Νέα «μορφή» και αναδιάρθρωση και στην Α2 Εθνική κατηγορία γυναικών

0
131

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει προχωρήσει σε αρκετές παρεμβάσεις και αλλαγές σε όλες τις Εθνικές κατηγορίες και μεταξύ αυτών και στην Α2 Εθνική κατηγορία γυναικών. Αλλαγές που και στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας γυναικών, περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή play-off και play-out για όλες τις ομάδες.

Στο νέο πρωτάθλημα θα συμμετάσχουν συνολικά 36 ομάδες και συγκεκριμένα 4 όμιλοι με 9 ομάδες ο καθένας. Από την Α2 Εθνική κατηγορία γυναικών θα ανέβουν στην Α1 Εθνική κατηγορία συνολικά δύο ομάδες, ενώ την ίδια ώρα θα υποβιβαστούν συνολικά 14 ομάδες και ειδικότερα οι τρεις τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου, καθώς και οι δύο ηττημένες ομάδες της Γ’ φάσης των play-out.

 

Αναδιάρθρωση με 2 ομίλους των 12 ομάδων σε δύο χρόνια…

Στην Α2 Εθνική κατηγορία γυναικών, αναμένεται να υπάρξει (κι εδώ) αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, έτσι ώστε στη σεζόν 2023-24 να διεξάγεται η συγκεκριμένη κατηγορία σε δύο ομίλων των 12 ομάδων.

Σε ότι αφορά λοιπόν την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής στην ειδική προκήρυξη:

«Στα πλαίσια της αναβάθμισης των Εθνικών Πρωταθλημάτων, καθώς και της ενίσχυσης των Τοπικών Πρωταθλημάτων αποφασίζεται η αναδιάρθρωση των κατηγοριών, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά το πέρας της αγωνιστικής περιόδου 2023-2024. Η αναδιάρθρωση των Εθνικών κατηγοριών θα πραγματοποιηθεί στο το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2022-23. Την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024 η Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών θα αποτελείται από 2 ομίλους, με σύνολο 28 ομάδες που θα τοποθετηθούν σε Ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Η αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος

της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών θα ολοκληρωθεί στο τέλος της περιόδου 2023 – 2024 και έτσι η αγωνιστική περίοδος 2024 – 2025 θα πραγματοποιηθεί σε 2 Ομίλους με σύνολο 24 ομάδες που θα τοποθετηθούν σε Ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια.».

 

Διεξαγωγή play-off και play-out και στην Α2 Εθνική γυναικών…

Όπως προαναφέρθηκε στην εισαγωγή του ρεπορτάζ και στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας γυναικών προβλέπεται από τη νέα σεζόν η διεξαγωγή τόσο play-off όσο και play-out. Ειδικότερα σε ότι αφορά τα play-off αναμένεται να συμμετάσχουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου. Από αυτές οι νικήτριες στις τρεις νίκες (μεταφέροντας και τις νίκες της κανονικής περιόδου) θα συνεχίσουν στη β’ φάση των play-off με τις ομάδες να διασταυρώνονται μεταξύ τους με ομάδες «γειτονικών» ομίλων στις δύο μεταξύ τους νίκες, για να προκύψουν οι τέσσερις ομάδες που θα αγωνιστούν στους αγώνες (στις δύο νίκες επίσης) που θα αναδείξουν τις δύο ομάδες που θα ανέβουν στην Α1 Εθνική κατηγορία.

Την ίδια ώρα στα play-out, αναμένεται να αγωνιστούν οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 5-6 στους τέσσερις ομίλους με την 5η ομάδα στη βαθμολογία να αντιμετωπίζει την 6η στις τρεις νίκες (μεταφέροντας και τις νίκες της κανονικής περιόδου). Οι ηττημένες θα διασταυρωθούν μεταξύ τους σε δύο ζευγάρια τα οποία θα διεξαχθούν σε ουδέτερες έδρες, με τις δύο ηττημένες ομάδες να υποβιβάζονται στα τοπικά πρωταθλήματα.

