Την πρόσφατη σχετικά σεζόν 2016-17 ο ΣΕΦΑ Αρκαδικός είχε αγωνιστεί στην Α2 Εθνική κατηγορία. Μία ουσιαστικά χρονιά μετά την παρουσία της ομάδας της Τρίπολης στην Basket League και την «ονειρική» παρουσία του Αρκαδικού μπάσκετ στην μεγάλη επαγγελματική κατηγορία (για πρώτη και για τελευταία φορά). Η ομάδα της Τρίπολης μετά τη συμμετοχή της στην Basket League κατάφερε λίγες μέρες κυριολεκτικά πριν την έναρξη της σεζόν στην Α2 Εθνική να συγκροτήσει ένα ρόστερ ανταγωνιστικό για τους στόχους της ομάδας που δεν ήταν άλλος από την παραμονή στην κατηγορία.

Η σεζόν 2016-17 δεν ήταν καθόλου εύκολη, με τους παίκτες του Γιάννη Διαμαντάκου να κάνουν υπερπροσπάθεια και να «σώζουν» την κατηγορία στα play-out του πρωταθλήματος με επικράτηση στη σειρά επί του ΟΑΑ Ηρακλείου. Για να καταλήξει ο Αρκαδικός με πλεονέκτημα έδρας στη σειρά αγώνων των play-out, χρειάστηκε να πετύχει σημαντικές νίκες μια εξ’ αυτών και ίσως η σημαντικότερη να είναι εκείνη της 12ης Νοεμβρίου 2016 στην Τρίπολης επί του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού Φάρου Κερατσινίου με σκορ 69-62.

Χαρακτηριστικό ότι εκείνη η ομάδα του Φάρου αν και ξεκίνησε πολύ άσχημα το πρωτάθλημα, κατάφερε στη συνέχεια να ανακάμψει καταλαμβάνοντας την 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα και μέσω της διαδικασίας των play-off, να κατακτήσει την άνοδο στην Basket League! Εκείνο το παιχνίδι στις 12/11/2016 βρήκε τον Αρκαδικό στο 1-4 σε νίκες – ήττες και το Φάρο στο 4-1.

 

Η αναμέτρηση και η εξέλιξη του ματς…

Πάμε να θυμηθούμε εκείνο το ματς πρωταθλήματος ανάμεσα στον ΣΕΦΑ Αρκαδικό έτσι όπως είχε καταγραφεί τότε από το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ»:

«Συνέχεια για το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας το απόγευμα του Σαββάτου με τη διεξαγωγή της 6ης αγωνιστικής και τον Αρκαδικό να καλείται να δώσει στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης, ένα ιδιαίτερα δύσκολο ματς. Η ομάδα της Τρίπολης καλούνταν να ξεπεράσει το «σοκ» από την πολύ κακή εμφάνιση το περασμένο Σάββατο στον Αστακό, να βρει αγωνιστικούς ρυθμούς και να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος!

Αγωνιστικά οι παίκτες του κ. Διαμαντάκου έδειξαν πίστη, πάθος και ψυχή απέναντι στην ομάδα του Κερατσινίου και ξεπερνώντας το αρχικό μούδιασμα από την νευρικότητα στην επίθεση στο ξεκίνημα, ισορρόπησαν το ματς, δημιούργησαν πολλά προβλήματα επιθετικά στο Φάρο και στο τέλος βρήκαν τις λύσεις για να φτάσουν σε μια τεράστιας σημασίας νίκη με 69-62.

Αγωνιστικά το παιχνίδι ξεκίνησε νευρικά για τις δύο ομάδες, ωστόσο με κάποιες λύσεις ο Φάρος προηγήθηκε στο ξεκίνημα με 13-22. Στη συνέχεια ο Αρκαδικός ανεβάζοντας ρυθμούς σε επίθεση και άμυνα επέστρεψε στο ματς για να εξελιχθεί η αναμέτρηση σε ντέρμπι για όλο το υπόλοιπο το πρώτου μέρος και το 35-34. Ανάλογη εικόνα με το β’ δεκάλεπτο και η «επανάληψη» με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται το προβάδισμα στο ματς. Ο Αρκαδικός ωστόσο αποδείχθηκε τρομερά παθιασμένος στην επανάληψη και εκμεταλλευόμενος την επιθετικά αστάθεια των «φιλοξενούμενων» χτύπησε στα κρίσιμα σημεία, πήρε το προβάδισμα και έφτασε στη σπουδαία επικράτηση με σκορ 69-62.

