Η επανεκκίνηση στον Αρκαδικό αθλητισμό και τα ερωτηματικά

0
537

Το τελευταίο διάστημα το γεγονός της πανδημίας του κορωνοϊού έχει προκαλέσει την ολοκληρωτική αναστολή λειτουργίας όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλα τα αθλήματα, επηρεάζοντας όλη την αγωνιστική δραστηριότητα και των Αρκαδικών συλλόγων και αθλητών/τριών. Το γεγονός του περιορισμού της διάδοσης του ιού τις τελευταίες ημέρες, φέρνει εξελίξεις με αποφάσεις τις επόμενες ημέρες για επιστροφή στην «κανονικότητα» σταδιακά σε όλους τομείς και όπως όλα δείχνουν και στον αθλητισμό.

 

Σχετικά «ξεκάθαρη» η κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου…

Με την προοπτική της επιστροφής στην κανονικότητα και στον αθλητισμό τις επόμενες εβδομάδες και φυσικά λόγω των πολύ στενών σε πολλές περιπτώσεις χρονικών περιθωρίων γεννούνται παράλληλα διάφορα ερωτηματικά.

ΦΩΤΟ: ASTERASTRIPOLIS.GR

Αρχικά το πρωτάθλημα της Super League διεκόπη στο φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Κι αν η εκκρεμότητα για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των κατόχων Ευρωπαϊκών εισιτηρίων μέσω της διαδικασίας των play-off προκαλεί έναν «πονοκέφαλο» στη διοργανώτρια αρχή και τους συλλόγους, η διαδικασία των play-out και της θέσης του Αστέρα συγκριτικά με τις επικίνδυνες θέσεις της βαθμολογίας, δεν αποτελούν σοβαρή «εκκρεμότητα». Οι όποιες εξελίξεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τον Αρκαδικό σύλλογο, που μάλλον σκέφτεται περισσότερο την επόμενη χρονιά και το σχεδιασμό αυτής.

Στην Γ’ Εθνική κατηγορία απομένουν τρεις αγωνιστικές σε ότι αφορά τουλάχιστον τον 6ο όμιλο. Ο Παναρκαδικός ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία. Λογικά αν μέσα στο Μάιο το πρωτάθλημα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση θα είναι ζήτημα 2-3 εβδομάδων να ολοκληρωθεί η σεζόν, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Για την Αρκαδική ομάδα κατά συνέπεια δεν υπάρχουν «ανοιχτές» αγωνιστικές εκκρεμότητες που να προβληματίζουν τους ιθύνοντες των «πρασίνων».

Στα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου επίσης η αγωνιστική δράση που εκκρεμεί δεν ξεπερνά τις τρεις αγωνιστικές και κατά συνέπεια η ΕΠΣΑ Αρκαδίας δεν έχει κανένα λόγο να αποφασίσει τη μη ολοκλήρωση κάποια στιγμή των τοπικών πρωταθλήματων, μετά το «πράσινο φως» της ΕΠΟ. Παράλληλα σχεδόν έχει ξεκαθαρίσει η «μάχη» τίτλου στο Α’ τοπικό, του Β’ τοπικού και το θέμα της παραμονής στην Α’ τοπική κατηγορία.

 

Πιο «περίπλοκη» η κατάσταση στο μπασκετικό χώρο…

Στο μπάσκετ η κατάσταση δείχνει να είναι πιο περίπλοκη, καθώς σε κάποια πρωταθλήματα με Αρκαδικό ενδιαφέρον υπολείπονται αρκετές αγωνιστικές ακόμη για την ολοκλήρωσή τους. Αρχικά στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, το πρωτάθλημα διεκόπη στην 18η αγωνιστική. Αυτό σημαίνει ότι υπολείπονται ακόμη οκτώ αγωνιστικές ή πιο απλά οκτώ εβδομάδες. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποφασίσει η ΕΟΚ για αυτό το θέμα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εμβόλιμες αγωνιστικές στη διάρκεια της εβδομάδας αν υπάρχει πρόθεση για ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, κάτι που θα απαιτεί τουλάχιστον 4-5 εβδομάδες.

Στην Α1 τοπική κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ το πρωτάθλημα διεκόπη στην 17η αγωνιστική με αποτέλεσμα την εκκρεμότητα πέντε αγωνιστικών μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και δύο έως έξι αγωνιστικών στη διάρκεια των play-off, μέχρι την ανάδειξη του πρωταθλητή. Στο σύνολο στην χειρότερη περίπτωση η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ θα χρειαστεί 5 εβδομάδες για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος με συνεχείς εμβόλιμες αγωνιστικές.

Αν δοθεί το «πράσινο φως» από την ΕΟΚ, η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ δεν θα έχει σοβαρό πρόβλημα να ολοκληρώσει τα τοπικά πρωταθλήματα, καθώς κάθε χρονιά η μικρότερη στην τάξη τοπική κατηγορία (Β’) διεξάγεται μετά τον Απρίλιο και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Σίγουρα πάντως το πρωτάθλημα πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου να γίνει γνωστή η ομάδα που θα ανέλθει στην Γ’ Εθνική κατηγορία αλλά και αυτές που θα υποβιβαστούν στο Α2 τοπικό.

