Με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Αθλητισμό ο προπονητής του ΑΣΠΕΤ, αναφέρεται στις μεταγραφικές «παγίδες» του νέου αθλητικού Νόμου

0
333

Είναι αλήθεια ότι πολλά θετικά και αρνητικά σχόλια έχουμε διαβάσει και ακούσει τα τελευταία δύο χρόνια για το νέο αθλητικό Νόμο και τις διαβουλεύσεις που είχαν προηγηθεί. Ειδικά σε ότι αφορά τις μεταγραφές αθλητών/τριών από ερασιτεχνικά σωματεία και τους όρους με τους οποίους αυτές πραγματοποιούνται.

Ο προπονητής του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης με επιστολή του προς την Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, αναφέρεται αναλυτικά σε αρκετές διατάξεις που «δένουν» αντί να «λύνουν» τα χέρια στα μικρά ερασιτεχνικά σωματεία, κυρίως σε ότι αφορά το ρόστερ τους και τα όσα προβλέπονται μεταγραφικά και φαίνεται με μια δεύτερη ανάγνωση ότι μπορεί να βλάψουν εκτός από τα σωματεία και τους νεαρούς αθλητές/τριές.

Αναλυτικά το περιεχόμενος της αναλυτικής αυτής επιστολής του προπονητή του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, αναφέρει αναλυτικά:

«Κύριε υφυπουργέ,

Ονομάζομαι Χρονόπουλος Γιώργος και είμαι προπονητής στον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (Α.Σ.ΠΕΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ) αλλά και εμπνευστής της ίδρυσης του συλλόγου που αγωνίζεται στην Β’ εθνική κατηγορία γυναικών. Ο σύλλογος μας έχει τμήματα υποδομών όλων των ηλικιακών κατηγοριών, μίνι, παγκορασίδες, κορασίδες και νεανίδες, με τις παγκορασίδες και τις κορασίδες μας να συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα.

Σας είχα αποστείλει email πριν περίπου εννιά μήνες καθώς είχα δημοσιεύσει και άρθρο μου με τίτλο «Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων… Έξω τα μαϊμού σωματεία από τις αθλητικές εγκαταστάσεις» όπου επικροτούσα τον νέο αθλητικό νόμο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Συγκεκριμένα τόνιζα ότι μπαίνει μια τάξη στα αθλητικά σωματεία ώστε να έχουν μια νομιμοποίηση και να σταματήσουν τα μαϊμού σωματεία, τα αδρανοποιημένα σωματεία, με παράγοντες που ψήφιζαν και ψηφίζονταν στις ομοσπονδίες χωρίς στην ουσία να έχουν ομάδα. Έλεγα πόσο σωστό είναι η εγγραφή των συλλόγων στο μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων αφού για να γραφτεί ένας σύλλογος χρειάζεται να έχει μια σειρά από απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά. Αν δεν τα έχει, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και δεν μπορεί να συμμετέχει σε πρωταθλήματα.

Για την εγγραφή απαιτείται ο σύλλογος να έχει αθλητική αναγνώριση από την ΓΓΑ, να έχει καταστατικό και να καταθέτει τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό του στην περιφέρεια για να εγκριθεί. Απαιτείται το έντυπο Ν της ΔΟΥ που αποδεικνύει ότι έχει κάνει φορολογική δήλωση. Απαιτείται βεβαίωση θεώρησης από την Περιφέρεια όλων των βιβλίων του συλλόγου (εσόδων, εξόδων, αλληλογραφίας πρακτικών Δ.Σ, πρακτικών Γ.Σ, περιουσιακών στοιχείων κ.α). Απαιτεί πιστοποιημένους προπονητές με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την ΓΓΑ με συμφωνητικό αναρτημένο στο taxis, με ελάχιστη κατανομή μισθού στον προπονητή τα 250 ευρώ το μήνα και ελάχιστη διάρκεια απασχόλησης τους έξι μήνες.

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα παράλογα στο νέο νόμο που ψηφίσατε. Ζητάτε από όλα τα σωματεία – συλλόγους να κάνουν υποχρεωτικά τροποποίηση του καταστατικού τους μέχρι τις 30/6/2022 για να προσθέσουν κάποιες διατάξεις που θέλετε. Οι δικηγόροι ζητούν από 600 μέχρι 800 ευρώ. Νομίζετε ότι τα σωματεία τα έχουν; Τους περισσεύουν; Θα μπορούσατε με έναν νόμο, να θεσμοθετήσετε αυτές τις τροποποιήσεις. Αλλά και κάποιες από αυτές τις τροποποιήσεις που απαιτείτε είναι παράλογες.

