Ο χώρος του βόλεϊ αποτελεί γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μεγάλες προκλήσεις όπως η οικονομική κρίση και πλέον η πανδημική κρίση του κορωνοϊού δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο και το συγκεκριμένο άθλημα. Παράλληλα δεν λείπουν και τα προβλήματα στο χώρο του Ελληνικού βόλεϊ και τα ερασιτεχνικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο άθλημα. Όλα αυτά σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται «προεκλογική» με την επικείμενη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης μέσα από την οποίες τις προσεχείς ημέρες θα αναδειχθεί η νέα διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

Γι’ αυτούς τους λόγους στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης και στον Φώτη Αλεξόπουλο, μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης, 24/03 ο υποψήφιος για την Προεδρία της ΕΟΠΕ κ. Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, με την παράταξη «Όλοι μαζί για το βόλεϊ». Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει αφήσει «βαθιά» το στίγμα του στο Ελληνικό βόλεϊ με τη σπουδαία καριέρα του ως αθλητής, με την κατάκτηση χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γάνδης το 1987 και 365 διεθνείς συμμετοχές με την Εθνική ομάδα, αλλά και κατακτήσεις 12 Πρωταθλημάτων και 7 Κυπέλλων.

 

«Το άθλημα του βόλεϊ περνάει στη χώρα μας μια τεράστια κρίση»

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στους λόγους και τα ερεθίσματα εκείνα που τον οδήγησαν στο να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου στην Ομοσπονδία, σχολιάζοντας ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για τον ίδιο, αλλά βρισκόταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του και τη δεδομένη στιγμή οι συνθήκες βοήθησαν στο να βγει μπροστά.

Τόνισε παράλληλα ότι ο ουσιαστικότερος λόγος για αυτή την ενέργεια ήταν αυτό που όπως συμβαίνει στο Ελληνικό βόλεϊ και σχολίασε: «Το βόλεϊ δυστυχώς βρίσκεται σε μια μεγάλη στασιμότητα. Δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα προόδου. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αφού όλοι οι άνθρωποι του βόλεϊ το καταλαβαίνουν. Καταλαβαίνουν ότι το άθλημά μας περνάει μια τεράστια κρίση. Δεν μας γνωρίζει κανένας. Είμαστε κοντά στην ανυπαρξία. Κάτι που είχαμε καταφέρει με νύχια και με δόντια προηγούμενες γενιές, τώρα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση. Πρέπει το βόλεϊ να πάρει το μερίδιο που του αξίζει πραγματικά.».

Παράλληλα ανέφερε ότι το άθλημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάζει τεράστιες διαφορές προς το χειρότερο και ειδικά από ανθρώπους που έχουν κερδίσει πολλά από αυτό το άθλημα και το εκτιμούν πραγματικά, πρέπει να προσφέρουν σ’ αυτό πλέον και απ’ όπου κανείς έχει τις δυνατότητες να προσφέρει.

 

«Όσο το δυνατόν περισσότεροι παιχνίδια για τις Εθνικές ομάδες και αθλητές»

Σχετικά με το τι θε πρέπει να αλλάξει στο Ελληνικό βόλεϊ ούτως ώστε οι Εθνικές ομάδες να καταφέρουν να επιστρέψουν σε δρόμο επιτυχιών, ο κ. Τριανταφυλλίδης σχολίασε ότι θα πρέπει πλέον οι αθλητές/τριες των Εθνικών ομάδων θα πρέπει να παίζουν όσο το δυνατόν πιο συχνά παιχνίδια και να συμμετέχουν σε κάθε είδους διοργανώσεων. Θυμάται ότι τα προηγούμενα χρόνια οι Εθνικές ομάδες έδιναν κάθε είδους αγώνες, οι οποίοι διατηρούσαν την αγωνιστικότητα των αθλητών σε υψηλό επίπεδο.

