Ο προπονητής της ΑΕΚ Τρίπολης μιλάει στο «Κ.Ε.» για το εντυπωσιακό ξεκίνημα της ομάδας τη φετινή σεζόν (+ήχητ)

0
236

Η διακοπή του πρωταθλήματος της Α’ τοπικής κατηγορίας της ΕΠΣ Αρκαδίας είναι γεγονός ότι βρήκε την ΑΕΚ Τρίπολης να έχει πραγματοποιήσει ένα ιδανικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα αλλά και στο Κύπελλο Αρκαδίας. Ένας απολογισμός 8 νικών και στις δύο διοργανώσεις σε ισάριθμα μας με 26-1 τέρματα και εξαιρετική αγωνιστική παρουσία δεν έχουν οδηγήσει τυχαία τους «κιτρινόμαυρους» στην κορυφή του 1ου ομίλου με 18 βαθμούς και στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Αρκαδίας.

Με αφορμή αυτό το σπουδαίο ξεκίνημα που ωστόσο διακόπηκε με τον χειρότερο ίσως τρόπο λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊου και της επιβολής του 2ου γενικού lock-down στη χώρα μας, ο προπονητής της ΑΕΚ Τρίπολης, Δημήτρης Τσετσώνης, μίλησε στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης και στον Φώτη Αλεξόπουλο, το απόγευμα της Τετάρτης 11/11, για τη φετινή προσπάθεια, το «χτίσιμο» της ομάδας το περασμένο Καλοκαίρι, τους στόχους και τις βλέψεις τη φετινή σεζόν συνθηκών επιτρέποντος αλλά και του φετινού ρόστερ.

Έχοντας τους φετινούς συνολικούς αριθμούς της ΑΕΚ Τρίπολης μπροστά μας διαβάζω ότι σε οκτώ επίσημους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου Αρκαδίας η ομάδα έχει ισάριθμες νίκες με 26 τέρματα στην επίθεση, μόλις ένα γκολ παθητικό. Παράλληλα η διακοπή της αγωνιστικής δράσης βρίσκει την ΑΕΚ Τρίπολης στην κορυφή της βαθμολογίας του 1ου ομίλου της Α’ τοπικής κατηγορίας και στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Αρκαδίας. Θα ξεκινήσω καταρχάς με το ερώτημα, του τι συναισθήματα «γεμίζει» όλα τα μέλη της οικογένειας της ΑΕΚ, η εξέλιξη αυτή με την αναστολή κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας και πάλι λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η λέξη που ταιριάζει σ’ αυτό που με ρώτησες είναι «ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ» και αποτυπώνει όλα τα συναισθήματα. Το θέμα είναι ότι δεν ήταν στο δικό μας χέρι το συγκεκριμένο φαινόμενο που απασχολεί όλη την ανθρωπότητα και δεν μπορούμε να κάνουμε. Πάντως η απογοήτευση είναι η λέξη που περικλείει τα συναισθήματα όλων των ανθρώπων.

Κόουτς περίμενες αυτή την αγωνιστική παρουσία της ΑΕΚ Τρίπολης ύστερα από οκτώ επίσημους αγώνες, όταν συμφωνούσες με τη διοίκηση το περασμένο Καλοκαίρι για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας;

Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Η αλήθεια είναι ότι προερχόμασταν από μια χρονιά καθόλου καλή σε όλα τα επίπεδα και αγωνιστικά και ψυχολογικά δεν ξέραμε τι θα γίνει, τι ρόστερ θα έχει αυτή η ομάδα, πως θα γίνει… Πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ύστερα με πολύ δουλειά και με μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων της διοίκησης και των ποδοσφαιριστών, καθίσαμε και φέραμε τα πράγματα σε μια σειρά και δεν κρύβω όταν πλέον η ομάδα ήταν έτοιμη όσον αφορά τη στελέχωσή της, πίστευα πάρα πολύ σ’ αυτά τα παιδιά. Στο ταλέντο και στις ικανότητες των ποδοσφαιριστών που αποτελούσαν το ρόστερ αυτής της ομάδας.

Ύστερα από μια κακή σεζόν στη Γ’ Εθνική κατηγορία, θα τολμήσω να πω ότι το περασμένο Καλοκαίρι δύσκολα ίσως κάποιος προπονητής θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ Τρίπολης, κι όμως εσύ κόουτς όταν προέκυψε η σχετική πρόταση δεν το σκέφτηκες ιδιαίτερα και δέχθηκες τη φετινή αυτή αγωνιστική «πρόκληση».

