Ο Πρόεδρος του ΓΣΜ Λύκαια μιλάει στο «Κ.Ε.» για το Μεγαλοπολίτικο σωματείο

0
304

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στο Νομό μας και για την ακρίβεια είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο στον Αρκαδικό αθλητισμό γιατί αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο αριθμό αθλητών και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Φυσικά ερασιτεχνικά σωματεία δεν εκπροσωπούν μόνο τον αθλητισμό της Τρίπολης στην Αρκαδία αλλά και άλλων περιοχών, όπως ο ΓΣΜ Λύκαια τη Μεγαλόπολη.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 26/11 μίλησε στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης, ο Πρόεδρος του ΓΣΜ Λύκαια, κ. Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει η διοίκηση για να στηρίξει το σύλλογο και τα διάφορα τμήματα. Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του ΓΣΜ Λύκαια έχουν ως εξής:

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτέλεσε γεγονός τις προηγούμενες ημέρες για τον ΓΣΜ Λύκαια, σε μια δύσκολη περίοδο και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι στόχοι της νέας διοίκησης ποιοι είναι;

Σίγουρα διανύουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και βάσει του ιού και βάσει δύσκολων οικονομικά καταστάσεων των προηγούμενων ετών σαν ερασιτεχνικά σωματεία που είμαστε. Πρώτα απ’ όλα σημασία έχει να έχουμε όλοι Υγεία και τα φετινά πλάνα, τουλάχιστον στο ξεκίνημα γιατί που θα φτάσουμε δεν ξέρουμε λόγω του ιού, είναι να αναδείξουμε νέους αθλητές. Ο ΓΣΜ Λύκαια είναι ένας σύλλογος που έχει ιδρυθεί το 1976 και έχει αναδείξει αρκετούς αθλητές στο στίβο. Εμείς στο τιμόνι του στίβου το 60% αυτών που επανεξελέγησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι οι ίδιοι που βρίσκονταν και στο προηγούμενο διοικητικό σχήμα.

Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες σίγουρα. Τα τελευταία τρία χρόνια μπορώ να πω ότι έχουμε αναδείξει στο χώρο του στίβου αρκετούς αθλητές και πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει πάρα πολλά. Ο σύλλογος άλλωστε δραστηριοποιείται σε μια μικρή πόλη και σε μια μικρή κοινωνία. Έχουμε αναδείξει μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια αθλητές που έχουν πλασαριστεί μέσα στην 8άδα και 12άδα του αγωνίσματός τους στο στίβο όπως τα 80μ., η Σφυροβολία και άλλα αγωνίσματα.

Στην ανάδειξη νέων ταλαντούχων παιδιών φυσικά και βοηθούν οι προπονητές του συλλόγου σε ότι αφορά τα αγωνιστικά τμήματα, όπως τον κ. Δρακόπουλο και την κα Αλεξάκη Ηρώ και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει. Ο σύλλογός μας όταν αναλάβαμε εμείς είχε μόλις δύο αθλητές επιπέδου Πανελληνίων πρωταθλημάτων όπως ο Μπουζιάνης που ήταν πρώτος στη Σφυροβολία και ο Μέτα που ήταν ένας πολύ καλός αθλητής στα 400μ. με εμπόδια. Με την ανάληψή μας οι αθλητές ζήτησαν μεταγραφές και έφυγαν. Εμείς αυτό που έχουμε καταφέρει στα τρία τελευταία χρόνια είναι ότι έχουμε αναδείξει 8-9 αθλητές επιπέδου Πανελληνίων πρωταθλημάτων. Αθλητές μας που πλασάρονται στην πρώτη δεκάδα Πανελληνίως στις κατηγορίες τους και αυτό για εμάς αποτελεί μεγάλη τιμή. Έχουμε καταφέρει από τους 300 περίπου αθλητικούς συλλόγους που υπάρχουν να είμαστε το 2019 στην 150η θέση.

Μιλάμε για έναν ιστορικό σύλλογο της Μεγαλόπολης που δραστηριοποιείται σε διάφορα αθλήματα όπως ο στίβος και το βόλεϊ, που καταφέρνει να αναδείξει αθλητές σε μια τοπική κοινωνία και μια κωμόπολη όπου δίνεται διέξοδος στον αθλητισμό σε αρκετά παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι στην πόλη μας σε επίπεδο ατομικού αθλητισμού με τον στίβο, πρόκειται για ένα επίπονο άθλημα αφού η προετοιμασία γίνεται εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών με το κρύο και τη βροχή. Είναι ένα άθλημα με το οποίος έχεις να κάνεις με τον εαυτό σου και το χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχει αγκαλιάσει πολύ η πόλη μας, παρ’ όλο που έχουμε αναδείξει αθλητές και τα τρία χρόνια που βρίσκομαι εγώ στη διοίκηση. Θα λέγαμε ότι ο περισσότερος κόσμος εστιάζει πιο πολύ στα ομαδικά αθλήματα και είναι μια πικρία για εμάς, αλλά είναι η αλήθεια.