«Η Εθνική ομάδα πρέπει να βρίσκεται συνέχεια σε αγωνιστική «τριβή» και αγώνες και με μεγάλους και απαιτητικούς αγώνες. Εμείς τρώγαμε «ξύλο» από τα «μεγαθήρια» αλλά κοιτούσαμε αυτές τις ομάδες στη συνέχεια στα μάτια όπως την Εθνική Ιταλίας και Βραζιλίας. Χάναμε συνέχεια με τη Σουηδία που ήταν ομαδάρα, αλλά ήρθε η ώρα του μεταλλίου την κρίσιμη στιγμή και τους κερδίσαμε!» ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια αναφέροντας ότι έτσι θα έρθει η «απομυθοποίηση» του αντιπάλου που είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

Σήμερα, σχολίασε, ότι βλέπουμε τις Εθνικές Ιταλίας, Πολωνίας, Βραζιλίας, Ρωσίας και τους «κοιτάμε με τα κυάλια» γιατί δεν έχουμε την ευκαιρία να τους αντιμετωπίσουμε συχνά και να τους «απομυθοποιήσουμε». Τόνισε επίσης ότι το Ελληνικό βόλεϊ έχει ταλέντα, όπως και όλος ο αθλητισμός, αλλά θε πρέπει «να μπουν στα βαθιά και να κολυμπήσουν».

Για το φαινόμενο ταλαντούχοι αθλητές με διακρίσεις στις μικρές Εθνικές ομάδες και τίτλους στα πρωταθλήματα υποδομής, που δεν καταφέρνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη ομάδα όταν πλέον κληθούν να αγωνιστούν στα μεγάλη ηλικιακά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών, σχολίασε ότι και σε αυτή την περίπτωση είναι υπέρ των διοργανώσεων και δεν θα μπει στη διαδικασία να κρίνει τους προπονητές που κάνουν τη δουλειά τους. Συνεχίζοντας είπε: «Ακόμη και αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγώνες και διοργανώσεις. Έστω και από απλά all star game με τις ομάδες τους, μέχρι τις υποχρεώσεις με τις μικρές Εθνικές ομάδες. Εδώ δεν έγιναν τα πρωταθλήματα Παμπαίδων και Παγκορασίδων, ενώ σε όλη την Ευρώπη έγιναν κανονικά. Όταν θέλουμε βρίσκουμε λύσεις και είμαι πολύ υπέρ των διοργανώσεων. Εμείς γίναμε καλύτεροι όχι γιατί απαραίτητα είχαμε μόνο ταλέντο, αλλά είχαμε και πολλά παιχνίδια και προπονήσεις στα πόδια μας! Δεν βγαίναμε από το γήπεδο! Κοιμόμασταν μέσα στο γήπεδο! Έτσι θα βγει ο αθλητής και όχι με τα λόγια και χωρίς δουλειά!».

 

«Πρέπει να στηρίξουμε τα μικρά ερασιτεχνικά σωματεία»

Στο αν συμφωνεί ότι το μικρά ερασιτεχνικά σωματεία ανά την Ελλάδα αποτελούν «αιμοδότες» του Ελληνικού Βόλεϊ, ο κ. Τριανταφυλλίδης σχολίασε: «Βεβαίως και αποτελούν αιμοδότες και εκεί γίνεται η δουλειά! Πρέπει να βοηθηθούν τα σωματεία και οι παράγοντες. Διαπιστώνω τον τελευταίο καιρό τους ανθρώπους αυτούς να «ματώνουν», να κάνουν μεγάλη προσπάθεια και κατά συνέπεια θέλουν συμπαράσταση. Θέλουν ανθρώπους δίπλα για να τους δώσουν τα απλά και καθημερινά, όπως π.χ. μπάλες, κόστος διαιτησίας, σκισμένα φιλέ, παράβολα, κ.α.».

Ο παλιός σπουδαίος διεθνής αθλητής και υποψήφιος για την Προεδρία της ΕΟΠΕ, τόνισε ότι υπάρχει πλάνο και πρόγραμμα που με ωραίες και έξυπνες ιδέες χωρίς να «ματώνει» το ταμείο της Ομοσπονδίας, να μπορεί να δίνει στο σωματείο τα αυτονόητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται στην περιφέρεια ο κ. Τριανταφυλλίδης, έδωσε με την προσπάθεια του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης λέγοντας: «Γνωρίζω πολύ καλά τον Γιώργο Χρονόπουλο και τον Βασίλη Καρέλλα που είναι στο ψηφοδέλτιό μας και μου έχουν πει τα προβλήματά τους. Άνθρωποι που «ματώνουν» και αγαπούν το άθλημα και είναι κοντά στο σωματείο τους, κάνοντας σπουδαία προσπάθεια. Αν έρθει και η Ομοσπονδία και του «απαλύνει» σε απλά πράγματα, θα μπορέσουν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις ακαδημίες και παιδιά στο σύλλογο ή να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο της Τρίπολης στην ομάδα.».

