Η «σελίδα» στη διαδρομή του Παναρκαδικού σε βάθος πολλών δεκαετιών ιστορίας, στο τέλος της περασμένης αγωνιστική περιόδου άλλαξε, καθώς η ομάδα υποβιβάστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα ύστερα από περίπου 14 χρόνια σταθερής παρουσίας στα Περιφερειακά πρωταθλήματα και την Γ’ Εθνική.

Μια «νέα σελίδα» η οποία βρίσκει τη νέα διοίκηση να προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομάδα η οποία θα παρουσιαστεί ανταγωνιστική τη νέα σεζόν στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Αρκαδίας, στο ίσως πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Σ’ αυτή την προσπάθεια μάλιστα η διοίκηση του Παναρκαδικού επισημοποίησε πριν λίγο καιρό και τον Σπύρο Λαγό ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» συνάντησε από κοντά το νέο προπονητή της ομάδας του «τριφυλλιού» και μίλησε μαζί του για τη νέα προσπάθεια που γίνεται στον «πράσινο» σύλλογο. Ο Σπύρος Λαγός μίλησε εκτός από την ομάδα του Παναρκαδικού και για την εμπειρία του την περασμένη σεζόν ως προπονητής των Μικτών ομάδων της ΕΠΣ Αρκαδίας, αλλά και το τοπικό ποδόσφαιρο σε ότι αφορά την ύπαρξη νεών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.

Πρώτος πολύ σημαντικός «σταθμός» στην προπονητική σου καριέρα, η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναρκαδικού. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Η αλήθεια είναι ότι από την καινούργια διοίκηση με τον κ. Προύντζο και τα υπόλοιπα μέλη, έγινε μια «κρούση» προς το πρόσωπό μου. Δεν το σκέφτηκα και πάρα πολύ, διότι στον Παναρκαδικό έχω αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής και ποδοσφαιρικά ότι έκανα το πέτυχα εκεί. Έχω ένα παραπάνω «δέσιμο» με την ομάδα και ήθελα να την βοηθήσω από το πόστο στο οποίο είμαι αυτή τη στιγμή, οπότε το θεώρησα μια μεγάλη ευκαιρία για μένα. Ο Παναρκαδικός σε όποια κατηγορία και να είναι, είναι μια ομάδα από τις πιο ιστορικές στην Ελλάδα, την γνωρίζουν παντού και θεωρώ ότι είναι ένα καλό βήμα για μένα να βοηθήσω την ομάδα αλλά παράλληλα να βοηθηθώ κι εγώ από τον Παναρκαδικό.

Βάσει των αποχωρήσεων παικτών από το ρόστερ της περασμένης χρονιάς θα χρειαστούν προφανώς αρκετοί ποδοσφαιριστές να γεμίσει το ρόστερ. Σε τι φάση βρίσκεται η μεταγραφική δραστηριότητα;

Σίγουρα μετά τον υποβιβασμό της ομάδας στις τοπικές κατηγορίες μετά από μια μεγάλη περίοδο στις Εθνικές κατηγορίες, ο Παναρκαδικός αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένα “restart”. Δυστυχώς πολλά παιδιά που δεν ήταν από την Τρίπολη, έχουν αποχωρήσει και έχουν μείνει πολύ λίγα παιδιά στο ρόστερ. Αποτέλεσμα να βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα στο στάδιο της στελέχωσης. Θέλουμε να στηριχτούμε σε παιδιά ντόπια με φιλοδοξίες και με ταλέντο. Είμαστε σε προχωρημένες διαδικασίες με αρκετά ονόματα. Το διάστημα είναι μεγάλο μέχρι να ξεκινήσουμε τις επίσημες αγωνιστικές μας υποχρεώσεις. Οπότε πιστεύουμε ότι έχουμε το χρόνο για να στελεχώσουμε το ρόστερ όσο το δυνατόν καλύτερα.

