Πέρασαν οκτώ χρόνια και δύο μέρες από την ημέρα (Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009) που η ομάδα του ΣΕΦΑ Αρκαδικού στην «παρθενική» παρουσία της στην Α2 Εθνική κατηγορία, κατάφερε να περάσει από την απόρθητη έδρα του Ηρακλή. Στις 19/12/2009 η ομάδα της Τρίπολης στα πλαίσια της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής φιλοξενήθηκε από τον αήττητο μέχρι εκείνη την αγωνιστική Ηρακλή στο Ιβανώφειο!

Μια αναμέτρηση που αποδείχθηκε συγκλονιστική ως προς την εξέλιξή της και ανέδειξε μεγάλο κερδισμένο στην παράταση στον ΣΕΦΑ Αρκαδικό με 66-67 (59-59). Μετά το σπουδαίο «διπλό» στη Θεσσαλονίκη ο Αρκαδικός βρέθηκε στην κορυφή δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 7 νίκες και 3 ήττες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκείνη τη χρονιά η ομάδα του Ηρακλή των Κάστλ, Καραποστόλου, Πέτροβιτς κ.α., κατέκτησε την άνοδο στην Α1 με ρεκόρ  23 νίκες – 7 ήττες και μόλις μία ήττα στο Ιβανώφειο. Αυτή δηλαδή του ΣΕΦΑ Αρκαδικού!

 

Τι έγραψαν οι «Αρκαδικές Ειδήσεις» για εκείνο το ιστορικό ματς…

Η ημερήσια εφημερίδα «Αρκαδικές Ειδήσεις» με απεσταλμένο δημοσιογράφο στη Θεσσαλονίκη είχε καλύψει το ρεπορτάζ της σπουδαίας εκείνης επιτυχίας το οποίο αναλυτικά ανέφερε τα εξής:

 

«Όταν το περασμένο Καλοκαίρι η ομάδα ανανεώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά και αλλάζοντας φιλοσοφία στον τρόπο στο αγωνιστικό κομμάτι εν όψει της Α2 Εθνικής, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τέσσερις μήνες αργότερα τι τύχη θα μπορούσε να έχει η ομάδα μέσα στην έδρα του πρωτοπόρου Ηρακλή και αδιαφιλονίκητου φαβορί για την επιστροφή στα σαλόνια της Α1 Εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα έθεσε σαν στόχο την παραμονή στην κατηγορία, επιδιώκοντας παράλληλα στη δημιουργία μίας ομάδας που θα παίζει καλό μπάσκετ και θα είναι ανταγωνιστική απέναντι σε κάθε αντίπαλο της κατηγορίας.

ΦΩΤΟ: ALEX*F SPORTS IMAGES.

Στην πορεία ωστόσο η ομάδα από νεοφώτιστη στην κατηγορία και ενδεχομένως υποτιμημένη από αρκετούς συλλόγους της κατηγορίας για τις αγωνιστικές της δυνατότητες, απέδειξε ότι δεν διαθέτει ρόλο κομπάρσου στην Α2, αλλά αποτελεί ουσιαστικός ρυθμιστής αυτής φέτος. Η επιτυχία ωστόσο μέσα στο Ιβανώφειο είναι τεράστια για τα δεδομένα του Αρκαδικού μπάσκετ και έρχεται να αλλάξει ριζικά την εντύπωση που είχαν πολλοί για τον φετινό ΣΕΦΑ Αρκαδικό.

Απέναντι σε μία φοβερή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν στο Ιβανώφειο κλειστό γυμναστήριο, οι περίπου 2500 φίλοι του Ηρακλή και απέναντι σε μία ομάδα που ήταν πρώτη και αήττητη στο πρωτάθλημα μέχρι και την 9η αγωνιστική, οι παίκτες του Γιάννη Σμυρνιώτη, πίστεψαν στη νίκη και εκμεταλλευόμενοι την εξέλιξη του παιχνιδιού και το γεγονός ότι ο Ηρακλής δεν κατάφερε ως το φινάλε να ξεφύγει σημαντικά στο σκορ, κυνήγησαν τη νίκη και εν τέλει την κατέκτησαν, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε και η πεντάλεπτη παράταση.

