Η φετινή αγωνιστική περίοδος όπως και για όλους τους συλλόγους έτσι και για τον Αθλητικό Σύλλογο Πετοσφαίρισης Τρίπολης χαρακτηρίζεται αβέβαιη λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό. Ωστόσο χαρακτηρίζεται και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αφού ο σύλλογος της Τρίπολης για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία του από την ίδρυση του συλλόγου θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας γυναικών.
Παράλληλα όμως λόγω της παράτασης κατά ένα χρόνο του δικαιώματος συμμετοχές σε αθλητές και αθλήτριες που πέρυσι συμμετείχαν τελευταία χρονιά στην ηλικιακή κατηγορίας τους, αυξάνουν αισθητά τον ανταγωνισμό των πρωταθλημάτων υποδομών. Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι θα αποτελέσει γεγονός και για τα τμήματα υποδομής του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης, με την φετινή παρουσία τους (καλώς εχόντων των πραγμάτων) αναμένεται ανταγωνιστική.
Με αφορμή τα παραπάνω και την έναρξη της προετοιμασίας του συλλόγου εδώ και αρκετές ημέρες, το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» μίλησε με τους υπεύθυνους του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης και προπονητές του συλλόγου, Ρούλα Πεντεφούντη και Γιώργο Χρονόπουλο, για τη νέα σεζόν.
Ο σύλλογος έχει ξεκινήσει προπονήσεις για τη νέα αγωνιστική περίοδο σε όλα τα τμήματα (γυναικεία ομάδα, υποδομών και ακαδημίες). Πως εξελίσσεται μέχρι σήμερα η προετοιμασία;
Ρ.Π.: Ξεκινήσαμε κανονικά τη χρονιά. Είναι αρκετά τα παιδιά που έρχονται. Γενικά υπάρχει και διάθεση αλλά και καλό επίπεδο παρά το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό είχαμε σταματήσει προπονήσεις και αγώνες για αρκετό καιρό. Το επίπεδο είναι καλό γιατί τα περισσότερα κορίτσια είναι στην ομάδα ήδη 4-5 και έχουν όσον να ναι ωριμάσει αγωνιστικά.
Η χρονιά που ξεκινάει είναι γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα απρόβλεπτη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σας προβληματίζει αυτό;
Ρ.Π.: Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Αν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Αν θα μας ζητήσουν τα τμήματα να είναι πολύ μικρά κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα γιατί με πέντε παιδιά σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις προπόνηση γιατί δεν μπορείς να βρεις τόσες ώρες για το γήπεδο, αν σκεφτεί κάποιος πόσοι σύλλογοι και τμήματα προπονούνται στα αθλητικά γυμναστήρια. Από εκεί και πέρα αν εξελιχθεί χειρότερα η κατάσταση αποτελεί θέμα στο κατά πόσο οι γονείς θα αφήνουν τα παιδιά.
Τη φετινή χρονιά το Αρκαδικό βόλεϊ θα εκπροσωπηθεί από τον ΑΣΠΕΤ Τρίπολης στη Β’ Εθνική. Δύσκολη σίγουρα η χρονιά, αλλά τι να περιμένουμε από την ομάδα τη νέα χρονιά;
Ρ.Π.: Πρώτα απ’ όλα στόχος μας είναι μια καλή εμφάνιση. Οι ομάδες με τις οποίες θα αγωνιστούμε είναι καλές ομάδες και όταν παίζεις με καλές ομάδες, αναγκαστικά θα πρέπει να ανεβάζεις και απόδοση. Η Καλαμάτα και ο Μεσσηνιακός που από Α2 Εθνική αποφάσισαν να αγωνιστούν στην Β’ Εθνική. Όπως και η Σπάρτη, είναι ομάδες πολύ καλές. Από εκεί και πέρα για εμάς αποτελεί ένα κίνητρο, από το να αγωνίζεσαι σε τοπικά με πιο χαμηλού επιπέδου ομάδες.