Αναλυτικά όλα όσα προβλέπει η ειδική προκήρυξη για τις διαδικασίες των play-off και play-out, έχουν αναλυτικά ως εξής:

«Β’ ΦΑΣΗ (PLAY-OFF):

Μετά το τέλος της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος θα διεξαχθούν αγώνες play-off μεταξύ των τεσσάρων 1ων του κάθε Ομίλου ως εξής:

● ο 1ος του 1ου ομίλου – ο 4ος του 1ου ομίλου (Β1).
● ο 2ος του 1ου ομίλου – ο 3ος του 1ου ομίλου (Β2).
● ο 1ος του 2ου ομίλου – ο 4ος του 2ου ομίλου (Β3).
● ο 2ος του 2ου ομίλου – ο 3ος του 2ου ομίλου (Β4).
● ο 1ος του 3ου ομίλου – ο 4ος του 3ου ομίλου (Β5).
● ο 2ος του 3ου ομίλου – ο 3ος του 3ου ομίλου (Β6).
● ο 1ος του 4ου ομίλου – ο 4ος του 4ου ομίλου (Β7).
● ο 2ος του 4ου ομίλου – ο 3ος του 4ου ομίλου (Β8).

Νικήτρια στην φάση αυτή αναδεικνύεται η ομάδα η οποία θα επιτύχει τρεις (3) νίκες επί της αντιπάλου της στους μεταξύ τους αγώνες, μεταφέροντας τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου (Α’ φάση). Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας της Α’ φάσης του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος) και ο δεύτερος αγώνας στην έδρα της αντιπάλου της. Σε περίπτωση που χρειασθεί η διεξαγωγή τρίτου αγώνα, αυτός θα γίνει στην έδρα της ομάδας η οποία κατά την λήξη της Α’ φάσης του πρωταθλήματος είχε καταταγεί στη υψηλότερη θέση βαθμολογίας.

Γ’ ΦΑΣΗ (PLAY-OFF):

Οι δυο νικητές του 1ου, 2ου ομίλου και οι δύο νικητές του 3ου, 4ου ομίλου από την Β’ φάση αγωνίζονται μεταξύ τους ως εξής:

● Β1 – Β4 (Γ1)
● Β2 – Β3 (Γ2)
● Β5 – Β8 (Γ3)
● Β6 – Β7 (Γ4)

Νικήτρια στην φάση αυτή αναδεικνύεται η ομάδα η οποία θα επιτύχει δύο (2) νίκες επί της αντιπάλου της στους μεταξύ τους αγώνες. Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην χαμηλότερη θέση της βαθμολογίας της Α’ φάσης του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος) και ο δεύτερος αγώνας στην έδρα της ομάδας που θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας της Α’ φάσης του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος). Σε περίπτωση που χρειασθεί η διεξαγωγή τρίτου αγώνα, αυτός θα γίνει στην έδρα της ομάδας η οποία κατά την λήξη της Α’ φάσης του πρωταθλήματος είχε καταταγεί στη υψηλότερη θέση βαθμολογίας.

Δ’ ΦΑΣΗ (PLAY-OFF):

Οι νικητές του 1ου, 2ου ομίλου και οι νικητές του 3ου, 4ου ομίλου από την Γ’ φάση αγωνίζονται μεταξύ τους ως εξής:

● Γ1 – Γ2
● Γ3 – Γ4

Οι παραπάνω αγώνες θα διεξαχθούν σε ουδέτερο γήπεδο ή πόλη που θα ορίσει η Ε.Ο.Κ.

Β’ ΦΑΣΗ (PLAY-OUT):

Μετά το τέλος της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος θα διεξαχθούν αγώνες play-out μεταξύ των ομάδων που κατετάγησαν στις θέσεις 5 και 6 της βαθμολογικής κατάταξης του κάθε Ομίλου ως εξής:

● ο 5ος του 1ου Ομίλου – ο 6ος του 1ου Ομίλου (Β1)
● ο 5ος του 2ου Ομίλου – ο 6ος του 2ου Ομίλου (Β2)
● ο 5ος του 3ου Ομίλου – ο 6ος του 3ου Ομίλου (Β3)
● ο 5ος του 4ου Ομίλου – ο 6ος του 4ου Ομίλου (Β4)

Νικήτρια στην φάση αυτή αναδεικνύεται η ομάδα η οποία θα επιτύχει τρεις (3) νίκες επί της αντιπάλου της στους μεταξύ τους αγώνες, μεταφέροντας τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου (Α’ φάση). Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας της Α’ φάσης του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος) και ο δεύτερος αγώνας στην έδρα της αντιπάλου της. Σε περίπτωση που χρειασθεί η διεξαγωγή τρίτου αγώνα, αυτός θα γίνει στην έδρα της ομάδας η οποία κατά την λήξη της Α’ φάσης του πρωταθλήματος είχε καταταγεί στη υψηλότερη θέση βαθμολογίας.

