Προέχει η σωματική ακεραιότητα των αθλητών!

0
840

Η σεζόν 2021-22 βρίσκεται «προ των πυλών» με την ελπίδα ότι θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί χωρίς άλλα απρόοπτα από την πανδημία του κορωνοϊού. Ελπίδα όμως ο covid-19 να μην αφήσει τα «κατάλοιπα» της περασμένης σεζόν στη νέα αγωνιστική περίοδο.

Και εξηγούμαι…

Τη σεζόν 2020-21 ουσιαστικά ολόκληρη η αγωνιστική δραστηριότητα ολοκληρώθηκε άδοξα στις αρχές Νοεμβρίου. Τότε αποφασίστηκε το δεύτερο “lock-down” από την αρχή της πανδημίας, το οποίο άφησε αθλητές όλων των ηλικιών όχι μόνο εκτός αγωνιστικής δράσης, αλλά μακριά από τις προπονήσεις για μήνες! Μπορεί να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει ένας αθλητής ερασιτέχνης ή επαγγελματίας να πάψει κάθε αθλητική – προπονητική δραστηριότητα για μήνες; Το λιγότερο που μπορεί να αποτελεί συνέπεια είναι ότι απαιτείται αρκετά μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να επανέλθει ένας αθλητής και πάλι σε κανονικούς αγωνιστικούς ρυθμούς.

Σε ότι αφορά το χώρο του μπάσκετ στον οποία θα ασχοληθούμε ειδικότερα, στην πράξη η αγωνιστική δράση ξεκινάει από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τότε θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και το γεγονός που προβληματίζει είναι ότι οι περισσότερες ομάδες δεν έχουν ξεκινήσει προετοιμασία νωρίτερα από τις αρχές Αυγούστου. Και καλά οι αθλητές των ομάδων που δήλωσαν συμμετοχή στην επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων υποδομής στη διάρκεια του Καλοκαιριού, κατάφεραν για κάποιο διάστημα να μπουν σε προπονητικούς και για λίγο αγωνιστικούς ρυθμούς. Για τους νεαρούς αθλητές όλων των υπόλοιπων ομάδων που δεν συμμετείχαν στα Καλοκαιρινά πρωταθλήματα, πως είναι δυνατό μετά από πολύ καιρό σ’ έναν περίπου μήνα να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν σε κανονικούς αγωνιστικούς ρυθμούς; Απαιτείται ιδιαίτερα εξειδικευμένο πρόγραμμα για να περιοριστούν οι κίνδυνοι τραυματισμών στα παιδιά.

Παράλληλα σε επίπεδο τοπικών και Εθνικών κατηγοριών (με εξαίρεση την Α2 Εθνική και τη Basket League), όλες οι ομάδες και αθλητές απέχουν ολοκληρωτικά από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα από τον περασμένο Νοέμβριο. Περίπου δέκα μήνες χωρίς προπονήσεις για αθλητές που τα προηγούμενα χρόνια δεν θυμούνταν τον εαυτό τους να απέχουν από αγωνιστική δράση περισσότερο από 2-3 μήνες (καλοκαιρινή περίοδος).

Το τοπικά και Εθνικά πρωταθλήματα ξεκινούν (εκτός απροόπτου) από τον προσεχή Οκτώβριο και ακόμη αν όχι καμία, ελάχιστες ομάδες έχουν ξεκινήσει προετοιμασία στην περιοχή μας. Το ουσιώδες ερώτημα που τίθεται λοιπόν έχει ως εξής: Μετά από μήνες αποχής από την αγωνιστική δραστηριότητας και τις προπονήσεις, μπορεί να υπάρξει ασφαλής μετάβαση σε πλήρη αγωνιστική δραστηριότητα των αθλητών στο προσεχή πρωταθλήματα, με το ίδιο ακριβώς διάστημα προετοιμασίας που ακολουθούνταν από τις ομάδες και προ covid-19 εποχής;

Γι’ αυτό λοιπόν προτεραιότητα από όλες τις ομάδες και τους προπονητές θα πρέπει δοθεί στην ασφαλή μετάβαση των αθλητών από την πλήρη αγωνιστική απραξία στους κανονικούς αγωνιστικούς ρυθμούς. Κι αυτό ισχύει για τις περισσότερες ομάδες από τις ομάδες των πρωταθλημάτων υποδομής μέχρι τις ομάδες των Εθνικών κατηγοριών.

Δεν είναι τα πάντα στόχοι στον αθλητισμό, αλλά ακόμη και αν ισχύει αυτό, προϋπόθεση για την επίτευξή τους αποτελεί οι ίδιοι οι αθλητές να είναι υγιείς, χωρίς τραυματισμούς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here