Γ.Χ.: Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω κάτι. Νομίζω ότι αποτελούμε πρότυπο σαν ομάδα σε Πανελλήνιο επίπεδο. Το πιο φωτεινό κύτταρο του αθλητισμού είναι ο ερασιτεχνισμός. Εμείς όταν ξεκινήσαμε είπαμε ότι αποτελούμε ομάδα της πόλης μας. Παράλληλα είπαμε να αλλάξουμε λίγο τη νοοτροπία που υπήρχε στην Τρίπολη και δεν υπάρχει σε άλλες πόλεις και «θέλει» τα παιδιά να πρέπει να δίνουν εξ’ ολοκλήρου το «βάρος» τους στο σχολείο και όχι στον αθλητισμό. Εμείς αυτό το αλλάξαμε από την αρχή. Βλέπετε παιδιά που πάνε και Γ’ Λυκείου και Β’ Λυκείου και έχουν μπει στη διαδικασία και γνωρίζουν ότι αν μείνουν λίγο πίσω στις προπονήσεις πρέπει να βρουν τον τρόπο να ακολουθήσουν όσο μπορούν. Όσοι έχουν το κίνητρο του να γίνουν καλύτεροι και στον αθλητισμό και στη ζωή τους σε συνδυασμό πάντα με το σχολείο τα καταφέρνουν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην πόλη μας με παιδιά που ήταν πρωτοπόροι στις Πανελλήνιες εξετάσεις και στο σχολείο τους είναι και στον αθλητισμό. Η «μαγκιά» θα έλεγα είναι να μπορούν να συνδυάσουν αυτά τα δύο, εφ’ όσον τους αρέσει ο αθλητισμός. Κάποτε δεν υπήρχε αυτή η νοοτροπία, αφού έλεγαν ότι δεν κατεβάζουμε ομάδα γιατί τα παιδιά τώρα πάνε Λύκειο. Δεν μπορεί Πρωτεύουσα της Πελοποννήσου να μην έχει εκ0πρόσωπο βόλεϊ και αυτή τη στιγμή να είσαι στην Β’ Εθνική κατηγορία με παιδιά Γυμνασίου μέχρι Α’ Λυκείου και μία μόνο κοπέλα να είναι Γ’ Λυκείου. Δυσκολίες σίγουρα θα υπάρχουν και λόγω εξετάσεων αλλά και γιατί κάποια κορίτσια πέρασαν σε σχολές και θα απουσιάζουν ή έχουν περάσει σε μακρινή πόλη.
Μεταγραφικά πως σκοπεύει να κινηθεί η ομάδα;
Ρ.Π.: Επειδή σαν σύλλογος δεν δραστηριοποιούμαστε πολλά χρόνια θα θέλαμε ακόμη να παίξουμε με τα δικά μας παιδιά για να έχουμε τις ανάλογες εμπειρίες για τα επόμενα χρόνια. Όταν θα βγουν πια αρκετά παιδιά με σημαντικές εμπειρίες και να μπορεί να υπάρχει «βάθος» στον πάγκο, τότε θα μπορούμε να πούμε πραγματικά ότι έχουμε στήσει μια ομάδα που μπορεί να πλαισιωθεί από ακόμη 2-3 μεταγραφές έμπειρων αθλητών/τριών για να μπορώ να διεκδικώ τη συμμετοχή μου σε παραπάνω κατηγορία. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι και να μπορούσαμε να ανέβουμε κάποια παραπάνω κατηγορία θα είναι κάτι αστραπιαίο. Δηλαδή θα ανέβεις κατηγορία, θα φύγουν οι μεταγραφές και αν δεν έχεις μια βάση δική σας δεν θα μπορέσεις να σταθείς.
Θέλουμε ένα χρονικό διάστημα στο να αναδείξουμε τις δικές μας αθλήτριες και μετά μπορούμε να πούμε ότι με τη βοήθεια κάποιων μεταγραφικών μπορούμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Το σημαντικότερο είναι να μπορούμε να στηριχτούμε στα δικά μας πόδια.
Γ.Χ.: Φυσικά σαν σύλλογος είμαστε ανοιχτοί στο να εντάξουμε στο έμψυχο δυναμικό μας κάποιες πιο έμπειρες κοπέλες που μπορεί να βρεθούν στην πόλης μας λόγω μετάθεσης στην εργασία τους ή λόγω σπουδών. Επιπλέον είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε κάθε χρόνο και νέα κορίτσια, αφού οι αθλήτριες μετά από μια ηλικία λόγω σπουδών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων κυρίως, αφήνουν την ομάδα ή και σταματούν.
