Πολύ «θολό το τοπίο» για τα μπασκετικά πρωταθλήματα

0
224

Κι ενώ εδώ και μέρες λίγο – πολύ γνωρίζουμε την κατάσταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο από την Super League 1 έως και τα τοπικά πρωταθλήματα των ΕΠΣ, η «εικόνα» του μπασκετικού χάρτη της χώρας και η τύχη των πρωταθλημάτων σε όλα τα επίπεδα είναι ιδιαίτερα θολή! Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δεν έχει επίσημα πάρει θέση ούτε μετά απ’ όσα έχει ανακοινώσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, αλλά ούτε και μετά από όσα έχουν ζητήσει εκπρόσωποι ομάδων ή αθλητές.

Για να είμαστε ειλικρινείς το σοβαρότερο ενδεχόμενο από τη στιγμή που η επαναλειτουργία των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων θα αργήσει να εφαρμοστεί, είναι η οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων σε Εθνικές κατηγορίες και τοπικά πρωταθλήματα! Κι αν θέση επίσημα η ΕΟΚ δεν έχει πάρει για το τι μέλλει γενέσθαι, το επόμενο διάστημα σε περίπτωση οριστικής διακοπής των διοργανώσεων θα κληθεί «να βγάλει τα κάστα από τη φωτιά» αποφασίζοντας τι θα γίνει με τους υποβιβασμούς και ανόδους ομάδων σε όλες τις Εθνικές κατηγορίες.

 

Αβεβαιότητα και στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ…

Κάτι ανάλογο φυσικά σχετικά με την τύχη των τοπικών πρωταθλημάτων ισχύει και στον μπασκετικό χώρο της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Εξαιρετικά δύσκολο φαντάζει το ενδεχόμενο συνέχισης των πρωταθλημάτων, εκτός αν ο Υφυπουργός Αθλητισμού περί τα μέσα Μαΐου αποφασίσει επαναλειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων μέχρι τα μέσα – τέλη Ιουνίου.

Η οριστική διακοπή των διοργανώσεων κρίνεται εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο. Τι γίνεται με τις θέσεις της ανόδου και αυτές υποβιβασμού;

Στην Α1 τοπική κατηγορία τη δεδομένη στιγμή Καλαμάτα BC και Δίωνας Κυπαρισσίας βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας ισόβαθμες. Ακόμη και με διακοπή του πρωταθλήματος όποια ομάδα και αν επιλεχθεί πρωταθλήτρια με εξω-αγωνισττικά κριτήρια θα αποτελέσει αδικία για την άλλη. Δεν συζητάμε καν για play-off. Θα υπάρξει χρόνος π.χ. για διπλούς αγώνες μπαράζ μεταξύ 1ου και 2ου; Για τις θέσεις υποβιβασμού ας πούμε ότι η κατάσταση είναι λίγο πιο ξεκάθαρη.

Στην Α2 τοπική κατηγορία το πρωτάθλημα σταμάτησε στα play-off όπου τα ζευγάρια Ευκλής – ΣΕΦΑ Αρκαδικός και Σπάρτη ΣΚ – ΓΣ Πάμισος Μεσσήνης, θα μάχονταν για τα δύο εισιτήρια ανόδου στην Α1 κατηγορία. Ποιοι η τύχη των συγκεκριμένων θέσεων; Επιλογή των πρωτοπόρων ανά όμιλο για άνοδο στην Α1 τοπική κατηγορία ή άνοδος και για τις τέσσερις; (συμμετοχή τη νέα σεζόν δύο περισσότερων στην Α1 και υποβιβασμός για τέσσερις ομάδες – δύο απευθείας και δύο μέσω play-out)

«Άδικη» η συγκυρία που δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή των Πανελληνίων πρωταθλημάτων Παίδων – Κορασίδων και Εφήβων – Νεανίδων αν και στην τελευταία περίπτωση ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης εξέφρασε την βούληση της πολιτείας να βοηθήσει στην διεξαγωγή τους λόγω της μοριοδότησης που αποφέρουν στους πρωτοπόρους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τέλος εξαιρετικά αμφίβολη κρίνεται και η διεξαγωγή της Β’ τοπικής κατηγορίας που πλέον αφήνει ανενεργά από αγωνιστικής άποψης τα σωματεία που αγωνίζονται στη συγκεκριμένη κατηγορία για περίπου δύο χρόνια!

Όλα θα ξεκαθαρίσουν στην πορεία, αλλά η ΕΟΚ καλό θα είναι να πάρει θέση σύντομα, καθώς χιλιάδες σωματεία θέλουν να μάθουν τι «μέλει γενέσθαι» στα μπασκετικά δρώμενα της χώρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here