Πλέον τα μέλη του συλλόγου δεν μπορούν να είναι αθλητές. Ποιοι πιστεύετε ότι στις επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις έχουν το μεράκι να φτιάξουν έναν υγιή και νόμιμο σύλλογο; Θα τον φτιάξουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το άθλημα, οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμα ενεργοί αθλητές. Για ποιο λόγο κάποιοι που φτιάχνουν μια ομάδα για να δώσει διέξοδο στην νεολαία αλλά και πρόοδο στο άθλημα απαγορεύεται να παίζουν; Με ποια λογική τους στερείται αυτό το δικαίωμα; Γιατί υποχρεώνονται, επειδή θέλουν και μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται, να τοποθετούν στα συμβούλια άσχετους που δεν νοιάζονται για το άθλημα, αποτελώντας βαρίδια; Αυτοί οι άνθρωποι που συστήνουν και συντηρούν έναν σύλλογο, έχουν το μεράκι, την αγάπη και είναι αυτοί που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Επίσης ο προπονητής δεν μπορεί να αγωνίζεται ως αθλητής στην ομάδα του. Πως προκύπτει αυτό κύριε υπουργέ; Αν υπάρχει στην ομάδα αθλητής ο οποίος έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή, γιατί αυτός δεν έχει δικαίωμα να δηλωθεί σε κάποια παιχνίδια ως προπονητής και σε κάποια άλλα ως αθλητής; Με πoιο δικαίωμα στερείτε από κάποιον να αγωνίζεται όσο αυτός πιστεύει ότι μπορεί να είναι χρήσιμος ή με ποιο δικαίωμα του στερείτε να είναι και προπονητής από την στιγμή που έχει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά; Γιατί πρέπει να διαλέξει την ιδιότητα του για όλη την χρονιά; Από την στιγμή μάλιστα που οι σύλλογοι με τον νόμο σας δεν έχουν την δυνατότητα να βρουν σε πολλές περιοχές πιστοποιημένους προπονητές με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Και πάμε στο τελευταίο. Ορίστηκε το όριο των 19 ετών για τους αθλητές, ώστε να μπορούν να επανεγγραφούν ελεύθεροι σε όποιο σύλλογο επιθυμούν, έχοντας την υποχρέωση ο νέος σύλλογος να καταβάλλει στο προηγούμενο σωματείο, ένα καθορισμένο ποσό ως αποζημίωση κατάρτισης. Καταλαβαίνω το σκεπτικό σας. Προσπαθείτε με αυτό να τελειώσουν οι παράγοντες που κάποτε κολλούσαν το δελτίο του αθλητή στον τοίχο, δεν του το έδιναν και του έκοβαν το άθλημα. Επίσης, σωστά προβλέψατε μια χρηματική αποζημίωση για το σωματείο που ανέθρεψε τον αθλητή.

Όμως αυτό που ίσχυε ως τώρα επέτρεπε στο φοιτητή/αθλητή να επανεγγραφεί σε ομάδα του τόπου σπουδών του ή της αναγκαστικής μετακόμισής του, κάτι που έλυνε το πρόβλημα σε κάποιον που ήθελε να συνεχίσει να παίζει αλλά λόγω των αναγκών δεν μπορούσε να συνεχίσει στην ομάδα που αναδείχθηκε. Υπήρχε βέβαια η προϋπόθεση της επιστροφής του μετά τη λήξη των σπουδών. Τώρα με αυτό που κάνετε κύριε υπουργέ προκύπτουν πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα πήγατε να αποφύγετε.

Οφείλουμε όλοι να παραδεχθούμε ότι ένα από τα κύρια προβλήματα του Ελληνικού αθλητισμού είναι η προσωρινή ή οριστική παύση της αθλητικής δραστηριότητας λόγω σπουδών. Αφού λοιπόν με το εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε είναι δύσκολο αυτό να αλλάξει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου, οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να συνεχίσουν το αθλητισμό παράλληλα με τις σπουδές τους. Πως όμως θα βρει ομάδα να αγωνιστεί ή να προπονηθεί ένα παιδί παράλληλα με τις σπουδές του αν οι ομάδες οφείλουν να