Είναι εφικτή η παραμονή με βάση τα όσα προβλέπει η προκήρυξη για τις ομάδες που υποβιβάζονται;
Γ.Χ.: Γιατί όχι; Οι άλλες ομάδες έχουν βέβαια μια εμπειρία. Εμείς πάντως θα το παλέψουμε. Σε επίπεδο γυναικών δεν έχουμε παίξει τα τελευταία χρόνια μ’ αυτές τις ομάδες για να έχουμε ουσιαστική εικόνα. Θεωρώ ότι μπορούμε να τις παλέψουμε.
Πόσο σημαντικό παράγοντα θα παίξει η ψυχολογία φέτος;
Ρ.Π.: Το νεαρό της ηλικίας παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία γιατί δεν υπάρχει η εμπειρία και μπορείς να «πέσει» πολύ εύκολα στη διάρκεια ενός αγώνα από ένα λάθος, συγκριτικά μ’ έναν έμπειρο αθλητή. Βέβαια το κομμάτι της ψυχολογίας παίζει ρόλο και στις μεγάλες ομάδες. Για παράδειγμα βλέπουμε ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού όπου η ολική ανατροπή αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο. Είναι ψυχολογία αλλά παίζει ρόλο και το νεαρό της ηλικίας των κοριτσιών.
Γ.Χ.: Φέτος οι δύο πρωτοπόροι στο τοπικό πρωτάθλημα στο μεταξύ μας παιχνίδι κερδίζαμε με 2-0 και τελικά ηττηθήκαμε με 2-3. Πρόπερσι με τον Ολυμπιονίκη κερδίζαμε 2-0 και τελικά ηττηθήκαμε 2-3. Φέτος καταφέραμε να βελτιωθούμε σ’ αυτό τον τομέα. Φέτος συνέβη και το αντίθετο αφού με τον Ίρις εδώ χάναμε 0-1 και επικρατήσαμε με σκορ 3-1.
Φυσικά το οικονομικό σκέλος κρίνεται ως κομβικής σημασίας για ένα σωματείο ειδικά σε εποχές πανδημίες με τον κορωνοϊό. Γενικότερα για ένα ερασιτεχνικό σωματείο με πολλαπλή εκπροσώπηση σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες και με αρκετά έξοδα (σ.σ. διαιτησία, μετακινήσεις, έξοδα γηπέδου, κ.λπ.)…
Ρ.Π.: Αυτό το κομμάτι είναι το χειρότερο γιατί, έχεις διαιτητές των οποίων πληρώνεις και τη διαιτησία και τα μεταφορικά. Εμείς στην Τρίπολη δεν έχουμε κάποιο διαιτητή από των εδώ περιοχή. Έτσι αν ένα παιχνίδι έρχεται 70-80 ευρώ στο τοπικό πρωτάθλημα και φέτος αναμένονται τα έξοδα περισσότερα. Όταν παράλληλα στη σεζόν έχουμε δύο ματς κάθε Σαββατοκύριακο, τις μετακινήσεις μας στα εκτός έδρας ματς και συγχρόνως έχουμε να πληρώσουμε και τα κλειστά γυμναστήριο για τη χρήση των γηπέδων, σίγουρα μας προβληματίζει. Μέχρι ένα σημείο λέμε ότι θα το κάνουμε αλλά από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει και ο Δήμος να στηρίξει τα ερασιτεχνικά σωματεία αν θέλει να υφίστανται; Παλιά μας στήριζαν οι Ομοσπονδίες με την παραχώρηση και αθλητικού υλικού, με οδοιπορικά και άλλες διευκολύνσεις. Επίσης η πόλη θα μπορούσε να στηρίξει με κάποιες χορηγίες, αν και δύσκολες εποχές για τους επαγγελματίες.
