Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος αποτελεί γεγονός ότι δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τον Αστέρα. Βέβαια ήταν και το ιδιαιτέρως δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα, αλλά και από την άλλη ο βαθμολογικός απολογισμός δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικός. Σε κάποια ματς η ομάδα απέδιδε ικανοποιητικό ποδόσφαιρο αλλά η εμφάνιση δεν συνδυαζόταν με θετικά κερδισμένους βαθμούς, ενώ σε άλλα η αγωνιστική παρουσία της ομάδας δεν ήταν η επιθυμητή αποτελώντας λογικά επακόλουθα τα αρνητικά αποτελέσματα.

Το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τη στιγμή που στην τεχνική ηγεσία του Αστέρα Τρίπολης ήρθε ο Μίλαν Ράσταβατς η αγωνιστική «εικόνα» της ομάδας βελτιώθηκε και για να είμαστε πιο ακριβείς η απόδοση της ομάδας σταθεροποιήθηκε σε ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο χωρίς «σκαμπανεβάσματα».

Μετά από 22 αγωνιστικές ο Αστέρας δείχνει ότι μπορεί να προλάβει… το «τρένο» των play-off διεκδικώντας παρουσία στην πρώτη 6άδα στις εναπομείναντες αγωνιστικές. Το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» με τη συμπλήρωση 22 αγωνιστικών με την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος φτάνει στην τελική ευθείας με πολύ κρίσιμα ματς, κάνει μια προσπάθεια να «αποκρυπτογραφήσει» κάποια αγωνιστικά συμπεράσματα για την απόδοση της ομάδας μέσα από τους αριθμούς και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του πρωταθλήματα μέσα από την στατιστική κάλυψη της GALANIS Sports Data.

Ξεκινώντας από τα βασικά λοιπόν μέχρι στιγμής ο Αστέρας έχει 25 βαθμούς (1,14 βαθμούς/ματς), με 7 νίκες, 4 ισοπαλίες και 11 ήττες. Επιθετικά κυμαίνεται στα 30 γκολ (σκοράρει 1,36 γκολ ανά παιχνίδι), ενώ έχει δεχθεί 32 τέρματα (δέχεται 1,45 γκολ ανά ματς). Ο Αστέρας μετά από 22 αγώνες έχει συνολικά 206 σουτ στο πρωτάθλημα (μ.ο. 9,45) αποτελώντας την 7η καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα. Από τις καλές επιδόσεις αποτελεί και η ευστοχία του Αστέρα έχοντας μέχρι στιγμής 1/7 (σκοράρει 1 τέρμα ανά 7 σουτ). Μέτρια κρίνεται την ίδια ώρα η παραγωγικότητά των «κυανοκιτρίνων» σε σουτ τόσο εντός (3,41 ανά ματς), όσο και εκτός περιοχής (3,23 ανά ματς).

Στις αποκρούσεις μέχρι στιγμής η ομάδα της Τρίπολης αγγίζει τις 75 αποτελώντας μια μέτρια «παραγωγικότητα», κάτι που δεν σημαίνει κάτι επί της ουσίας αφού από τη μία ο Παπαδόπουλος όταν έχει χρειαστεί καταφέρνει να αποτρέπει παραβίαση της εστίας, ενώ παράλληλα και η αμυντική λειτουργία της ομάδας το τελευταίο ειδικά διάστημα έχει καταφέρει να περιορίσει παραβίαση της εστίας, με την αμυντική λειτουργία του Αστέρα φέτος να μην αποτελεί ατού. Σε επίπεδο απομάκρυνσης της μπάλας και «εκκαθάρισης» φάσεων του αντιπάλου ο Αστέρας έχει την 5η καλύτερη επίδοση με 307 (13,95 ανά ματς), κάτι για το οποίο παίζει ρόλο και η αμυντική λειτουργία.

Ο Αστέρας προσπαθεί από την αρχή φέτος να παίξει συνδυαστικό ποδόσφαιρο και μέσα από τις συνεργασίες των παικτών να βγάλει φάσεις και να βρει γκολ. Μέχρι στιγμής ο Αστέρας έχει 17 ασιστ, αποτελώντας την 6η καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα. Για την ιστορία η ομάδα έχει φέτος έχει ήδη 4 δοκάρια που φέρνει την ομάδα στην 9η θέση της σχετικής λίστας (βρίσκονται στην πρώτη θέση με 10 δοκάρια όχι μία αλλά συνολικά πέντε ομάδες).

 

Τα δυνατά στατιστικά «σημεία» του Αστέρα…

Στις πιο ενδιαφέρουσες στατιστικές κατηγορίες για τον Αστέρα, βρίσκονται και οι κεφαλιές. Ο Αστέρας φέτος έχει συνολικά 62 κεφαλιές σε τελικές του προσπάθειες αποτελώντας την καλύτερη επίδοση από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα. Δυνατό σημείο του Αστέρα που του έχει αποφέρει αρκετά κρίσιμα γκολ και παράλληλα μας δείχνει πόσο στηρίζεται στο ψηλό παιχνίδι η ομάδα της Τρίπολης. Διαθέτει άλλωστε ψηλά κορμιά και δυνατούς παίκτες (σ.σ. Μπαράλες, Ιγκλέσιας, Σουάρεθ, Λουίς Φερνάντεθ, κ.α.) που μπορούν να απειλήσουν με το κεφάλι. Παράλληλα ο Αστέρας επιδιώκει να σκοράρει (γιατί έχει τις δυνατότητες) από στημένες φάσεις.

