Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περ. Πελοποννήσου μιλάει στο «Κ.Ε.» για το στίβο εν’ μέσω covid-19

0
538

Σε μια ημερολογιακή χρονιά η οποία έχει στιγματιστεί από τη μεγάλη πανδημία του κορωνοϊού όπως ο αθλητισμό έτσι ειδικότερα και ο κλασικός αθλητισμός έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό. Παράλληλα ωστόσο το τελευταίο διάστημα με το 2ο «κύμα» της πανδημίας ο στίβος είναι από τα αθλήματα εκείνα που συνέχισαν να λειτουργούν σε επίπεδο διεξαγωγής προπονήσεων.

Με αφορμή το πολύ ιδιαίτερο 2020 αλλά και τις μπορεί να «ξημερώνει» η επόμενη μέρα και το 2021 στο στίβο και σε τοπικό επίπεδο, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Πρόεδρος του ΓΣ Αρκαδίας Κώστας Βινατσέλας μίλησε στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης και στον Φώτη Αλεξόπουλο. Παράλληλα αναφέρθηκε στον απολογισμό του ΓΣ Αρκαδίας αλλά και τους στόχους του συλλόγου τη νέα αγωνιστική σεζόν, τα προβλήματα του στίβου γενικότερα, καθώς και την υποψηφιότητά του για του Διοικητικού Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση.

Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε την Πολιτεία σε αναστολή σχεδόν κάθε αθλητικής δραστηριότητας. Ο κλασικός αθλητισμός κατάφερε να αποφύγει το βαρύ «πλήγμα», καθώς συνεχίζει τη λειτουργία του σε ότι αφορά τη διεξαγωγή προπονήσεων. Αλήθεια  πως βιώνει αυτή την κατάσταση ο τοπικός στίβος;

Υπήρχε μεγάλη θέληση και διάθεση για τα παιδιά να γυμναστούν, γιατί η αλήθεια είναι ότι μέσα από αυτές τις καταστάσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα «στρεσογόνες», πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούν στην υγεία, δημιουργούν και άλλων ειδών προβλήματα. Ο αθλητισμός είναι διέξοδος για όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω της πανδημίας, η Κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα και οι Υγειονομικές Αρχές βλέπουν ως στοιχείο ανθρώπινης ανάγκης την άθληση. Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο να έχει τη δυνατότητα μισή ή μια ώρα να αθληθεί προκειμένου να τονώσει την ψυχολογία του.

Πιστεύω ότι όλα τα αγωνίσματα μπορούν να διατηρηθούν σε μια σχετικά καλή κατάσταση, τηρώντας τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα. Για άθληση μιλάμε σε γηπεδικούς – ανοιχτούς χώρους. Πρέπει όλα να αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα με βασική προτεραιότητα την υγεία. Για μένα η άθληση με τους προβλεπόμενους κανόνες και με πολύ προσοχή, είναι αναγκαία. Τα παιδιά διψούν για άθληση καθώς ζουν πιεστικές καταστάσεις λόγω και του κορωνοϊου και έχουν την ανάγκη να βγουν έξω και να αθληθούν. Με συγκεκριμένους κανόνες λοιπόν προσοχή μπορούν τα παιδιά να αθληθούν και να είναι προς όφελος των ίδιων και των γονέων, γιατί η ψυχική υγεία και η ισορροπία είναι πολύ βασικά ίσως σ’ αυτές τις δύσκολες περιόδους.

Το πλήγμα της πανδημίας πάντως δεν ήταν μικρό για το στίβο συνολικά στη διάρκεια του 2020, αν και ο ΣΕΓΑΣ κατάφερε στο βαθμό του δυνατού να υλοποιήσει τα περισσότερα διασυλλογικά και Πανελλήνια πρωταθλήματα.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα, με καλή διάθεση βρέθηκε ο τρόπος αφού ζητούμενη ήταν να κρατηθούν τα παιδιά στον αθλητισμό, γιατί δεν μπορείς ένα παιδί να του κόψεις τον αθλητισμό ένα χρόνο και μετά να θέλεις να γυρίσει πίσω στο χώρο. Ένα παιδί τι θα έπρεπε να κάνει επειδή δεν έχει αθλητισμό; Να του πούμε κάτσε στον καναπέ σου όλο το Καλοκαίρι και μην κάνεις τίποτα! Αυτό θα ήταν Υγεία;

Ο ΣΕΓΑΣ κατάφερε να χωρέσει με κάποια οργάνωση και τη συνεργασία όλων των Φορέων και τη διάθεση και από τους Δήμους και τις Κοινότητες που βοήθησαν με τις εγκαταστάσεις τους, 5-6 αγώνες για τα παιδιά έτσι ώστε να καταλάβουν ότι όλο αυτό που κάνουν αξίζει. Αυτό που κάνουν τα παιδιά όντως αξίζει και γι’ αυτό πρέπει να προσπαθούμε να το συντηρούμε και να το στηρίζουμε.

