Πορεία την Κυριακή (30/05) στα Τρίκορφα από τον ΣΑΟΟ

0
183

Μια ξεχωριστή όσο και συμβολική διαδρομή – πορεία θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων την Κυριακή 30 Μαΐου στα Τρίκορφα και το Στρατόπεδο Δημητρίου Υψηλάντη, η οποία θα ξεκινήσει από το νεκροταφείο του Αγίου Αθανασίου και διάρκεια 4 ωρών, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΑΟΟ αναφέρει:

«Μετά τις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων στο Βαλτέτσι στις 12-13 Μαΐου και στα Βέρβαινα – Δολιανά στις 18 Μαΐου του 1821, οι  Έλληνες οπλαρχηγοί με τα ένοπλα σώματά τους μεταβαίνουν σταδιακά, μέχρι τις 30 Μαΐου, στα Τρίκορφα, όπου και συγκροτείται το πρώτο οργανωμένο στρατόπεδο του Αγώνα. Ήδη καταφθάνουν και αγωνιστές από πολλά σημεία του ελλαδικού χώρου και την Ευρώπη.

Στις 2 Ιουλίου του 1821 καταφθάνει στα Τρίκορφα ο Πληρεξούσιος του Γενικού Επιτρόπου της Αρχής,  πρίγκιπας   Δημήτριος Υψηλάντης, τον οποίο ο λαός αποθεώνει ως αρχηγό των επαναστατών. Πολλοί από την ακολουθία του Δημητρίου Υψηλάντη θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις και θα στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό του νεοελληνικού κράτους.

Στις 25 Αυγούστου του 1821 φθάνουν στο στρατόπεδο και οι πρώτοι ενθουσιώδεις Φιλέλληνες, η άφιξη των οποίων γίνεται κάτω από ντουφεκίδι που καταλήγει σε βραδινό γλέντι!

Πρόκειται για μια ανεπανάληπτη ιστορική συγκυρία στην οποία δεν έχει δοθεί η δέouσα σημασία.  

Έτσι, τα Τρίκορφα καθίστανται το πρώτο πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο του Αγώνα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την Άλωση της Τριπολιτσάς έχει αρχίσει!

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ), θέλοντας να αναδείξει τα συγκλονιστικά αυτά γεγονότα και να τιμήσει τη μνήμη όσων έλαβαν μέρος σε αυτά, Ελλήνων και  Φιλελλήνων, οργανώνει πορεία – προσκύνημα στον ιερό αυτό τόπο.

Η πορεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαΐου 2021,  θα ξεκινήσει από το νεκροταφείο του Αγίου  Αθανασίου της Τρίπολης στις 9 π.μ.,  είναι κατηγορίας Α + και θα διαρκέσει 4 ώρες περίπου, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής.

Θα περπατήσουμε πάνω σε τμήμα  του  Ιστορικού Μονοπατιού (σήμανση με μπλε χρώμα), που καθάρισε και σηματοδότησε ΣΑΟΟ

Πτυχές των γεγονότων και των ανθρώπων που έζησαν το καλοκαίρι του 1821 στα Τρίκορφα, την ‘’ποδιά’’ του Μαινάλου, θα επιχειρήσουν να εξιστορήσουν ο ιστορικός Βασίλης Σιακωτός και ο γραμματέας του ΣΑΟΟ Δημήτρης Καραμήτζος.».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here