Το ντόπιο στοιχείο έλλειψε είναι αλήθεια θα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό από το ρόστερ του Παναρκαδικού. Θα γίνει προσπάθεια ο Παναρκαδικός να «γεμίσει» και πάλι από Αρκάδες ποδοσφαιριστές;

Σίγουρα! Αυτό που ανέφερες ήταν κάτι που στενοχώρησε και μένα τον ίδιο που ήμουν εκτός ομάδας και παρακολουθούσα την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Η ομάδα στηριζόταν σε κάποια ντόπια παιδιά τα οποία με τα χρόνια αποχώρησαν. Αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να είναι λίγα τα δελτία στην ομάδα με ντόπια παιδιά. Στην καινούργια προσπάθεια που προσπαθούμε να κάνουμε με τη διοίκηση, θα στηριχτούμε 100% σε ντόπια παιδιά, ούτως ώστε η ομάδα να στηριχτεί και πάλι σε παιδιά από την περιοχή που θα αγαπήσουν την ομάδα. Που θα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ομάδα και γιατί όχι σε βάθος χρόνου η ομάδα να επανέλθει στις Εθνικές κατηγορίες αλλά να στηρίζεται σε ντόπια παιδιά. Ντόπια παιδιά όπως στελέχωσαν με επιτυχία και στο παρελθόν όταν ήρθε κι εγώ στην ομάδα και βοήθησαν ώστε να σημειώσουμε σημαντικές διακρίσεις με αποκορύφωμα τη συμμετοχή μας στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών.

Και μιας και αναφέρεσαι σε εκείνη την περίοδο, μιλάμε για μια ντόπια σε πρόσωπο στο ρόστερ ομάδα, η οποία συνδυάστηκε με τη δυναμική παρουσία των φιλάθλων στο πλευρό της, γεμίζοντας το γήπεδο και δημιουργώντας εξαιρετική ατμόσφαιρα, που θύμιζε άλλες εποχές.

Σίγουρα όταν σε έναν τοπικό σύλλογο υπάρχουν ντόπιοι ποδοσφαιριστές, ο κόσμος θα βρεθεί στο γήπεδο για να στηρίξει το γνωστό, το φίλο και το συγγενή του, καθώς και την ομάδα της πόλης ή της περιοχής τους που αποτελείται από δικά της παιδιά και όχι από άλλες περιοχές.

Με τι δεδομένα στον τομέα της φιλοσοφίας θεωρείς ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ο Παναρκαδικός το «χτίσιμο» της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο σε όλα τα επίπεδα;

Πρώτα απ’ όλα θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει υπομονή. Κυρίως από τη διοίκηση και ύστερα από τον κόσμο της ομάδας. Μακάρι η ομάδα να στελεχωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και να έχουμε ένα ρόστερ με έμπειρα παιδιά, ούτως ώστε να θέσουμε ακόμη υψηλότερους στόχους τη νέα σεζόν. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες, τα δεδομένα στο τοπικό χώρο του ποδοσφαίρου έχουν αλλάξει. Θα πρέπει να προσαρμόσουμε το στόχο μας με βάσει το ρόστερ που τελικά θα έχουμε. Θεωρώ όμως ότι η υπομονή πρέπει να είναι βασική αρετή για όλους μας. Από τον προπονητή και τη διοίκηση μέχρι τον κόσμο της ομάδας.

Πότε να αναμένουμε τις πρώτες ανακοινώσεις μεταγραφών στον Παναρκαδικό;

Όπως είπα έχουμε προχωρημένες συζητήσεις με κάποια παιδιά. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε και τις πρώτες ανακοινώσεις.

Η εμπειρία σου από την παρουσία στο τεχνικό τιμ των Μικτών ομάδων της ΕΠΣ Αρκαδίας, πως ήταν πέρυσι;

Για μένα ήταν μεγάλη ευκαιρία και αυτή και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΠΣ Αρκαδίας κ. Σταύρο Γεωργόπουλο και όλη τη διοίκηση της Ένωσης που υποστήριξε εμένα μαζί με τους Διονύση Καραγιαννάκη και Γιάννη Πασαλή. Ήταν μια ευκαιρία να δουλέψεις με παιδιά που δεν ήταν μικρά σε επίπεδα ακαδημιών, αλλά παιδιά ποδοσφαιρικά τα οποία θεωρούνται άντρες. Οπότε είχες την ευκαιρία να δουλέψεις μαζί τους καλά και αυτό βοήθησε και μένα να εντρυφήσω καλύτερα στον τομέα της ψυχολογίας των παιδιών και την προετοιμασία του αγώνα. Παράλληλα θεωρώ ότι κάναμε καλή δουλειά με τα παιδιά, παρ’ όλο που τα αποτελέσματα δεν μας ευνόησαν. Θεωρώ ότι σε όλα τα παιχνίδια είχαμε καλή εικόνα. Αποσπάσαμε καλά σχόλια από ομάδες των άλλων Νομών και είναι κάτι το οποίο πραγματικά θα το έχω στην καρδιά μου και θέλω να το συνεχίσω, αν όχι τώρα, στο μέλλον ή οποιαδήποτε στιγμή.

