Το παρελθόν του Αρκαδικού κλασικού αθλητισμού χαρακτηρίζεται όχι άδικα λαμπρό με την ανάδειξη σε βάθος χρόνου μεγάλων αθλητών και αθλητριών που έχουν διακριθεί όχι μόνο σε Πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και εκτός των «τειχών» της χώρα μας! Ο Αρκαδικός στίβος για δεκαετίες είχε μια σημαντική πορεία με συνεχείς επιτυχίες και διακρίσεις σε διαφορετικά σπορ. Αποκορύφωμα φυσικά τα προηγούμενα χρόνια όπου τα Αρκαδικά σωματεία είχαν σημαντικές διακρίσεις και επιτυχίες.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Αρκαδίας για παράδειγμα το 2013 είχε τόσες επιτυχίες που είχαν φέρει το σύλλογο σε επίπεδο αξιολόγησης του ΣΕΓΑΣ στην πρώτη 20άδα Πανελληνίως! Ένα επίτευγμα σπουδαίο τηρουμένων των ιδιαιτεροτήτων και των όποιων αντιξοοτήτων μπορεί να υπάρχουν σ’ έναν επαρχιακό σύλλογο, μιας ορεινής πόλης όπου την μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την προετοιμασίας ενός αθλητή/τριας στο χώρο του στίβου, ειδικά όταν δεν υπάρχουν οι αθλητές υποδομές για προετοιμασία τους Χειμερινούς μήνες.

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η πορεία του Αρκαδικού στίβου γενικότερα ήταν ιδιαιτέρως καθοδική σε βαθμό τέτοιο που μέσα σε μια τετραετία η βαθμολογική συγκομιδή των σωματείων συρρικνώθηκε σε ποσοστό 74,3%! Μια κάμψη στον Αρκαδικό στίβο που πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν αποτελεί ευθύνη αποκλειστικά των σωματείων όσο κυρίως άλλων παραγόντων. (σ.σ. οικονομική κρίση, υποβάθμιση αθλητικών υποδομών, μείωση αθλητών που είτε αφήνουν τον αθλητισμό, μεταγραφή σε συλλόγους του τόπου σπουδών τους, κ.α.).

Μετά την δημοσιοποίηση της αξιολόγησης για το 2018, είναι αλήθεια ότι προέκυψαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στον Αρκαδικό στίβο, κι αυτό μόνο ως ενθαρρυντικό στοιχείο μπορεί να χαρακτηριστεί. Συγκεκριμένα ύστερα από τέσσερις χρονιές πτωτική πορείας στην βαθμολογία των Αρκαδικών σωματείων, το 2018 η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και η πορεία για δύο από τα τρία σωματεία του Νομού (σ.σ. ΓΣ Αρκαδίας και ΓΣΜ Λύκαια), ήταν ελαφρώς ανοδική.

 

Η πορεία του Αρκαδικού στίβου…

Σίγουρα σε βάθος 5ετίας μπορεί ο απολογισμός για τον Αρκαδικό στίβο να είναι αρνητικός αν κρίνουμε από το γεγονός της απώλειας του συνόλου των βαθμών των τριών Αρκαδικών συλλόγων το 2017 κατά 74,3% σε σχέση με το 2013 (από 8807 βαθμούς σε μόλις 2260), αλλά οι βαθμολογικές απώλειες περιορίστηκαν φέτος συγκριτικά με πέρυσι μόλις στο 6,5% (-147 βαθμούς) και αν δεν ήταν η σχετικά μεγάλη απώλεια του ΑΟ Μεγαλόπολης, το πρόσημο θα μπορούσε να ήταν θετικό καθώς ΓΣ Αρκαδίας και ΓΣΜ Λύκαια είχαν μια πολύ ελαφρά άνοδο.

Τηρουμένων των αντιξοοτήτων των τελευταίων ετών, το σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι των Αρκαδικών συλλόγων δεν παρατούν την προσπάθεια, αναζητώντας κάθε χρόνο τρόπους βελτίωσης της εικόνας συνολικά των συλλόγων και της αύξησης των αθλητών όχι μόνο σε επίπεδο ακαδημιών αλλά και σε επίπεδο αγωνιστικού αθλητισμού, επιδιώκοντας εν τέλει και όλο και περισσότερες διακρίσεις στις επίσημες διοργανώσεις.

 

Η παρουσία των Αρκαδικών σωματείων ξεχωριστά…

Ρίχνοντας μια πιο αναλυτική ματιά της αγωνιστικής παρουσίας των Αρκαδικών σωματείων χωριστά στη διάρκεια του 2018, διαπιστώνουμε ότι με εξαίρεση τον ΑΟ Μεγαλόπολης που είχε αξιόλογες απώλειες βαθμών σε σχέση με το 2017, οι σύλλογοι περιόρισαν τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων ετών. Αναλυτικότερα λοιπόν οι πορεία των συλλόγων ξεχωριστά παρουσιάζονται παρακάτω:

Γ.Σ. ΑΡΚΑΔΙΑΣ:

Τα προηγούμενα χρόνια η πτώση ήταν σημαντική σε αγωνιστική επίπεδο για το σύλλογο της Τρίπολης. Ύστερα από την μεγαλύτερη πτώση το 2014, όταν μετά από μια εξαιρετική χρονιά το 2013 και μετά από μια σειρά από μαζικές αποχωρήσεις μεγάλων αθλητών για διάφορους λόγους ο σύλλογος της Τρίπολης υποχώρησε βαθμολογικά κατά 36,1%, είχαν ακολουθήσει νέες πτώσεις (Από τους 4904 βαθμούς του 2013 να περιοριστεί το 2017 μόλις στους 1484 βαθμούς και να υποχωρήσει από την 19η θέση στην Πανελλήνια κατάταξη στην 76η).