Η αλήθεια είναι πάνω-κάτω έτσι όπως την περιγράφεις. Ξέρεις, καμιά φορά όταν υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν πάρα πολύ αυτό το σύλλογο και εγώ, η διοίκηση και κάποιοι ποδοσφαιριστές καμιά φορά μετά από μια άσχημη σεζόν, όλα αυτά μας «ξυπνάνε» και άλλα συναισθήματα μέσα μας όπως ο εγωισμός με τον οποίο λέμε ότι θέλουμε να παλέψουμε και να προσπαθήσουμε ώστε να επαναφέρουμε την ομάδα σε ανταγωνιστικά πλαίσια. Κι γι’ αυτή τη φετινή προσπάθεια είχα την τύχη να συνεργαστώ με ποδοσφαιριστές και ανθρώπους που ήμασταν στο ίδιο μήκος κύματος ως προς τον τρόπο σκέψης μας και θέλαμε να το κάνουμε. Στην αρχή είπαμε ότι έχουμε την ίδια σκέψη και το ίδιο πλάνο και ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας.

Η περσινή πορεία της ΑΕΚ Τρίπολης στη Γ’ Εθνική κατηγορία θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς την παραμονή αρκετών παιδιών και επιπλέον αλλά και την επιστροφή αρκετών έμπειρων και ικανών ποδοσφαιριστών. Χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια το περασμένο Καλοκαίρι, προκειμένου να συγκροτηθεί το φετινό ανταγωνιστικό ρόστερ της ΑΕΚ Τρίπολης;

Χρειάστηκε μεγάλη θέληση και μεγάλη πίστη προκειμένου να συγκροτηθεί η φετινή ομάδα. Χρόνος χρειάστηκε. Το σημείο «κλειδί» αποτέλεσαν οι λέξεις «πίστη» και «θέληση», τόσο από την πλευρά μου όσο και από τα παιδιά. Και τα παιδιά πίστεψαν σ’ αυτό που τους έλεγα εγώ και η διοίκηση, αλλά και τα παιδιά και η διοίκηση ήθελαν να κάνουν αυτή την προσπάθεια. Ήταν όμως δύσκολο εγχείρημα, αλλά υπήρχε κοινή θέληση απ’ όλες τις πλευρές.

Το «μαγικό ένα» στην άμυνα μετά από οκτώ επίσημες αναμετρήσεις, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο σε καμία περίπτωση! Πως εξηγείται;

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Στο βασικό στοιχείο που στέκομαι είναι η εμπειρία που έχουν πλέον τα παιδιά που αγωνίζονται στην ομάδα. Δεν μιλάω μόνο για τους αμυντικούς, καθώς την άμυνα δεν αποτελούν μόνο κάποιοι παίκτες. Τα περισσότερα παιδιά που στελεχώνουν την ομάδα, έχουν μεγάλες εμπειρίες πλέον. Όσο παράξενο και αν ακούγεται το πέρασμα αρκετών παιδιών, όσων από αυτούς έπαιξαν την περσινή χρονιά στη Γ’ Εθνική και πήραν χρόνο συμμετοχής ή απλά μετείχαν σ’ εκείνο το σύνολο, έχουν αποκτήσει την εμπειρία τους. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο πάντως.

Είδαμε φέτος η ομάδα να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο με αγωνιστικό πλάνο και αγωνιστική «ταυτότητα». Με λίγα λόγια η φετινή ΑΕΚ Τρίπολης δείχνει ομάδα στον αγωνιστικό χώρο που ξέρει τι θέλει και τι πρέπει να κάνει. Πως εξηγείται αυτό; Έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αρκετά παιδιά αποτελούσαν συμπαίκτες στην ΑΕΚ Τρίπολης;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό! Ο μεγαλύτερος αριθμός των παιδιών παίζει χρόνια μαζί, έχουν αρκετές βάσεις και μεγάλη υποδομή. Υπήρχαν όλα αυτά τα στοιχεία για να φτάσουμε ως εδώ. Δεν ήρθε ξαφνικά ένας άνθρωπος μ’ ένα μαγικό ραβδί και τους έκανε έμπειρους και ανταγωνιστικούς ποδοσφαιριστές. Είπα πως είχαν πάθος, υποδομή, τις γνώσεις, δούλευαν σε μια παρέα και όλα αυτά μεταξύ τους και με τη δουλειά που κάνουμε μας οδήγησαν μέχρι στιγμής σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Το «οικογενειακό» και θετικό κλίμα είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα της φετινής ομάδας που θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένο;

Εννοείται! Κι αυτός ήταν ο πρώτος στόχος που είχα βάλει και αυτή την κουβέντα την είχαμε κάνει παλαιότερα και μαζί πριν από κάποια προπόνηση πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Ο πρώτος μας στόχος δεν είναι να κερδίσουμε για να βγούμε πρώτοι, δεύτεροι ή τρίτοι. Ήταν να γίνουμε «οικογένεια»! Νομίζω ότι σ’ αυτό το χρονικό σημείο που βρισκόμασταν, μπορώ να πω ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πετύχαμε. Έχουμε καταφέρει δηλαδή να είμαστε «οικογένεια», διαφορετικά δεν μπορείς να καταφέρει μια τόσο καλή αγωνιστική παρουσία.

