Την ώρα που η διοργανώτρια αρχή ανακοίνωνε ρεκόρ εισιτηρίων στο πρωτάθλημα της Super League 1 των τελευταίων 9 ετών, με μέσο όρο προσέλευσης τα 6626 εισιτήρια, η αντίστοιχη επίδοση σε επίπεδο εισιτηρίων για την ομάδα του Αστέρα Τρίπολης αποτελούσε την τρίτη καλύτερη της τελευταίας 11ετίας με μέσο όρο εισιτηρίων τα 2073 εισιτήρια. Μια επίδοση η οποία κρίνεται θετική αν αναλογιστεί κανείς ότι για μεγάλο μέρος της φετινής σεζόν ο Αστέρας δεν τα πήγαινε καλά στο πρωτάθλημα επηρεάζοντας ως σ’ ένα βαθμό την προσέλευση του φίλαθλου κοινού.

Για την ομάδα της Τρίπολης μόνο οι σεζόν 2012-13 και 2010-11 είχαν εξασφαλίσει καλύτερη επίδοση. Τη σεζόν 2012-13 ο Αστέρας συμμετείχε στα play-off και εξασφαλίζοντας την 4η θέση και τη σεζόν 2010-11 που αποτέλεσε καλύτερη συγκομιδή εισιτηρίων των τελευταίων 11 ετών ο Αστέρας έμεινε στην κατηγορία από «παράθυρο» μετά τις κυρώσεις στον Ηρακλή που εν τέλει υποβιβάστηκε αντί του Αρκαδικού συλλόγου. Η φετινή επίδοση κρίνεται θετική και ενθαρρυντική, δείχνοντας ότι το φίλαθλο κοινό εκδηλώνει και πάλι το ενδιαφέρον του σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια για την ομάδα.

Από εκεί και πέρα αξίζει να πραγματοποιήσουμε μια περαιτέρω ανάλυση σε ότι αφορά τους αριθμούς του Αστέρα σε επίπεδο διάθεσης εισιτηρίων και να μεταφράσουμε τα ενδιαφέροντα δεδομένα που προκύπτουν από τους αριθμούς.

 

«Βαρόμετρο» κάθε χρονιά η προσέλευση στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» από τους «μεγάλους»…

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που επηρεάζει διαχρονικά τις εισπράξεις και διάθεση εισιτηρίων του Αστέρα προς το καλύτερο όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί η προσέλευση φιλάθλων-οπαδών των μεγάλων ομάδων στα ματς με τον Αστέρα Τρίπολης στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

Την ώρα που ο συνολικός μέσος όρος εισιτηρίων για τον Αστέρα Τρίπολης φέτος όπως προαναφέρθηκε αποτελεί έναν από τους καλύτερους των τελευταίων ετών, αν εξαιρεθούν τα εισιτήρια με τις μεγάλες ομάδες οι οποίες έχουν στο πλευρό τους στα εκτός έδρας ματς μεγάλο αριθμό φιλάθλων, η φετινή χρονιά δεν χαρακτηρίζεται και από τις καλύτερες της τελευταίας 11ετίας.

Συγκεκριμένα στα φετινά ματς χωρίς τους μεγάλους ο Αστέρας έχει κατά μ.ο. 1362 εισιτήρια (συνολικά 12256 εισιτήρια). Αυτή η συγκομιδή εισιτηρίων σε μέσους όρους είναι η 4η χειρότερη επίδοση της τελευταίας 11ετίας, αποδεικνύοντας ότι ο φίλαθλος κόσμος του Αστέρα φέτος δεν έδωσε ιδιαίτερη παρουσία στα θεωρητικά μη εμπορικά ματς, αλλά αντιθέτως στα ματς με τις μεγάλες ομάδες.

 

Δεύτερη καλύτερη επίδοση 11ετίας φέτος στα μεγάλα ντέρμπι…

Ένα στοιχείο που έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο συνολικό φετινό αριθμό και συνολικό φετινό μέσο όρο εισιτηρίων του Αστέρα Τρίπολης, είναι η ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση φιλάθλων στα εντός έδρας ματς του «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» με τις μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός) που έχουν στο πλευρά τους και εκτός έδρας μεγάλο αριθμό φιλάθλων.