Προς το φινάλε της αναμέτρησης δεν έλλειψε συμπλοκή παικτών των δύο ομάδων με αποτέλεσμα, να κρατηθούν τα δελτία από τον Αρκαδικό του Ρεντίκας και του Προδρόμου και από το Φάρο του Βασιλόπουλου και του Κακαρούδη.

 

Αγχωτικό και νευρικό ξεκίνημα…

Η ομάδα του Αρκαδικού μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο αλλά παράλληλα χωρίς να έχει αποβάλει το άγχος από την σπουδαιότητα της αναμέτρησης. Τα πρώτα λεπτά του ματς βρήκαν τις δύο ομάδες νευρικές στο σκοράρισμα, με αποτέλεσμα ένα σχετικά χαμηλό σκορ στα μισά της πρώτης περιόδου. Στο 5-5 στα 07’48 το σκορ και στο 9-9 με τη συμπλήρωση του πρώτου πενταλέπτου. Την ίδια ώρα στην επίθεση ο Αρκαδικός χωρίς ηρεμία δεν μπόρεσε να αποφύγει αρκετά λάθη που έδιναν την ευκαιρία στο Φάρο να διατηρεί το προβάδισμα στο σκορ. Μετά το 10-9 στα 04’30 οι «φιλοξενούμενοι» προηγήθηκαν αρχικά 12-17 και στη συνέχεια με 13-22 στο μεγαλύτερο για την Αθηναϊκή ομάδα στα 01’48. Μια εξέλιξη που ήρθε μέσα από τις εύστοχες επιλογές του Φάρου από την γραμμή των 6,75μ.

Τα 11 ριμπάουντ για τους παίκτες του Φάρου (τα 6 επιθετικά) και το μόλις 1 λάθος σε σχέση με τα 6 του Αρκαδικού τους επέτρεψαν να επιχειρήσουν σχεδόν τα διπλά σουτ (24) έναντι 12 μόλις του Αρκαδικού. Η ομάδα της Τρίπολης ήταν πιο εύστοχη με 7/12 (58,3%) έναντι 9/22 (40,9%) και γι’ αυτό στο φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου πλησίασε στο ματς με 17-22.

 

Αντίδραση με πάθος από τον Αρκαδικό…

Η συνέχεια στην αναμέτρηση ήταν καλύτερη για τους «γηπεδούχους» που ανέβασαν ρυθμούς στην άμυνα και βελτίωσαν το δημιουργικό κομμάτι στο παιχνίδι τους! Από τα πρώτα λεπτά της β’ περιόδου ο Αρκαδικός αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο επιθετικό transition με αποτέλεσμα να «επιστρέψει» στο ματς. Με 6-0 σερί ο ΣΕΦΑ προηγήθηκε στα 08’19 με 23-22. Από εκείνο το σημείο οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο προβάδισμα. Το πάθος ωστόσο των παικτών του Αρκαδικού τους είχα δώσει καλό αγωνιστικό ρυθμό με αποτέλεσμα να ισορροπήσουν το ματς.

Στο σκορ στα 03’48 διαμορφωνόταν στο 30-28, με τον Φάρο να αρχίζει να βγάζει προβλήματα στην επίθεση από την αποτελεσματικότητα του Αρκαδικού, τόσο με τα 7 λάθη έναντι μόλις 2 των «Αρκάδων» στο β’ δεκάλεπτο, όσο και από τα μειωμένα ποσοστά ευστοχίας (4/11 και 36,4%, με 1/7 στις βολές με 14,2%, έναντι 8/19 και του Αρκαδικού και 42,1%). Ο Αρκαδικός «επέστρεψε» στο ματς σε εκείνο το διάστημα και έδειχνε να έχει τους τρόπους για να σκοράρει και να παραμείνει στη διεκδίκηση της νίκης γεγονός που έδινε και την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση. Ο Αρκαδικός μάλιστα πήγε προηγούμενος στο ματς στα αποδυτήρια.

