανελλήνιες συνδυάζοντας τον αθλητισμό με την ομάδα τους και το διάβασμα. Άλλωστε η δήλωση του πρώτου των πρώτων στις φετινές Πανελλαδικές  εξετάσεις ότι «Ο ανασταλτικός παράγοντας που βίωσα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ήταν οι ψυχολογικές μου πτώσεις, τις οποίες εκμηδένιζα μέσω της άθλησης στην ομάδα μου» πρέπει να προβληματίσει όλους.

 

– Η νέα Δημοτική αρχή άλλαξε εδώ και λίγες ημέρες, κάτι το οποίο έχει γίνει και με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για θέματα Αθλητισμού. Σκοπεύετε ως σύλλογος να προγραμματίσετε μια συνάντηση όπου θα μιλήσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος;

Θεωρώ ότι η καινούργια Δημοτική Αρχή με την παρουσία του συναδέλφου, του Δημήτρη του Μακαρούνη στο χώρο του αθλητισμού ως προπονητή επί σειρά ετών, του Ηλία Κούρου με την εμπειρία που διαθέτει από την επιτυχημένη αυτοδιοικητική του πορεία, ο οποίος ανέλαβε το Νομικό Πρόσωπο στο οποίο ανήκει το ΔΑΚ, αλλά και του Δημάρχου του Κώστα του Τζιούμη που πέρα από παλιός ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και φίλος του αθλητισμού γενικότερα, ήταν και πρόεδρος του ΔΑΚ την δεύτερη τετραετία Κοτσιάνη με πολλές παρεμβάσεις στην αναβάθμιση του σταδίου γνωρίζουν τα προβλήματα και σίγουρα έχουν την διάθεση να ασχοληθούν για να δώσουν λύσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι ο αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου με την ανάληψη των καθηκόντων του θα καλέσει όλα τα σωματεία σε μια σύσκεψη.

 

– Όταν έρθει αυτή η στιγμή ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα θέτατε στο τραπέζι προς συζήτηση ή προς εξεύρεση λύσης;

Είναι αυτό που απασχολεί όλα τα σωματεία, η κατασκευή ενός κλειστού προπονητηρίου. Είναι βασική προϋπόθεση για  να πάει μπροστά ο αθλητισμός. Μου λέγατε πριν για διακρίσεις κ.λ.π. Γνωρίζετε ότι έρχονται να γραφτούν παιδιά και δεν έχουμε ώρες να τα βάλουμε; Μας ρωτούν αν έχουμε αντρική ομάδα και δεν προχωράμε σε αυτό το εγχείρημα γιατί δεν υπάρχουν ώρες για προπόνηση; Όπως μου είχε προτείνει ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ ο κ. Κανελλόπουλος θα μπορούσε με το πρόγραμμα «φιλόδημος» να γίνει ένα κλειστό προπονητήριο απλής κατασκευής, όχι γυμναστήριο με κερκίδες κ.λ.π. στο χώρο του ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ δίπλα στο κολυμβητήριο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Θα ήταν ένα έργο που θα εξυπηρετούσε εκατοντάδες παιδιά.

 

– Σαν κλείσιμο της ενδιαφέρουσας αυτής κουβέντας, ποιοι είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους λειτουργεί και δουλεύει ο ΑΣΠΕΤ Τρίπολης εν’ όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου και όχι μόνο;

Ο ΑΣΠΕΤ έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία από την ημέρα που ιδρύθηκε. Αυτή είναι από την μια να δώσει το κίνητρο στα μικρά παιδιά της περιοχής μας να έρθουν και να ασχοληθούν με το βόλεϊ διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα τους σύμφωνα με το Ευ Αγωνίζεσθαι και τις αξίες του αθλητισμού, ενθαρρύνοντας τα να αναπτύξουν εκείνες τις δεξιότητες, τα προσόντα και τα χαρακτηριστικά ώστε να συμμετάσχουν στα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου, και από την άλλη είναι να διδάξει και να εμπνεύσει τα παιδιά να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Θέλουμε να περάσουμε μηνύματα σημαντικά για την ζωή τους όχι μόνο για τον αθλητισμό.

Μηνύματα που θα τα κάνουν δυνατά να ξεπερνούν διάφορές καταστάσεις της ζωής τους. Να μάθουν να διαχειρίζονται την ήττα ή την νίκη, να μάθουν ότι η δύναμη έρχεται όταν περνάς δύσκολα και δεν τα παρατάς, δεν έρχεται με τις νίκες. Να μάθουν τις έννοιες της ομαδικότητας, της συνεργασίας και του σεβασμού. Θέλουμε η προπόνηση για τα παιδιά να αποτελεί μια πρόβα εξέλιξης και από την άλλη να αποτελεί το καταφύγιο από την ρουτίνα τους, να χαίρονται, να διασκεδάζουν, να εκτονώνονται, να επικοινωνούν, να προσπαθούν, να συνεργάζονται.

Θέλουμε να είναι ευτυχισμένα και μετά επιτυχημένα. Θέλουμε πρωτίστως να γίνουν καλοί άνθρωποι. Σε αυτή την προσπάθεια μας θέλουμε την πόλη δίπλα μας και μπορώ να πω πως σε σημαντικά παιχνίδια ο φίλαθλος κόσμος αποτέλεσε τον 7ο παίχτη μας, και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Όλοι μαζί λοιπόν «στηρίζουμε την ομάδα μας επενδύουμε στην πόλη μας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here