Τη Γενική του Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα ο ΣΕΓΑΣ στην οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσει η ημερομηνία (πιθανότατα η 31η Μαρτίου) όπου θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά οι αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας. Μια προεκλογική περίοδος πολλών μηνών η οποία έχει αποσυντονίσει όχι μόνο το χώρο του στίβου αλλά και τα άλλα αθλήματα από τους κυρίαρχους σκοπούς των διοικήσεων.

Με αφορμή τις εκλογές του ΣΕΓΑΣ, τις δύσκολες εποχές που διανύει ο Ελληνικός στίβος αλλά και ο στίβος της Αρκαδίας, αλλά το πώς τελικά προμηνύεται η επόμενη μέρα στο χώρο μετά την πανδημία του κορωνοϊού στην εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης μίλησε το μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κα Ξένια Αργειτάκη.

Μια Αρκάς η οποία έχει πολύ μεγάλη προσφορά πάρα πολλά χρόνια τώρα στον Ελληνική κλασικό αθλητισμό αλλά και στον Αρκαδικό στίβο. Ένας ακόμη λόγος στον οποίο η εκπομπή φιλοξένησε την κα Αργειτάκη έστω και τηλεφωνικά γι’ αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη, αποτελεί και η υποψηφιότητά της για το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ στο πλευρά της παλιάς Πρωταθλήτριας κας Σοφίας Σακοράφα για την Προεδρία της Ομοσπονδίας.

 

«Ο ΣΕΓΑΣ μετέτρεψε την περίοδο της κρίσης σε περίοδο ευκαιριών»

Στο αρχικό ερώτημα για το προσωπικό της σχόλιο ως απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης του ΣΕΓΑΣ που αποτελεί μέλος η κα Αργειτάκη διευκρίνισέ ότι ήταν, είναι και θα είναι πάντα υπέρ του αθλητή και του αθλητισμού ο οποίος όλοι θέλουμε να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και όσα παιδιά από αυτά είναι ταλέντα να τα προωθεί. «Κάπως έτσι βγήκαμε κι εμείς οι Πρωταθλητές από την Τρίπολη είτε της παλιάς γενιάς, είτε στη συνέχεια τα προηγούμενα χρόνια» ήταν το σχολιό της για να αναφέρει στη συνέχεια: «Το τι έχει γίνει φαίνεται και από τις επιτυχίες που έχει ο Ελληνικός στίβος ακόμη και στην εποχή της κρίσης, την οποία ο ΣΕΓΑΣ την μετέτρεψε σε εποχή ευκαιριών. Επί της κρίσης «ανδρώθηκαν» όλες οι εκδηλώσεις του ΣΕΓΑΣ με αποκορύφωμα τη μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία που έχει ο Μαραθώνιος με τις πολλές χορηγίες, που επέτρεψαν στην Ομοσπονδία να έχει και το αυτοδιοίκητο και οικονομικά και να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της. Μέχρι την εποχή της κρίσης το 60% των χρημάτων προέρχονταν στην Ομοσπονδία από ίδια έσοδα».

Η κα Αργειτάκη υπογράμμισε ότι ο ΣΕΓΑΣ ήταν η μόνη Ομοσπονδία η οποία δεν χρωστάει και δεν χρωστούσε ποτέ κυρίως προς τους διάφορους κρατικούς Φορείς. Παιδιά που συμμετείχαν σε αγώνες δεν πλήρωναν και μάλιστα κάλυπταν τα έξοδα ενός αριθμού αθλητών που συμμετείχαν σε διάφορες διοργανώσεις, ενώ επιχορηγούσε τα σωματεία προκειμένου να έχουν προπονητές επιστήμονες, μην κάνοντας σχολές προπονητών.