Οι ηττημένες ομάδες συνεχίζουν στην Γ’ φάση των ρΐθγ ουί. Οι νικήτριες ομάδες θα καταλάβουν την 5η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης του Ομίλου στο οποίο συμμετείχαν στην Α’ Φάση.

Γ’ ΦΑΣΗ (PLAY-OUT):

Οι τέσσερις ηττημένες της Β’ φάσης αγωνίζονται ως εξής:

● Β1 – Β2
● Β3 – Β4

Οι παραπάνω αγώνες θα διεξαχθούν σε ουδέτερο γήπεδο ή πόλη που θα ορίσει η Ε.Ο.Κ.».

Με λίγα λόγια σε ότι αφορά την άνοδο και τον υποβιβασμό επιγραμματικά ισχύουν τα εξής:

α) Άνοδος στην Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών:

Στην Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών ανέρχονται συνολικά δυο (2) Σωματεία από την Δ’ φάση των play-off Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών.

β) Υποβιβασμός από την Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών:

Οι ηττημένες ομάδες της Β’ Φάσης των play-out από την Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών υποβιβάζονται στην Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών και εντάσσονται στους Ομίλους εκεί όπου λόγω έδρας ανήκουν, συνολικά δυο (2) Σωματεία.

γ) Υποβιβασμός από την Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών:

Οι τρεις (3) τελευταίοι κάθε Ομίλου και οι δυο (2) ηττημένοι από την Γ’ φάση των play-out, σύνολο δεκατέσσερα (14) Σωματεία υποβιβάζονται στα τοπικά πρωταθλήματα όπου ανήκουν.

δ) Άνοδος στη Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών:

Μετά τη λήξη του Πρωταθλήματος Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών, θα ανέλθουν σε αυτή από τα τοπικά Πρωταθλήματα συνολικά έξι (6) Σωματεία.

Συγκεκριμένα ανέρχονται οι Πρωταθλητές των Ενώσεων ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ και ΕΚΑΣΘ, ο πρώτος νικητής του Ειδικού Πρωταθλήματος που θα γίνει με συμμετοχή των Πρωταθλητών των Τοπικών Επιτροπών ΧΙΟΥ, ΛΕΣΒΟΥ, ΣΑΜΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ και των Ενώσεων Ε.Σ.Κ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και ΕΚΑΣΚ, ο πρώτος νικητής του Ειδικού Πρωταθλήματος που θα γίνει με συμμετοχή των Πρωταθλητών των Ενώσεων ΕΣΚΑΗ, ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ΕΣΚΑΚ, ΕΣΚΑΣΕ και ΕΣΚΑΒΔΕ και ο πρώτος νικητής του Ειδικού Πρωταθλήματος που θα γίνει με συμμετοχή των Πρωταθλητών των Ενώσεων ΕΣΚΑΘ, ΕΚΑΣΚΕΜ, ΕΚΑΣΔΥΜ, ΕΚΑΣΑΜΑΘ και ΕΚΑΣΧ.

 

Νέα δεδομένα με τα έξοδα διαιτησίας – γραμματείας…

Πλέον από τη νέα αγωνιστική περίοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία γυναικών, θα ισχύουν και νέα δεδομένα με τη διαιτησία και συγκεκριμένα με τις αμοιβές των διαιτητών και των μελών της γραμματείας και του κομισάριου. Κι αυτό γιατί πλέον φαίνεται ότι η αμοιβή και μετακίνησή τους θα βαρύνουν ισόποσα και τα δύο αγωνιζόμενα σωματεία.

