Ποδοσφαιρικός «παράδεισος» η Κυνουρία για την Αρκαδία! (+stats)

0
513

Μια φωτογραφία τις προηγούμενες ημέρες που δείχνει τη θεαματική πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης του γηπέδου Παραλίου Άστρους που αρχίζει σιγά-σιγά να «πρασινίζει» (και αυτό), έρχεται να μας υπενθυμίσει για ακόμη μία φορά πόσο μεγάλη πρόοδο έχει πετύχει η Κυνουρία στο κομμάτι των αθλητικών υποδομών και ειδικότερα των ποδοσφαιρικών γηπέδων. Έρχεται να μας θυμίσει επίσης την μεγάλη συνεισφορά σ’ αυτό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας τα τελευταία χρόνια.

Βλέποντας κανείς απ’ όσους ασχολούνται στην περιοχή της Τρίπολης με τη φωτογραφία του γηπέδου Παραλίου Άστρους που δείχνει την εξέλιξη των εργασιών για την αναβάθμισή του, πιθανότατα να σκέφτηκε: «Δεν μπορεί, εκεί στην Κυνουρία μας κάνουν πλάκα! Έχει καταντήσει «κακόγουστο αστείο», εμείς να παρακαλάμε να παραδοθεί ένα γήπεδο που είναι σχεδόν έτοιμο εδώ και 2 χρόνια τώρα και στην Κυνουρία μέσα σε περίπου τρεις μήνες να έχουν σχεδόν παραδοθεί δύο γήπεδα!»

Στην Κυνουρία σε επίπεδο αθλητικών υποδομών, δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος ανέφερε ότι αποτελεί ένας ποδοσφαιρικός «παράδεισος», αφού έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα σε κάθε ομάδα αντιστοιχεί και ένα γήπεδο!

Με αφορμή αυτό το γεγονός λοιπόν και τα όσα «φοβερά» συμβαίνουν στην Κυνουρία τα τελευταία χρόνια, πάμε λοιπόν να αναλύσουμε την υφιστάμενη κατάσταση με τα γήπεδα ποδοσφαίρου που μπορούν να φιλοξενήσουν επίσημες αναμετρήσεις στην Αρκαδία και να κατανοήσουμε ότι ανά περιοχή η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, δικαιολογώντας και τη «δύσκολη» κατάσταση με τις αθλητικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρίπολης.

 

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ:

Στην περιοχή της Μαντινείας διαθέσιμα είναι συνολικά τέσσερα γήπεδα, εκ των οποίων και το Δημοτικό γήπεδο Παναρκαδικού το οποίο δεν φιλοξενεί καμία άλλη ομάδα εκτός από τον Παναρκαδικό και άρα δεν υπολογίζεται επί της ουσίας από τις υπόλοιπες ομάδες του τοπικού πρωταθλήματος. Δεν περιλαμβάνονται φυσικά καθόλου τα γήπεδα του Αστέρα Τρίπολης που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον «κυανοκίτρινο» σύλλογο. Παράλληλα το ΔΑΚ Τρίπολης δεν χρησιμοποιείται από καμία ομάδα για την ώρα.

Τη δεδομένη στιγμή πρακτικά για δέκα ομάδες αντιστοιχούν μόλις τρία γήπεδα και θέλουμε να πιστεύουμε το συντομότερο δυνατό και ένα τέταρτο (γήπεδο Τεγέας). Κάθε γήπεδο δηλαδή φιλοξενεί τρεις τουλάχιστον ομάδες αν το βλέπαμε στατιστικά. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται σε ότι αφορά την έλλειψη γηπέδων. Στατιστικά λοιπόν στην περιοχή αντιστοιχεί ένα γήπεδα ανά 296,2 χλμ2 ή ανά 9491,4 κατοίκους!

ΓΗΠΕΔΑ:
– Δημοτικό γήπεδο Λεβιδίου.
– Δημοτικό γήπεδο Φιλικών.
– Γήπεδο ΔΑΚ Τρίπολης.
– Δημοτικό γήπεδο Παναρκαδικού.
– Γήπεδο Επισκοπής Τεγέας (προσεχώς)
ΟΜΑΔΕΣ:
– Παναρκαδικός ΑΟ.
– ΑΕΚ Τρίπολης.
– ΑΟ Νέων Τρίπολης.
– Μαντινειακός ΑΟ.
– ΑΟ Τεγέας.
– Ορχομενός Λεβιδίου.
– ΑΟ Νεστάνης.
– Ελπίδα Τρίπολης.
– ΠΑΟΚ Τρίπολης.
– ΠΑΟ Κανδήλας.
– ΑΕ Δημητσάνας.

