Ο Χάρης Καστραντάς μιλάει για τη φετινή σεζόν και τους μεγάλους στόχους του

0
228

Εν μέσου πανδημίας του κορωνοϊού την περίοδο που διανύουμε σταδιακά επιστρέφει η αγωνιστική δραστηριότητα σε διάφορα αθλήματα. Στο χώρο της ποδηλασίας σιγά-σιγά ανεβαίνουν οι αγωνιστικοί ρυθμοί και διεξάγονται οι πρώτες ποδηλατικές διοργανώσεις της σεζόν. Τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθη ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρου Ρόδου, στον οποίο αγωνιστική παρουσία έδωσε και ο Χάρης Καστραντάς.

Με αφορμή αυτή τη συμμετοχή του Αρκά πρωταθλητή στη Ρόδο, αλλά και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις που έχει προγραμματισμένες το επόμενο διάστημα, ο Χάρης Καστραντάς μίλησε στη Δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης και συγκεκριμένη στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ».

Αναλυτικά τα όσα ο ίδιος είπε για το προηγούμενο διάστημα, τις προσεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις, τη νέα συνεργασία με τον ΠΟ Βόλου και τους μεγάλους φετινούς του στόχους, έχουν αρκετά ενδιαφέρον.

Πρόσφατα Χάρη συμμετείχες στον 5ο Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ρόδου. Μια διοργάνωση οικεία για σένα που έχει συνδυαστεί κει με διακρίσεις σε ατομικό επίπεδο. Πως σχολιάζεις την φετινή σου παρουσία στη διοργάνωση;

Κάθε Χειμώνα ο πρώτος στόχος της χρονιάς εδώ και 4-5 χρόνια είναι Γύρος Ρόδου και από εκεί βρίσκω κίνητρο να προπονηθώ σκληρά το Χειμώνα. Όπως και φέτος το ίδιο έκανα και είχα ξεκινήσει τη φετινή μου προετοιμασία με στόχο το Γύρο Ρόδου και ειδικά φέτος σε μια περίεργη περίοδο γιατί δεν γνωρίζαμε αν τελικά θα γίνει ο Γύρος, λόγω των καταστάσεων. Υπήρχε μια αμφιβολία και όταν ήταν σκούρα τα πράγματα με τον καιρό, με την κούραση και μαζί με την αμφιβολία το έκανε ακόμη πιο δύσκολο.

Γιατί αν έχεις έναν στάνταρ στόχο και λες ότι θα τα δώσεις όλα είναι διαφορετικά με το αν δεν γνωρίζεις καν αν θα αγωνιστείς. Ήμουν και άτυχος στον αγώνα αλλά και κάτι θεωρώ ότι μου έλειπε. Ίσως και το μεγάλο κενό μεταξύ των αγώνων.

Παίζει ρόλο και η ψυχολογία λόγω αυτής της κατάστασης με την πανδημία;

Ναι, μου έλειπε αγωνιστική ένταση. Είχα να τρέξω αγώνα από τον Αύγουστο ουσιαστικά, οπότε ήταν γερό σοκ για το σώμα Απρίλη μήνα να τρέξω αγώνα. Κι αυτό το έκανε πιο έντονο, το ότι οι ξένοι που είχαν έρθει είχαν τρέξει ήδη 10-15 αγώνες, ενώ για εμάς ήταν ο πρώτος. Κατά συνέπεια αυτοί ήταν κατά πολύ πιο έτοιμοι. Πέρυσι βρισκόμασταν στα ίδια επίπεδα διότι και για πολλούς από αυτούς τότε ήταν ο πρώτος αγώνας της χρονιάς.

Οπότε ήμουν πολύ μέτριος. Δεν πήγα καλά. Είχα και μία ατυχία καθώς χτύπησα το γόνατό μου και είχα μια φλεγμονή πάνω από το γόνατό και έτσι είχα το μισό πόδι στη διάθεσή μου ουσιαστικά. Το πάλεψα. Δεν βγήκε τίποτα, μια ακόμη εμπειρία και συνεχίζουμε. Το θετικό είναι ότι οι νέοι της Εθνικής ομάδας ήταν πάρα πολύ καλά και μας έδωσε μια ελπίδα ότι υπάρχει μέλλον.

Η πανδημία με τον κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες έχει επηρεάσει σημαντικά και τον αθλητισμό και την ποδηλασία ειδικότερα. Για σένα πως έχουν εξελιχθεί οι τελευταίες μήνες;

Ευτυχώς είμαι τυχερός που μένω στην Κρήτη, οπότε μπορούσα να βγαίνω έξω και να προπονούμαι λόγω και του καλού καιρού. Ωστόσο το ότι μπορείς να κάνει μόνο αυτό και τίποτα παραπάνω, για όλο τον κόσμο λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία. Δηλαδή υπήρχε μια ρουτίνα πολύ μονότονη. Η ευχαρίστηση του να βγεις έξω και να κάνεις κάτι απλό όπως για όλο τον κόσμο δεν υπήρχε. Όλο αυτό δημιουργούσε μια «μουντάδα» στην καθημερινότητα και δεν βοηθούσε την προετοιμασία να εξελιχθεί πολύ.

