Προσαρμόστηκαν στα αυξημένα περιοριστικά μέτρα για τον covid-19 οι αθλητικοί σύλλογοι

0
376

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή (05/11) στις οκτώ με εννέα περιπτώσεις στις δέκα η τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα γήπεδα στα πλαίσια της διεξαγωγής επίσημων αγώνων σε διαφορετικά αθλήματα ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Αν μάλιστα δεν υπήρχε και ένα ποσοστό φιλάθλων με ατομική ευαισθησία και ευθύνη να κάνει χρήση μάσκας, παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγο καιρό στους ανοιχτούς χώρους η χρήση μάσκας κρινόταν όχι υποχρεωτική, τότε θα πίστευε κανείς ότι ξύπνησε σε μια εποχή προ κορωνοϊού εποχής!

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή οκτώ με εννέα στις δέκα περιπτώσεις που επισκεπτόταν κανείς ένα γήπεδο για να παρακολουθήσει μια αναμέτρηση, δεν έβλεπε ούτε καν έναν υπεύθυνο στην είσοδο του γηπέδου να κάνει έλεγχο για πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού ή πιστοποιητικά νόσησης σε ισχύ ή αντίστοιχες βεβαιώσεις για αρνητικά self test ή μοριακά. Παράλληλα το τελευταίο διάστημα όπου η κατάσταση με την πανδημία είχε ήδη ξεφύγει, αρκετοί ήταν αυτοί που δεν χρησιμοποιούσαν καν μάσκα.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο όπου από την αρχή της σεζόν η οδηγία ήταν σαφής και αδιαπραγμάτευτη: «Η είσοδος στα κλειστά και ανοιχτά γήπεδα θα γίνεται με βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Την ίδια στιγμή μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες αλλά και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ώρες θα μπορούν να εισέρχονται στα κλειστά γυμναστήρια. Επίσης θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.».

 

Αλλαγή στάσης από το περασμένο Σάββατο…

Από το περασμένο Σάββατο (06/11) και μετά την αυστηροποίηση των μέτρων στα γήπεδα για τον covid-19, με την απειλή κυρώσεων στα σωματεία, αλλά και το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα δεν θα εκλείψουν ξαφνικοί τυχαίοι έλεγχοι ακόμη και στους αθλητικούς χώρους με σκοπό να διαπιστωθεί ότι τηρούνται τα μέτρα, οι αθλητικοί σύλλογοι προσαρμόστηκαν σε μεγάλο βαθμό στα νέα δεδομένα.

Σε πέντε γήπεδα που επισκεφθήκαμε για τις ανάγκες των ρεπορτάζ στις τέσσερις περιπτώσεις οι έλεγχοι στην είσοδο πραγματοποιούνταν κατά γράμμα. Όχι απλά με έλεγχο του πιστοποιητικού αλλά και επιβεβαίωση με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας. Σε κάποια ποδοσφαιρικά ματς και μάλιστα τοπικού πρωταθλήματος στη διάρκεια των δύο ημιχρόνων η κεντρική είσοδος κλείδωνε με σκοπό να μην εισέρχονται ανεξέλεγκτα φίλαθλοι χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο.

Σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας η συντριπτική πλειοψηφία φορούσε μάσκα σε όλη τη διάρκεια, με εξαίρεση ένα μικρό ποσοστό που την έκρινε όχι τόσο απαραίτητη. Φαινόμενο αρκετά πιο συχνό σε εξωτερικούς χώρους όπως στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Αν λοιπόν θέλουμε και θέλουν όσοι ασχολούνται από διάφορα πόστα με τον αθλητικό χώρο, να ελαχιστοποιηθούν οι φήμες και τα σενάρια για «κλείσιμο» του αθλητισμού για τρίτη συνεχή σεζόν λόγω της «εκτόξευσης» των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας, θα πρέπει οι σύλλογοι και οι διοργανώτριες αρχές να μεριμνήσουν ώστε να τηρούνται κατά γράμμα όλα τα μέτρα προστασίας και οι περιορισμοί.

Μόνο έτσι θα μπορεί στην πράξη ο αθλητισμός και όλοι εμπλεκόμενοι με αυτόν να προστατευτούν και να προστατεύσουν και το περιβάλλον να είναι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ελεγχόμενο από τον covid-19.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here