«Στενεύουν» πολύ τα χρονικά περιθώρια για τα πρωταθλήματα που έχουν ανασταλεί

0
519

Η απόφαση για αναστολή των περισσότερων πρωταθλημάτων λόγω της έξαρσης της πανδημίας με τον κορωνοϊό αποτελεί γεγονός ήδη εδώ και περίπου 6-7 εβδομάδες με το διάστημα να είναι ήδη μεγάλο και τα περιθώρια εβδομάδα με την εβδομάδα να «στενεύουν» σε τέτοιο βαθμό που απειλούν ακόμη και με μη ομαλή ολοκλήρωση τους την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» προσπάθησε να καταγράψει τις εκκρεμούσες αγωνιστικές ανά πρωτάθλημα προκειμένου να διαπιστώσει το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ομαλή ολοκλήρωσή τους. Προκειμένου να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας για το βαθμό πίεσης των χρονικών περιθωρίων για την ομαλή ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, υποθέσαμε ότι το «πράσινο φως» για την επιστροφή των αθλητών και συλλόγων στις προπονήσεις θα πραγματοποιηθεί περίπου στις μέσα Ιανουαρίου. Παράλληλα υποθέσαμε ότι μετά από τέσσερις αγωνιστικές θα επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο, 13-14/02/2021.

Με βάσει λοιπόν τα παραπάνω υποθετικά δεδομένα, καθώς για την ώρα τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα τα σενάρια παίζουν, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, για κάθε πρωτάθλημα οι εκτιμήσεις μας έχουν ως εξής:

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ:
● ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 22 αγωνιστικές.
● ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΕΖΟΝ: 17-18 Ιουλίου 2021.
● Δεν έχουν υπολογιστεί στη συγκεκριμένη εκτίμηση και τα play-off του πρωταθλήματος με τα σενάρια για τον τρόπο διεξαγωγής τους να είναι αρκετά. Πάντως με το παραπάνω σενάριο για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα «στενά» για την ομαλή ολοκλήρωση της σεζόν. Πιθανότατα θα χρειαστούν και εμβόλιμες αγωνιστικές, αλλά και ένα σύστημα διεξαγωγής των play-off / μπαράζ ανόδου, που θα επισπεύσει την ολοκλήρωση της σεζόν. Με τη διαδικασία των play-off το υπολειπόμενο διάστημα είναι απαγορευτικό για ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Α’ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
● ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 16 αγωνιστικές (χωρίς play-off), 26 αγωνιστικές (με play-off).
● ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΕΖΟΝ: 05-06 Ιουλίου 2021 (χωρίς play-off), 14-16 Αυγούστου 2021 (με play-off).
● Ήδη λόγω των αρκετών αγωνιστικών και με τα play-off πλέον υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αλλαγών στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στα play-off, ενώ άγνωστο είναι αν θα διεξαχθεί η κανονική περίοδος με έναν γύρο. Πάντως με τροποποίηση των play-off και αρκετές εμβόλιμες αγωνιστικές μπορεί το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί σε πιο φυσιολογική ημερομηνία περί τα τέλη με αρχές Μαΐου.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
● Το Κύπελλο Αρκαδίας έχει αρκετά χρονικά περιθώρια για να ολοκληρωθεί κανονικά, αφού οι μοναδικές αγωνιστικές εκκρεμότητες είναι οι δύο διπλοί ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός. Συνολικά δηλαδή πέντε επίσημες αναμετρήσεις. Ευχής έργο φέτος να διεξαχθεί κανονικά ο τελικός Κυπέλλου Αρκαδίας στο γήπεδο, συγκριτικά με την περασμένη αγωνιστική περίοδο.

Α2 ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:
● ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 αγωνιστικές.
● ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΕΖΟΝ: 29-30 Μαΐου 2021.
● Οι αγωνιστικές δεν είναι πολλές συγκριτικά με άλλα πρωταθλήματα και κατά συνέπεια το πρωτάθλημα με βάσει τα παραπάνω σενάριο μπορεί να διεξαχθεί κανονικά, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση.