Προσφάτως κατάφερες να αποδεσμεύσεις από τον προηγούμενο σύλλογο και να κλείσεις συνεργασία με τον Π.Ο. Βόλου. Αυτή η εξέλιξη σου επιφυλάσσει μια μεγαλύτερη ηρεμία πλέον εν’ όψει των προσεχών αγωνιστικών σου υποχρεώσεων;

Ναι, τέλος καλό όλα καλά. Είχα και όσα λέμε με την πανδημία του κορωνοϊού και το χειμώνα και ήταν αβέβαιο το μέλλον μου, διότι ήμουν στα δικαστήρια με την ΑΕΚ, καθώς δεν μου άφηναν να πάρω το δελτίο μου (να μείνω ελεύθερος. Οπότε είχα και την αβεβαιότητα των αγώνων λόγω covid-19, είχα και την ανησυχία ότι θα μείνω χωρίς δελτίο. Αυτό το έκανε ακόμη πιο δύσκολο. Δεν το έβαλα κάτω όμως. Συνέχισα τις προπονήσεις. Τέλος καλό, όλα καλά. Αποτελώ αθλητής του Π.Ο. Βόλου πλέον. Επέλεξα αυτή την ομάδα γιατί, υπάρχουν Παγκόσμιοι και Πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές μέσα στην ομάδα. Ο Χρήστος Βολικάκης, ο αδερφός του ο Σωτήρης Μπρέτας. Είναι μια ομάδα πολύ δεμένη. Περιμένουμε να βγούμε πρώτοι στην Ελλάδα στη γενική κατάταξη. Πέρυσι ήταν δεύτεροι. Οπότε έχουμε μαζευτεί μια ελίτ Ελλήνων αθλητών σ’ αυτή την ομάδα που θέλουμε να ξεκινήσουμε κάτι γερό, κάτι δυνατό για το μέλλον. Για τα παιδιά που έρχονται στο άθλημα. Να έχουν μια σωστά δομημένη δυνατή ομάδα με χορηγούς, οργάνωση και με προοπτικές και να βοηθηθεί συνολικά και η ποδηλασία.

Κίνητρο από μόνο του να συνεργάζεσαι με τη συγκεκριμένη ομάδα και να αγωνίζεσαι με τέτοιους αθλητές;

Ναι και όταν γνωρίζεις ότι οι συναθλητές σου είναι υψηλού επιπέδου, όταν θα κάνεις ομαδικές προπονήσεις και κάποια training camp, πάντα θα αναγκάζομαι να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να βγει η προπόνηση όπως πρέπει. Όποτε είναι πολύ θετικό και για την ψυχολογία μου αλλά και για την αθλητική μου κατάσταση αυτή η μεταγραφή. Φυσικά και η ηρεμία γιατί ο σύλλογος είναι οργανωμένος και δεν χρειάζεται να ψάχνω εγώ από μόνος μου κάποια πράγματα που άλλες χρονιές, έπρεπε να τα οργανώνω εγώ και να πρέπει είναι στο χέρι μου.

Την τελευταία διετία εσύ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Εθνικής ομάδας, είχατε δώσει μια μεγάλη «μάχη» για τη διεκδίκηση εισιτηρίου/ρίων πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τελικά το μοναδικό εισιτήριο της χώρα μας στους άντρες εξασφάλισε ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης. Η πανδημία ανέβαλε την Ολυμπιάδα ωστόσο για φέτος το Καλοκαίρι. Έχουμε κάποια αλλαγή δεδομένων με το θέμα των εισιτηρίων πρόκρισης;

Όχι η αλήθεια είναι. Το θέμα έχει «παγώσει» με τη μετάθεση της Ολυμπιάδας ως γνωστόν το 2021 αντί του 2020. Δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή. Έχουμε την πρόκριση με μία θέση στο αγώνισμα του δρόμου. Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης θα τρέξει. Εγώ είμαι αναπληρωματικός. Η προετοιμασία μας κυλάει όπως πρέπει θα έλεγα. Έχω τη γραμμή από την Ομοσπονδία να προπονούμαι σαν να τρέχω, γιατί πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή να είμαι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Το μυαλό μου είναι σαν να τρέχω, γιατί πρέπει να είμαι σωστά προετοιμασμένος.

Επόμενες αγωνιστικές σου υποχρεώσεις πότε και που είναι προγραμματισμένες;

Μέχρι και τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν να πάω στο Γύρο Ταϊλάνδης για έξι μέρες μαζί με την επαγγελματική ομάδα που ανήκω μαζί με τον Πολυχρόνη Τζωρτζάκη του Κουβέιτ. Δυστυχώς δεν ξέρω τι άλλαξε στην Ταϊλάνδη και ο αγώνας που ήταν να διεξαχθεί 11-16 Μαΐου ακυρώθηκε. Οπότε επόμενος αγώνας είναι 26-28 Μαΐου στο Γύρο Εσθονίας. Μετά είναι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια κάποιοι αγώνες στο Κόσσοβο και την Βουλγαρία στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και μετά βλέπουμε.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό, μεγάλος φετινός σου στόχος ποιος είναι;

Αν εξαιρέσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που είναι κάτι μεγάλο, θα ήθελα να κερδίσω το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, για να συμμετέχω στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Βέλγιο. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα πιθανά να μου δώσει το εισιτήριο πρόκρισης στη συγκεκριμένη διοργάνωση ως ο αθλητής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο τέλη Σεπτεμβρίου. Οπότε αυτός είναι ο μεγάλος μου στόχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here