Γ.Χ.: Τα οργανωμένα ερασιτεχνικά σωματεία και όταν λέμε οργανωμένα σωματεία εννοούμε αυτά τα σωματεία που ξεκινούν ακαδημίες από Α’ Δημοτικού και διαθέτουν όλα τα ηλικιακά τμήματα και παράλληλα είναι αναγνωρισμένα από την ΓΓΑ. Αυτά τα σωματεία που έχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα από Περιφέρεια, Πρωτοδικείο, ΔΟΥ, ΕΟΠΕ, αλλά και αυτά που έχουν προπονητές με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στο συγκεκριμένο άθλημα. Αυτά λοιπόν τα σωματεία ασκούν λειτούργημα στην Ελληνική κοινωνία. Πρέπει όλη η Ελληνική Κοινωνία να υποκλίνεται σ’ αυτούς τους ήρωες, γιατί είναι ήρωες και άνθρωποι που έχουν το μεράκι και τη λόξα να ασχολούνται και να κάνουν αυτό που κάνουν. Ούτε το οικονομικό είναι κίνητρο, γιατί δεν νομίζω ότι κανείς βγάζει κάτι. Υπάρχει η κόπωση και οι υποχρεώσεις με αγώνες τα Σαββατοκύριακα, το άγχος και όταν βέβαια ψάχνεις να βρεις μια ανταπόκριση και ψυχολογική από την κοινωνία και τους γονείς. Να ακούσεις τον καλό λόγο από το γονέα γιατί πρόσφερες στο παιδί του, όχι μόνο αγωνιστικά, όσο και στην ανάπλαση της προσωπικότητάς του μέσα από τον αθλητισμό και αξίες που δεν τις μαθαίνεις στο σχολείο. Όλα αυτά είναι πράγματα που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις. Αν δεν βλέπεις ανταπόκριση τότε δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις.
Τη φετινή χρονιά σε ότι αφορά τα τμήματα υποδομής του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης τι μπορούμε να περιμένουμε; Χρόνο με το χρόνο άλλωστε οι νεαρές αθλήτριες του συλλόγου ανεβάζουν αγωνιστικό επίπεδο.
Ρ.Π.: Φέτος η διαφορά είναι ότι κάποιες κορασίδες θα παίξουν και παγκορασίδες. Δηλαδή φέτος το πρωτάθλημα θα είναι πολύ δυνατό γιατί τα κορίτσια παίζουν για ακόμη μία χρονιά στην κατηγορία που έπαιζαν πέρυσι.
Γ.Χ.: Οι αθλήτριες που έπαιζαν τελευταία χρονιά στις παγκορασίδες και αυτές που έπαιζαν τελευταία χρονιά στις κορασίδες, λόγω της περσινής εξέλιξης με τα πρωταθλήματα, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής για ακόμη μία χρονιά. Κι αυτό αυτομάτως θα κάνει τα φετινά πρωταθλήματα υποδομής πολύ ανταγωνιστικά. Κι εμείς εκτιμούμε ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα από πέρυσι.
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός σας τη φετινή αγωνιστική περίοδο με τι έχει να κάνει…;
Ρ.Π.: Εγώ δεν σκέφτομαι αρνητικά, αλλά θετικά. Θεωρώ ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Είναι μια πρόκληση με καλές ομάδες. Ένα πρωτάθλημα στο οποίο θα ευχαριστηθούμε εμείς και τα παιδιά τους αγώνες. Άλλωστε γι’ αυτό είναι και ο αθλητισμός. Για να ευχαριστιέσαι, να παίζεις και να αγωνίζεσαι. Δεν έχουμε στο μυαλό μας ότι αν δεν καταφέρουμε το στόχο μας, δεν είμαστε άξιοι. Αν δεν αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα με τον κορωνοϊό και διεξαχθούν οι αγώνες θα είναι μια ενδιαφέρουσα σεζόν.
Γ.Χ.: Θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά, απλά είναι ιδιαίτερη χρονιά γιατί αύριο αν μια ομάδα έχει κρούσμα κορωνοϊού θα κλείσει. Θα χρειαστεί οι αθλήτριες να περάσουν τα τεστ, να πληρωθούν τα τεστ, τι θα γίνει στη συνέχεια και αν προκύψουν και άλλα φαινόμενα θα είναι αβέβαιη η εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ωστόσο δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε απαισιόδοξα. Είμαστε μια γροθιά πιστεύω, έστω και σε δύσκολη χρονιά, αλλά οι δυσκολίες είναι για τους δυνατούς.