Η Κάλλια Πολυχρονοπούλου μιλά για τις ακαδημίες του ΠΟ Τρίπολης

0
289

Οι πρόσφατες επιτυχίες στο χώρο της ποδηλασίας και για τους αθλητές του ΠΟ Τρίπολης αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως για να παραχωρήσει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη η πολύπειρη αθλήτρια και προπονήτρια στις ακαδημίες του ΠΟ Τρίπολης, Κάλλια Πολυχρονοπούλου στη Δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης και στο μικρόφωνο του «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ».

Η ίδια μίλησε για το «μέλλον» του συλλόγου και του αθλήματος της ποδηλασίας στην πόλη μας, αλλά και της προσπάθεια που καταβάλει ο ΠΟ Τρίπολης να προσελκύσει νέα παιδιά στο χώρο.

Τις προηγούμενες ημέρες μεγάλες διακρίσεις αποτέλεσαν γεγονός για τον Παναθλητικό Όμιλο Τρίπολης. Αλήθεια πόσο σημαντικό αποτελεί αυτό για την ύπαρξη κινήτρων σε ότι αφορά τα παιδιά των ακαδημιών, ώστε να αγαπήσουν περισσότερο το άθλημα της ποδηλασίας;

Με την ευκαιρία θέλω να δώσω και τα δικά μου συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και των δύο συλλόγων της Τρίπολης που διακρίθηκαν αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν προσπαθώντας για το καλύτερο. Ήταν πολύ σημαντικές διακρίσεις. Σε ότι αφορά το ερώτημα, ναι, είναι κίνητρο για τις μικρές ηλικίες γιατί βλέπουν τα μεγαλύτερα παιδιά με τα μετάλλια και τις διακρίσεις και αυτό αποτελεί βασικό κίνητρο για κάποιον που σκέφτεται να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό. Σημαντικό να αποκομίζει εικόνες και είδωλα για τα όνειρα που σκέφτεται να πραγματοποιήσει στον αθλητισμό και την ποδηλασία. Βλέπουν ότι οι κόποι και η συνεχής δουλειά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Δώστε μας μια εικόνα της δεδομένη στιγμή σε ότι αφορά τις ακαδημίες του ΠΟ Τρίπολης;

Είναι πάρα πολλά τα παιδιά που έχουμε στις ακαδημίες μας. Η αλήθεια είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις αισθάνομαι ότι θα πρέπει να δημιουργήσω και δεύτερο τμήμα και στις δικές μας ακαδημίες θα δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα κάποια στιγμή. Είναι ευχάριστο γιατί και οι γονείς πια έχουν «ελευθερώσει» το μυαλό τους και αφήνουν τα παιδιά να έρθουν να δοκιμάσουν και όσα το επιθυμούν να παραμένουν. Παλαιότερα υπήρχε φόβος επειδή γενικότερα το άθλημα είναι επικίνδυνο, λόγω των αυτοκινήτων, της κίνησης, κ.λπ. Τώρα βλέπουμε πιο «απελευθερωμένους» τους γονείς και επιδιώκουν να έρχονται τα παιδιά τους στις ακαδημίες, διότι μαθαίνουν και άλλα πράγματα εκτός από τη νοοτροπία του αθλητή και του πρωταθλητή.

Στα τμήματα ακαδημιών του ΠΟ Τρίπολης, τι περιλαμβάνουν οι προπονήσεις των παιδιών;

Πρώτα απ’ όλα όταν ξεκινάει ένα παιδί είναι η κυκλοφοριακή αγωγή. Είναι από τα πρώτα μαθήματα που κάνουμε. Μετά πέρα από αυτό έχουμε τις μεγάλες προπονήσεις οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια και της κυκλοφοριακής αγωγής, βγαίνουμε πιο μακρινές βόλτες – προπονήσεις. Αυτό γίνεται σε άσφαλτο αλλά και σε τερέν βουνού, όπως στο άλσος Αγίου Γεωργίου και Παναρκάδων. Περιλαμβάνουν παιχνίδι αλλά παράλληλα και εκμάθηση και κάπως έτσι σιγά-σιγά, μπαίνουμε στην αθλητική νοοτροπία.

Κυκλοφοριακή αγωγή και σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά. Υπάρχει στην πόλη μας από τους οδηγούς οχημάτων και ποδηλάτων;

Μπορώ να ότι είμαστε σε μια μέτρια κατάσταση. Ούτε πολύ καλά αλλά ούτε πολύ χάλια, αλλά ούτε και άριστα. Υπάρχει ενημέρωση στον κόσμο γενικότερα. Παραβιάσεις δυστυχώς κάνουν όλοι. Είτε είναι ποδήλατα, είτε είναι αυτοκίνητα. Το θέμα είναι να μην έχουμε ακραία ατυχήματα. Πρέπει όλοι να μάθουν να σέβονται τον άλλο και μέσα από αυτή τη νοοτροπία τα πράγματα θα μπορούν να είναι σαφώς καλύτερα.

