Την Κυριακή 3 Μαρτίου ο Χάρης Καστραντάς συμμετείχε στο grand prix της Ρόδου με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας και με τη βοήθεια των συναθλητών του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα Πολυχρόνη Τζωρτζάκη, Γιώργο Σταυρακάκη, Γιώργο Μπούγλα, Μιχάλη Κορτσιδάκη και Μιλτιάδη Γιαννούτσο κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο! Μια επιτυχία που έρχεται την καταλληλότερη στιγμή, στο ξεκίνημα της μεγάλης προσπάθειας και για τον ίδιο τον Αρκά ποδηλάτη για διεκδίκηση του εισιτηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Με αφορμή αυτή τη μεγάλη διάκριση Αρκάς αθλητής μίλησε στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης και στον Φώτη Αλεξόπουλο, δίνοντας τις πραγματικές διαστάσεις και δημοσιοποιώντας τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στο να κάνει πραγματικά το όνειρο πρόκρισης σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

 

Μια πολύ σημαντική διάκριση Χάρη κατάφερες να πετύχεις στο grand prix της Ρόδου την περασμένη Κυριακή, με τα χρώματα της Εθνικής μας ομάδας. Πες μας δυο λόγια γι’ αυτή την παρουσία.

Είναι μια πολύ σημαντική διάκριση. Ήρθε μετά από πολύ καλή δουλειά όλης της ομάδας, γιατί όπως πολλοί δεν ξέρουν το άθλημα της ποδηλασίας είναι ομαδικό και όχι ατομικό. Δηλαδή αν δεν ήταν τα παιδιά αυτά μπορεί να μην καταφέρναμε να πιάσουμε τους προπορευόμενους και να πηγαίναμε για την 5η θέση καθώς είχε φύγει τέσσερα άτομα. Έγινε πολύ καλή δουλειά. Θυσιάστηκαν για εμάς που έπρεπε να πάμε να σπριντάρουμε και έτσι καταφέραμε να πάρουμε αυτές τις θέσεις, που όπως είπα αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια.

Είναι οι πρώτοι βαθμοί που μπαίνουν στο «τσουβάλι» αν μπορούσαμε να το πούμε έτσι στην προσπάθεια για πρόκριση στο Τόκιο το 2020. Είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή και ελπίζουμε να έχουμε τη βοήθεια της Πολιτείας, της Ομοποσνδίας και όποια άλλη υποστήριξη μπορούμε να έχουμε για να καταφέρουμε να έχουμε μια πάρα πολύ καλή παρουσία όλη τη χρονιά.

 

Είναι πολύ σημαντικό Χάρη, κι εγώ στέκομαι σ’ αυτή την προσπάθεια. Πολύ μεγάλος στόχος για σένα αναμφισβήτητα η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες για τον οποίο έχεις ξεκινήσει να προετοιμάζεται τα τελευταία 2-3 χρόνια. Γι’ αυτόν τον στόχο καταβάλεις πολύ μεγάλη προσπάθεια με σειρά αγώνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τους βαθμούς που θέλουμε να συγκεντρώσουμε για εξασφάλιση πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούμε να τους πάρουμε και μέσα από τη συμμετοχή μας στους αγώνες με την Εθνική μας ομάδα, αλλά και από τη συμμετοχή μας με τις Διεθνείς ομάδες που έχει ο καθένας όπου τρέχουμε στο εξωτερικό στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και των αγώνων που διοργανώνονται. Είναι το διάστημα αυτό από τον περασμένο Οκτώβριο έως τον Οκτώβριο του 2019. Όσο πιο πολλούς βαθμούς μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε, τόσο το καλύτερο για να είναι πιο σίγουρη η πρόκριση για ένα ή για δύο άτομα.

 

Και φυσικά ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι εύκολη υπόθεση για έναν αθλητή που χρειάζεται και οικονομική στήριξη…

Η Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια. Έχουμε βγάλει ένα καλό πρόγραμμα με το οποίος θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε καλούς αγώνες. Δυστυχώς οι παροχές είναι ελάχιστες, αφού τα χρήματα φτάνουν με το ζόρι για τις μετακινήσεις (είτε ακτοπλοϊκά, είτε αεροπορικά). Μισθό δεν έχουμε, αφού οι αθλητές της Εθνικής ομάδας κανονικά θα έπρεπε να έχουν κάποιο μισθό και προσπαθούμε με προσωπικούς χορηγούς να τα βγάλουμε πέρα.