Αρκετά παιδιά είχαν αγωνιστικές παραστάσεις παρά το νεαρό της ηλικίας τους στις ομάδες που ανήκαν, κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί σύλλογοι έχουν αναπτύξει και οργανώσει τις ακαδημίες τους και τα τμήματα υποδομής τους και μέσα από αυτά νεαροί ποδοσφαιριστές έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν και πλέον να έχουν και αγωνιστικές παραστάσεις.

Ακριβώς! Όπως έχω ξαναπεί στην Αρκαδία υπάρχει ταλέντο. Υπάρχουν πολλά παιδιά που στις ομάδες τους είναι βασικοί και οι προπονητές τους στηρίζονται στα παιδιά αυτά. Οπότε θεωρώ ότι όλες οι ομάδες θα πρέπει να στηριχτούν στους νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές τους όπως και στις επόμενες γενιές. Αυτή άλλωστε είναι η υγιής προσπάθεια του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Να έρχονται παιδιά από τις ακαδημίες, να πλαισιώνουν τις ομάδες και όποιο μπορεί να προχωρήσει στα επόμενα σκαλοπάτια. Για τα παιδιά που έχουν φιλοδοξίες το πρώτο σκαλοπάτι θεωρώ προσωπικά ότι είναι ο Παναρκαδικός που αποτελεί ένας ιστορικός σύλλογος και μετά το επόμενο σκαλί είναι ο Αστέρας Τρίπολης.

Και μιας και αναφέρθηκες σ’ αυτό δίνοντας μια καλή «πάσα», πόσο σημαντικό είναι να διαθέτει το τοπικό ποδόσφαιρο δύο ιστορικούς συλλόγους όπως ο Παναρκαδικός που επί σειρά ετών έχει καταφέρει να αγωνίζεται στις Εθνικές κατηγορίες και ο Αστέρας Τρίπολης που βρίσκεται στο ανώτερο επαγγελματικό επίπεδο, σε ότι αφορά τα αγωνιστικά κίνητρα, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νεαρών ποδοσφαιριστών από την περιοχή, τα οποία έχουν ταλέντο και με ανάλογη δουλειά έχουν όλα τα φόντα να εξελιχθούν σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές;

Σίγουρα όπως είπα είναι ευκαιρία για ένα παιδί που έχει φιλοδοξία να παίξει ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο, χωρίς προφανώς να θέλω να υποτιμήσω τις υπόλοιπες ομάδες καθώς τις σέβομαι όλες, ο Παναρκαδικός είναι το πρώτο «σκαλοπάτι» για κάθε παιδί από άποψη ιστορικότητας και “brand name” και το επόμενο μεγαλύτερο είναι ο Αστέρας Τρίπολης.

Υπάρχουν ταλέντα στο Αρκαδικό ποδόσφαιρο που θα μας απασχολήσουν την «επόμενη μέρα»;

Σίγουρα υπάρχουν! Υπάρχουν πολλά παιδιά τα οποία ξεχωρίζει το ταλέντο τους. Έχουν αποκτήσει από τους προπονητές τους τη σωστή νοοτροπία -και θέλω να τους συγχαρώ γι’ αυτό- στο να προπονηθούν και να εξελιχθούν. Πάνω σ’ αυτό θέλω να προσθέσω ότι όλα αυτά τα παιδιά που ξεχωρίζουν με το ταλέντο τους, συνδυάζουν και τις υποχρεώσεις τους στο σχολείο με τα μαθήματά τους. Έχω συνεργαστεί μαζί τους ένα χρόνο και πάνω-κάτω γνωρίζω τη νοοτροπία τους, καθώς είναι και καλοί μαθητές και θέλουν να σπουδάσουν και να το συνδυάσουν με το ποδόσφαιρο. Οπότε αυτό είναι ένα ιδανικό «μείγμα» γι’ αυτά τα παιδιά. Κι όπως βλέπουμε στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και σε υψηλό επίπεδο γενικότερα, όλες οι ομάδες στις ακαδημίες τους επιλέγουν παιδιά που διαβάζουν και έχουν καλή απόδοση και στο σχολείο και θεωρώ ότι υπάρχει πραγματικά ταλέντο στο τοπικό μας ποδόσφαιρο.