Η υλοποίηση ενός σύγχρονου δικτύου ποδηλατοδρόμων πόσο σημαντική παρέμβαση θα μπορούσε να αποτελεί και επίσης πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάδοση της σωστής οδικής συμπεριφοράς; Άλλωστε πρόθεση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Τρίπολης είναι μεταξύ άλλων η υλοποίηση ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζω ότι είναι μέσα στα μελλοντικά τους σχέδια και μπράβο τους. Άποψη μου είναι ότι αν χρησιμοποιηθεί σωστά το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Και τα οχήματα γιατί θα απαλλαγούν από την ύπαρξη μας πάνω στους δρόμους, αλλά και εμείς οι ποδηλάτες γιατί θα μπορούμε να ποδηλατούμε με περισσότερη ασφάλεια. Ξαναλέω όμως και τονίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά. Αν χρησιμοποιηθεί όπως σε άλλες πόλεις, γιατί υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, δυστυχώς θα είναι μια δαπάνη που θα μας στενοχωρήσει γιατί θα χρησιμοποιείται για εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που θα θέλαμε.

Μπαίνουν τα παιδιά σε αγωνιστικούς ρυθμούς και από ποια ηλικία;

Μπαίνουν η αλήθεια είναι και από πολύ μικρή ηλικία μάλιστα. Έχω αθλητή που τρέχει σε αγώνες και είναι 8,5 ετών. Και πιο μικρά, εφ’ όσον το επιθυμούν και εφ’ όσων βλέπουμε ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτό το κομμάτι, γιατί είναι ένα δύσκολο κομμάτι η αγωνιστική ποδηλασία και ψυχικά αλλά και σωματικά. Εφ’ όσον το επιτρέπουν οι γονείς τους (καθώς έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης σ’ αυτό), τότε μπαίνουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς και μαθαίνουν να γίνονται αθλητές και από μικρή ηλικία και αυτό τα βοηθάει γενικότερα στη ζωή τους.

Έχεις πολύ μεγάλη εμπειρία με διακρίσεις στο χώρο της ποδηλασίας! Πως αισθάνεσαι που προπονείς μικρά παιδιά και ίσως μελλοντικούς πρωταθλητές στο άθλημα;

Η λέξη που περιγράφει το συναίσθημά μου είναι «δικαίωση». Αισθάνομαι δικαιωμένη να ασχολούμαι με τα παιδιά γιατί έχω τόσο πολύ γνώση να τους μεταφέρω που αν δεν είχα ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι, θεωρώ ότι θα ήταν ένα «μείον» και για μένα, αλλά και για τα παιδιά που έχω αναλάβει. Είναι ευτυχές γεγονός, τα παιδιά όχι να προπονούνται μαζί μου, αλλά να προπονούνται με ανθρώπους που έχουν «πονέσει» πάνω στη σέλα. Γιατί γυμναστές υπάρχουν πολλοί, αλλά δυστυχώς τα άθλημα μας θέλει να έχει περάσει και τον «πόνο» ο ίδιος και να έχεις καταφέρει να αγαπήσεις το συγκεκριμένο άθλημα σε δύσκολα. Το άθλημα μας και όλα φυσικά τα αθλήματα, από τις 100 φορές οι 90 είναι πίκρα και οι 10 είναι χαρά.

Αν ένα παιδί αγαπήσει πραγματικά το άθλημα και ασχοληθεί τότε και οι διακρίσεις θα έρθουν και τα πάντα όλα. Εδώ είμαστε μια αμιγώς ποδηλατούπολη η Τρίπολη και επί σειρά 10ετιών είμαστε από τις πόλεις που έχουμε πάρα πολλές διακρίσεις στην ποδηλασία.

Και από το γεγονός ότι υπάρχουν δύο σύλλογοι στην πόλη οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία και είναι καταρτισμένοι ξεκάθαρα με αυτό που λέγεται ποδηλασία.

Είμαστε ευτυχισμένοι που υπάρχουν δύο σύλλογοι στην Τρίπολη, πραγματικά. Διότι δεν υπάρχει αυτή η κόντρα που ίσως κάποιοι πιστεύουν. Οι σύλλογοι είναι αγαπημένοι και αυτό βοηθάει και τους τους συλλόγους να εξελίσσονται, οπότε αυτό από μόνο του δείχνει μια πόλη με τόσο μικρό πληθυσμό που ωστόσο έχει δύο ποδηλατικά σωματεία τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανάμεσα στα πρώτα σε όλη την Ελλάδα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here