Ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κρίνεται το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Αρκαδίας (+graph)

0
610

Δεν είναι λίγες φορές τα τελευταία χρόνια όπου οι προβλέψεις στην αρχή των αγωνιστικών σεζόν με βάσει την κινητικότητα των ομάδων στα μεταγραφικό παζάρι έκαναν λόγο για μια ανταγωνιστική περίοδο, «έπεφταν στο κενό». Τα τελευταία χρόνια στην συντριπτική πλειοψηφία, τα πρωταθλήματα σε ότι αφορά την «μάχη» του τίτλου εξελίσσονταν σε σεζόν δύο ταχυτήτων ή αν προτιμάει κανείς σε «μονομαχία» για δύο ομάδες.

Από τις πρώτες αγωνιστικές ξεχώριζαν μία ή δύο ομάδες που με διαδοχικά κερδισμένα ματς «ξέφευγαν» από νωρίς στη βαθμολογία, δίνοντας «πρόωρο τέλος» στην έκβαση του πρωταθλήματος. Ο πρωταθλητής κρινόταν ουσιαστικά αρκετές αγωνιστικές πριν το φινάλε της σεζόν και το ενδιαφέρον όχι μόνο των ομάδων αλλά και του φίλαθλου κοινού «εξανεμιζόταν».

Φέτος μετά τη συμπλήρωση 8 αγωνιστικών από τις οποίες μπορεί να αναδειχθεί μια πρώτη εκτίμηση για την εξέλιξη του πρωταθλήματος, φαίνεται ότι η σεζόν μας επιφυλάσσει ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών. Μια σεζόν που όλοι ελπίζουν να εξελιχθεί σαν εκείνη της περιόδου 2010-2011 η οποία είχε αναδείξει με συναρπαστικό τρόπο πρωταθλήτρια την ομάδα του ΑΟ Τεγέας. Εκείνη τη χρονιά οι «πράσινοι» είχαν αναδειχθεί πρωταθλητές με 48 βαθμούς, ενώ στην δεύτερη θέση σε ισοβαθμία είχαν τερματίσει ΑΕΚ Τρίπολης, Ερμής Μελιγούς και Φαλαισία με 46 βαθμούς!

ΓΡΑΦΗΜΑ 1 | Η βαθμολογική διακύμανση των πρωτοπόρων ομάδων της φετινής και περσινής σεζόν στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές στην Α’ κατηγορία ΕΠΣ Αρκαδίας

Τις πρώτες αγωνιστικές της φετινής σεζόν ο Ερμής Μελιγούς, ο Πανθυρεατικός, το Λεωνίδιο, ο Ολυμπιακός και η ΑΕ Δημητσάνας, δείχνουν αρκετά ανταγωνιστικές με τη διαφορά του πρωτοπόρου από τον πέμπτο στο βαθμολογικό πίνακα να απέχει 5 μόλις βαθμούς. Σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή ο πρωτοπόρος έχει περισσότερες βαθμολογικές απώλειες, γεγονός που σημαίνει περισσότερο αμφίρροπη εξέλιξη στο πρωτάθλημα και μικρές διαφορές. Για παράδειγμα στους οκτώ πρώτους αγώνες ο πρωτοπόρος Ερμής έχει ήδη μία ισοπαλία και μία ήττα. Πέρυσι σε οκτώ αγωνιστικές η τότε πρωτοπόρος ΑΕΚ Τρίπολης είχε απώλεια τρεις βαθμούς.

 

Ανταγωνιστικές και οι ομάδες κάτω από την 3η θέση…

Ένας σημαντικό στατιστικό στοιχείο που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το φετινό πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό στο ξεκίνημά του από πέρυσι, έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών των ομάδων από την 3η θέση και κάτω. Φέτος εκτός από την πρώτη δυάδα (Ερμής Μελιγούς, Πανθυρεατικός), οι ομάδες από τις θέσεις 3 έως 5 διατηρούνται πολύ κοντά από τις ομάδες της πρώτης δυάδας, κάτι που πέρυσι τέτοια εποχή δεν συνέβαινε.

ΓΡΑΦΗΜΑ 2 | Η βαθμολογική διακύμανση της 4ης θέσης της φετινής και περσινής σεζόν στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές στην Α’ κατηγορία ΕΠΣ Αρκαδίας.