Ποια στοιχεία της δικής σου φιλοσοφίας θέλεις η ομάδα να αφομοιώσει την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν;

Η αλήθεια είναι ότι είχα την τύχη να συνεργάζομαι και να είμαι χρόνια σ’ αυτή την ομάδα με ανθρώπους από τους προσπάθησα να πάρω όσο περισσότερα πράγματα γίνεται και να τα ενσωματώσω στο δικό μου πλάνο και στον τρόπο δουλειάς. Από εκεί και πέρα το βασικό είναι να υπάρχει μια ομάδα «οικογένεια». Μια ομάδα που ο ένας θα παλεύει για τον άλλο. Μια ομάδα που θα έχει αγωνιστικό πνεύμα, θα ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο και μια ομάδα που να έχει τρόπους που να του επιτρέπει να επιτύχει αυτό το «θέλω». Να φτάσει στο γκολ, να φτάσει σε σημείο να μην δέχεται γκολ, να έχει συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό της, έτσι ώστε να φτάσει σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Η προοπτική της καλώς εχόντων των πραγμάτων και με την πανδημία του κορωνοϊου της κατάκτησης του πρωταθλήματος Αρκαδίας και της επιστροφής στη Γ’ Εθνική κατηγορία σας «φοβίζει»;

Δεν μας «φοβίζει» τίποτα. Είναι καινούργια χρονιά. Καινούργιοι στόχοι. Καινούργιο πλάνο. Καινούργια τα πάντα. Απλά είναι πολύ μακρινός στόχος και δεν έχουν μπει ακόμη στη διαδικασία να το σκεφτούν οι ποδοσφαιριστές αυτό. Είναι νωρίς ακόμη. Συν τοις άλλοις πέσαμε σε συγκυρία πολύ περίεργη, η οποία μας ανάγκασε να διακόψουμε και να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο. Ας κοιτάξουμε πρώτο πως θα καταφέρουμε να ξεμπλέξουμε από όλο αυτό, να συγκροτηθούμε πάλι, να μπορέσουμε να σταθούμε στο σημείο που είχαμε φτάσει γιατί είναι πλέον πολύ δύσκολο αυτό.

Και έρχεται η στιγμή (θέλουμε να ευχόμαστε σύντομα) το πρωτάθλημα να ξεκινήσει και πάλι. Πόσο εύκολο θα είναι για μία ομάδα όπως η ΑΕΚ Τρίπολης να επανέλθει στην κανονικότητα;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι δύσκολο για μια ομάδα σε μεγαλύτερο επίπεδο. Φανταστείτε σε εμάς που είμαστε ερασιτέχνες. Όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν τη δουλειά τους, τα μαθήματά τους κάποιοι και είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πως θα μπορέσουν να διατηρηθούν κάποιοι σε μια καλή κατάσταση. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Μπλέξαμε, όπως χαρακτηριστικά το λέω. Μπλέξαμε!

Αν έρθουν έτσι τα πράγματα (κάτι που όλοι ευχόμαστε) και σε σύντομο διάστημα επιστρέψουμε στην αγωνιστική κανονικότητα, με το πρωτάθλημα να βρίσκει την ΑΕΚ Τρίπολης σε «τροχιά» τίτλου, η ομάδα θα διεκδικήσει τον τίτλο του Πρωταθλητή;

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Αν έχουμε αυτή την ευλογία να φτάσουμε μέχρι εκεί, θα διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα!

Μπορεί να βγει ένα πρόγραμμα ατομικής προπόνησης στο σπίτι για τους παίκτες. Πρακτικά τι μπορεί να γίνει για να διατηρήσουν την φυσική τους κατάσταση τα παιδιά. Τι θα μπορούσε να γίνει;

Σ’ αυτό το επίπεδο το ερασιτεχνικό που είμαστε εμείς, μόνο σε ατομικό επίπεδο δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό και δεν μπορείς να ρισκάρεις. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και να σεβόμαστε τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και δεν μπορούμε να μπούμε σε κάποια άλλη διαδικασία. Κατά συνέπεια μόνο ατομική άσκηση, δουλεύοντας ο καθένας από μόνος του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here