 

Νευρικότητα στο ξεκίνημα…

Στο αγωνιστικό κομμάτι του ματς οι δύο ομάδες μπήκαν στο ματς δυνατά, αλλά όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι η νευρικότητα και η αστοχία, κράτησαν το σκορ σε αρκετά χαμηλά επίπεδα (4-4 στα 06’20 του Α’ δεκ και 12-10 με το τέλος του α’ δεκαλέπτου). Από τη μία τα συνεχή παιχνίδια και η κούραση (όπως και για τον Αρκαδικό), αλλά και η πρόσφατη ταλαιπωρία από τον ιό H1N1, για τους «γηπεδούχους» και από την το γεγονός ότι ο Αρκαδικός μπήκε «φοβισμένος» στο ματς κάτι που φάνηκε από τα πολλά λάθη στην επίθεση, κράτησαν τα ποσοστά ευστοχίας σε χαμηλά επίπεδα.

ΦΩΤΟ: ALEX*F SPORTS IMAGES.

Ο Ηρακλής από τη μία προσπάθησε να πιέσει τον Αρκαδικό κάθε φορά που εκδήλωσε επίθεση και δικαιώθηκε, καθώς ανάγκασε τους «φιλοξενούμενους» σε αρκετά λάθη, αρκετές κακές επιλογές στην επίθεση και αδυναμία του ΣΕΦΑ να ξεκινήσει γρήγορα κάποια οργανωμένη επιθετική προσπάθεια. Ωστόσο το πάθος στην άμυνα των «Αρκάδων» κράτησε τις δύο ομάδες πολύ κοντά στο σκορ, με ένα ελαφρύ προβάδισμα του Ηρακλή.

 

Υπέρ του ο ρυθμός του ματς…

Το σκηνικό της αναμέτρησης ήταν ανάλογο και στη διάρκεια του β’ δεκαλέπτου. Ο Ηρακλής πραγματοποιούσε συνεχώς παγίδες και πίεση στα picn nroll του Αρκαδικού με αποτέλεσμα το επιθετικό πρόβλημα να διατηρείται για τον Αρκαδικό, που προσπαθούσε να βρει επειγόντως ρυθμό στο επιθετικό κομμάτι. Το προβάδισμα παρέμενε στους «γηπεδούχους» με 16-13 στα 07’26 πριν το ημίχρονο, 29-22 στα 02’47 πριν το τέλος του β’ δεκαλέπτου και 34-29 με το φινάλε του πρώτου μέρους.

Παραδόξως ο αργός ρυθμούς που επιβλήθηκε στο ματς από τις δύο ομάδες, αποδείχθηκε ότι βόλευε περισσότερο τον Αρκαδικό, παρά τον Ηρακλή του οποίο αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού έως τώρα στο πρωτάθλημα. Κι αυτό γιατί η ομάδα της Τρίπολης σταδιακά κατάφερε, μάλιστα βγήκαν και οι λύσεις κοντά στο καλάθι με αποτέλεσμα οι «Τριπολίτες» να κρατηθούν κοντά στο σκορ μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους.

 

Μάταιη προσπάθεια του «γηραιού» να «καθαρίσει» το ματς…

Στην επανάληψη ήταν λογικό ότι ο Ηρακλής θα έκανε προσπάθεια ούτως ώστε να δημιουργήσει μία καλή διαφορά, «καθαρίζοντας» το παιχνίδι. Ο Αρκαδικός στο ξεκίνημα της επανάληψης δυσκολεύτηκε να στείλει τη μπάλα στο αντίπαλο καλάθι με επιτυχία με αποτέλεσμα να μείνει μόνο στους 2 πόντους στα 04’24 λεπτά του β’ μέρους. Η αστοχία του Ηρακλή όμως που κατάφερε να ξεφύγει και λίγο αργότερα με 44-34 (04’18 πριν το τέλος της γ’ περιόδου), επέτρεπε στον ΣΕΦΑ να ελπίζει ότι μπορεί να αντέξει ως το τέλος. Τα λάθη συνεχίστηκαν για τους παίκτες του ΣΕΦΑ σε φάσεις μάλιστα που η πίεση της αντίπαλης άμυνας θα μπορούσε να διασπαστεί πιο εύκολα, αν υπήρχε «καθαρό» μυαλό σ’ αυτό το διάστημα. Κάπως έτσι ο Αρκαδικός άντεξε με το τέλος του γ’ δεκαλέπτου κρατώντας τη διαφορά στο -7 (46-39).

