Ποδηλασία: Το άθλημα των μεγάλων διακρίσεων αλλά όχι της ανάλογης στήριξης στην Τρίπολη

0
1018

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο που ήθελα να γράψω νωρίτερα, αποτέλεσε το γεγονός ότι τυχαία έπεσε στα χέρια μου η κεντρική φωτογραφία που συνοδεύει αυτές τις γραμμές. Διαχειρίζοντας λίγο στο μυαλό μου τις σκέψεις μελετώντας τη συγκεκριμένη φωτογραφία, αντιλήφθηκαν ότι όλοι οι παρόντες στη σ’ αυτήν αποτελούν πρώην Πρωταθλητές Ελλάδος στην Ποδηλασία και τώρα νυν προπονητές συνοδευόμενοι από τους αθλητές με κατάκτηση μεταλλίων αλλά και φανέλες Πρωταθλητών Ελλάδος.

Η αναμνηστική αυτή φωτογραφία βγήκε μετά την ολοκλήρωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Πίστας των μικρότερων ηλικιακά κατηγοριών στην όποια όλοι οι παρευρισκόμενοι είναι Αρκάδες, και αγωνίζονται με τα χρώματα της ΑΕΚ Τρίπολης και του ΠΟ Τρίπολης.

Τόσα μετάλλια και τόσες φανέλες πρωταθλητών Ελλάδος αλλά και ένα Πανελλήνιο ρεκόρ, μέσα σε μια μόνο φωτογραφία. Συγχρόνως τόσες διακρίσεις σ’ ένα μόνο Πανελλήνιο πρωτάθλημα μέσα σ’ ένα μόνο Σαββατοκύριακο! Αν αυτό δεν χαρακτηρίζει την ποδηλασία στην Αρκαδία και την Τρίπολη, άθλημα μεγάλων επιτυχιών, τι θα μπορούσε να το κάνει…;

Λίγες ημέρες μετά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα όπου έγινε η λήψη της συγκεκριμένης φωτογραφίας, ακολούθησαν τα χρυσά μετάλλια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα δρόμου ακόμη δύο κοριτσιών. Της Κωνσταντίνας Φαρφαρά και της Χριστίνας Κυριαζάκου στην κατηγορία κορασίδων με την κατάκτηση της φανέλας της Πρωταθλήτριας Ελλάδος σε Ατομική Χρονομέτρηση και Αντοχή αντίστοιχα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 18-19/08 για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πίστας Ανδρών – Γυναικών, ο Τριπολίτης πρωταθλητής μας Χάρης Καστραντάς κατάκτησε δύο φανέλες πρωταθλητή Ελλάδος στο αγωνίσματα του Madison και των Πόντων. Δίπλα σε άλλους σπουδαίους Έλληνες πρωταθλητές ως μέλη του Ποδηλατικού Ομίλου Βόλου, σάρωσαν τα μετάλλια (7 νίκες σε 10 αγωνίσματα) και επάξια εξασφάλισαν στο σύλλογό τους το Πανελλήνιο πρωτάθλημα για το 2021!

Μόνο τις τρεις – τέσσερις τελευταίες εβδομάδες με έναν πολύ πρόχειρο απολογισμό, μιλάμε για τουλάχιστον 8 φανέλες πρωταθλητών Ελλάδος, 20 μετάλλια σε Πανελλήνια πρωταθλήματα και 1 Πανελλήνιο ρεκόρ από Αρκάδες ποδηλάτες/τισσες! Κι αν αυτός ο απολογισμός σ’ ένα τόσο μικρό διάστημα δεν είναι απόδειξη ότι η τοπική ποδηλασία δεν είναι άθλημα μεγάλων επιτυχιών, τι μπορούμε να πούμε…;