Είναι η πικρία και των αθλητών μας. Πέρυσι ήταν μικρή η σεζόν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόπερσι τίμησε η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου τους αθλητές μας. Η πόλη της Μεγαλόπολης ούτε καν τους κάλεσε σε μια ανάλογη εκδήλωση. Δηλαδή είναι ένα παράπονο και για την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή αλλά και από την προηγούμενη. Τα παιδιά αυτό ζητάνε, γιατί έχουμε να κάνουμε με παιδιά.

Και φυσικά και για τη νέα χρονιά οι αθλητές του ΓΣΜ Λύκαια φαίνεται ότι έχουν σημαντικές βλέψεις σε αγωνιστικό επίπεδο…

Τα παιδιά μας έχουν δείξει ότι έχουν τη θέληση σίγουρα. Θέλουν να το παλέψουν. Εμείς σαν διοίκηση αποτελεί ικανοποίηση να δούμε από το σύλλογο μας παιδιά που να καταφέρουν να ανέβουν και στο βάθρο. Είναι πλήρης ικανοποίηση άλλωστε για ένα σύλλογο, αλλά και για τους ίδιους τους αθλητές και τους προπονητές τους όπως και για το σύλλογο. Εννοείται πως για όλες τις θέσεις στην πρώτη δεκάδα αποτελεί μεγάλη επιτυχία και ικανοποίηση για εμάς, απλά το να δούμε και κάποιον αθλητή στο βάθρο, μας γεμίζει με ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Σημαντική ωστόσο είναι και η προσπάθεια που καταβάλλεται στο τμήμα βόλεϊ του ΓΣΜ Λύκαια. Είναι έτσι;

Φυσικά έχουμε σημαντικές διακρίσεις με το τμήμα βόλεϊ του συλλόγου. Πριν αναλάβουμε εμείς το βόλεϊ είχε φτάσει να συμμετέχει και στην Β’ Εθνική κατηγορία. Για κάποιους λόγους τους οποίους δεν μάθαμε ποτέ κι εμείς, η ομάδα υποβιβάστηκε. Δύο χρόνια σίγουρα το τμήμα βόλεϊ δεν περπάτησε καλά όπως θα θέλαμε.

Από το τέλος της περσινής σεζόν έχουμε βάλει στόχους και βλέψεις. Έχουμε έναν καινούργιο προπονητή ο οποίος αγαπάει πολύ το βόλεϊ και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Έχει συνεργαστεί ως προπονητής με μεγάλους αθλητές στο χώρο και ευελπιστούμε σε μια πολύ καλή πορεία και γιατί όχι σύντομα σε μια άνοδο στην Β’ Εθνική κατηγορία.

Και μέσα από αυτή την προσπάθεια να φανταστούμε ότι θα συνεχιστεί και η προσπάθεια του συλλόγου να αναδείξει νέες αθλήτριες στο άθλημα μέσα από τις ακαδημίες.

Σίγουρα όταν κάποιος κοιτάζει μπροστά και έχει ένα πρότυπο έχει κίνητρο να προχωρήσει. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς. Όπως στο στίβο όταν οι μικροί αθλητές βλέπουν αθλητές του συλλόγου στην πρώτη δεκάδα Πανελληνίως έχουν κίνητρα και συνεχίζουν, γι’ αυτό και πάμε καλά στο στίβο.

Φέτος έχουμε δώσει αρκετή βαρύτητα στο κομμάτι το βόλεϊ αν και δεν έχουμε ξεκινήσει λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό, παρά μόνο ένα μέρος της προετοιμασία το προηγούμενο διάστημα. Οι βλέψεις μας φυσικά είναι να κάνουμε μια καλή πορεία και αν μπορέσουμε δευτερεύον στόχος μας είναι η άνοδός μας στην Β’ Εθνική.