Στην Α2 τοπική κατηγορία υπάρχει η εκκρεμότητα των ημιτελικών των play-off (μπαράζ ανόδου για την Α1 κατηγορία) καθώς και ο αγώνας κατάταξης για την 1η και 3η θέση, κάτι που απαιτεί σύνολο 4-6 αγωνιστικές που με εμβόλιμες αγωνιστικές θα χρειαστεί 3-4 εβδομάδες. Για τον ΣΕΦΑ Αρκαδικό είναι μεγάλη εκκρεμότητα η διεξαγωγή των play-off και η διεκδίκηση της ανόδου στην Α1 τοπική κατηγορία.

Για το γυναικείο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ απομένει η διεξαγωγή συνολικά εφτά αγωνιστικών, που στην χειρότερη περίπτωση θα απαιτήσει συνολικά τέσσερις εβδομάδες. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί η πρωταθλήτρια ομάδα η οποία θα συμμετάσχει στα μπαράζ ανόδου για την Α2 Εθνική κατηγορία.

Σε επίπεδο πρωταθλημάτων υποδομής σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχουν ουσιαστικές πλέον εκκρεμότητες. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν θα διεξαχθούν οι προκριματικές και τελικές φάσεις των Πανελληνίων πρωταθλημάτων. Για το ΜΙΝΙ πρωτάθλημα Μπάσκετ είναι άγνωστο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί το φετινό πρωτάθλημα.

Στην Α1 κατηγορία ΕΣΚΑΚ οι εκκρεμότητες στο πρωτάθλημα είναι πολύ μικρές και δεν απασχολούν ουσιαστικά τον Πήγασο Άστρους που είναι αδιάφορος για το υπόλοιπο διάστημα του πρωταθλήματος.

 

Τι ισχύει για τον υπόλοιπο τοπικό αθλητισμό…

Στο χώρο του βόλεϊ τα τοπικά πρωταθλήματα έχουν εκκρεμότητες τόσο σε επίπεδο γυναικών όσο και στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες. Ειδικά για τον ΑΣΠΕΤ Τρίπολης εκκρεμούν αναμετρήσεις σε επίπεδο γυναικών, κορασίδων και παγκορασίδων. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ», δεν αποκλείεται οι αποφάσεις της Ένωσης για την τύχη των πρωταθλημάτων και τις ομάδες ανόδων να κρύβουν εκπλήξεις! Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Πιθανή ωστόσο ματαίωση των διοργανώσεων στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες.

Στο χώρο του κλασικού αθλητισμού η προετοιμασία των αθλητών/τριών για την σεζόν, έχει ανασταλεί σχεδόν ένα μήνα προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στην εξασφάλιση του κορύφωσης της απόδοσης. Σίγουρα οι αθλητές θα επηρεαστούν αρκετά και θα χρειαστεί αρκετό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει σε επίπεδο προετοιμασίας πριν τα διασυλλογικά πρωταθλήματα και τα Πανελλήνια πρωταθλήματα!

Χαρακτηριστικό μόνο το γεγονός ότι πέρυσι τέτοια εποχή είχαν διεξαχθεί τουλάχιστον δύο διασυλλογικά πρωταθλήματα (παίδων-νεανίδων και παμπαίδων – παγκορασίδων). Πέρυσι τέτοια εποχή επίσης όλα ήταν έτοιμα για το Φεστιβάλ Ρίψεων αλλά και για το διασυλλογικό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών). Πιθανόν να δοθεί παράταση στη σεζόν με την ανάλογη προσαρμογή και ενέργειες της IAAF που θα επιτρέψουν και στον ΣΕΓΑΣ ίσως να τραβήξει τη σεζόν ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, από τη στιγμή μάλιστα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μετατέθηκαν για το 2021. Ο «πονοκέφαλος» είναι πολύ μεγάλος πάντως τόσο για την κεντρική διοίκηση της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ όσο και για τις αντίστοιχες των τοπικών ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ανά την Ελλάδα και στη δική μας περίπτωση της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στο αρκετά διαδεδομένο άθλημα του Τένις επίσης η αναστολή της αγωνιστικής δραστηριότητας και των προπονήσεων έχει επηρεάσει τους αθλητές. Θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα προετοιμασίας, ενώ τίποτα δεν είναι δεδομένο σε ότι αφορά τις νέες ημερομηνίες των αθλητικών διοργανώσεων στο Καλαντάρι της Ομοσπονδίας και των τοπικών Ενώσεων.

Τέλος υπάρχουν πολλά άλλα σπορ με προγραμματισμένες δράσεις οι όποιες λόγω της πανδημίας με τον Κορωνοϊό τινάχτηκαν στον «αέρα». Καλώς εχόντων των πραγμάτων από την επόμενη εβδομάδα με την σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνίας, θα δούμε τι αποφάσεις θα παρθούν ανά Ομοσπονδία για τις διάφορες διοργανώσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here