Να σταθεί η Πολιτεία στο πλευρό των σωματείων

0
475

ΓΡΑΦΕΙ ο Γιάννης Κουτραφούρης

Ήταν κάτι που το περιμέναμε. Αναφέρομαι στην διακοπή των πρωταθλημάτων και πλέον όλοι οι άνθρωποι του Μπάσκετ, μπήκαμε σε μια διαδικασία να σκεφτόμαστε, τι πρόκειται να γίνει για την «Επόμενη ημέρα» του Αθλητισμού και το «κύτταρό» του, που είναι το αθλητικό σωματείο.

Όλα τα αθλητικά σωματεία, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και φυσικά κάποια απ΄ αυτά είναι σίγουρο ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Τα αθλητικά σωματεία έχουν εθελοντές-παράγοντες, που κάθε Σαββατοκύριακο αφήνουν πίσω τους την οικογένειά τους και  ακολουθώντας το μεράκι τους, προσφέρουν στον Ελληνικό Αθλητισμό, χωρίς στην πραγματικότητα να κερδίσουν τίποτα, προσφέρουν δε οικονομικά,  βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού οι επιχορηγήσεις των σωματείων  από το κράτος χάνονται σε βάθος τουλάχιστον δεκατετίας.

Από τα σωματεία αυτά αναδείχθηκαν οι πρώτοι μεγάλοι παίκτες του Αθλήματός μας, που έφεραν τα παιδιά στα γήπεδα του Μπάσκετ. Η δημιουργία των ομάδων αυτών μας έδωσε την Υπερ-Ομάδα των Εφήβων του 1995, με πολλά παιδιά από την Ελληνική Περιφέρεια, ενώ τα επόμενα χρόνια αναδείχθηκαν, οι λεγόμενοι σήμερα, STAR του Αθλήματος.

Είναι επίσης παραδεκτό ότι, το αθλητικό σωματείο δεν δημιουργεί μόνο αγωνιστικές επιδόσεις,  αλλά αναδεικνύει και αθλητές που αγαπάνε το Μπάσκετ και σίγουρα θα βοηθήσουν την «επόμενη μέρα» του αγαπημένου μας Αθλήματος, απ΄ όπου και αν το υπηρετήσουν. Άλλοι θα γίνουν παράγοντες ομάδων, διαιτητές, κριτές, αλλά και το σπουδαιότερο θα είναι σοβαροί φίλαθλοι με άποψη.

Επίσης μέσα από τον Αθλητισμό, γεννιούνται φιλίες, στιγμές χαραγμένες για μια ζωή, σφυρηλατούνται σχέσεις, μέσα από νίκες και ήττες, ενώ όσοι ασχολούνται με το Μπάσκετ,  κερδίζουν την κοινωνικότητα που τους προσφέρει το Άθλημά μας.

Θα μπορούσε όλα αυτά κανείς να τα γράψει νωρίτερα και να γίνει αρεστός στους φίλους του Αθλητισμού. Ίσως όμως όλα αυτά δεν είχαν γίνει κατανοητά , γιατί δεν είχαμε φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Δύο φορές μέσα στο 2020 είχαμε διακοπή των πρωταθλημάτων και φυσικά τα οικονομικά προβλήματα έγιναν δυσβάσταχτα για τα αθλητικά σωματεία και εδώ προκύπτει το ερώτημα «αλήθεια  τι γίνεται με το αύριο»;

Ας πάρουμε λοιπόν την πρωτοβουλία οι άνθρωποι του Μπάσκετ, χωρίς κανένα προσδιορισμό και εκμεταλλευόμενοι την Προεκλογική Περίοδο των Ομοσπονδιών, αλλά και των Εκλογών της Ε.Ο.Κ., στη δική μας περίπτωση, να καλέσουμε τους Υποψηφίους των Εκλογών, αλλά και όποιον άλλον φορέα θέλει, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες προσπάθειες και ενέργειες, να πιεστεί η ΠΟΛΙΤΕΙΑ και να ενισχύσει οικονομικά, όσο μπορεί από την πλευρά της, τα σωματεία.

Είναι υποχρέωση όλων μας και επιτακτική ανάγκη, ν’ αφήσουμε κατά μέρος τις Ειδικές Αθλητικές Αναγνωρίσεις, τα Μητρώα Αθλητικών Σωματείων και όλο εκείνο το χαρτομάνι που χρειάζεται κανείς  να συμπληρώσει  και να υποβάλει στη Γ.Γ.Α., προκειμένου να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αθλητικό σωματείο.

Είναι επιτακτική πλέον ανάγκη η ΠΟΛΙΤΕΙΑ να εκταμιεύσει άμεσα τις επιχορηγήσεις που οφείλει στις Ομοσπονδίες και κατ΄ επέκταση στις Ενώσεις, αλλά και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα σωματεία, με βάση την αγωνιστική τους δραστηριότητα και τη συμμετοχή τους στα Πρωταθλήματα, Εθνικών και Τοπικών κατηγοριών, των τελευταίων  δύο ετών, όπως αυτές καταγράφονται από τις Ομοσπονδίες.

Κύριε Υφυπουργέ, ήρθε η στιγμή – σ΄ αυτή την δύσκολη εποχή- να σταθείτε δίπλα στο Αθλητικό Κίνημα, αγκαλιάζοντας όλα τα αθλητικά σωματεία, χωρίς  τις αναχρονιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες ανοίγουν τους «ασκούς του αιόλου», που φυσικά δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό και δεν ωφελούν κανέναν την εποχή αυτή..

Αναφέρομαι σ΄ εσάς, διότι είστε θεσμικά το πρόσωπο, που μπορεί ν΄ αλλάξει ουσιαστικά  το Ρου της Ιστορίας του Ελληνικού Αθλητισμού, αφού είμαι σίγουρος πώς οι άνθρωποι του Μπάσκετ–παρά τις όποιες αντιθέσεις τους – βρίσκουμε πολύ περισσότερα σημεία που μας ενώνουν, απ΄ αυτά  που μας χωρίζουν!

Ήρθε η Ώρα, η ΠΟΛΙΤΕΙΑ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας τα σωματεία σε όλη την Επικράτεια. Αυτές τις δύσκολες στιγμές την έχουν ανάγκη. Ο Αθλητισμός είναι τρόπος ζωής και μέσα από αυτόν όλοι εμείς που τον υπηρετούμε από οποιοδήποτε μετερίζι, νιώθουμε πραγματικά ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Ε.Ο.Κ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here