Ο προπονητής του Πάνα Τρίπολης μιλά στο «Κ.Ε.» για τη νέα σεζόν στην Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ (+vid)

0
1646

Το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ σε ότι αφορά τη σεζόν 2023-24 ξεκινάει την Κυριακή (12/11), με τέσσερις από τις 12 ομάδες να εκπροσωπούν το Αρκαδικό μπάσκετ. Εξ’ αυτών περιλαμβάνεται και ο ΣΚ Πάνας Τρίπολης στη 2η χρονιά μετά τη διάλυση του Σύλλογο Δρομέων και την απορρόφηση κάποιων τμημάτων, αθλητών και προπονητών του «κυανοκίτρινου» συλλόγου, αλλά και τις αλλαγές στο καταστατικό λειτουργίας και στο όνομα του συλλόγου.

Με αφορμή την αυριανή πρεμιέρα στο «Κ.Ε.» μίλησε και ο υπεύθυνος προπονητής του Πάνα Τρίπολης, Βασίλη Αλικάκος για τη φετινή προσπάθεια η οποία κρύβει αρκετές ιδιαιτερότητες, προκλήσεις και δυσκολίες.

Την Κυριακή (12/11) το πρωτάθλημα της Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ξεκινάει και φυσικά μεταξύ των ομάδων που εκπροσωπούν το Αρκαδικό μπάσκετ στη συγκεκριμένη κατηγορία, περιλαμβάνεται και ο Πάνας Τρίπολης. Αρχικά κόουτς θα θέλαμε να μας πεις πως εξελίχθηκε η προετοιμασία της ομάδας;

Είναι μια καινούργια αρχή στην καινούργια αρχή που ξεκίνησε από πέρυσι. Η ομάδα είχε κάποιες αποχωρήσεις. Αναγκαστικά η ομάδα έγιναν κάποιες προσθήκες παικτών. Ξεκινήσαμε πάλι από το μηδέν στο στήσιμο της ανδρικής ομάδας, γιατί ήταν μεγάλος ο αριθμός και των αποχωρήσεων και των προσθηκών. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με νέα παιδιά. Νέα παιδιά που δείχνουν τρομερή διάθεση στο παρκέ. Το κακό είναι αργήσαμε να μαζευτούμε και κατά συνέπεια δεν έχουμε δουλέψει πολύ χρόνο και δεν είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε κάποιους αγώνες προετοιμασίας. Πιστεύω ότι εν’ όψει της 1ης αγωνιστικής την Κυριακή θα παρουσιαστούμε όσο πιο ανταγωνιστικοί μπορούμε να είμαστε.

Το γεγονός ότι την Κυριακή ξεκινάτε τις επίσημες αγωνιστικές σας υποχρεώσεις με ένα από τα πιο μεγάλα φαβορί ακόμη και για τη διεκδίκηση του τίτλου, σας εξυπηρετεί υπό την έννοια ότι ακόμη δεν βρίσκεστε στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας αντιμετωπίζοντας ένα αντίπαλο ότι μια ήττα ούτως ή άλλως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντός προγράμματος;

Σίγουρα δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε. Παρ’ όλο που θα παίξουμε με έναν δυνατό αντίπαλο δεν έχουμε κάποια δικαιολογία. Θέλουμε να παρουσιαστούμε έτοιμοι στο βαθμό που θέλουμε και μπορούμε να είμαστε. Να παλέψουμε. Να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε από το παιχνίδι και στο τέλος των 40 λεπτών θα κάνουμε το λογαριασμό μας.