 

ΚΥΝΟΥΡΙΑ:

Η κατάσταση στην Κυνουρία είναι πολύ διαφορετική και όπως αναφέρθηκε παραπάνω χαρακτηρίζεται ιδανική, αν κρίνει κανείς ότι μέχρι το Καλοκαίρι υπήρχαν συνολικά τέσσερα γήπεδα στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και δύο στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας. Πλέον το τελευταίο δίμηνο ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται ακόμη δύο!

Πρακτικά στην Κυνουρία για δέκα ομάδες, αντιστοιχούν οκτώ γήπεδα ποδοσφαίρου. Σχεδόν ένα γήπεδο για κάθε ομάδα με το πρόβλημα του «γηπεδικού» να είναι ουσιαστικά λυμένο σχεδόν για όλες τις ομάδες της Κυνουρίας! Στατιστικά στην Κυνουρία κάθε ποδοσφαιρικό γήπεδο αναλογεί σε 144,86 χλμ2 ή σε 2503,38 κατοίκους.

ΓΗΠΕΔΑ:
– Γήπεδο Μελιγούς
– Δημοτικό γήπεδο Άστρους
– Γήπεδο Λεωνιδίου
– Γήπεδο Τυρού
– Γήπεδο Κορακοβουνίου
– Γήπεδο Αγίου Ανδρέα
– Γήπεδο Παραλίου Άστρους (προσεχώς).
– Γήπεδο Άνω Δολιανών
ΟΜΑΔΕΣ:
– Πανθυρεατικός ΑΟ.
– Νικηταράς.
– Ηρακλής Βερβένων.
– Αχιλλέας Παραλίου Άστρους.
– Βρασιές.
– ΑΕΕΣ Κορακοβουνίου.
– ΑΣ Λεωνιδίου
– Ολυμπιακός Λεωνιδίου.
– ΑΕ Μαρίου.
– Απόλλων Τυρού.

 

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ:

Στη Μεγαλόπολη ουσιαστικά το μοναδικό λειτουργικό γήπεδο που υπάρχει είναι αυτό της Μεγαλόπολης. Στην ευρύτερη περιοχή οι εν ενεργεία ομάδες είναι συνολικά δύο (Δόξα και Πανιώνιος) και ουσιαστικά δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα σε επίπεδο υποδομών. Το μοναδικό γήπεδο της περιοχής το μοιράζονται δύο ομάδες σε ότι αφορά το χώρο του ποδοσφαίρου. Στατιστικά στην περιοχή αντιστοιχεί ένα γήπεδο για κάθε 727,33 χλμ2 ή για κάθε 13.980 κατοίκους.

ΓΗΠΕΔΑ:
-Δημοτικό γήπεδο Μεγαλόπολης.
ΟΜΑΔΕΣ:
– Δόξα Μεγαλόπολης.
– Πανιώνιος Μεγαλόπολης.

 

ΓΟΡΤΥΝΙΑ

Στη Γορτυνία, μια περιοχή αρκετά υποβαθμισμένη σε υποδομές και φυσικά σε αθλητική δραστηριότητα πέρα πολλών άλλων τομέων τυπικά υπάρχουν τα γήπεδα Δημητσάνας και Βυτίνας αλλά είναι ακατάλληλα για διεξαγωγή ακόμη και αναμέτρησης τοπικού πρωταθλήματος. Τη δεδομένη στιγμή την περιοχή αυτή εκπροσωπεί η ΑΕ Δημητσάνας αλλά και ο Παγγορτυνιακός που αν και υπήρξαν σκέψεις μήπως κατέβει τελικά βρίσκεται ούτε φέτος στον ποδοσφαιρικό «χάρτη».

ΓΗΠΕΔΑ:
-Κανένα κατάλληλο γήπεδο.
ΟΜΑΔΕΣ:
– Τυπικά υπάρχει η ΑΕ Δημητσάνας η οποία χρησιμοποιεί ως έδρα γήπεδα στην περιοχή της Μαντινείας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here