Συγκεκριμένα στα φετινά εντός έδρας ματς πρωταθλήματος με τους τέσσερις μεγάλους ο Αστέρας Τρίπολης διέθεσε συνολικά 14689 εισιτήρια, μέσο όρο τα 3672 εισιτήρια ανά ματς. Αυτή η επίδοση είναι η 2η καλύτερη την τελευταία 11ετία και έρχεται για να ανεβάσει με αυτό τον τρόπο τους συνολικούς μέσους όρους εισιτηρίων του Αστέρα τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Η χειρότερη συγκομιδή εισιτηρίων σε εντός έδρας ματς με τις μεγάλες ομάδες ήταν τη σεζόν 2016-17 με μόλις 1596 εισιτήρια ανά ματς. Φυσικά σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν είτε η ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης δεν διάθετε εισιτήρια σε φιλοξενούμενες ομάδες ακόμη και στα μεγάλα ντέρμπι, είτε το αγωνιστικό ενδιαφέρον από τις μεγάλες ομάδες συνδυαζόταν με μικρή προσέλευση λόγω έλλειψης ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Αντιθέτως η καλύτερη επίδοση σε επίπεδο προσέλευσης φιλάθλων στα εντός έδρας μεγάλα ντέρμπι έχει καταγραφεί την περασμένη αγωνιστική σεζόν με 3884 εισιτήρια ανά ματς (συνολικά με τις μεγάλες ομάδες 15534 εισιτήρια. Ειδικά την τελευταία διετία τα εισιτήρια από τα μεγάλα ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ξεπερνούν σε ποσοστό το 50% επί του συνόλου των εισιτηρίων του Αστέρα συνολικά στη σεζόν! Αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο μεγάλη βαρύτητα έχει η προσέλευση φιλάθλων στα μεγάλα ντέρμπι τα τελευταία δύο χρόνια στη συνολική προσέλευση φιλάθλων στη σεζόν. Συγκεκριμένα από τα 26945 εισιτήρια τη φετινή σεζόν, μόνο στα ματς με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό διατέθηκαν 14689 εισιτήρια!

Τη σεζόν 2014-15 όταν ο Αστέρας Τρίπολης είχε ικανοποιητική προσέλευση φιλάθλων (31951 εισιτήρια) σε μια πολύ καλή σεζόν με την κατάκτηση της 3ης θέσης και απευθείας συμμετοχή στους Ομίλους του Europa League, μόλις το 25,6% των συνολικών εισιτηρίων της χρονιάς αποτελούσε εισιτήρια των ντέρμπι με τους μεγάλους.

 

Τα συμπεράσματα από τους αριθμούς…

Ο Αστέρας Τρίπολης με την τρίτη καλύτερη επίδοση τα τελευταία 11 χρόνια σε ότι αφορά τα εισιτήρια ανά ματς την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, την ίδια ώρα δεν εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προσέλευση φιλάθλων σε ότι αφορά τις αναμετρήσεις με ομάδες πλην του Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού. Η πραγματικότητα (και οι επίσης αριθμοί), κάνει λόγο για μεγάλη εξάρτηση στην διάθεση εισιτηρίων στα ματς πρωταθλήματος από τα μεγάλα ντέρμπι. Κι αυτό γιατί μεγάλο ποσοστό σ’ αυτά τα ματς αποτελεί προσέλευση φίλαθλου κοινού των μεγάλων ομάδων, αλλά και αυξημένη προσέλευση φιλάθλων της περιοχής οι οποίοι προτιμούν να δίνουν παρουσία στα ντέρμπι.

Κατά την ταπεινή και διαχρονική μας άποψη η νέα γενιά φιλάθλων του Αστέρα (αυτή που έχει μεγαλώσει τα τελευταία 10-15 χρόνια με τις επιτυχίες του Αστέρα Τρίπολης) είναι αυτή που τα απόμενα χρόνια μπορεί να αυξήσει την προσέλευση κόσμου στο γήπεδο. Σε διαφορετική περίπτωση (δυστυχώς) μόνο οι πολύ μεγάλες επιτυχίες μπορούν να γεμίσουν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό το «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΩΣ ΦΟΝΤΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ASTERASTRIPOLIS.GR.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here