Συμφωνείς ότι το μεγάλο πλήγμα στο στίβο έχουν υποστεί οι μεγάλοι Έλληνες πρωταθλητές μας;

Βέβαια! Να φανταστούμε όλους αυτούς τους αθλητές να προετοιμάζονται όλη τη χρονιά, γνωρίζοντας πόσο επίπονη είναι η προετοιμασία ενός αθλητή στίβου και μάλιστα προς το τέλος της σεζόν να μην γνωρίζουν τι θα κάνουν το Καλοκαίρι. Είναι και ψυχοφθόρο και όχι ότι καλύτερο για τους πρωταθλητές μας. Γενικότερα για τους πρωταθλητές!

Θα «αντέξει» ο Ελληνικός στίβος και δεύτερη σεζόν εν μέσω πανδημίας covid-19;

Είμαι αισιόδοξος ότι από τον Φεβρουάριο και μετά τα πράγματα θα έχουν ισορροπήσει. Θα έχει πιθανόν κυκλοφορήσει κάποιο εμβόλιο βοηθώντας να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Η προετοιμασία των αθλητών δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή μέχρι τον Φεβρουάριο, αλλά πιστεύω ότι από την Άνοιξη και μετά γιατί και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρεια Πελοποννήσου την ενδιαφέρει και η ανάπτυξη, έρχεται η «Άνοιξη»!

Πέρα όμως από την πανδημία με τον κορωνοϊό, ο κλασικός αθλητισμός και τα ερασιτεχνικά σωματεία ταλαιπωρούνται και από άλλα προβλήματα. Είναι έτσι;

Είναι έτσι. Το ότι έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια ο ερασιτεχνικός αθλητισμός από το κράτος, έχει απαξιωθεί! Εκεί που σε άλλες χώρες ο αθλητισμός είναι ο πρώτος τομέας διεξόδου από παρόμοιες κρίσεις, εδώ αντιμετωπίζεται σαν κάτι εντελώς δευτερεύων. Με τα χίλια ζόρια ο στίβος να συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ ήταν αυτονόητο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και σε εξωτερικό χώρο να μπορεί να λειτουργήσει. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός γενικά αντιμετωπίζεται με μεγάλη προχειρότητα δυστυχώς! Και στις εγκαταστάσεις το βλέπουμε αυτό. Είμαι μηδαμινή η βοήθεια από την Πολιτεία και δεν αναφέρομαι μόνο στο στίβο, αλλά και για το μπάσκετ, το βόλεϊ και άλλα αθλήματα. Πόσο έχει βοηθήσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τις αθλητικές εγκαταστάσεις; Βλέπουμε σε άλλες χώρες όπως στη Βουλγαρία, ότι και η πιο μικρή κωμόπολη, έχει ένα γηπεδάκι που είναι αρκετά νοικοκυρεμένο.

Και βέβαια το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει και μια «κόντρα» μεταξύ Ομοσπονδιών (αρκετών τουλάχιστον) και πολιτείας (Υφυπουργείου Αθλητισμού) που έχει αντίκτυπο και στο άθλημα του κλασικού αθλητισμού.

Ο στίβος χτυπιέται άμεσα από την Πολιτεία στο συγκεκριμένο κομμάτι. Με τον τελευταίο Νόμο στοχοποιήθηκαν κάποιοι άνθρωποι δυστυχώς. Τώρα δεν μπορείς να βάζεις όριο ηλικίας τα 70 χρόνια για κάποιον που θέλει να είναι μέσα στο συμβούλιο και θέλει να προσφέρει. Ας το αφήσει να το κρίνουν τα σωματεία, το αν μπορεί να προσφέρει ή όχι. Το να βάζεις όριο ηλικίας 70 χρόνια, την ώρα που στην Βουλή υπάρχουν Βουλευτές 90 χρονών, γίνεται κατανοητό ότι κάποια πράγματα είναι εντελώς στοχευμένα και δεν γίνεται να μπαίνουν στον αθλητισμό τέτοιοι περιορισμοί. Ο Αθλητισμός ενώνει! Ας αφήσουν τα σωματεία και τον κόσμο να αποφασίσουν.