 

Ντέρμπι και στην επανάληψη…

Στο β’ μέρος ο Αρκαδικός πλέον έδειχνε διατεθειμένος να παραμείνει μέσα στο παιχνίδι από τη στιγμή που και ο Φάρος αδυνατούσε να πάρει ουσιαστικό προβάδισμα στο ματς. Το πάθος και η πίστη των παικτών του κ. Διαμαντάκου και η διάθεση στα επιθετικά ριμπάουντ (5) υπερκάλυπτε της αστοχίας στην τρίτη περίοδο με 5/14 σουτ εντός πεδιάς (35,7%). Στο 40-36 το σκορ στα 08’13 και στο 44-40 λίγο αργότερα στα 05’28. Ο Αρκαδικός συνέχισε να διατηρεί ένα προβάδισμα μέχρι το 46-42 στα 03’20.

Από εκεί και πέρα στα τελευταία 03’20 του γ’ δεκαλέπτου ήταν κακό επιθετικά για τον Αρκαδικό που αντιμετώπισε προβλήματα και είδε την ομάδα του Φάρου να κλείνει τη συγκεκριμένη περίοδο με σκορ 46-49.

 

Κυρίαρχοι στο φινάλε οι «κυανόλευκοι»…

Με τη διαφορά στο σκορ να είναι ιδιαίτερα «εύπλαστη» ο Αρκαδικός βρισκόταν για τα καλά μέσα στη διεκδίκηση του ροζ φύλλου αγώνος. Αυτός ήταν ένας μεγάλος λόγος ώστε η ομάδα της Τρίπολης στο φινάλε να βρει το κίνητρο για να διεκδικήσει τη νίκη. Οι «γηπεδούχοι» ξεκίνησαν δυνατά την τέταρτη περίοδο ισορροπώντας για τα καλά την αναμέτρηση. Επέστρεψαν αρχικά και πάλι στο ματς μετά το 50-49 στα 07’41 και επιπλέον κατάφεραν μέσα από τον σχετικά αργό ρυθμό και την αγωνιστική ένταση στο ματς να δημιουργούν πρόβλημα στην επιθετική απόδοση των παικτών του κ. Τζήμα. Η ποιότητα της ομάδας της Αττικής παρ’ όλα αυτά της επέτρεψε να προηγηθεί με 55-60 χάρη σε εύστοχες βολές του Καράμπουλα στα 03’50.

Η συνέχεια όμως άνηκε εξ’ ολοκλήρου στον Αρκαδικό. Δύο διαδοχικά καλάθια του Ρεντίκας και του Καραμαλέγκου έβαλαν και πάλι στο παιχνίδι τους «κυανόλευκους»! Η άμυνα του Αρκαδικού ήταν εξαιρετική και μπλόκαρε τα επιθετικά ατού του αντιπάλου, ενώ η αποτελεσματικότητα στην επίθεση άλλαξε στα τελευταία δευτερόλεπτα τις ισορροπίες. Ο Τζουγκαράκης ήταν αυτός που με μεγάλο καλάθι μετά από φοβερή ασίστ με πάσα από τη μία άκρη του γηπέδου στην άλλη του Κοψαύτη έκανε το 64-60. Ακολούθησε η κακή αντίδραση του πάγκου του Φάρου και υβριστική επίθεση κατά των διαιτητών για να αποφέρει την τεχνική ποινή για τους «φιλοξενούμενους». Ο Κοψαύτης αστόχησε στη βολή για να έρθει πρώτη χαμένη επίθεση, «τεράστιο» επιθετικό ριμπάουντ του Προδρόμου και τρίποντο του Ρεντίκας.

Κάπου εκεί ακολούθησε η ένταση και η αψιμαχία παικτών των δύο ομάδων καθώς και η αποβολή λίγο αργότερα με «ντισκαλιφιέ» των Ρεντίκας – Προδρόμου για τον Αρκαδικό και Βασιλόπουλου – Κακαρούδη για το Φάρο. Τα τελευταία λεπτά οι άστοχες επιλογές των «φιλοξενούμενων» δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν τα δεδομένα για να διαμορφωθεί στο τέλος το 69-62 και η ομάδα της Τρίπολης να πάρει με πολύ μεγάλη νίκη στο πρωτάθλημα της Α2! Ο Αρκαδικός στην τελευταία περίοδο κυριαρχούσε με 8/17, έναντι 3/12 στα σουτ εντός πεδιάς, αλλά και 12 ριμπάουντ έναντι 6 του αντιπάλου, καθώς και 6 ασίστ έναντι μίας.