Σε μεταγραφικό επίπεδο καταφέρατε να καλύψετε τα κενά που προκάλεσαν οι αποχωρήσεις παικτών στην ομάδα το περασμένο Καλοκαίρι;

Ποσοτικά έγιναν οι ανάλογες κινήσεις για να καλυφθούν οι παίκτες που έφυγαν. Ποιοτικά θα δείξει στην πορεία χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα παιδιά που ήρθαν, τα οποία ίσα-ίσα είναι ταλαντούχα, έχουν διάθεση και έχουν θέληση να παίξουν. Όσο καιρό τουλάχιστον βρισκόμαστε τη φετινή σεζόν στο παρκέ μαζί, χαίρομαι που τους βλέπω στις προπονήσεις, χαίρομαι που τους βλέπω στα δύο φιλικά που έχουμε παίξει, προσπαθούν πάρα πολύ και αυτό είναι μια πολύ καλή βάση στο να συνεχίζουμε να «χτίζουμε» την ομάδα μας.

Και πέρυσι η Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και απαιτητικό με την έννοια του μεγάλου αριθμό ομάδων που υποβιβάστηκαν. Φέτος διαφορετικό το ρόστερ της ομάδας και διαφορετικά τα δεδομένα, αλλά εξίσου ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Έτσι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Η δική σου εικόνα και σχόλιο για την φετινή Α1 τοπική κατηγορία;

Το περσινό πρωτάθλημα νομίζω ότι ήταν ανταγωνιστικό από τη θέση 5 έως 12. Ήταν ένα ξεκάθαρο φαβορί που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά για την άνοδο, ο ΓΣ Γαργαλιάνων. Λίγο-πολύ γνωρίζαμε όλοι ποιες ομάδες θα πήγαιναν στην τετράδα. Στις πιο κάτω θέσεις υπήρχε ένα ενδιαφέρον και μετά οι αγώνες των play-out το έκανε ακόμη πιο ενδιαφέρον γιατί διατήρησε τις ομάδες σε εγρήγορση μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος ακόμη και για την αποφυγή των play-out. Έτσι όπως όμως έγιναν τα πράγματα με τις άλλες κατηγορίες δεν χρειάστηκαν τα play-out.

Φέτος νομίζω ότι είναι πιο ισορροπημένα τα πράγματα. Ναι μεν υπάρχουν και φέτος ξεκάθαρα φαβορί αλλά δεν πλέον ένα, αλλά 3-4 ομάδες που θα διεκδικήσουν την 1η θέση. Χωρίς να έχω και πλήρη εικόνα για τις άλλες ομάδες, λίγο – πολύ οι υπόλοιπες ομάδες θα είμαστε στα ίδια επίπεδα.

Ο φετινός στόχος για την ομάδα του ΣΚ Πάνας Τρίπολης ποιος είναι;

Οι στόχοι μας είναι οι ίδιοι ουσιαστικά με πέρυσι. Πέρυσι είχαμε πει ότι θέλουμε να γίνουμε ομάδα μετά την ένωση. Και φέτος το ίδιο έχουμε ως στόχο. Θέλουμε να γίνουμε ομάδα. Να καταφέρουμε να βγάλουμε κάτι όμορφοι σαν ομάδα αγωνιστικά και έξω-αγωνιστικά και να προσπαθούμε να διεκδικούμε ότι μπορούμε περισσότερο από κάθε παιχνίδι. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η παραμονή. Θέλουμε να μείνει η ομάδα μας στην κατηγορία, αλλά αν δεν τα καταφέρει δεν θα είναι και «καταστροφικό» για εμάς. Θέλουμε σε κάθε περίπτωση να είμαστε ανταγωνιστικοί και να παλεύουμε κάθε ματς.

Σε επίπεδο κλίματος είμασταν τυχεροί γιατί και πέρυσι είχαμε καλό κλίμα μεταξύ των παικτών. Δεν υπήρχαν θέματα, δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Θέλουμε λοιπόν να κρατήσουμε αυτό το καλό κλίμα και φέτος μεταξύ των παικτών και αν μπορούμε να το βελτιώσουμε ακόμη καλύτερα. Είναι καλό ότι όλα τα παιδιά είναι κοντά ηλικιακά, αν εξαιρέσεις τον αρχηγό μας τον Παναγιώτη Τραχανά ο οποίος είναι 34 ετών και τον Χρήστο Νταγιάντη που είναι 28 ετών, τα υπόλοιπα παιδιά είναι κοντά ηλικιακά. Ήδη υπάρχει ένα καλό κλίμα παρ’ ότι τα παιδιά δεν γνωρίζονται καλά ακόμη. Αρκετοί φοιτητές φέτος και από εκεί και πέρα ντόπια παιδιά.