Αναλυτικά τα σχετικά αποσπάσματα της προκήρυξης έχουν χαρακτηριστικά ως εξής:

«ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ:

Σε κάθε Διαιτητή θα καταβάλλονται για κάθε συνάντηση 35 €. Σε κάθε Διαιτητή που μετακινείται, θα καταβάλλονται επιπλέον τα έξοδα μετακίνησης.

Η αμοιβή και η μετακίνηση των Διαιτητών βαρύνουν ισόποσα και τα δύο Σωματεία, η οποία θα καταβάλλεται πριν την έναρξη του αγώνα. Η αεροπορική ή ακτοπλοϊκή μετακίνηση θα καλύπτετα από την ΕΟΚ.

Σε περίπτωση μη καταβολής, ο αγώνας διεξάγεται κανονικά, όμως το Σωματείο που δεν κατέβαλε τα χρήματα, υποχρεούται να καταβάλλει εντός 5 ημερών στην ΕΟΚ το ποσόν της αποζημίωσης των διαιτητών, προσαυξημένο Χ 5 φορές. Εφόσον δεν καταβληθεί το δπλάσιο ποσόν στην ΕΟΚ από το σωματείο εντός της ανωτέρω προβλεπομένης προθεσμίας, το σωματείο θα μηδενίζεται στους επόμενους αγώνες μέχρι να πραγματοποιηθεί η καταβολή.

ΕΞΟΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΩΝ:

Σε κάθε Μέλος της Γραμματείας και Κομισάριο θα καταβάλλονται για κάθε συνάντηση 20€.

Η αμοιβή και τα έξοδα μετακίνησης της Γραμματείας και του Κομισάριου βαρύνουν ισόποσα και τα δύο Σωματεία η οποία θα καταβάλλεται πριν την έναρξη του αγώνα.

Σε περίπτωση μη καταβολής της ισχύει ότι και για την Διαιτησία. Η ανωτέρα διαδικασία θα γίνεται με ευθύνη του Κομισάριου.».

 

Εμπορική προβολή και δικαιώματα της ΕΟΚ στα γήπεδα…

Από τη νέα αγωνιστική περίοδο η εμπορική εκμετάλλευση του αγωνιστικού χώρου των γηπέδων όπου τελούνται οι αναμετρήσεις της παρούσας προκήρυξης, ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ε.Ο.Κ.. Η Ε.Ο.Κ. δύναται να διαθέσει μέρος των εμπορικών παροχών στα σωματεία, το οποίο όμως δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% (μέγιστη δυνατή αναλογία, 40% Ε.Ο.Κ. – 60% σωματείο), με την εξαίρεση του άρθρου 14Δ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποιες άλλες παράγραφοι της ειδικής προκήρυξης που μεταξύ άλλων αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής:

● Ο κεντρικός κύκλος του γηπέδου, ανήκει στην Ε.Ο.Κ. και δεν επιτρέπεται ουδεμία άλλη διαφήμιση από τον γηπεδούχο.
● Τα σωματεία υποχρεούνται να ενημερώσουν την ΕΟΚ για τις συνεργασίες τους (χορηγίες η δωρεές), τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, εγγράφως ή/και με email.
● Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, η Ε.Ο.Κ διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες για κάποια συνεργασία.
● Τα σωματεία αποδέχονται ανεπιφύλακτα πως δεν μπορούν να προβάλουν εταιρείες ανταγωνιστικές προς συγκεκριμένους χορηγούς της Ε.Ο.Κ. σε κανένα σημείο του αγωνιστικού χώρου (εντός και εκτός παρκέ).
● Η ΕΟΚ θα ενημερώνει τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν την έναρξη των αγώνων ποιοι χορηγοί διατηρούν δικαίωμα αποκλειστικής προβολής στις αναμετρήσεις που διέπονται από την παρούσα προκήρυξη. Σε περίπτωση που υπάρχει προγενέστερη έγγραφη ενημέρωση σωματείου προς την ΕΟΚ σχετικά με υφιστάμενη συνεργασία (χορηγία ή δωρεά) με ανταγωνιστή των χορηγών της ΕΟΚ, η πρώτη θα ισχύει έναντι των χορηγών της ΕΟΚ.

 

► Μπορεί κανείς να διαβάσει ολόκληρη την προκήρυξη της Α2 Εθνικής κατηγορίας γυναικών ΕΔΩ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here