Κι εδώ έρχεται το παράπονο των ανθρώπων των τοπικών ποδηλατικών σωματείων που παλεύουν καθημερινά για να έρχονται αυτές οι διακρίσεις. «Γιατί η ποδηλασία στην περιοχή μας δεν στηρίζεται στο βαθμό που θα έπρεπε και θα άξιζε και γιατί Έλληνες Αρκάδες πρωταθλητές όπως ο Χάρης Καστραντάς, πρέπει να είναι αναγκασμένοι να αγωνίζονται με τη φανέλα άλλων συλλόγων στην Ελλάδα κατακτώντας Πανελλήνια πρωταθλήματα και όχι με την ομάδα της πόλης τους;»

Ο Βόλος, η εκεί τοπική κοινωνία και Φορείς στήριξαν ουσιαστικά την ποδηλασία τα τελευταία χρόνια και τα ανταποδοτικά οφέλη δεν άργησαν να έρθουν. Δύο μόνο από αυτά θα αναφέρουμε; Ο ΠΟ Βόλου αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ελλάδος στο πρόσφατο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πίστας και ο Χρήστος Βολικάκης εκπροσώπησε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και το Βόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Το να θέλει μια πόλη να εξελιχθεί ως μια σύγχρονη ποδηλατούπολη, δεν αρκούν μόνο οι υποδομές και το «χτίσιμο» μιας νοοτροπίας από όλους τους πολίτες για ασφαλή και μέσα στα πλαίσια της κυκλοφοριακής αγωγής μετακίνηση με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Χρειάζεται και η στήριξη του ίδιου του αθλήματος της ποδηλασίας και των αθλητών που φέρνουν τόσες πολλές διακρίσεις. Αθλητών που με τις μεγάλες επιτυχίες τους θα αποτελέσουν πρότυπα και για άλλα παιδιά στο να ασχοληθούν αγωνιστικά με την ποδηλασία. Ένα άθλημα που εδώ και τριάντα τουλάχιστον χρόνια έχει φέρει στον τοπικό αθλητισμό αμέτρητα μετάλλια και φανέλες Πανελλήνιων πρωταθλητών!

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πολλές δεκάδες πόλεις με πολύ μικρότερο μάλιστα πληθυσμό σε σχέση με την Τρίπολη (όπως προσφάτως η Αταλάντη Φθιώτιδας ) και με λιγότερες Πανελλήνιες διακρίσεις στην ποδηλασία, φιλοξενούνται Πανελλήνιοι αγώνες και Γύροι. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην περιοχή μας δεν έχει φιλοξενηθεί ούτε ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας Δρόμου ή Ορεινής Ποδηλασίας (MTB). Δεν μιλάμε για Πανελλήνια διοργάνωση σε επίπεδο Ανδρών – Γυναικών, αλλά έστω σε επίπεδο μικρότερων ηλικιακών κατηγοριών. Δοκιμάζοντας λοιπόν τη μνήμη μας, έχει να φιλοξενηθεί Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας Δρόμου ή MTB τουλάχιστον 14-16 χρόνια.

Ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην ποδηλασία με τη σωστή οργάνωση και προβολή και σε συνδυασμό με παράλληλες εκδηλώσεις, μπορεί να διαφημίσει μια Περιφέρεια ή έναν Δήμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόκειται για αγώνες που η διαδρομή καταλαμβάνει μια μεγάλη απόσταση, ανάλογα την κατηγορία, προβάλλοντας μοναδικές διαδρομές και αξιοθέατα όχι μόνο μιας πρωτεύουσας Δήμου, αλλά και αρκετών Τοπικών Κοινοτήτων.

Μήπως οι τόσες πολλές επιτυχίες αποτελούν μια πολύ καλή συγκυρία για να στηριχθεί η τοπική ποδηλασία στο βαθμό που της αξίζει πραγματικά; Η ποδηλασία στην Τρίπολη έχει μεγάλη ιστορία και αυτή θα πρέπει να συνεχίσει καταγράφεται και τις επόμενες δεκαετίες, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here