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα στατιστική κατηγορία για τον Αστέρα αποτελεί το ποσοστό με τις τέλειες σέντρες, εκεί όπου η ομάδα της Τρίπολης υπερτερεί από κάθε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος με 158/419 (37,7%). Ένα στατιστικό στοιχείο που δείχνει λίγο και το στυλ του παιχνιδιού των «Αρκάδων» που στηρίζεται κυρίως από τα άκρα ή στην ανάπτυξη των ακραίων μπακ που έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία (σ.σ. Μαρτίνεθ, Τασουλής, Κώτσιρας, κ.α.). Πιο πρόσφατο παράδειγμα η δημιουργία του νικητήριου τέρματος του Αστέρα στο ματς της προηγούμενης αγωνιστικής επί του Παναιτωλικού για τον Μίλος Ντέλετιτς ύστερα από σέντρα του Τασουλή.

Επίσης στην κατηγορία των λαθών ο Αστέρας Τρίπολης έχει πολύ καλή εικόνα, ενώ στην σχετική κατηγορία με 842 λάθη (38,2 ανά ματς), διαθέτει την καλύτερη απόδοση από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα. Σίγουρα οι διαφορές με τις υπόλοιπες ομάδες δεν είναι μεγάλες, αλλά παρ’ όλα αυτό το δεδομένο αυτό δεν μπορεί να περάσει εντελώς απαρατήρητο.

 

Οι στατιστικές «αδυναμίες» των «κυανοκιτρίνων»…

Αντιθέτως σε στατιστικές κατηγορίες στις οποίες παρουσιάζει «αδυναμίες» ο Αστέρας είναι αυτές των κλεψιμάτων και των φάουλ. Στα κλεψίματα ο Αστέρας διαθέτει την δεύτερη χειρότερη απόδοση με 376 κλεψίματα (17,09 ανά ματς), όταν για παράδειγμα ο Ολυμπιακός έχει 529 (μ.ο. 24,04). Δεν διακρίνεται ιδιαίτερα για την επιθετική του άμυνα ο Αστέρας και το ρίσκο καθώς αμύνεται. Αν και επιδιώκει τις κόντρα επιθέσεις το κάνει χωρίς ιδιαίτερα ρίσκο, προτιμώντας στις περισσότερες περιπτώσεις επιθέσεις με πιο σίγουρες πάσες και υπομονή.

Στην κατηγορία των φάουλ ο Αστέρας έχει 357 φάουλ στο πρωτάθλημα (16,2 ανά ματς). Αριθμός που αποτελεί την 3η χειρότερη επίδοση στο πρωτάθλημα, χωρίς πάντως μεγάλες διακυμάνσεις από τις υπόλοιπες ομάδες. Αρκετά φάουλ που έχουν στοιχήσει αρκετά σε κάρτες και αποβολές που σε κάποια ματς έχουν θέσει την ομάδα εκτός διεκδίκησης νικών ή βαθμών.

Σε ότι αφορά τις κίτρινες κάρτες ο Αστέρας έχει συνολικά 62 ου αποτελεί την 8η επίδοση μεταξύ των υπολοίπων ομάδων. Ωστόσο ο Αστέρας μαζί με ΑΕΚ, Άρη και Βόλο είναι οι μόνες ομάδες με δύο κόκκινες κάρτες, ενώ σε επίπεδο αποβολών ο Αστέρας έχει συνολικά 6 αποβολές που μαζί με ΑΕΚ και Παναιτωλικό αποτελούν την χειρότερη απόδοση μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα.

 

Πέρυσι ένα πέναλτι, φέτος με VAR ήδη οκτώ…

Την περασμένη αγωνιστική περίοδο, η οποία δεν είχε εξελιχθεί καθόλου καλά για τον Αστέρα αλλά με αίσιο τέλος, ο Αστέρας Τρίπολης στο πρωτάθλημα είχε περιοριστεί σε μόλις ένα κερδισμένο πέναλτι και μάλιστα σε σύνολο 30 αγωνιστικών! Φέτος σε μόλις 22 αγωνιστικές και με την εφαρμογή VAR (που δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τυχαίο ή μη τυχαίο γεγονός, αφήνοντάς το στην κρίση σας), ο Αστέρας έχει ήδη 8 κερδισμένα πέναλτι, που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μέχρι στιγμής στη φετινή Super League 1! Και σε μια χρονιά που σε επίπεδο πέναλτι δεν είχε εξελιχθεί καθόλου καλά αν σταθούμε τουλάχιστον στον ορισμό πέναλτι στο ματς πρεμιέρας με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και την μη υπόδειξη πέναλτι, παρά την χρήση VAR!

Σημαντικό δεδομένο επίσης για τον Αστέρα ότι φέτος σε 8 εκτελέσεις έχει 100% ποσοστό ευστοχίας (7/7 από τον Μπαράλες και 1/1 από τον Ιγκλέσιας!), με τον Αστέρα να ευτυχεί να σκοράρει το 26,7% των φετινών του τερμάτων από τη βούλα του πέναλτι!

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here