Ο φετινός Παναρκαδικός θα στηριχτεί και σε τέτοια νέα ταλαντούχα παιδιά;

Φυσικά. Αυτό το αναφέρω με κάθε ειλικρίνεια. Θα προσπαθήσουμε να στηριχτούμε σε νέα παιδιά. Παιδιά που ωστόσο αποτελούν «περιουσιακό στοιχείο» για διάφορους συλλόγους και δεν είναι τόσο εύκολο να φέρουμε στην ομάδα μας. Επομένως σε άμεση συνεννόηση με τις ομάδες και με πλήρη ειλικρίνεια, για όποιο παιδί επιθυμεί να έρθει να παίξει στον Παναρκαδικό, με πολύ χαρά να τον εντάξουμε στην «οικογένεια» μας.

Σχετικά με την παιδική ομάδα και τις ακαδημίες στο σύλλογο έχουν γίνει αντίστοιχες συζητήσεις;

Θεωρώ μεγάλη -δεν θα το πω λάθος- παράληψη των εκάστοτε διοικήσεων όπως και την περίοδο που αγωνιζόμουν κι εγώ με το σύλλογο, που η ομάδα δεν είχε πλαισιωθεί με ακαδημίες και να έχει τη δυνατότητα να στηρίζεται σε δικά της παιδιά. Έχει ο Παναρκαδικός τις υποδομές και το γήπεδό του. Έχει κάποιους χώρους που με καλύτερη διαχείριση και στήριξη και από την τοπική κοινωνία, θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να έχει αυτή τη στιγμή ακαδημίες και τα δικά του παιδιά και να μην χρειάζεται τώρα από την αρχή να ψάξει να βρει παίκτες για να στελεχώσουν το ρόστερ της ομάδας.

Επομένως θεωρώ ότι με τη διοίκηση θα τεθεί και το θέμα των ακαδημιών επί τάπητος, προκειμένου να οργανωθεί ο σύλλογος και σ’ αυτό τον τομέα και να έχει τα δικά του παιδιά και να μπορεί να «παράγει» παίκτες σε βάθος χρόνου.

Έχουμε κάτι συγκεκριμένο σε ότι αφορά πρόσωπα στο προπονητικό τιμ;

Ναι. Έχω στο μυαλό μου κάποια παιδιά. Έχουμε συμφωνήσει σχεδόν με κάποια παιδιά και συγκεκριμένα κάποιο πρόσωπο που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια στην ομάδα. Ωστόσο εκκρεμούν οι επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών.

Με την ανάληψη της θητείας του στην Προεδρία του Παναρκαδικού, ο κ. Νίκος Προύντζος μίλησε για πρωταγωνιστικούς στόχους τη νέα αγωνιστική περίοδο. Στο ίδιο ύφος σε ότι αφορά τους στους στόχους κινήθηκαν και οι συζητήσεις με τους ανθρώπους της διοίκησης;

Σίγουρα ο Παναρκαδικός είναι ένα σωματείο που πρέπει να πρωταγωνιστεί, όπως έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος της ομάδας κ. Προύντζος. Κι αυτό δηλαδή πιστεύω κι εγώ. Ο Παναρκαδικός θα πρέπει να πρωταγωνιστεί σε οποιαδήποτε κατηγορία και να είναι, οπότε όπως και νωρίτερα με βάσει το ρόστερ θα προσαρμοστούν και οι στόχοι και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ομάδα θα πρωταγωνιστήσει. Δεν θα μιλήσω για πρωτάθλημα, αν και είναι πολύ νωρίς να μιλάμε συγκεκριμένα, ωστόσο ο σύλλογος λόγω ιστορίας και ονόματος οφείλει να πρωταγωνιστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here