Με «όπλα» την άμυνα και την αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα το εντυπωσιακό «ντεμαράζ» του Αστέρα!

0
299
ΦΩΤΟ: ASTERASTRIPOLIS.GR

Η πραγματικότητα είναι -εκτός αν κάνουμε κάτι λάθος παρά τους υπολογισμούς μας- ότι ο Αστέρας Τρίπολης για πρώτη φορά σε επίπεδο Super League 1, έχει καταφέρει να πετύχει πέντε συνεχόμενες νίκες γεγονός που σε μικρό διάστημα (από τις 10/01) τον φέρνει δυναμικά πλέον σε τροχιά play-off!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε σχέση με τον α’ γύρο, στην ομάδα κάτι έχει αλλάξει αγωνιστικά και ψυχολογικά και ίσως θα τολμούσαμε να σχολιάσουμε και σε επίπεδο αυτοπεποίθησης και πίστης για τις πραγματικές της δυνατότητες. Το τελευταίο μπορεί να «αποτυπωθεί» κυρίως στο τελευταίο ματς επί του Άρη, όπου η ομάδα παρ’ όλο που δεν ήταν ανταγωνιστική για περίπου 60-65 λεπτά, πίστεψε ότι μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω και το πέτυχε τελικά σε υπερθετικό βαθμό!

Και πώς να μην τονώνεται η αυτοπεποίθηση (που θα πρέπει να αποτυπωθεί στην πράξη και στη συνέχεια), όταν ο Αστέρας δεν χάνει από αντίπαλο που βρίσκεται από κάτω του βαθμολογικά, ενώ πλην του Ολυμπιακού έχει δείξει ειδικά αυτή την περίοδο ότι μπορεί να είναι αρκετά ανταγωνιστικός και με τις ομάδες που κατέχουν τις υπόλοιπες θέσεις των play-off.

 

«Αδιαπέραστη» άμυνα…

Ουσιαστικά ο Αστέρας στα τελευταία ματς έχει βασιστεί στην αμυντική του λειτουργία που μεταφράζεται σε μόλις ένα γκολ παθητικό σε σύνολο πέντε αγώνων (0,20 ανά ματς), όταν μέχρι και την 15η αγωνιστική η ομάδα της Τρίπολης δεχόταν σε κάθε ματς κάτι παραπάνω από ένα γκολ (1,27). Και μάλιστα όταν στο σύνολο των τελευταίων αγώνων ο Αστέρας προσηλώθηκε περισσότερο στην αμυντική του λειτουργία  (σ.σ. με Απόλλωνα, ΟΦΗ και Άρη).

Οι «Αρκάδες» έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα λάθη τους στην άμυνα που έχουν στοιχίσει, ενώ παράλληλα είναι και πιο αποτελεσματικοί στις αποκρούσεις και παρεμβάσεις στις τελικές προσπάθειες των αντιπάλων, είτε με τον Τσιφτσή, είτε με τους υπόλοιπους παίκτες κυρίως της αμυντικής γραμμής

 

Πιο αποτελεσματικός στην επίθεση…

Παράλληλα αποτελεί δεδομένο ότι όχι απλά μόνο χωρίς επιθετική αντίδραση, αλλά χωρίς την επίτευξη τερμάτων δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση των πέντε σερί νικών! Γκολ μπορεί να σημείωνε και στο α’ γύρο ο Αστέρας, αλλά η ουσιώδης διαφορά είναι ότι στα τελευταία πέντε ματς έχει και αποτελεσματικότητα στη μετουσίωση των όποιων ευκαιριών σε τέρματα. Τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές σκοράρει ένα τέρμα σε κάτι λιγότερο από έξι τελικές (5,86), όταν στα 15 πρώτα ματς της φετινής σεζόν χρειαζόταν 9,21 τελικές για να πετύχει γκολ.

Αυτό με λίγα λόγια που έλειπε από τον Αστέρα στον α’ γύρο και στερούσε το κάτι παραπάνω σε ματς στα οποία ήταν καλύτερος αλλά στο τέλος δεν κέρδιζε, αποτελεί χαρακτηριστικό «όπλο» της ομάδας στις τελευταίες αναμετρήσεις. Αν μάλιστα στο παιχνίδι με τον Άρη στο α’ μέρος, οι παίκτες του Ράσταβατς ήταν πιο σωστοί στις μεταβιβάσεις τους σε καταστάσεις αντεπίθεσης θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει πιθανότατα από το α’ ημίχρονο. Ο Αστέρας στα τελευταία πέντε ματς σε ότι αφορά την επιθετική του λειτουργία έχει πετύχει τα μισά γκολ, απ’ όσα η ομάδα πέτυχε σε κάτι περισσότερο από ένα γύρο (15 αγώνες)!

 

Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα από το «5/5»…

Το σερί των πέντε νικηφόρων αποτελεσμάτων παράλληλα μας έχει οδηγήσει και σε κάποια επιπλέον ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

► Ο Αστέρας όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο κείμενο, στα τελευταία πέντε ματς βρίσκει γκολ από διαφορετικούς παίκτες εκτός του βασικού επιθετικού της ομάδας Χερόνιμο Μπαράλες (από τα 7 γκολ στα τελευταία πέντε ματς ο Αστέρας έχει σκοράρει με έξι διαφορετικούς παίκτες, ενώ ο Αργεντίνος επιθετικός έχει σημειώσει μόλις τα δύο από αυτά).

► Εκ των πρωταγωνιστών ο Αντώνης Τσιφτσής στην τελευταία πεντάδα αγώνων καθώς έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ και έχει με σωτήριες επεμβάσεις του δώσει νίκες στην ομάδα, καλύπτοντας και με το παραπάνω την απουσία του Νίκου Παπαδόπουλου.

► Οι παίκτες του Μίλαν Ράσταβατς δείχνουν διάθεση και κίνητρο στο να εξασφαλίσουν θετικά αποτελέσματα στα τελευταία ματς, ακόμη και αν αυτό μεταφράζεται σε προσήλωση στην άμυνα και υπεράσπιση της εστίας. Δεν νομίζουμε αν δεν υπήρχε κίνητρο και πίστη να έφτανε ο Αστέρας στο δεύτερο γκολ στον αγώνα με Άρη.

► Μετά από πέντε διαδοχικές νίκες η ομάδα έχει βρει καλό αγωνιστικό ρυθμό, κάτι που εξασφαλίζεται παρά τις συνεχείς αλλαγές προσώπων στο βασικό σχήμα, λόγω τιμωρημένων, τραυματιών ή τακτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here