Σε ότι αφορά τα τμήματα υποδομής του Πάνα Τρίπολης που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη και τα πρωταθλήματα υποδομής. Κάνουν και οι μικρές ηλικιακά ομάδες την προσπάθειά του, ενώ κάποια από αυτά τα παιδιά φέτος θα έχουν και παρουσία στη μεγάλη ομάδα. Τι θα λέγαμε για τα τμήματα υποδομής φέτος;

Σίγουρα θα ήταν χαρά μας μεγάλη να απαρτίζεται η ανδρική ομάδα από την πλειοψηφία των τμημάτων υποδομής. Πλέον νομίζω (και φαίνεται ότι ισχύει σε όλες τις ομάδες αυτό), ότι ειδικά το τμήμα των εφήβων με την πίεση που δέχεται με τα μαθήματα και τα φροντιστήρια, δυσκολεύεται να είναι συνεπές ακόμη και στις υποχρεώσεις του εφηβικού τμήματος, πόσο μάλλον να έχουν παρουσία και στο ανδρικό τμήμα. Η πόρτα είναι ανοιχτή να πάρουν τις ευκαιρίες τους. Όσο μπορούν είναι συνεπείς. Υπάρχουν κάποια θέματα, κάποια προβλήματα με τα διαβάσματά τους. Σίγουρα αν κοιτάξουμε τα αποτελέσματα και των εφήβων και των παίδων, δεν είναι «όμορφα» και κάποιες στιγμές και η εικόνα μας δεν είναι καλή. Δικαιολογίες θα μπορούσαμε να βρούμε. Καλό είναι να μην σταθούμε σε δικαιολογίες. Συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά. Είχαμε μια αλλαγή φέτος και στις ακαδημίες γιατί έφυγαν και οι προπονητές των ακαδημιών που είχαμε, οπότε καινούργια συνεργασία με νέους προπονητές και λίγο πάλι από την αρχή. Στις μικρές ηλικίες η φιλοσοφία δεν αλλάζει. Δηλαδή σκοπός είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το μπάσκετ και να μάθουν τα βασικά.

Από εκεί και πέρα νομίζω ότι αλλάζει η μεθοδολογία του κάθε προπονητή. Η δουλειά συνεχίζεται πλέον και με τους καινούργιους προπονητές και πιστεύω ότι η δουλειά θα αποδώσει σε βάθος χρόνου, γιατί κατ’ ουσίας είναι η 2η χρονιά για το νέο σύλλογο, οπότε πρέπει να του δώσουμε πάρα πολύ χρόνο για να δούμε απτά αποτελέσματα. Κατ’ ουσία στόχος του συλλόγου είναι να δώσει έμφαση στις ακαδημίες σε συνδυασμό με την ανδρική ομάδα που οφείλει να έχει μια καλή παρουσία.

Και τέλος μια ευχή με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 τοπικής κατηγορίας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ;

Πάνω απ’ όλα Υγεία σε όλους! Τώρα όσον αφορά το κομμάτι του μπάσκετ, σίγουρα πέρα από Υγεία να το χαρούμε όλοι, να υπάρχει σεβασμός όλους τους εμπλεκόμενους προς όλους τους εμπλεκόμενους και να θυμόμαστε ότι στο τέλος της ημέρας είναι το μπάσκετ και η αγάπη και το μεράκι μας μέσα στην καθημερινότητά μας. Δεν νομίζω ότι μπορεί να βγάζει κανείς λεφτά ειδικά σ’ αυτές τις κατηγορίες, οπότε σεβασμός μεταξύ μας σ’ αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here