Σημάδια ανάκαμψης για τον Αρκαδικό στίβο, εντυπωσιακή άνοδος για τον ΓΣ Αρκαδίας! (+stats, graph)

0
335

Αποτελεί γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο Αρκαδικός στίβος πέρασε ένα διάστημα κάμψης συγκριτικά πάντα με την προηγούμενη δεκαετία. Οι λόγοι αρκετοί σε κάθε περίπτωση, όπως οι αποχωρήσεις σπουδαίων αθλητών κυρίως για λόγους σπουδών, ζητήματα με τις υποδομές που τα τελευταία χρόνια είχαν διογκωθεί, αλλά και αστάθμητοι παράγοντες όπως η πανδημία της τελευταίας τριετίας που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στα αθλητικά σωματεία.

Το 2022 βάσει πάντα της αξιολόγησης των σωματείων από τον ΣΕΓΑΣ, επιφύλαξε ευχάριστες εξελίξεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Αρκαδικός κλασικός αθλητισμός αρχίζει σιγά-σιγά να ανακάμπτει, παρά τα αρκετά προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχου κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο των ανθρώπων των σωματείων.

Το βασικό συμπέρασμα του «Κ.Ε.» που προέκυψε από την «ανάγνωση» της αξιολόγησης του ΣΕΓΑΣ για το 2022, εστιάζεται στο γεγονός της μικρής ανάκαμψης του Αρκαδικού στίβου από τη συνεχή πτωτική τάση μετά το 2013, καθώς επίσης και της εντυπωσιακής ανόδου του ΓΣ Αρκαδίας, μετά και την καλή περσινή χρονιά με διακρίσεις τόσο σε επίπεδο διασυλλογικών πρωταθλημάτων, όσο και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα.

 

Εντυπωσιακή ανάκαμψη του ΓΣ Αρκαδίας…

Σε ότι αφορά τον ΓΣ Αρκαδίας, η καλή σεζόν μέσα στο 2022 απέδωσε «καρπούς» και μέσα από τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ. Μετά την πτώση σε βαθμούς από το 2013 μέχρι το 2021 με πολύ μικρές ανόδους το 2018 και το 2020, το 2022 η βελτίωση ήταν εμφανής φέρνοντας πολλά χαμόγελα στους φίλους του στίβου.

Από τους 1286 βαθμούς το 2021 ο ΓΣΑ το 2022 κατέκτησε 1943 βαθμούς (περισσότερους κατά 657 βαθμούς) και με αύξηση 51,1%! Ποσοστό πραγματικό αν μην τι άλλο εντυπωσιακό. Για να γίνει αντιληπτή η αγωνιστική ανάκαμψη του συλλόγου της Τρίπολης, αξίζει να σημειωθεί ότι η βαθμολογική συγκομιδή του 2022 ήταν η καλύτερη μετά το 2015 (μια χρονιά γεμάτη διακρίσεις σε διασυλλογικούς αγώνες, αλλά και στα Πανελλήνια πρωταθλήματος στις περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες και φυσικά σε επίπεδο Ανδρών-Γυναικών).

Ο ΓΣ Αρκαδίας παράλληλα με την ολοκλήρωση του 2022 ανέβηκε 7 θέσεις στην Πανελλήνια κατάταξη που αποτελεί το καλύτερο πλασάρισμα μετά το 2015.

 

Πτωτική τάση για ΓΣΜ Λύκαια και ΑΟ Μεγαλόπολης…

Την ίδια ώρα σε ότι αφορά τον ΓΣΜ Λύκαια το 2022 ολοκληρώθηκε βρίσκοντας το σύλλογο της Μεγαλόπολης να περιορίζεται στους 58 βαθμούς από τους 118 που κατέκτησε το 2021, ενώ παράλληλα «έπεσε» κατά 66 θέσεις στην 278η θέση. Σε ότι αφορά τη συγκομιδή βαθμών ο συγκεκριμένος σύλλογος περιορίστηκε σε επίπεδο Διασυλλογικών πρωταθλημάτων.

Την ίδια ώρα ο ΑΟ Μεγαλόπολης από το 2020 οπότε και κατάκτησε 93 βαθμούς, περιορίστηκε το 2022 στους 40 βαθμούς, καθότι πέρυσι έμεινε εκτός κατάταξης, αφού δεν κατέκτησε κανένα βαθμό. Από το 2020 και την 212η θέση ο ΑΟ Μεγαλόπολης το 2022, βρέθηκε 84 θέσεις χαμηλότερα στην 296η θέση σε σύνολο 342 σωματείων, έχοντας βαθμολογική συγκομιδή μόνο από τα διασυλλογικά πρωταθλήματα.

 

Σημάδια «ανάκαμψης» για τον Αρκαδικό κλασικό αθλητισμό…

Τέλος σε επίπεδο Αρκαδικού κλασικού αθλητισμού το 2022 συνδυάστηκε από μικρή ανάκαμψη, ύστερα από μια συνεχή πτώση σε επίπεδο βαθμολογικής συγκομιδής από το 2013 έως και το 2021. Με την ολοκλήρωση του 2022 ο Αρκαδικός στίβος από τους 1403 βαθμούς, εξασφάλισε 2041 βαθμούς (ΓΣ Αρκαδίας, ΓΣΜ Λύκαια και ΑΟ Μεγαλόπολης) το 2022, που αποτελεί καλύτερη συγκομιδή μετά το 2018.

Ανακεφαλαιώνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ύπαρξη λειτουργικών αθλητικών υποδομών στην περιοχή αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορεί ο τοπικός κλασικός αθλητισμός να διατηρείται σε «δρόμους» επιτυχιών. Οι σωστά διατηρημένες αθλητικές εγκαταστάσεις, είναι αυτές που δίνουν τη δυνατότητα στους αθλητές/τριες να μπορούν να πραγματοποιούν την σκληρή προετοιμασία τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για διακρίσεις σε υψηλό αγωνιστικό και όχι μόνο επίπεδο.

Οι μη συντηρημένες και μη λειτουργικές εγκαταστάσεις και η έλλειψη στοιχειωδών σε πολλές περιπτώσεις συνθηκών για την προετοιμασία των αθλητών/τριων, αποτελούν σοβαρό «εμπόδιο» όχι μόνο στην επίτευξη σημαντικών διακρίσεων αλλά μακροπρόθεσμα ακόμη και στην βιωσιμότητα και εξέλιξη ενός αθλητικού σωματείου ειδικότερα και του αθλήματος γενικότερα.

Το χρόνιο αίτημα (σ.σ. δεκαετιών) για την εξασφάλιση ενός κλειστού χώρου – προπονητηρίου στο οποίο οι αθλητές του κλασικού αθλητισμού, θα μπορούν να προπονούνται τους Χειμερινούς ειδικά μήνες στην Αρκαδική πρωτεύουσα, αποτελεί μια πολύ ουσιαστική προϋπόθεση για να μπορεί ο τοπικός κλασικός αθλητισμούς όχι μόνο να επιστρέψει σε «μονοπάτια» ακόμη μεγάλων και περισσότερων επιτυχιών, αλλά και να επιβιώσει στο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here