 

Πέρα από τους χορηγούς, εγώ θα τολμήσω να κάνω την ερώτηση… Βοήθεια τα τελευταία χρόνια έχεις σ’ αυτή σου την προσπάθεια, βρει ανταπόκριση από Δήμο, Περιφέρεια ή κάποιο άλλο τοπικό Φορέα, με δεδομένο ότι κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για πρόκριση στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Πολύ φοβάμαι πως οι τοπικοί άρχοντες, οι άνθρωποι του Δήμου και της Περιφέρειας μπορεί και να μην γνωρίζουν καν ότι παλεύω γι’ αυτό το μεγάλο στόχο. Εύχομαι να γίνει πιο γνωστό και να υπάρξει μια κατάλληλη βοήθεια γιατί τα χρόνια πίσω δεν γυρίζουν και αυτή η χρονιά είναι η σημαντικότερη για την πρόκριση.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχα κάποια υποστήριξη από την τοπική κοινωνία. Ελπίζω να ακουστούμε και να πάρουμε όποια βοήθεια δυνατή που θα με βοηθήσει να κάνω πραγματικότητα αυτό το πολύ μεγάλο όνειρο.

 

Επόμενοι στόχοι σου που σίγουρα αποτελούν και τα επόμενα βήματα στην προσπάθειά σου για πρόκριση στο Τόκιο του 2020, ποιοι είναι;

Την επόμενη εβδομάδα από εδώ τη Ρόδο θα αναχωρήσω για την Ταϊβάν. Εκεί είναι προγραμματισμένος ένας 5νθήμερος Γύρος πολύ σημαντικός. Τα έξοδα μετακίνησης τα έχω καλύψει κι εγώ δεν ξέρω πως, παίρνοντας 100 ευρώ από εδώ και 100 ευρώ από εκεί για να βγάλω τα εισιτήριά μου που κοστίζουν 700 ευρώ και πραγματικά δυσκολεύομαι πάρα πολύ γι’ αυτή την προσπάθεια συλλογικά που καταβάλω.

Οι χορηγοί πιο πολύ μπορούν να παρέχουν υποστήριξης με υλικά αγαθά ή εξοπλισμό και όχι με χρήματα. Η αλήθεια είναι ότι αναλώνομαι και λίγο σ’ αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να οργανώσω τη συμμετοχή μου σε αγώνες ή την κάλυψη των εξόδων μου, όταν θα έπρεπε να αφιερώνω όλο το χρόνο μου καθαρά με την ιδιότητα του αθλητή. Για παράδειγμα για τον Γύρο Ταϊβάν, δεν ήξερα πριν μια εβδομάδα αν θα καταφέρω να συμμετάσχω λόγω της αβεβαιότητάς μου στην κάλυψη ή μη των χρημάτων για τα αεροπορικά εισιτήρια.

Με βοηθάει και η ομάδα μου η ΑΕΚ αλλά ένας τέτοιος άθλος δεν μπορεί να υποστηριχθεί εξολοκλήρου από μια ομάδα.

 

Πρόσφατα μετεγγράφηκες στο τμήμα ποδηλασίας της ΑΕΚ. Πες μας δύο λόγια για το σύλλογο στον οποίο ανήκεις σήμερα.

Είναι μια πολύ οργανωμένη ομάδα με όλα τα τμήματα από όλα τα αθλήματα. Η ΑΕΚ έχει όχι μόνο Ποδηλασία, αλλά Ξιφασκία, Βόλεϊ και αρκετά άλλα τμήματα και γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έχουν πάρα πολλές ανάγκες όλα τα αθλήματα αλλά παρ’ όλα αυτά ότι μπορούν κάνουν για να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας.

 

Σαν επίλογο αυτής της ενδιαφέρουσας κουβέντας μας τι θα σχολίαζες;

Εγώ γενικά είμαι πάρα πολύ καλά. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα που ήρθε στο grand prix της Ρόδου καθώς είχα πολλούς μήνες αποχής από τους αγώνες. Ήταν και η Χειμερινή προετοιμασία που προηγήθηκε γιατί εμείς οι ποδηλάτες δεν είχαμε το προηγούμενο διάστημα αγώνες. Ήταν ο πρώτος αγώνας της χρονιάς. Ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ελπίζω να πήραμε φόρα και ως Εθνική ομάδα, με σκοπό να το συνεχίσουμε όλο αυτό και να κάνουμε μια χρονιά που θα μείνει και θα βοηθήσει και τις επόμενες γενιές να έχουν κίνητρο, να μπουν στην Εθνική ομάδα και να κάνουν ποδηλασία με κίνητρο.

ΦΩΤΟ: PETROS GKOTSIS PHOTOGRAPHY / WWW.PETROSGKOTSIS.GR

 

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε αναλυτικά τη συνέντευξη του Χάρη Καστραντά στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης, στον Φώτη Αλεξόπουλο παρακάτω από το χρονικό σημείο 32’25’’:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here