Γ’ Εθνική κατηγορία – 1ος όμιλος: Από τα ανταγωνιστικότερα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών!

0
707

Η φετινή Γ’ Εθνική κατηγορία εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά απαιτητική τόσο σε ότι αφορά τη «μάχη» του τίτλου (ανεβαίνουν οι πρωτοπόροι κάθε ομίλου ύστερα από αγώνες play-off), όσο και αυτή του υποβιβασμού (υποβιβάζονται ουσιαστικά οι έξι τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου), χαρακτηρίζεται καθόλου άδικα και ως η ανταγωνιστικότερη των τελευταίων τουλάχιστον ετών. Απ’ όπου και αν προσεγγίσει κανείς αυτή τη διαπίστωση θα κατανοήσει ότι είναι έτσι τα πράγματα.

Σχετικά με τη «μάχη» του τίτλου, τουλάχιστον στον 1ο όμιλο με Αρκαδικό ενδιαφέρον και εκπροσώπους ομάδες της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, το πρώτο μισό της κανονικής διάρκειας είναι εξαιρετικά συναρπαστικό. Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, δεν «συγκατοικούν» ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά πέντε ομάδες! Με 19 βαθμούς βρίσκονται η ΑΕ Γλαύκου Εσπέρου, η Παναχαϊκή ΓΕ, ο ΚΑΠ, ο ΚΑΟ Κορίνθου Παλαίμωνας και η Νήαρ Ηστ. Ένα μόλις ένα βαθμό χαμηλότερα βρίσκεται η εξαιρετικά ανταγωνιστική ομάδα του Δίωνα Κυπαρισσίας με 18 βαθμούς. Μια ομάδα που λίγες ημέρες νωρίτερα ενισχύθηκε με έναν σπουδαίο αθλητή, όπως είναι ο Μιχάλης Πελεκάνος, «απειλώντας» για την «αντεπίθεσή» της στον β’ γύρο.

Μια δεύτερη διαπίστωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πρωτοπόροι μετά από 11 αγωνιστικές έχουν ήδη τρεις ήττες, γεγονός που αποτυπώνει πόσο μεγάλος ανταγωνισμός υπάρχει και πως καμία από τις ομάδες που διεκδικούν πρωτάθλημα δεν θα πετύχει αυτό το στόχο στο τέλος χωρίς να παλέψει πολύ, αλλά και με βαθμολογικές απώλειες.

Μια τρίτη διαπίστωση «έρχεται» για να επιβεβαιώσει ότι μια ομάδα Γ’ Εθνικής φέτος, για να καταφέρει απλά να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία, θα πρέπει να κάνει σχεδιασμό πρωταθλητισμού. Κι αυτό γιατί αν η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θεωρητικά ολοκληρωνόταν σήμερα μετά από τις έως τώρα πραγματοποιθείσες 11 αγωνιστικές, η Νήαρ Ήστ που ισοβαθμεί με τις υπόλοιπες ομάδες στην κορυφή αλλά υστερεί σε ισοβαθμίες και βρίσκεται 5η στη βαθμολογία, καθώς και η 7η (ιδιαίτερα ανταγωνιστική) ομάδα του Δίωνα θα συμμετείχαν στη διαδικασία των play-out προκειμένου να αποφύγουν τον υποβιβασμό τους. Αρχικά με τη διασταύρωση τους με ομάδες της τελευταίας τετράδας, αλλά στη συνέχεια ακόμη και με ομάδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην 7η και 8η θέση όπως η Καλαμάτα ΣΚ και η Καλαμάτα 1980.

Φυσικά η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης που προβλέπει τα αμέσως επόμενα χρόνια αρκετά λιγότερες ομάδες στις Εθνικές κατηγορίες, κάνει φέτος τη σεζόν 2022-23 μεταξύ άλλων και της Γ’ Εθνικής, εξαιρετικά απαιτητική. Μόνο όσες ομάδες βρίσκονται στην πρώτη τετράδα με το τέλος της κανονικής διάρκειας, θα έχουν εξασφαλισμένη την παραμονή. Ομάδες δηλαδή που μέχρι στιγμής βρίσκονται δυναμικά σε τροχιά τίτλου και ανόδου στην παραπάνω κατηγορία.
Τρίτη διαπίστωση έχει να κάνει με τον Πήγασο Θυρέας που με βάσει το φετινό του μπάτζετ και έτσι όπως εξελίσσεται το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία. Είχε την «ατυχία» να ανέβει και να συμμετάσχει στη Γ’ Εθνική κατηγορία με την ανταγωνιστικότερη σεζόν των τελευταίων αρκετών ετών! Αυτό δεν μπορεί ωστόσο να ακυρώσει την προσπάθεια που καταβάλει ο Αρκαδικός σύλλογος. Αντιθέτως η προσπάθεια των «βυσσινί» θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τελευταίο επίσημο ματς της σεζόν. Οι αγωνιστικές εμπειρίες της φετινής χρονιάς θα αποτελέσουν ιδιαίτερα ωφέλιμες για την εξέλιξη των ντόπιων νεαρών αθλητής της ομάδας.

Τελευταία διαπίστωση έχει να κάνει με ένα σπάνιο φαινόμενο (μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα) για τις ομάδες της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ που συμμετέχουν στο φετινό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Καταρχάς είναι ελάχιστες οι σεζόν τα τελευταία 30 χρόνια στα οποία η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ εκπροσωπήθηκε στο εν’ λόγω πρωτάθλημα με τόσες πολλές ομάδες (τρεις στον αριθμό) την ίδια χρονιά. Στη συντριπτική πλειοψηφία όσων ομάδων τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν στη Γ’ Εθνική από την Ένωση μας δυστυχώς «κυριαρχούσε» το φαινόμενο «ασανσέρ», με ομάδες που ανέβαιναν κατηγορία τη μία χρονιά και την επόμενη υποβιβάζονταν. Φέτος ωστόσο μέχρι στιγμής οι Δίωνας Κυπαρισσίας, Καλαμάτα ΣΚ, ακόμη και η Καλαμάτα ’80, τις τελευταίες αγωνιστικές δείχνουν ικανές να διεκδικήσουν την παραμονή τους σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική σεζόν, που ανάλογη τα προηγούμενα χρόνια θα απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here