καταβάλλουν αποζημίωση κατάρτισης για να εγγράψουν έναν φοιτητή που θέλει να αθληθεί; Έναν αθλητή που το πιθανότερο είναι ότι δεν αγωνίστηκε την τελευταία χρονιά λόγω πανελληνίων ή που την πρώτη χρονιά ως σπουδαστής του φάνταζε δύσκολο να αθληθεί παράλληλα με τις σπουδές του;

Πόσοι θα πληρώσουν αυτά τα χρήματα; Ποιοι σύλλογοι του τοπικού και της Β΄εθνικής θα πληρώσουν 250 και 300 ευρώ αντίστοιχα; Δεν μιλάω για ομάδες super league με 800 ευρώ ή pre league με 600. Άρα ο φοιτητής – αθλητής δεν θα παίξει. Άρα από αυτό το παιδί στερείτε το δικαίωμα να ασχοληθεί με το άθλημα του. Του στερείτε το δικαίωμα να προσπαθήσει, να προπονηθεί, να βελτιωθεί και να βρει την θέση του στην ομάδα. Του στερείτε το όνειρο και την ελπίδα. Του στερείτε το δικαίωμα να βρει μια διέξοδο στον αθλητισμό. Να μπει σε έναν νέο κόσμο, ένα καταφύγιο μακριά από κακοτοπιές, να περνά όμορφα σε μια ξένη γι’ αυτό πόλη. Πόσα παιδιά θα σταματήσουν; Μιλάμε για χιλιάδες παιδιά που περνάνε σε πανεπιστήμια άλλων πόλεων και πρέπει οι ομάδες αυτών των πόλεων να πληρώνουν κάθε χρόνο αυτά τα ποσά μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας τους. Αλλά και στην Αττική που το 50% των συλλόγων της Ελλάδας βρίσκεται εκεί υπάρχει πρόβλημα. Όλοι αυτοί οι σύλλογοι έχουν εκατοντάδες έως χιλιάδες παιδιά στις αναπτυξιακές ηλικίες εξαιτίας του μεγάλου πληθυσμού που διαμένει εκεί, αφού ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος κατοικεί στην Αττική. Κάποιο παιδί που διαμένει στην Αττική και έχει περάσει σε σχολή στην Αθήνα πιθανόν θα πρέπει να φύγει γιατί τα δεκάδες παιδιά του συλλόγου που έπαιζαν στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα δεν μπορούν να απορροφηθούν όλα από την πρώτη ομάδα. Δηλαδή τα 19χρονα παιδιά π.χ. του Ολυμπιακού του Παναθηναικού, της ΑΕΚ κ.λ.π. θα πάνε προφανώς κάποια σε μικρότερες κατηγορίες για να παίξουν. Κάποια είναι για τα τοπικά πρωταθλήματα ή την Β΄εθνική. Θα πληρώσουν π.χ όλες οι ομάδες της Ά, ΄Β, Γ΄ τοπικής της Αθήνας την αποζημίωση κατάρτισης για να απορροφήσουν όλα αυτά τα παιδιά; Στην συντριπτική πλειοψηφία σίγουρα όχι. Μήπως με όλο αυτό που ψηφίσατε κύριε υφυπουργέ ευνοούνται τα μεγάλα σωματεία των μεγάλων αστικών κέντρων που έχουν εκατοντάδες παιδιά στις ακαδημίες τους όποτε όταν ενηλικιωθούν και τα περισσότερα φύγουν, αυτά τα μεγάλα αυτά club να εισπράττουν χρήματα;

Τελικά το βάρος της αποζημίωσης θα πέσει στους γονείς. Αυτοί θα πληρώσουν τελικά την αρχική ομάδα για να επανεγγραφεί το παιδί τους, στην ομάδα της πόλης που φοιτά. Από την στιγμή που αυτό θέλει το παιδί ο γονιός δεν θα μπορέσει να αρνηθεί ακόμα και αν το κόστος είναι δυσβάστακτο για αυτόν. Βέβαια θα υπάρξουν και κάποιοι που δεν θα μπορέσουν να το πληρώσουν.

Θα μπορούσε να ισχύει ότι όποιοι αθλητές φοιτούν αποδεδειγμένα σε μια άλλη περιοχή να μπορούν να αγωνιστούν στην ομάδα αυτής της περιοχής χωρίς την αποζημίωση κατάρτισης και όταν τελειώσουν τις σπουδές να επιστρέφουν στην αρχική τους ομάδα. Ας ίσχυε και η υποσχετική για κάποιες περιπτώσεις όπως η μετακίνηση λόγω εργασίας ή γάμου σε ομάδα της πόλη που θα διαμένει.

