Τα πρόβλημα λειτουργίας και η αναγκαιότητα επικαιροποίησης του κανονισμού στο Δημοτικό Σκοπευτήριο

0
1578

Το τελευταίο διάστημα στο Δημοτικό Σκοπευτήριο Τρίπολης, προέκυψε ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τον κανονισμό λειτουργίας του. Πρόκειται για έναν κανονισμό που συστάθηκε το 2013 και ενσωματώθηκε στον Κανονισμό λειτουργίας του νεοσύστατου τότε Νομικού Προσώπου του Δήμου Τρίπολης.

Αυτός λοιπόν ο ισχύοντας κανονισμός είναι γεγονός ότι περιλαμβάνει άρθρα και παραγράφους που σήμερα με την υφιστάμενη κατάσταση και δεδομένα στο Δημοτικό Σκοπευτήριο Τρίπολης, είτε πλέον δεν ισχύουν, είτε δημιουργούν ασάφειες με τις οποίες δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης αθλητικής εγκατάστασης και στη χρήση της από τα αθλητική σωματεία.

Μετά λοιπόν την πρόσφατη ανακαίνιση στον εξοπλισμό της αθλητικής εγκατάστασης του πήλινου στόχου στο Δημοτικό Σκοπευτήριο Τρίπολης, όπου χρειάστηκε αρχικά άρση λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του εξοπλισμού και εν συνεχεία της έγκρισης επαναλειτουργίας του Σκοπευτηρίου από την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος, αναδείχθηκε το ζήτημα με τον ασαφή και απαρχαιωμένο με τα σημερινά δεδομένα κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Σκοπευτηρίου. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες ο ισχύοντος κανονισμός εδώ και αρκετό διάστημα προκαλούσε «πονοκέφαλο» σε σωματεία και Νομικό Πρόσωπο.

Με τα σημερινά δεδομένα και βάσει απόφασης της ΣΚΟΕ, η λειτουργία του Δημοτικού Σκοπευτηρίου Τρίπολης θα πραγματοποιείται βάσει του ισχύοντος κανονισμού, που βάσει του περιεχομένου του, όπως προαναφέρθηκε αποτρέπει επί της ουσίας Νομικό Πρόσωπο και τοπικά σωματεία στο να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας ή χρήσης του.

Κατά συνέπεια η επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Σκοπευτηρίου Τρίπολης και η εναρμόνιση του βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας, αποτελεί «μονόδρομος» για την «ασφαλής» επαναλειτουργία των συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Μια ενέργεια η οποία θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς η αναστολή λειτουργίας έχει προκαλέσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία, πραγματοποίηση του αγωνιστικού προγράμματος και της προετοιμασίας αρκετών αθλητών/τριων εν’ όψει επίσημων διοργανώσεων.

 

Ηλίας Κούρος: «Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ξεπεραστεί το ζήτημα»

Το «Κ.Ε.» εν μέσω αυτού του ζητήματος στο Δημοτικό Σκοπευτήριο Τρίπολης, που έχει προκαλέσει την αναστολή λειτουργίας του, προκαλώντας αγωνία και αναστάτωση στους εκπροσώπους των συλλόγων για το πότε τελικά θα επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, μίλησε με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Τρίπολης κ. Ηλία Κούρο να απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα μας.

Στα όσα ανέφερε για τις τελευταίες εξελίξεις έκανε γνωστές τις διαδικασίες που έχουν οριστεί και αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου να «ανάψουν το πράσινο φως» στην επαναλειτουργία του Σκοπευτηρίου.

Τα όσα ο κ. Κούρος μας είπε έχουν ως εξής:

Το τελευταίο διάστημα κ. Κούρο, έχει προκύψει ένα ζήτημα που αφορά τη λειτουργία του κλειστού σκοπευτηρίου του Δήμου Τρίπολης και τη χρήση του από τα αθλητικά σωματεία. Τι ακριβώς έχει προκύψει;

Θα σας φέρω λίγο πίσω, όπου όταν αναλάβαμε το Δημοτικό Σκοπευτήριο λειτουργούσε με έναν μόνο σύλλογο. Εμείς όπως είχαμε αποφασίσει για όλες τις δομές σαν Νομικό Πρόσωπο και προσωπικά εγώ σαν Πρόεδρος, ότι τόσο το Σκοπευτήριο όπως και το στάδιο, το κολυμβητήριο και οι λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις ότι θα πρέπει να ανήκουν σε όλο τον κόσμο.