ΓΗΠΕΔΟ: Κλειστό ΔΑΚ Τρίπολης.
ΘΕΑΤΕΣ: 400-500.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Τζαφλέρης, Δημόπουλος, Καρακάσης.
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-22 (Α’), 35-34 (Β’), 46-49 (Γ’), 69-62 (Δ’).
ΣΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ (Γιάννης Διαμαντάκος): Καραμαλέγκος 4, Πίνης, Τσακαλέρης 5(1), Κουρέπης 2, Κοψαύτης 5, Προδρόμου 10(2), Ρεντίκας 14(2), Γαρμπής 7(1), Ναούμης 5(1), Τζουγκαράκης 17.
ΦΑΡΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ (Γιάννης Τζήμας): Τζόρτζεβιτς 3, Κουντουράς 6(2), Καράμπουλας 22(2), Βασιλόπουλος 5(1), Πετροδημόπουλος 2, Λιακόπουλος 5, Κακαρούδης 10(2), Φιλιππάκος 2, Δημάκος 7(1), Παπαδόπουλος.».

 

Το επεισοδιακό φινάλε στο Αρκαδικός – Φάρος

Ήταν τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης του Αρκαδικού με τον Φάρο με την ομάδα της Τρίπολης μετά από μεγάλο επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι του Τζουγκαράκη να διαμορφώνεται το 64-60 (01’06 πριν το τέλος). Αψυχολόγητη αντίδραση μέλους του πάγκου του Φάρου που βρίζει χυδαία σύμφωνα με το φύλλο αγώνος τους διαιτητές αποφέρει την τεχνική ποινή. Ο Αρκαδικός στην επόμενη φάση αφού χάνει τη βολή με τον Κοψαύτη, εκδηλώνει επίθεση με άστοχο σουτ του Ρεντίκας αρχικά, αλλά μετά από επιθετικό ριμπάουντ του Προδρόμου ο Λιθουανός παίκτης του Αρκαδικού σκοράρει για το 67-60 στα 00’40 πριν το τέλος και κάπου εκεί έρχεται η ένταση!

Ο Ρεντίκας τα «λέει» στον Βασιλόπουλο, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τον Κακαρούδη που πηγαίνει απειλητικά τον Λιθουανό παίκτη του Αρκαδικού για να του ζητήσει εξηγήσεις. Ο Ρεντίκας δεν τον βλέπει και ο Προδρόμου προσπαθεί να μπει στη μέση και να προστατεύσει τον συμπαίκτη του με αποτέλεσμα να απωθηθεί βίαια από τον παίκτη του Φάρου!

Στη συνέχεια ο Βασιλόπουλος φαίνεται να κλωτσάει με τρόπο τον πεσμένο Προδρόμου, την ώρα που ο Ρεντίκας και ο Κακαρούδης έχουν έρθει στα χέρια και οι παίκτες των δύο ομάδων μπαίνουν στη μέση για να δώσουν τέλος στο επεισόδιο.

Ο Βασιλόπουλος γίνεται για ακόμη μια φορά στην Τρίπολη «κόκκινο πανί» για τον κόσμο που φτάνει στα κάγκελα αλλά ευτυχώς ξεσπά μόνο φραστικά κατά του παίκτη και των ανθρώπων – παικτών του Φάρου που ενεπλάκησαν στη σύρραξη. Χρειάζεται να περάσουν αρκετά λεπτά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η χυδαία φραστική επίθεση λίγο νωρίτερα από πλευρά τους πάγκου της φιλοξενούμενης ομάδας προς τους διαιτητές είχε ήδη «πυροδοτήσει» φραστική αντιπαράθεση φιλάθλων της κερκίδας πίσω από τους πάγκους με μέλη της αποστολής του Φάρου, χωρίς όμως να υπάρξει και εκεί συνέχεια στο επεισόδιο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αποβολή με ντισκαλιφιέ των Ρεντίκας και Προδρόμου για τον Αρκαδικό, αλλά και τον Βασιλόπουλου και Κακαρούδη από τον Φάρο των οποίων τα δελτία κρατήθηκαν, καθώς και αποβολή του προπονητή του Φάρου κ. Τζήμα και παράγοντα της ομάδας του Κερατσινίου κ. Καρβέλα.

Παρακάτω μπορεί κανείς να δει τις στιγμές της έντασης στο κλειστό του ΔΑΚ Τρίπολης και τη φάση που πυροδότησε τα επεισόδια στο ματς στα τελευταία δευτερόλεπτα!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here