Έχει φτάσει στα αυτιά μας μια πληροφορία που θέλει να έχεις δεχθεί πρόταση για τις προσεχείς εκλογές του ΣΕΓΑΣ. Ισχύει η συγκεκριμένη πληροφορία και αν ναι πρόκειται να την αποδεχθείς;

Πάντα ίσχυε κάτι τέτοιο. Πιστεύω επειδή τώρα είναι οι συνθήκες λίγο δύσκολες και για κάποιους λόγους πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω κάποια πράγματα, πάντα το πίστευα αυτό, αλλά μου ζητήθηκε το τελευταίο διάστημα λίγο πιο επιτακτικά να θέσω υποψηφιότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ και όπως όλα δείχνουν θα είμαι υποψήφιος. Θα προσπαθήσω και από εκείνο το πόστο να στηρίξω κυρίως τον αθλητισμό της Πελοποννήσου.

Το θέμα είναι να προσπαθήσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν να προσπαθήσουμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό και να κρατάμε «ζωντανό» το στίβο. Πιστεύω ότι τον κρατήσαμε το 2020 και από εδώ και πέρα και ίσως και από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αν εκλεγώ, να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε όσο γίνεται περισσότερο τον στίβο της περιοχής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η αλήθεια είναι ότι η περασμένη «περιπετειώδης» σεζόν ότι σε ότι αφορά τις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, τόσο σε επίπεδο διασυλλογικών, όσο και σε επίπεδο Πανελληνίων πρωταθλημάτων, αποδείχθηκε αρκετά επιτυχημένη για τον ΓΣ Αρκαδίας. Τι θα σχολιάζαμε για τον αγωνιστικό απολογισμό του συλλόγου της περασμένης σεζόν;

Μετά από κάποια χρόνια όπου υπήρξε μια μικρή κάμψη και η κάμψη υπάρχει κυρίως λόγω των εγκαταστάσεων. Κατά τα ψέματα η Τρίπολη είναι μία από 4-5 πιο κρύες Πρωτεύουσες Νομών στην Ελλάδα. Τώρα τόσα χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε έναν κλειστό χώρο. Αυτό είναι ένα μικρό παράπονο και προς την πολιτεία και προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, ενώ έχουν τη διάθεση και βοηθούν. Αυτό όμως είναι πρώτιστη ανάγκη πλέον. Πάντα και η φετινή χρονιά θα φύγει έτσι, του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει ένας κλειστός χώρος. Είναι κρίμα για τα παιδιά να παλεύουν μέσα στο κρύο και τον πάγο. Να έχουμε επιτυχίες και τα παιδιά να βγάζουν «του κόσμου τους τραυματισμούς». Το θεωρώ εντελώς άδικο αυτό. Και σε θέματα ανταγωνισμού με τις άλλες πόλεις της Ελλάδα είναι άδικο. Εδώ πόλεις με πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες και έχουν κλειστό προπονητήριο.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον ΓΣ Αρκαδίας τη νέα σεζόν, συνθηκών επιτρέποντος με την πανδημία του κορωνοϊού;

Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Τα παιδιά θα έχουν πρόγραμμα ακόμη και όταν υπάρχουν περιορισμοί, προκειμένου να κάνουν ατομικό πρόγραμμα προπόνησης. Θα είναι συνέχεια σε επικοινωνία με τους προπονητές τους. Εμείς σε όλους τους αγώνες θα υπερβάλουμε εαυτό. Ότι μπορούμε να το κάνουμε θα το κάνουμε σε όλους τους αξιολογημένους αγώνες. Παράλληλα θα κατέβουμε και σε πολλούς αγώνες που δεν είναι αξιολογημένοι. Θα κάνουμε κι εμείς ημερίδες το Καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά έτσι ώστε τα παιδιά να περάσουν ένα Καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον αθλητισμό. «Επιθετικά» θα κινηθούμε στην πανδημία, όπως κινηθήκαμε και πέρυσι.

Κλείνοντας θα ήθελα ένα σχόλιο για την πρωτοβουλία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου και των τοπικών συλλόγων που σε επίπεδο ανάπτυξης διοργανώνονται και θα διοργανωθούν τη χειμερινή περίοδο και μέχρι την Άνοιξη, τέσσερις ημερίδες σε Καλαμάτα, Λουτράκι, Άργος και Τρίπολη.

Στο Λουτράκι αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης αυτής αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει. Το πρόγραμμα θα μπει πάλι σε καινούργιο πλάνο. Ουσιαστικά μέσα από αυτές τις ημερίδες θέλουμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών «θερμό» για τον αθλητισμό. Απαραίτητο είναι να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι αγώνες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here