Η αγωνιστική περίοδος 2019-20 σε επίπεδο τοπικού ποδοσφαίρου ξεκινάει ουσιαστικά από το προσεχές Σαββατοκύριακο (14-15/09) σταδιακά με αγώνες για το Κύπελλο Αρκαδίας, για να ακολουθήσει τις επόμενες 3-4 εβδομάδας και η φουλ αγωνιστική δράση με τα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αρκαδίας. Σε ότι αφορά το Δημοτικό γήπεδο Φιλικών το σκηνικό των τελευταίων ετών με την υπερβολική καταπόνηση των εγκαταστάσεων από την διαρκή χρήση τουλάχιστον 6-8 ομάδων για προπονήσεις και αγώνες, δεν έχει ακόμη αλλάξει! Η ολοκλήρωση των εργασιών (;) στο γήπεδο Τεγέας αναμένεται με μεγάλη προσμονή προκειμένου να αποσυμφορηθεί λίγο το γήπεδο της Κάρτσοβας.

Την ίδια ώρα όμως και λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν και επισήμως για το τοπικό ποδόσφαιρο, η κατάσταση και η εικόνα που παρουσιάζει το Δημοτικό γήπεδο Φιλικών χαρακτηρίζεται ως απογοητευτική. Τους τελευταίους μήνες η αλήθεια είναι ότι στις εγκαταστάσεις δεν πραγματοποιήθηκε η παραμικρή παρέμβαση με αποτέλεσμα πλέον να απαιτούνται πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για να θυμίζει και πάλι μια «νοικοκυρεμένη» και σε κάποιες περιπτώσεις ασφαλής αθλητική υποδομή!

Μέσα από την αυτοψία του «Κ.Ε.» δεν γίνεται καν λόγος για το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται πλέον στο Δημοτικό γήπεδο Φιλικών εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει τις επίσημες αναμετρήσεις της ΑΕΚ Τρίπολης στην Γ’ Εθνική κατηγορία.

Σε ότι αφορά τον αγωνιστικό χώρο το έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι είναι γεμάτος μπαλώματα μετά από προσωρινές επισκευές και αλλά τα προβλήματα κρίνεται αξιόλογα με αποτέλεσμα κατά καιρούς να κρύβει «παγίδες» και στους ποδοσφαιριστές. Το τελευταίο διάστημα έχει ειπωθεί τόσο από τον πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, όσο και από ανθρώπους του τοπικού ποδοσφαίρου πως ο πλαστικός χλοοτάπητας αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο.

Από εκεί και πέρα η εικόνα του γηπέδου Φιλικών τη δεδομένη στιγμή δεν είναι καλή! Περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου και εντός της περίφραξης, τα χόρτα κάνουν εμφανή την παρουσία τους και θα πρέπει να κοπούν. Είναι μεγάλο το διάστημα φροντίδας των εγκαταστάσεων που τα χόρτα έχουν ξεπηδήσει μέσα από τους πάγκους του γηπέδου! Σε πολλά σημεία η περίφραξη είναι κατεστραμμένη, ενώ το προστατευτικό δίχτυ για να μην φεύγουν οι μπάλες εκτός αγωνιστικού χώρου σε πολλά σημεία έχει κοπεί και χρειάζεται αντικατάσταση.

Παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από τη στιγμή μάλιστα που ο ανάδοχος εργολάβος εγκατέστησε τον πλαστικό χλοοτάπητα εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει. Χαρακτηριστική περίπτωση η πλαστική δεξαμενή που αγοράστηκε αρκετά μετά την τοποθέτηση του πλαστικού χλοοτάπητα με σκοπό την τοποθέτηση ποτιστικού συστήματος που απαιτείται ακόμη και σε γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα (αναγκαίο να καταβρέχεται ο συνθετικός τάπητα τους καλοκαιρινούς μήνες με υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να αποφευχθεί η ταχύτερη φθορά του). Η δεξαμενή παραμένει παρατημένη και φθείρεται και το ποτιστικό σύστημα δεν έχει καν τοποθετηθεί.

Εκτός αγωνιστικού χώρου η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, με τις κερκίδες να είναι σε «κακό χάλι». Εκτός από την κεντρική από τις τρεις εξέδρες όπου η κατάσταση είναι σχετικά καλή, οι άλλες δύο εξέδρες έχουν καταστραφεί. Τα σαπισμένα ξύλινα δάπεδα εγκυμονούν κινδύνους για όποιον επιχειρήσει να κάτσει σ’ αυτές. Τα συλλεκτήρια κανάλια όμβριων υδάτων περιμετρικά του γηπέδου είναι σε πολλά σημεία γεμάτα πέτρες, σκουπίδια και άλλα αντικείμενα και θέλουν καθάρισμα. Γενικότερη διαμόρφωση χρειάζεται και ο περιβάλλον χώρος, προκειμένου να βελτιωθεί αισθητικά η εικόνα των εγκαταστάσεων. Ο δρόμος που οδηγεί στον περιβάλλον χώρο δίπλα στα αποδυτήρια χρειάζεται βελτίωση και τοποθέτηση ασφάλτου.