Για παράδειγμα μετά από 8 αγώνες ο Ολυμπιακός Λεωνιδίου που βρίσκεται στην 4η θέση έχει 15 βαθμούς και απέχει μόλις τέσσερις βαθμούς από τον πρωτοπόρο Ερμή. Πέρυσι μετά από 8 αγωνιστικές η 4η στο βαθμολογικό πίνακα ομάδα του Κορακοβουνίου είχε 11 βαθμούς και απείχε κατά 10 ολόκληρους βαθμούς από την πρωτοπόρο ΑΕΚ Τρίπολης! Η διαφορά της 5ης ομάδας στη βαθμολογία θα μπορούσε να είναι ακόμη μικρότερη από την κορυφή, αν το περασμένο Σάββατο η ΑΕ Δημητσάνας δεν έμενε στο 0-0 με τον ΑΟ Τεγέας, ανεβαίνοντας πιθανότατα στους 16 βαθμούς.

 

Οι λοιποί «ρυθμιστές» του πρωταθλήματος…

Μπορεί αυτές τις πρώτες 8 αγωνιστικές να έχουν ξεχωρίσει πέντε ομάδες που δείχνουν ανταγωνιστικές και κοντά μεταξύ τους (Ερμής Μελιγούς, Πανθυρεατικός, Λεωνίδιο, Ολυμπιακός Λεωνιδίου και ΑΕ Δημητσάνας), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι ομάδες που βρίσκονται πιο χαμηλά δεν έχουν «ενεργό» παρουσία στο φετινό πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένα το Κορακοβούνι που δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς, στηριζόμενη στην ανταγωνιστική έδρα της από την οποία έχουν στραβοπατήσει ομάδες που έχουν σαν στόχο τον τίτλο. Η Δόξα Μεγαλόπολης είναι επίσης μια ομάδα που μπορεί να μην έχει πάει τόσο καλά όσο θα ήθελε, αλλά είναι ικανή να κερδίσει βαθμούς (ειδικά στη Μεγαλόπολη) απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα. Ο Μαντινειακός που πολλοί πριν το πρωτάθλημα χαρακτήρισαν φαβορί υποβιβασμού, έχει αποδειχθεί αρκετά «σκληροτράχηλη» στερώντας βαθμούς από ομάδες της πρώτης πεντάδας! Ανάλογη και η παρουσία του ΑΟ Τεγέας που ξεκίνησε αρκετά δυνατά τη σεζόν αλλά έχει μείνει χαμηλά βαθμολογικά. Μια ομάδα ωστόσο που είναι ανταγωνιστική απέναντι σε κάθε αντίπαλο ως σήμερα και αν βρει αγωνιστικό ρυθμό στη συνέχεια, θα προκαλέσει «ευχάριστες» εκπλήξεις.

 

Η «μάχη» της «ουράς»…

Αν εξαιρεθεί μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ Τρίπολης που δεν δείχνει μετά από οκτώ αγωνιστικές σημάδια αντίδρασης στο πρωτάθλημα, όντας η μοναδική ομάδα χωρίς κερδισμένο βαθμό, φαίνεται ότι η «μάχη» της «ουράς» θα εξελιχθεί «σκληρή» ανάλογη με πέρυσι. Ο Απόλλων Τυρού μπορεί να βρίσκεται στην 11η θέση αλλά φαίνεται ότι δεν θα αποκολληθεί εύκολα από τις θέσεις της παραμονής. Ο Ορχομενός μπορεί να διατηρείται χαμηλά στη βαθμολογία, αλλά είναι μια πολύ «σκληρή» ομάδα που παλεύει όλα τα ματς κοιτώντας στα μάτια κάθε αντίπαλο. Δεν είναι τυχαίο το εντυπωσιακό α’ μέρος της αναμέτρησης με τον πρωτοπόρο Ερμή πριν λίγες ημέρες όταν και προηγήθηκε με 3-0, έστω και αν με απίστευτο τρόπο στο τέλος ήρθε η ήττα με 3-5.

ΓΡΑΦΗΜΑ 3 | Η βαθμολογική διακύμανση της ζώνης του υποβιβασμού της φετινής και περσινής σεζόν στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές στην Α’ κατηγορία ΕΠΣ Αρκαδίας.

Για τον Μαντινειακό και την Τεγέα αναφερθήκαμε παραπάνω και όσο οι δύο ομάδες παρουσιάζουν αυτή την αγωνιστική συμπεριφορά των πρώτων αγωνιστικών, δεν είναι ομάδες που αξίζει να βρίσκονται στην τελευταία δυάδα του πρωταθλήματος. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει εύκολα ομάδα που μπορεί τη δεδομένη στιγμή να χαρακτηρίσει κανείς ως δεύτερο φαβορί μετά τον ΠΑΟΚ Τρίπολης για υποβιβασμό. Κι όσο ο βαθμολογικής «πήχης» του υποβιβασμού θα ανεβαίνει τόσο το ενδιαφέρον θα μεγαλώνει και σε ότι αφορά τη «μάχη» της παραμονής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here