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ:
● ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 19 αγωνιστικές.
● ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΕΖΟΝ: 26-27 Ιουνίου 2021.
● Αν και με μια σχετικά μικρή καθυστέρηση με βάσει το παραπάνω σενάριο το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως αλλά με κάποιες εμβόλιμες αγωνιστικές γιατί διαφορετικά η σεζόν μέχρι τα τέλη Ιουνίου πάει μακριά σχετικά. Κι όλα αυτά αν δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και το πρωτάθλημα δεν επανεκκινήσει αργότερα από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Α1 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ:
● ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 24 αγωνιστικές (χωρίς play-off), 27-30 αγωνιστικές (με play-off).
● ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΕΖΟΝ: 31 Ιουλίου – 01 Αυγούστου 2021 (χωρίς play-off), 21-22 Αυγούστου 2021 (με play-off).
● Οι αγωνιστικές της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος της Α1 τοπικής κατηγορίας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ που υπολείπονται είναι πολλές (24), ενώ προβλέπονται και play-off τα οποία με βάσει το παραπάνω σενάριο έχουν «τινάξει στον αέρα» τη σεζόν. Ακόμη και χωρίς play-off η σεζόν με βάσει το σενάριο που έχει οριστεί παραπάνω πάει πολύ μακριά.
Ο «πονοκέφαλος» είναι μεγάλος αφού ακόμη και αν δεν διεξαχθούν καθόλου play-off θα χρειαστεί να φτάσουμε στα τέλη Ιουλίου και γι’ αυτό ή θα χρειαστούν αρκετές εμβόλιμες αγωνιστικές ή διεξαγωγή ακόμη και ενός μόνο γύρου.

Α2 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ:
● ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
● ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΕΖΟΝ:
● Μια τοπική κατηγορία που καλά – καλά δεν έχει εκδοθεί η ειδική προκήρυξη της αφού μέχρι τις 15/12 ήταν η διορία για την υποβολή συμμετοχής χωρίς ακόμη να είναι τίποτα δεδομένο. Πάντως υπάρχει διάθεση και θέληση το πρωτάθλημα να διεξαχθεί έστω και μ’ έναν σύστημα διεξαγωγής που θα επιτρέψει την ολοκλήρωσή του στο υπολειπόμενο διάστημα της σεζόν. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ομάδες που έχουν να αγωνιστούν από τον Μάρτιο του 2019! Πολύ δύσκολη κατάσταση που θα χρειαστεί ίσως και παράλληλη διεξαγωγή με την Α1 κατηγορία και να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή της και φέτος.

Α1 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΣΚΑΚ:
● ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 19 αγωνιστικές.
● ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΕΖΟΝ: 26-27 Ιουνίου 2021.
● Με βάση του σενάριο που ορίσαμε παραπάνω για επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης στα μέσα Φεβρουαρίου, το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας ΕΣΚΑΚ, μπορεί να ολοκληρωθεί με σχετική καθυστέρηση, αλλά όχι απαγορευτική. Άλλωστε βάσει της διοργάνωσης δεν προβλέπεται διεξαγωγή play-off, παρά μόνο οι υπολειπόμενες αγωνιστικές και ενδεχομένως κάποιες εμβόλιμες αγωνιστικές να βάλουν χρονικά σε «τάξη» τη σεζόν.

Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:
● ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 12 αγωνιστικές (χωρίς play-off), 16-18 αγωνιστικές (με play-off).
● ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΣΕΖΟΝ: 08-09 Μαΐου 2021 (χωρίς play-off), 05-06 Ιουνίου – 19-20 Ιουνίου 2021 (με play-off).
● Οι αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος δεν είναι πολλές και άρα με βάσει το συγκεκριμένο σενάριο που αναφέρεται παραπάνω υπάρχουν τα περιθώρια να ολοκληρωθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παρά τη σχετική καθυστέρηση. Με τη διεξαγωγή play-off ωστόσο το πρωτάθλημα ξεφεύγει χρονικά φτάνοντας ίσως και μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

► Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν με βάση το συγκεκριμένο σενάριο που θέλει τα πρωταθλήματα να επανεκκινήσουν στις 13-14 Φεβρουαρίου 2021, σημειώνουμε ότι ο παραπάνω προγραμματισμός έχει γίνει με όλα τα Σαββατοκύριακα διαθέσιμα πλην του τριημέρου του Πάσχα και καμία εμβόλιμη αγωνιστική στη διάρκεια εβδομάδας.

► Έχει τέλος μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως οι Ομοσπονδίες και οι τοπικές Ενώσεις θα προσπαθήσουν να καλύψουν το χαμένο χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα (π.χ. εμβόλιμες αγωνιστικές, τροποποίηση διεξαγωγής πρωταθλημάτων, διεξαγωγή ενός γύρου, κ.λπ.).

► Θα μπορέσουν οι ομάδες και οι αθλητές να ανταπεξέλθουν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις από το αγωνιστικό πρόγραμμα που θα επιβάλουν οι διοργανώσεις. Για παράδειγμα η επιλογή αρκετών εμβόλιμων αγωνιστικών σ’ ένα πρωτάθλημα πόσο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει σε μια ομάδα που ξεκινάει, διακόπτει ολοκληρωτικά και ξεκινά εκ νέου από την αρχή την αγωνιστική της δραστηριότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here