Αντιθέτως όποια ομάδα θέλει κάποιον αθλητή ή ο αθλητής θέλει να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα αλλά δεν είναι η ομάδα της πόλης που φοιτά ή της πόλης που διαμένει λόγω γάμου ή εργασίας τότε να πληρωθεί η αποζημίωση.Έτσι κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει κάποιον 19χρονο αθλητή να μεταγραφεί. Όλοι είναι ελεύθεροι.

Αναζητούμε τρόπος να στρέψουμε τα παιδιά στον αθλητισμό, πράγμα δύσκολο όπως έχει γίνει σήμερα με το φόρτο των φροντιστηρίων και εμείς διώχνουμε και αυτά που θέλουν να ασχοληθούν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αθλητισμός δεν είναι μόνο ο πρωταθλητισμός. Όλοι οι σύλλογοι δεν κάνουν πρωταθλητισμό αλλά προάγουν τον αθλητισμό. Όλες οι ομάδες δεν αποτελούνται από top παίχτες. Δεν ασχολούνται με τους καλύτερους αθλητές, αλλά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στους λιγότερο καλούς και στους μέτριους δίνοντας τους την προοπτική να γίνουν καλύτεροι. Όλη η νεολαία έχει το δικαίωμα να αθληθεί και μέσα σε ένα πλαίσιο συναγωνισμού να διεκδικήσει ο καθένας και η καθεμία τον ρόλο και την συμμετοχή που θα έχουν στην ομάδα.

Θεωρώ ότι με αυτά αργοπεθαίνει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και ειδικά της περιφέρειας. Οι σύλλογοι στην περιφέρεια αιμορραγούν οικονομικά. Εξοπλισμοί έξοδα διαιτητών, μετακινήσεις, μισθώσεις σταδίων και κλειστών γυμναστηρίων, τροποποιήσεις καταστατικών. Οι σύλλογοι στέκονται από την αγάπη την τρέλα και το μεράκι κάποιων ανθρώπων. Κάποιων παλιών αθλητών και προπονητών. Από συζητήσεις που κάνω μαζί τους είναι απογοητευμένοι και έτοιμοι να τα παρατήσουν και δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλοι να τους αντικαταστήσουν. Δεν υπάρχει η τρέλα που είχε η δικιά μου γενιά και η παλιότερη. Φανταστείτε πόλεις, πρωτεύουσες νομών, κωμοπόλεις, να μην έχουν ομάδες βόλεϊ, μπάσκετ, ποδοσφαίρου. Που θα βρουν διέξοδο τα παιδιά; Πως θα αποκτήσουν τα οφέλη του αθλητισμού; Τα σωματικά, της υγείας αλλά και τα πνευματικά; Πως θα προοδεύσει ο αθλητισμός στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και τα οφέλη που απορρέουν από αυτόν; Πως θα επιβιώσουν τα σωματεία της περιφέρειας που είναι οι αιμοδότες του ελληνικού αθλητισμού; Βλέπετε π.χ. στην εθνική ομάδα στο βόλεϊ αλλά και σε συλλογικό επίπεδο να παίζουν αθλητές 37- 42- 45 χρόνων. Στον ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού φέτος, οι δυο πασαδόροι ήταν 42 ετών ο καθένας. Δεν έρχονται παιδιά από πίσω να στελεχώσουν συλλόγους και εθνική ομάδα.

Κύριε υφυπουργέ ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αφανίζεται και η τρέλα κάποιων ανθρώπων που τον συντηρεί εδώ και χρόνια τελειώνει. Μην προωθείται έναν αθλητισμό για λίγους αλλά έναν αθλητισμό για τους πολλούς τηρώντας βέβαια κάποια σωστά κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι μόνο κέρδος η αγωνιστική πρόοδος των αθλητών και του κάθε αθλήματος αλλά κυρίως η πρόοδος αυτών των νέων ως άνθρωποι. Μόνο ο αθλητισμός μπορεί να προάγει αξίες και να χτίσει ισχυρούς χαρακτήρες και προσωπικότητες ώστε να ανταποκριθούν αυτά τα παιδιά στις απαιτήσεις της κοινωνία μας.

Με εκτίμηση,
Χρονόπουλος Γιώργος
Καθηγητής φυσικής Αγωγής
Προπονητής Πετοσφαίρισης
τ. Ειδικός Συνεργάτης Δήμου Τρίπολης σε θέματα Πολιτισμού & Αθλητισμού».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here