Πόσο σημαντικό είναι για έναν σύλλογο μιας κωμόπολης όπως η Μεγαλόπολη να δίνει διέξοδο στον αθλητισμό σε παιδιά της περιοχής;

Είναι δύσκολο κομμάτι γιατί έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Έχουμε να κάνουμε με μια μικρή κοινωνία. Πόροι δεν υπάρχουν όσο και αν μας φαίνεται λίγο παράξενο, γιατί ακούγεται ότι οι σύλλογοι «οικονομάνε». Η αλήθεια είναι ότι για να επιβιώσει ένας σύλλογος, αυτός που αναλαμβάνει την ομάδα πρέπει να είναι «τρελός». Έτσι μας λένε όλους της διοίκησης εδώ. Ότι είμαστε «τρελοί».

Δεν είναι οικονομικό το κίνητρο για εμάς, γιατί μπορεί τα παιδιά στις ακαδημίες να δίνουν μια μηνιαία συνδρομή, αλλά δεν είναι απόλυτο αυτό. Ο αθλητισμός δεν σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα δεν μπορεί να κάνει αθλητισμό. Δεν λειτουργεί έτσι ο σύλλογός μας. Ζητάμε μια συνδρομή προκειμένου να μπορεί ο σύλλογος να καλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, αλλά δεν έχουμε αποκλείσει κανένα παιδί από το σύλλογο μας.

Θέλουμε σαν σύλλογος να πετύχουμε περισσότερα, αλλά δεν έχουμε τους οικονομικούς πόρους για να το καταφέρουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο στίβο που μπορεί συνήθως να διεξάγεται στη Βόρεια Ελλάδα, τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής κ.α. είναι τουλάχιστον 600-700 ευρώ για το σύλλογο. Αυτό πάρα πολλοί δεν  μπορούν να το καταλάβουν. Θα πρέπει να παρέχεις στον αθλητή το φαγητό του και τον ύπνο τους, μαζί με τον προπονητή του και όλο αυτό το πακέτο είναι πολλά λεφτά και δεν έχουμε καμία βοήθεια.

Κι εδώ εστιάζεται το παράπονό μας ότι για τον ατομικό αθλητισμό ειδικά στην πόλη μας, δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε και κατά συνέπεια δεν τον βοηθούν.

Υπάρχουν άλλ0ι προβληματισμοί που απασχολούν τους ανθρώπους της διοίκησης σε εποχές «δύσκολες» είναι αλήθεια για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό;

Μας έχει φρενάρει αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό αλλά εκτός από αυτό και στην πόλη μας δεν υπάρχουν οι δουλειές, οι εταιρείες και εργολάβοι που κάποτε βοηθούσαν. Ακόμη και η ΔΕΗ πριν αναλάβουμε εμείς βοηθούσε πολύ τα σωματεία. Τώρα όλα αυτά είναι λίγο δύσκολα για την πόλη μας και περιορίζεται στο ότι μπορούμε να παρέχουμε εμείς σαν παράγοντες και κάποιοι επαγγελματίες της πόλης που μπορούν να μας στηρίξουν. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί σύλλογοι πέρα από τον ΓΣΜ Λύκαια, οπότε και η τοπική κοινωνία ποιον να πρωτοστηρίξει.

Θα ανέφερα κάπου εδώ ότι ας μπορέσουν να μας στηρίξουν στο αθλητικό υλικό και τους εξοπλισμούς των αθλητών και όλα τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουμε η «τρελή» διοίκηση, για να «περπατήσουμε» το σύλλογο. Για να κάνει ένα παιδί πρωταθλητισμό, άλλο αθλητισμό, ο προπονητής με το δίκιο του ζητάει κάποια πράγματα, τα οποία ο κόσμος δεν τα βλέπει έξω. Φανταστείτε ότι μόνο ένα σύρμα που μπορεί να κοπεί αρκετά συχνά από τη Σφύρα είναι δώδεκα ευρώ. Στη σεζόν μας θα χαλάσουμε από 30 σύρματα. Μόνο για τα σύρματα και τίποτα άλλο γίνεται κατανοητό το κόστος. Δεν υπάρχει βοήθεια και αυτό είναι το παράπονο μας. Ακόμη και αυτό δεν είναι το πρωτεύον παράπονο όσο ότι δεν έχει βρεθεί κοντά ο κόσμος στον ατομικό αθλητισμό, καθώς έχουν μείνει κοντά στα ομαδικά αθλήματα.

Σίγουρα έχουμε και καλές εγκαταστάσεις, έχουμε κάποια κενά σίγουρα. Μας βοηθάει και ο Δήμαρχος όσο μπορεί. Δύσκολο κομμάτι αλλά δεν μπορούμε να έχουμε παράπονα σε τέτοιες εποχές που ζούμε. Απλά πιο πολύ θα μας άρεσε σαν σύλλογος να ήταν οι γονείς και οι Φορείς μας πιο κοντά στον ατομικό αθλητισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here