 

«Όλους όσους διοικούν τον αθλητισμό πρέπει να μας ενώνει ο ίδιος ο αθλητισμός»

Σχετικά με την υποψηφιότητά της για το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ στο πλευρό της κας Σοφίας Σακοράφα, η κα Αργειτάκη αναφέρθηκε αρχικά στη διενέργεια των εκλογών με ένα πλειοψηφικό σύστημα στο οποίο υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και ουσιαστικά δεν υπάρχουν παρατάξεις, με όλα τα μέλη να έχουν τις απόψεις τους. Παράλληλα σχολίασε ότι δεν σημαίνει το ότι κατεβαίνουν δύο υποψήφιοι Προέδροι, όλοι οι υποψήφιοι για το ΔΣ πρέπει να συντάσσονται με τις απόψεις που έχουν οι Προέδροι και άσχετα με το αν έχει «πολωθεί» το κλίμα τελευταία. Μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι Προέδροι ήταν πρόσωπα από τα μέλη των συμβουλίων. Τώρα υπήρξε αυτό το φαινόμενο και δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να ενστερνιζόμαστε τις απόψεις των Προέδρων, για οποιαδήποτε θέματα προκύπτουν. Όλους εμάς πρέπει να μας ενώνει ο αθλητισμός. Αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή της η κα Αργειτάκη τόνισε χαρακτηριστικά: «Τουλάχιστον όλα τα χρόνια που συμμετέχω, δεν υπήρχαν ποτέ παρατάξεις και ήμασταν όλοι μαζί, γιατί για μένα ο αθλητισμός όπως είχα πει και στην βράβευσή μου το 2016 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, είναι όλη μου η ζωή! Από 12 χρονών που ασχολούμαι με τον αθλητισμό δεν έχει λείψει μια μέρα από τον κλασικό αθλητισμό και σαν «μότο» έχει τη φράση ότι “ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!”».

Πρόσθεσε επίσης ότι όλοι όσο ασχολούνται με τη διοίκηση του αθλητισμού και των συλλόγων αποτελούν εθελοντές. Το κάνουν γιατί το θέλουν, γιατί είναι το χόμπι, αφιερώνοντας εαυτόν και αρκετό χρόνο και χωρίς οικονομικά κέρδη.

 

«Ποτέ δεν εξάρτησα τη δουλειά μου με την πολιτική»

Σχετικά με το συχνό φαινόμενο της παρέμβασης της πολιτικής στον αθλητισμό και στο πως η ίδια θα χαρακτήριζε τέτοιου είδους φαινόμενα η κα Αργειτάκη σχολίασε: «Σε όλη μου τη ζωή και τον αθλητισμό και τα ΤΕΦΑΑ, ποτέ δεν εξάρτησα τη δουλειά μου με την πολιτική. Είτε ήταν η δουλειά μου από την οποία επιβιώνω, είτε ο αθλητισμός που είναι το κέφι μου. Στο στίβο προσφέρω και πιστεύω ότι προσφέρω καλά και αυτό αναγνωρίστηκε και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα! Αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία με τη βράβευσή μου. Αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να αποτελώ συντονίστρια για την Ελλάδα για τα σεμινάρια από πέρυσι τον Ιούνιο έως τώρα το Μάρτιο για την υποστήριξη των γυναικών που θέλουν να ασχοληθούν σε ηγετικές θέσεις στο στίβο.».

Επισήμανε παράλληλα την πρωτοβουλία της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό. Παράλληλα η κα Αργειτάκη σχολίασε ότι ο αθλητισμός δεν ξεκίνησε με αυτούς που έτυχε να αποτελούν την Ολυμπιακή ομάδα του 2004 και σχολίασε ότι «ο αθλητισμός άρχισε από τη Λανίτου από τη δεκαετία του ’30 και εν’ συνεχεία από τη δεκαετία του ’70 όπου η Αρκαδία ανέδειξε πολύ μεγάλο αριθμό ταλαντούχων πρωταθλητών Ελλάδος με συμμετοχή σε όλες τις κατηγορίες του Ελληνικού στίβου, όπως και πολλοί άλλοι και δεν θα μπορούσα να αναφερθώ με άλλα ονόματα γιατί σίγουρα θα ξεχάσω αρκετούς!».