 

«Πολύ εφικτή η δημιουργία μικρών προπονητηρίων»

Ο κ. Μιχάλης Τριανταφυλλίδης μίλησε και για ένα πολύ σημαντικό τομέα για την ανάπτυξη των σωματείων που είναι τα προπονητήρια και το πώς μπορούν με εφικτό τρόπο να αναπτυχθούν στην Ελληνική επικράτεια, εκεί όπου παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη αθλητικών χώρων όπως συμβαίνει και στην Τρίπολη.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι ακόμη και στην Αρκαδική πρωτεύουσα είναι αρκετά εφικτό να γίνει, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα πολύ ενδιαφέροντα: «Ειδικά και για τη δική σας περιοχή μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα με το να βρεθούν χώροι στους οποίους αρχικά μπορούν να φτιαχτούν επιπλέον προπονητήρια. Δεν μιλάω και μεγάλα γυμναστήρια. Ξεκινάμε μια ωραία ανοιχτή εγκατάσταση με εφτά στρώσεις δάπεδο, ώστε να μην πονάνε το πόδια ούτε στα παιδιά, ούτε στους ενήλικες. Έχουμε προδιαγραφή γύρω-γύρω με ειδικό μπετόν και σε 1-2 χρόνια αφότου λειτουργήσει και φέρει τα έσοδά του, το στεγάζουμε μετά με στέγαστρο και απλό πανί που δεν είναι ακριβό και έχουμε ένα τέλειο προπονητήριο αποκλειστικά για βόλεϊ, που μπορεί να χωράει μέσα δύο γηπεδάκια. Γνωρίζετε πόσα παιδιά και ενήλικες μπορούν να περάσουν από το βόλεϊ. Αυτό λέγεται ανάπτυξη και πιστέψτε με είναι εφικτό. Το γνωρίζω γιατί είναι ένα από τα κομμάτι της επαγγελματικής μου δραστηριότητας.».

Στο αν το βόλεϊ στη χώρα μας πρέπει να έχει μεγαλύτερη εξωστρέφεια, με την έννοια της πραγματοποίησης δράσεων που θα μπορούσαν να φέρουν πιο κοντά το άθλημα στα παιδιά, στα σχολεία και στην Ελληνική κοινωνία, ο κ. Τριανταφυλλίδης, συμφώνησε απόλυτα. Τόνισε ότι με ένα απλό προπονητήριο που μπορεί να διαθέτει ένα σωματείο θα μπορεί να φέρει καταρχάς παιδιά από την Α/βαθμια Εκπαίδευση σαν εκδρομή. Τα παιδιά με αυτό τον τρόπο γνωρίζουν και αγαπούν το άθλημα και στη συνέχεια ξεκινούν τη δραστηριότητά τους στο σύλλογο. Πρόσθεσε επιπλέον ότι στη συνέχεια μπορούν να πραγματοποιηθούν μικρές διοργανώσεις όπως μίνι τουρνουά 4Χ4 μεικτά όπου μπορούν αγόρια και κορίτσια να χαρούν το βόλεϊ.

Παράλληλα ανέφερε λείπουν οι «μέντορες» και τα πρότυπα για τα παιδιά. Παλιοί και εν ενεργεία σπουδαίοι αθλητές στο χώρο που να μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά, να τον ρωτήσουν για τις αγωνιστικές εμπειρίες του και διακρίσεις

 

«Μικρές έξυπνες ιδέες και “τρεχάτε ποδαράκια” οι λύσεις για το Ελληνικό βόλεϊ»

Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε ότι το Ελληνικό βόλεϊ έχει ανάγκη από μικρές, έξυπνες ιδέες και ποδαράκια μόνο, εννοώντας ότι χρειάζεται και τρέξιμο και διάθεση, όπως να παρουσιαστεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας στις πόλεις και να μιλήσει με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, τις Περιφέρειες και την τοπική αγορά, με σκοπό να βοηθήσει το άθλημα. «Δεν χρειάζεται να βγάλει από αλλού λεφτά. Θα μπορέσει να τα ανακινήσει από εκεί σε συνεργασία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, τους Προέδρους των σωματείων, όπου θα χτυπήσουν μαζί την πόρτα και να αναδείξουν την πραγματική αξία και διάσταση του αθλήματος στη χώρα μας. Έτσι γίνεται η Ανάπτυξη. Με απλά πράγματα, κατανοητά και «τρεχάτε ποδαράκια μου». Παρουσιάζω πολύ απλά την κατάσταση, αλλά έτσι είναι!».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε και τη σημασία της παρουσίας στη διοίκηση του αθλήματος τη χώρα μας παλιών σπουδαίων πρωταθλητών. Τόνισε ότι πέρα από αυτούς που έχουν δώσει έμφαση στην προπονητική τους καριέρα, υπάρχουν πολλοί παλιοί αθλητές που μπορούν να βοηθήσουν εξίσου ουσιαστικά το άθλημα και από το διοικητικό πόστο. «Ένας παλιός αθλητής την εμπειρία της διοίκησης θα την κερδίσει πάρα πολύ γρήγορα, γιατί είναι στο αντικείμενό του. Είναι σ’ αυτό που είχε βιώσει, είναι χρόνια και ολόκληρη 20ετία μέσα στα γήπεδα και μπορεί να μεταλλάσσει αυτή την αγωνιστική εμπειρία σε διοικητική. Δεν φοβάμαι αυτά τα παιδιά όπως είναι ο Γιώργος Ντράγκοβιτς, ούτε τον Ανδρέα Θεοδωρίδη, ούτε τον Βίκτωρα Κουρούπη, γιατί είναι επιτυχημένοι σε όλους τους υπόλοιπους  Φορείς και μπορούν τώρα και έχουν τη διάθεση να έχουν διοίκηση», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν απαξιώνει τους παράγοντες, αλλά σε συνδυασμό και με έμπειρους παράγοντες, με παιδιά τα οποία έχουν «φάει χρόνια» μέσα στη διοίκηση και είναι απαραίτητοι, αλλά και με νέους παράγοντες όπως οι Βασίλης Καρέλλας και Γιώργος Χρονόπουλος που ξεκινούν τώρα την παραγοντική τους καριέρα, μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό μοντέλο για το Ελληνικό βόλεϊ.

Κλείνοντας σε ερώτηση για το πώς ο ίδιος οραματίζεται το Ελληνικό βόλεϊ μετά από 2-3 χρόνια ο κ. Μιχάλης Τριανταφυλλίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα με πείτε πάλι οραματιστή αλλά είμαι πραγματιστής. Δεν είναι ότι οραματίζομαι μόνο. Από τη στιγμή που την Κυριακή θα υπάρχει ένα οποιοδήποτε άλλο διοικητικό συμβούλιο, οραματίζομαι ένα άθλημα στο οποίο οι βασικοί του πυλώνες θα είναι να έχει αρκετά προπονητήρια βόλεϊ αποκλειστικά σε όλη την Ελλάδα, με πρώτο αυτό της Ομοσπονδίας που θα είναι το case study για να μπορέσουν να το δημιουργήσουν Ενώσεις και σωματεία, οπότε να έχουμε δικούς μας αποκλειστικούς χώρους για βόλεϊ, που θα αλλάξει την ανάπτυξη. Οραματίζομαι προβολή του αθλήματος η οποία να είναι τόσο μεγάλη τα επόμενα χρόνια. Υποχρεωτική τηλεοπτική κάλυψη των Εθνικών ομάδων. Τηλεόραση στη Volley League Γυναικών που είναι το μεγάλο όπλο αυτή τη στιγμή της Ομοσπονδίας, ώστε να δώσει προβολή στο άθλημα και να έχει μπει στα σπίτια περισσότερο και του τελευταίου Έλληνα, ανά την επικράτεια. Να βλέπει ότι το βόλεϊ προχωρά και προβάλλεται.».

Μπορεί κανείς να ακούσει ολόκληρη την συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μιχάλης Τριανταφυλλίδης στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης παρακάτω:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here