Τα αποδυτήρια είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση αλλά χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις για απαραίτητες επιδιορθώσεις. Τέλος τα δημοσιογραφικά θεωρεία (αν μπορούν να χαρακτηρίζονται έτσι), πρέπει άμεσα να ανακαινιστούν. Σε πολλά παιχνίδια ακόμη και τοπικού πρωταθλήματος αρκετοί είναι οι εκπρόσωποι του Τύπου που καλύπτουν τις αναμετρήσεις. Ο χώρος δεν είναι αρκετός. Καθίσματα και πάγκοι εργασίας δεν υπάρχουν και οι συνθήκες για τους δημοσιογράφους είναι αντίξοες, παρά τις όποιες μικροπαρεμβάσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Η σκάλα για να ανέβει κάποιος σ’ αυτά απλά επικίνδυνη.

Δυστυχώς σημαντικό ρόλο στην άσχημη εικόνα που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις του Δημοτικού γηπέδου Φιλικών, έχει παίξει και ο ανθρώπινος παράγοντας! Τα σκουπίδια που μπορεί να βρει κανείς παντού δεν εμφανίστηκαν εκεί από μόνα τους! Παράλληλα η περίφραξη του γηπέδου περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου δεν στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει καταστραφεί από μόνη της, αλλά επίσης από ανθρώπινη παρέμβαση. Νοοτροπία κακή από μεγάλη μερίδα φιλάθλων αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και αθλούμενων. Αλήθεια πόσοι πραγματικά σέβονται και προστατεύουν το χώρο αυτό που χρησιμοποιούν για να προπονηθούν ή για να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Τα σωματεία εν’ τέλει νοιώθουν ότι έχουν την υποχρέωση να σέβονται και να προφυλάσσουν όσο μπορούν τις εγκαταστάσεις του γηπέδου ή μήπως περιορίζονται μόνο στις απαιτήσεις για εξασφάλιση ωρών προπόνησης και έδρα για τις επίσημες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις; Η απουσία τέλος ενός επιστάτη που θα μπορεί να φροντίζει τις εγκαταστάσεις και να εισηγείται στους αρμόδιους του Δήμου Τρίπολης, πιθανές φθορές, ελλείψεις ή προβλήματα για την ώρα δεν υπάρχει.

Βλέποντας κάποιος αυτές τις εικόνες τη δεδομένη στιγμή στο Δημοτικό γήπεδο Φιλικών, μπορεί να κρίνει το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται το επόμενο διάστημα προκειμένου να μπορεί να πει κανείς ότι θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει υπό καλές συνθήκες έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τοπικού πρωταθλήματος. Δεν συζητάμε καν για το τι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν προκειμένου οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν επίσημο αγώνα πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής κατηγορίας.

Περνώντας κλείνοντας σ’ ένα διαφορετικό θέμα που αφορά το γήπεδο Φιλικών, πριν περίπου δύο και πλέον χρόνια αν θυμόμαστε καλά είχε παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης να ονομαστεί το γήπεδο Φιλικών σε «Αναστάσιος Μουκάκης» στη μνήμη του Μικρασιάτη Πρόσφυγα Τάσου Μουκάκη. Επίσημη πάντως τελετή ονοματοδοσίας του γηπέδου δεν θυμόμαστε να έχει γίνει. Η πινακίδα στις εγκαταστάσεις δεν αναφέρει πουθενά το όνομα «Αναστάσιος Μουκάκης». Ας ελπίσουμε ότι όταν κάποια στιγμή υλοποιηθεί ουσιαστικά αναβάθμιση των εγκαταστάσεων θα είναι μια καλή ευκαιρία για την πραγματοποίηση και της επίσημης τελετής της ονοματοδοσίας που κάποια στιγμή ψηφίστηκε ομόφωνα κάπου την Άνοιξη του 2017 από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το αφιέρωμα αυτό με θέμα τη σημερινή κατάσταση του Δημοτικού γηπέδου Φιλικών, δεν έχει καμία πρόθεση να κατακρίνει τι έπραξε ή δεν έπραξε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ή τι είναι υποχρεωμένη αύριο κιόλας να πράξει η νέα Δημοτική Αρχή. Απλά αποτελεί «τροφή» για προβληματισμό και κίνητρα για σχεδιασμό τέτοιο που κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, θα είμαστε σε θέση να «υπερηφανευόμαστε» ότι η Τρίπολη διαθέτει ένα πρότυπο αθλητικό χώρο στις υπηρεσίες των αθλητικών σωματείων και αθλούμενων της περιοχής.

Δείτε παρακάτω φωτορεπορτάζ από την εικόνα του Δημοτικού γηπέδου Φιλικών το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 09/09/2019:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here