 

Πραγματικό ντέρμπι το φινάλε…

Με την έναρξη της τελευταίας περιόδου οι «φιλοξενούμενοι» έδειξαν ένα σαφώς καλύτερο επιθετικό πρόσωπο σε σχέση με τα τρία πρώτα δεκάλεπτα, βλέποντας ότι το ματς και η υπόθεση νίκης είναι «ανοιχτή», μετά από 30 λεπτά παιχνιδιού. Η ομάδα της Τρίπολης πραγματοποίησε στο ξεκίνημα ένα επί μέρους σερί 2-10 (το 46-39, έγινε 48-49 στα 05’45 πριν το τέλος), με το οποίο ο Αρκαδικός προηγήθηκε για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολύ ώρα.

Πλέον η αναμέτρηση εξελισσόταν σε ντέρμπι, με τον Ηρακλή να περιορίζει την πιεστική του άμυνα σε περισσότερο οργανωμένη στο μισό γήπεδο και τους παίκτες του Γιάννη Σμυρνιώτη να καταφέρνουν να βρουν λύσεις τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι.

Το τελευταίο πεντάλεπτο ήταν πραγματικό ντέρμπι με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται το προβάδισμα φτάνοντας στο τελευταίο λεπτό του ματς το οποίο φάση-φάση είχε ως εξής:

  • Προβάδισμα του Αρκαδικού με 57-58 χάρη σε του Σιζόπουλου στα 01’12.
  • Ισοφάριση για τον Ηρακλή με μία εύστοχη βολή του Καμπερίδη στα 00’29.
  • Ο Καραδολάμης αστοχεί σε σουτ τριών πόντων στα 00’14.
  • Επαναφορά του Μπούτσι που στην επαναφορά κάνει μεγάλο λάθος κρατώντας τη μπάλα 5 δευτερόλεπτα στα 00’08.
  • Προσπάθεια με υπερένταση του Καραδολάμη που δεν βρίσκει στόχο με τη λήξη από κοντινή απόσταση από το καλάθι με το ματς να πηγαίνει στην παράταση.

 

Συγκλονιστική εξέλιξη και στην παράταση…

Στην παράταση θα περίμενε κανείς ο Ηρακλής να έχει την ψυχολογία με το μέρος του, «καθαρίζοντας» το ματς, ωστόσο οι «φιλοξενούμενοι» είχαν διαφορετική άποψη. Κρατήθηκαν κοντά στο σκορ και παρότι βρίσκονταν 1-3 πόντους πίσω στο φινάλε είχαν τη ψυχικά αποθέματα να πάρουν την σπουδαία νίκη με εκπληκτικό τρόπο που καταγράφεται αναλυτικά παρακάτω:

  • Πολύ σημαντικό τρίποντο του Σιζόπουλου που δίνει ξανά το προβάδισμα στον Αρκαδικό (63-64) στα 01’22 πριν το φινάλε της παράτασης.
  • Ο Καστλ κερδίζει φάουλ στα 01’09, αλλά ευστοχεί στη μία βολή (64-64).
  • Ο Καραδολάμης αστοχεί σε σουτ τριών πόντων στα 00’33 πριν το φνάλε.
  • Ο Ηρακλής επιχειρεί τρίποντο με τον Καραποστόλου, ωστόσο η μπάλα δεν κάνει τη χάρη και καταλήγει στα χέρια του ΣΕΦΑ στα 00’18 πριν τη λήξη.
  • Πολύ καλή επίθεση του Αρκαδικού με τον Μαναβόπουλο να παίρνει το σουτ και να ευστοχεί σε σουτ τριών πόντων δίνοντας προβάδισμα τριών πόντων (64-67) στον Αρκαδικό, στα 00’01’’8.
  • Τάιμ-άουτ για τον Ηρακλή και επαναφορά από το κέντρο για τους «γηπεδούχους». Ο κ. Μιχόπουλος, «ανακαλύπτει» αντιαθλητικό φάουλ του Τόσιτς πάνω στον Καστλ.
  • Ο αμερικανός του Ηρακλή ευστοχεί και στις δύο βολές και μειώνει σε 66-67. Στην επαναφορά της μπάλας ο ίδιος παίκτης επιχειρεί τρίποντο το οποίο δεν έχει τύχη και ο Αρκαδικός επιτυγχάνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Αρκαδικού μπάσκετ.

