Την Κυριακή (23/04) η διάσχιση του φαραγγιού Βουραϊκού από τον ΣΑΟΟ

0
233

Την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου 2023, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Oικολόγων (ΣΑΟΟ) θα εξορμήσει στο φαράγγι του Bουραϊκού, πραγματοποιώντας διάσχιση στο εντυπωσιακότερο τμήμα του, από τη γραφική Κάτω Ζαχλωρού (υψόμετρο 600 μ.) έως το παραθαλάσσιο Διακοπτό, μήκους 13 χλμ περίπου, διαρκείας 4.30 ωρών, περπατώντας στο μονοπάτι Ε4, δίπλα και πάνω στις ράγες του οδοντωτού σιδηρόδρομου. Θα προηγηθεί επίσκεψη στον τόπο θυσίας των μαρτυρικών Καλαβρύτων.

Πρόκειται περί τοπίου σπάνιας ομορφιάς, όπου εναλλάσσονται γέφυρες, σήραγγες, καταρράκτες, σπήλαια και εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, με πλούσια βλάστηση από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες, ενώ στον αέρα πετούν αετοί και όρνεα.

H κατασκευή του οδοντωτού σιδηροδρόμου, μοναδικού στην Ελλάδα, ξεκίνησε το 1889, από την κυβέρνηση του X. Τρικούπη και τέλειωσε το 1896 επί κυβέρνησης Δηλιγιάννη, στηριγμένη σε μελέτες Γάλλων επιστημόνων. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε η σιδηροδρομική γραμμή να φτάσει μέχρι την Τρίπολη! Το έργο αυτό εναρμονίζεται πλήρως προς το φυσικό περιβάλλον.

Το φαράγγι, συνολικού μήκους 22 χλμ περίπου, βρίσκεται ενός του Εθνικού  Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού και  προστατευόμενων περιοχών B. Πελοποννήσου, αποτελεί ένα από τα επτά παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO στην Ελλάδα και περιέχει ένα μωσαϊκό γεωλογικών χαρακτηριστικών παγκόσμιας σημασίας.

Η αναχώρηση του λεωφορείου είναι προγραμματισμένη για τις 7.30 το πρωί της Κυριακής, από την πλατεία Κολοκοτρώνη. Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου, Β. Δεκάζου 9-11, τηλ.: 2710234980, email: saootrip@gmail.com, www.saoo.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here