 

«Με “πληγώνει” η πόλωση και η αδικία που γίνεται κατά της διοίκησης»

Στο τι μπορεί να «πληγώνει» την ίδια το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση που δέχεται ο κλασικός αθλητισμός στη χώρα μας από διάφορες κατευθύνσεις η κα Ξένια Αργειτάκη, αναφέρθηκε στην πόλωση που γίνεται στο χώρο και η αδικία που γίνεται για τη διοίκηση και διαχείριση των θεμάτων του στίβου, τη στιγμή που ενώ βλέπουμε την πίεση που γίνεται στην Ομοσπονδία, δεν λείπουν οι επιτυχίες. Αναφέρθηκε στους αθλητές που έχουν να πληρωθούν αρκετό καιρό, τους προπονητές το ίδιο. Να μην υπάρχει η οικονομική ευχέρεια που υπήρχε στην Ομοσπονδία μέχρι σήμερα και σχολίασε: «Παρ’ όλα αυτά βλέπετε ότι όλοι δεν το βάζουμε κάτω και με τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας τα παιδιά που πρέπει να γυμναστούν γυμνάζονται με την οικονομική στήριξη τα παιδιά που είναι στην προολυμπιακή ομάδα, μπορεί το επίπεδο των αθλητών μας να μην είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι, αλλά σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο.».

 

«Πολύ δύσκολη η επόμενη μέρα και στο στίβο»

Η κα Αργειτάκη τόνισε ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και ακόμη πιο δυσάρεστη για έναν αθλητή. Κι αυτό γιατί ένας αθλητής για να φτάσει στη υψηλότερο δυνατό επίπεδο θέλει 4-5 χρόνια προπόνησης στο υψηλό επίπεδο και πρόσθεσε ότι ένα χρόνο δεν λειτουργούν οι ακαδημίες των αθλημάτων, οι επιπτώσεις από την επόμενη και μεθεπόμενη χρονιά θα είναι πολύ «δύσκολες», γιατί ένας μήνας αποχής από τους αγωνιστικούς χώρους για ένα παιδί ισοδυναμεί με χρόνια. «Οι επιπτώσεις θα φανούν αργότερα» ήταν το σχόλιό της.

Η κα Αργειτάκη επισήμανε την ουσιαστική συνεισφορά της Λοιμωξιολόγου κας Γκάγκα που με την διαμόρφωση ενός ιδιαίτερα ουσιαστικού Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για τον στίβο την περασμένη χρονιά, επέτρεψε στον ΣΕΓΑΣ να πραγματοποιήσει τις περισσότερες εγχώριες διοργανώσεις.

 

«Αναγκαίο ένα κλειστό προπονητήριο στίβου στην Τρίπολη»