 

Πως έπαιξαν οι παίκτες του Αρκαδικού…

Παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο μέρος του παιχνιδιού οι παίκτες του Αρκαδικού δεν ήταν ιδιαίτερα καλοί στον επιθετικό τομέα, τα τελευταία δεκαπέντε λεπτά του ματς, κατάφεραν να αποδειχθούν καλύτεροι και ψύχραιμοι από τους αντιπάλους, φτάνοντας δικαιότατα στη νίκη. Για τον Αρκαδικό τα playmaker του Αρκαδικού είχαν πολύ δύσκολο έργο και περιορίστηκαν σε οργανωτικό ρόλο. Ο Τόσιτς δεν έπιασε καλή απόδοση όντας καλά μαρκαρισμένος από τους παίκτες του Ηρακλή (0/5 τρίποντα), ενώ σπουδαία η συμβολή του Σιζόπουλου που με 20 πόντους και κυρίως κρίσιμα τρίποντα στο φινάλε κράτησε τον Αρκαδικό «ζωντανό» στη νίκη. Ο Καραδολάμης ήταν αρκετά καλός και θα μπορούσε να αποτελούσε ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο φινάλε αν δύο προσπάθειες που επιχείρησε στην κανονική διάρκεια του ματς και ένα στην παράταση είχαν βρει στόχο. Καμία προσπάθεια δεν πήρε ο Κοψαύτης στην επίθεση, αλλά πήγε καλά στην άμυνα. Αντ’ αυτού το ρόλο αυτό πήρε ο Μαναβόπουλος που στο πιο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού το μοναδικό σουτ που επιχείρησε από τη γραμμή των 6,25μ., βρήκε στόχο. Φοβερή δουλειά και στα ριμπάουντ με 13 συνολικά, παρά το 8 λάθη του. Πολλές «μάχες» έδωσαν και οι Τζουγκαράκης και Σιβορότκα που περιορίστηκαν σε εξαιρετική δουλειά στην άμυνα. 

 

Τα λάθη και τα φάουλ που δεν «στοίχισαν»…

Για ακόμη ένα παιχνίδι ο Αρκαδικός βρέθηκε να αγγίζει τα 20 λάθη στη διάρκεια του παιχνιδιού. Αποτελεί γεγονός ότι η ομάδα της Τρίπολης βρίσκεται στις υψηλές θέσεις σε λάθη στην κατηγορία και αναμενόμενα ήταν στο συγκεκριμένο ματς επί του πρωτοπόρου και ύστερα από την πίεση που δέχθηκε να υποπέσει σε παραβάσεις. Ευτυχώς όμως δεν στοίχισαν καθώς η αστοχία των «γηπεδούχων» ήταν χαρακτηριστική.

Ακόμη όμως ένα κομμάτι της στατιστικής που ευτυχώς δεν «πλήρωσε» ο Αρκαδικός ήταν ότι η ομάδα της Τρίπολης με το τέλος της αναμέτρησης είχε χρεωθεί 32 φάουλ, έναντι 21 του Ηρακλή και παρά το γεγονός ότι οι «γηπεδούχοι» πίεσαν αισθητά τον ΣΕΦΑ στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης.

 

Τα αρνητικά ποσοστά ευστοχίας του ματς…

Ένα ακόμη στοιχείο της αναμέτρησης ήταν η μεγάλη αστοχία που είχαν οι δύο ομάδες στην αναμέτρηση. Ο Ηρακλής είχε 4/27 τρίποντα (14%), έναντι 7/27 του Αρκαδικού (25%). Στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες των σουτ οι «γηπεδούχοι» είχαν 24/35 βολές (68%) και 15/29 δίποντα (51%). Για τους Αρκάδες τα ποσοστά από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας» ήταν 14/22 (63%) και 16/25 δίποντα (64%). Αν κάποιος θέλει να κάνει μια σύγκριση με τους μ.ο. στα ποσοστά που είχαν οι δύο ομάδες μέχρι πριν την αναμέτρησης, αναφέρεται ότι ο Ηρακλής μέχρι και την 9η αγωνιστική σούταρε με 72,9% στις βολές, 59% στα δίποντα και 31,3% στα τρίποντα. Την ίδια ώρα ο Αρκαδικός σούταρε με 70,5% στις βολές, 59,8% στα δίποντα και 40,4% στα τρίποντα.»

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here