Με την ίδρυση ενός νέου συλλόγου που δραστηριοποιήθηκε (ΤΦΣΤ Εύανδρος) στο Δημοτικό Σκοπευτήριο και μαζί με τον ΣΚΟΤ αποφασίσαμε να προχωρήσουμε από κοινού για να δημιουργήσουμε με κάτι σωστό, ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο Δημοτικό Σκοπευτήριο. Πράγματι ο ΤΦΣΤ Εύανδρος σαν σύλλογος με μία προσπάθεια που έκανε με πρωτοβουλία εθελοντική και με τη συμπαράσταση του Νομικού Προσώπου, φτιάχτηκε αυτό το «στολίδι» που λέγεται σήμερα Δημοτικό Σκοπευτήριο Τρίπολης.

Βέβαια υπήρχε ένα κενό στον κανονισμό λειτουργίας του που έγινε το 2013, στο νεοσύστατο τότε Νομικό Πρόσωπο, όπου με την υπάρχον τότε κανονισμό λειτουργία του σκοπευτηρίου και την ενσωμάτωση κάποιων παραγράφων δημιουργήθηκε ο κανονισμός. Βέβαια σήμερα ο συγκεκριμένος κανονισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα. Μέχρι την επικαιροποίησή του είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσει το Σκοπευτήριο με τον υπάρχον κανονισμό.

Το ΝΠΔΔ Δήμου Τρίπολης συγκρότησε λοιπόν μία επιτροπή που αποτελείται από την κα Βασιλική Παρασκευοπούλου, τον κ. Στέφανο Χατζόπουλο, τον κ. Σωτήρη Παπαδημητρίου και την υπάλληλο του Νομικού Προσώπου κα Γιούλα Καλδή, η οποία θα είναι και η αρμόδια υπάλληλος η οποία θα ασχοληθεί με το Δημοτικό Σκοπευτήριο.

Πρέπει όμως όλοι μαζί για να προχωρήσει μπροστά το άθλημα της Σκοποβολής και η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Σκοπευτηρίου (και όπως πρέπει να ισχύσει και με όλες τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλήματα), να έχουμε μια αρμονική συνύπαρξη. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε εάν ο ένας προσπαθεί να επιβληθεί του άλλου.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι μαζί με τις ενέργειες της επιτροπής και τις προτάσεις των συλλόγων σε ότι αφορά την επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Σκοπευτηρίου, να προκύψει ο νέος κανονισμός λειτουργίας ο οποίος γιατί όχι να αποτελεί και ένας πρότυπος κανονισμός ο οποίος μπορεί να αποτελεί υπόδειγμα για όλες τις αντίστοιχες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Αν ψάξετε δεν υπάρχει σήμερα ένας σαφής κανονισμός λειτουργίας των Σκοπευτηρίων.

Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά από αθλητές/τριες κάθε ηλικίας και αγωνιούν για το χρονικό ορίζοντα επαναλειτουργίας τους, πόσο εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί για να ξεπεραστεί το ζήτημα;

Με τη δική μου απόφαση ήδη έχει οριστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου να παραδοθεί πόρισμα του νέου κανονισμού, με σκοπό στη συνέχεια της έγκρισής του από το Διοικητικού Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Τρίπολης και της εφαρμογής του.

Να προσθέσω ότι εθελοντικά συμμετέχει σ’ αυτή την επιτροπή και ο γυμναστής Άρης Μπουγιούκος ο οποίος είναι και γνώστης του αντικειμένου σε ότι αφορά τη Σκοποβολή και τη λειτουργία του Σκοπευτηρίου και έχει ήδη μέχρι σήμερα κάνει μια σοβαρή δουλειά.

Ανακεφαλαιώνοντας θα τονίσω ότι αρχική μας επιθυμία ήταν η επαναλειτουργία του Δημοτικού Σκοπευτηρίου. Από εκεί και πέρα η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση, όπως και όλες στο Δήμο Τρίπολης, ανήκουν στους πολίτες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here