Η κα Αργειτάκη φυσικά ερωτήθηκε και για το σχόλιό της για τον Αρκαδικό κλασικό αθλητισμό, με την ίδια να αναφέρεται αρχικά στις πάρα πολλές δυνατότητες που διαθέτει και μένει στους διοικούντες να το αποφασίσουν. Η ίδια τόνισε ότι έχει πάντα τη διάθεση και τη θέληση να βοηθήσει. Παράλληλα εξέφρασε το μεγάλο της παράπονο και διαρκές αίτημα για τη δημιουργία ενός κλειστού προπονητηρίου που θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ στην ανάπτυξη του στίβου στην ευρύτερη περιοχή. Ένας χώρος όπου όλο το χρόνο (Χειμώνα και Καλοκαίρι) θα επέτρεπε σε αθλητές ακόμη και από πολλές περιοχές της Ελλάδας να κάνουν την προετοιμασία τους και σε συνδυασμό με το ιδανικό υψόμετρο, θα μπορούσε να διατηρείται συνεχώς ένας προπονητικός «οργασμός» από αθλητές στην Τρίπολη. Η κα Αργειτάκη σχολίασε επίσης: «Θεωρώ ότι ένα κλειστό προπονητήριο, έστω και μικρό πίσω από τις κερκίδες του στίβου, μαζί με το χώρο που βρίσκεται πάνω από τον τερματισμό όπου εκεί θα μπορούσε να στηθεί ένας πολύ καλός χώρος για τα άλματα είτε του ύψους, είτε του Επί Κοντώ, θα μπορούσε να υπάρχει πολύ μεγάλη δραστηριότητα από αθλητές που θα έρχονται στην Τρίπολη για να κάνουν την προετοιμασία τους. Θυμάμαι μάλιστα την επιθυμία από παλιά του κ. Σμυρνιώτη που ήθελε μαζί με ένα κλειστό προπονητήριο να δημιουργηθεί και ένας ξενώνας για τους αθλητές που θα έρχονται στην Τρίπολη για την προετοιμασία τους. Είναι ένα αίτημα από τη δεκαετία του ’80, που πιστεύω ότι κάποια στιγμή αυτό στο μέλλον θα γίνει.».

Μάλιστα έθεσε σαν παράδειγμα το χώρο ρίψεων που διαθέτει το ΔΑΚ Τρίπολης τα τελευταία χρόνια και το οποίο έχει βοηθήσει ώστε να ανέβει αγωνιστικά ο χώρος των ρίψεων στην περιοχή.

 

«Παιδεία και Αθλητισμός καταλυτικοί τομείς για την εξέλιξή μας»

Τέλος σε ότι αφορά το Φεστιβάλ Ρίψεων στην Τρίπολη και στο αν θα αποτελέσει κάποια στιγμή αναβαθμισμένο με διεθνείς συμμετοχές, η κα Ξένια Αργειτάκη σχολίασε: «Εξαρτάται οι τοπικοί παράγοντες, κατά πόσο θα βοηθήσουν στο να γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς από την πλευρά μας όπως ο ΓΣ Αρκαδίας, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, κι εγώ προσωπικά από την Αθήνα και το ΔΣ, δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο το οικονομικό κόστος για να έρθει ένας μεγάλος αθλητής είναι αρκετό και θα πρέπει να βοηθήσουν και οι χορηγοί. Χορηγούς που θα πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία με διευκολύνσεις, ώστε να μπορούν εύκολα αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να στηρίζουν οικονομικά τον αθλητισμό και τα σωματεία. Η Παιδεία και Αθλητισμός είναι τομείς που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο όλων μας και όλων των παιδιών σε όλα τα επίπεδα. Αθλητισμός είναι και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.».

Σχολίασε ότι θα πρέπει να ξεχωρίσει ο αθλητισμός που γίνεται στα στάδια με την άθληση του κόσμου που θα μπορούσε να αναπτύσσεται σε τόσο όμορφα σημεία της πόλης, δίνοντας λίγο παραπάνω χώρο στα στάδια για τους αθλητές που δραστηριοποιούνται σε αγωνιστικό επίπεδο.

Κλείνοντας η κα Αργειτάκη τόνισε ότι ο αθλητισμός και ειδικά ο κλασικός αθλητισμός μπορεί να αναπτυχθεί ουσιαστικά και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας, όπως είναι και η Μεγαλόπολη, το Άστρος και το Λεωνίδιο. Περιοχές που τα τελευταία χρόνια είναι «αδούλευτες», αλλά παλαιότερα δραστηριοποιούνταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο και γι’ αυτό θα πρέπει να τύχουν ανάλογης σημασίας και στήριξης.

Παρακάτω μπορεί κανείς να ακούσει ολόκληρη τη συνέντευξη της κας Ξένιας Αργειτάκη, στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης:

Τέλος ολόκληρη την εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Παρασκευής 19/03, μπορεί κανείς να ακούσει αναλυτικά παρακάτω:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here