Ωστόσο το 2018 ο ΓΣ Αρκαδίας είχε μετά από τέσσερις διαδοχικές χρονιές πτωτικής πορείας για πρώτη φορά ανοδική τροχιά έστω και κατά 3,9%. Ελπιδοφόρο το 2018 και για τους σημαντικά περισσότερους βαθμούς στα διασυλλογικά πρωταθλήματα, αλλά και με έξτρα βαθμούς σε σχέση με το 2017 σε επίπεδο μικρών ηλικιακά αγωνιστικών κατηγοριών (ΠΠ/ΠΚ Α’), αλλά και σε επίπεδο Ε/Ν.

ΓΣΜ ΛΥΚΑΙΑ:

Για το Γυμναστικό Σύλλογο Λυκαίων Μεγαλόπολης μετά από μια καλή χρονιά το 2015 που ανέβασε βαθμολογικά το σύλλογο τα τελευταία δύο χρόνια η βαθμολογικά έχει κατρακυλήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Το 2016 και το 2017 τα Λύκαια έχασαν σημαντική από τη δύναμη τους στις κατηγορίες Π/Κ και ΠΠ/ΠΚ όπου υπήρξαν αποχωρήσεις αρκετών αθλητών για διαφορετικούς λόγους χωρίς να αντικατασταθούν σε ανάλογα επίπεδα από αθλητές που έρχονταν από τις μικρότερες κατηγορίες. Το γεγονός ότι αποχώρησαν και κάποιοι αθλητές σε επίπεδο Α/Γ, επέφερε τα τελευταία δυο χρόνια σημαντική πτώση και σε επίπεδο Διασυλλογικών πρωταθλημάτων.

Ο ΓΣΜ Λύκαια από το -79% από το 2015 στο 2017 (έχασε 1246 βαθμούς μέσα σε δύο χρόνια), το 2018 κατάφερε να ισορροπήσει την κατάσταση και μάλιστα να πραγματοποιήσει μια άνοδο της τάξεως του 13,3%!

ΑΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ:

Την περίοδο της τελευταία πενταετίας όπου ΓΣΑ και ΓΣΜ Λύκαια είχαν πολύ σημαντικές βαθμολογικές απώλειες στην ετήσια αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ στο 2016 και το 2017 ο ΑΟ Μεγαλόπολης είχε ανοδική πορεία. Καινούργιο σωματείο με πρώτη αγωνιστική παρουσία το 2015 είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει δειλά αλλά σταθερά βήματα εξέλιξης. Το 2017 μάλιστα ο ΑΟ Μεγαλόπολης προσπέρασε σε βαθμολογία τον ΓΣΜ Λύκαια, αφού από την 205η θέση του 2013 και τους 183 βαθμούς, έχει ανέβει στην 162η θέση και τους 444 βαθμούς έχοντας καταφέρει το 2016 και το 2017 να πραγματοποιήσει μια άνοδο της τάξεως του 242%! Ωστόσο το 2018 ο ΑΟ Μεγαλόπολης είχε σημαντικές βαθμολογικές απώλειες της τάξεως του 56,1% συγκριτικά με το 2017. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να πτοήσει τους ανθρώπους του συλλόγου που προσφέρουν με τη σειρά τους κοινωνικό έργο, δίνοντας διεξόδους στους νέους της περιοχής στον αθλητισμό. Άλλωστε ακόμη και τώρα υπάρχουν αθλητές στο σύλλογο που διακρίνονται σε Πανελλαδικό επίπεδο, κάτι που από μόνο του λέει πολλά.

 

Έργο «πνοής» η ανακατασκευή του ΔΑΚ Τρίπολης…

Το προηγούμενο διάστημα με την επίσκεψη και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ιούλιου Συναδινού, ουσιαστικά έγινε γνωστή η έγκριση της ένταξης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του έργου της αντικατάστασης του ταρτάν του ΔΑΚ Τρίπολης και παράλληλα η αναβάθμιση της κερκίδας, με συνολικό προϋπολογισμό 500.000 ευρώ συν το ΦΠΑ. Στα σχέδια του Δήμου και η συντήρηση των πυλώνων στο ΔΑΚ, καθώς και η αγορά οργάνων με σκοπό την υποστήριξη στη διοργάνωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων.

Αναμφίβολα το συγκεκριμένο έργο κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό προκειμένου να ανοίξει το «δρόμο» στην ουσιαστική ανάκαμψη του τοπικού κλασικού αθλητισμού τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα η παρεμβάσεις θα καθυστερήσουν αρκετούς μήνες αλλά έστω και καθυστερημένα οι αναβαθμισμένες υποδομές θα επιτρέψουν στο άθλημα να γνωρίσει και πάλι σημαντικές διακρίσεις και επιτυχίες όπως στο κοντινό παρελθόν. Φυσικά θα πρέπει και οι σύλλογοι να ανταποκριθούν οργανωτικά και να συνεχίσουν να τρέχουν σε επίπεδο ανάδειξης αθλητών και ταλέντων σε αγωνιστικό επίπεδο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here