Τι κάνει ο Αστέρας Τρίπολης στο φινάλε του Α’ γύρου (+stats, graph)

0
455
ΦΩΤΟ: ASTERASTRIPOLIS.GR

Τις προηγούμενες ημέρες στο φινάλε του 2020, ολοκληρώθηκε ο α’ γύρος της Super League 1 η οποία βρήκε τον Αστέρα Τρίπολης στην 6η θέση της βαθμολογίας, με 17 βαθμούς που «μεταφράζονται» σε 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 4 ήττες τέρματα 14-15.

Ένας πρώτος γύρος ο οποίος στο φετινό πρωτάθλημα δεν αποδείχθηκε ούτε κακός αλλά ούτε και καλός για την ομάδα της Τρίπολης, που ωστόσο βρίσκεται σε «τροχιά» στόχων στο πρωτάθλημα. Η προϊστορία του Αστέρα στη Super League 1 έχει «διδάξει» ότι η πορεία της ομάδας στον α’ γύρο μπορεί να μην έχει σχέση με τον β’ γύρο, είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Κατά συνέπεια η παρουσία των «Αρκάδων» στην 6η θέση με μια καλύτερη παρουσία στο δεύτερο μισό της σεζόν μπορεί να φέρει αγκαλιά ακόμη και με ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο την ομάδα της Τρίπολης. Από την άλλη μια χειρότερη πορεία συγκριτικά με τον α’ γύρο μπορεί να θέσει τους «κυανοκίτρινους» εκτός πρώτης εξάδας και κατ’ επέκτασης εκτός στόχων.

 

Μπορούσε και καλύτερα…

Ένα δεδομένο της μέχρι σήμερα φετινής παρουσίας του Αστέρα Τρίπολης στο πρωτάθλημα της Super League 1, είναι ότι ο Αστέρας θα μπορούσε σίγουρα να έχει καλύτερη παρουσία στο φετινό πρωτάθλημα. Χωρίς να στεκόμαστε στο απόλυτο νικών σε παιχνίδια που κέρδισε από δικά του λάθη ο Αστέρας θα μπορούσε να έχει τη δεδομένη στιγμή 6-10 βαθμούς περισσότερους.

Με 6 επιπλέον βαθμούς η ομάδα της Τρίπολης θα μπορούσε να βρίσκεται στην 5η θέση με 24 βαθμούς και έναν βαθμό λιγότερο από την 4η ΑΕΚ, έστω και ματς παραπάνω. Στην περίπτωση που είχε 10 βαθμούς παραπάνω θα μπορούσε να βρίσκεται στην 3η θέση μαζί με τον ΠΑΟΚ με 27 βαθμούς έστω και με παιχνίδι παραπάνω και με μειονέκτημα στην ισοβαθμία!

Αναλύοντας λίγο τα ματς που οι «κυανοκίτρινοι» έχασαν βαθμούς έχουμε λοιπόν ως εξής:

► Με Απόλλων Σμύρνης ο Αστέρας «σπατάλισε» ένα ματς που με περισσότερο πάθος και συγκέντρωση θα μπορούσε να είχε φτάσει στη νίκη (-2 βαθμοί).

► Με Παναιτωλικό ο Αστέρας παρά το προβάδισμα και την αριθμητική υπεροχή σε παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, δέχθηκε το γκολ της ισοφάρισης στην επανάληψη και κατ’ επέκταση τη νίκη (-2 βαθμοί).

► Με το Βόλο στην Τρίπολη ο Αστέρας βρέθηκε αγκαλιά με τη νίκη, έχοντας παίκτη παραπάνω και στις καθυστερήσεις ισοφαρίστηκε (-2 βαθμοί).

► Με την τελευταία στο βαθμολογικό πίνακα Λαμία οι «Αρκάδες» «σπατάλησαν» τη νίκη που με βάσει το μέσο όρο απόδοσης του φετινού Αστέρα, θα μπορούσε να είχε κερδίσει (-2 βαθμοί).

► Το τελευταίο ματς του 2020 στα Ιωάννινα βρήκε τον Αστέρα προηγούμενο στο 84’ και με παίκτη παραπάνω, αλλά ακόμη μία νίκη δεν ήρθε στην κατοχή του Αστέρα (-2 βαθμοί).

 

«Κάνε το όπως τη σεζόν 2011-12»…

Ο Αστέρας Τρίπολης έχει καταφέρει όχι μία αλλά περισσότερες χρονιές να πραγματοποιήσει εξαιρετικό δεύτερο γύρο στη Super League, με διαφορετική κατάληξη κάθε φορά. Τη σεζόν 2011-12 ο β’ γύρος του Αστέρα αποδείχθηκε ο καλύτερος από κάθε άλλη σεζόν και ουσιαστικά «γλίτωσε» την ομάδα της Τρίπολης από σοβαρές «περιπέτειες». Το φινάλε του α’ γύρου εκείνης της σεζόν βρήκε τον Αστέρα 5ο από το τέλος με μόλις 12 βαθμούς. Μεταμορφωμένη στον β’ γύρο η ομάδα του Αστέρα κατάφερε να κατακτήσει 33 βαθμούς (με 13 νίκες και 3 ισοπαλίες), καταφέρνοντας στο φινάλε της σεζόν να αναρριχηθεί στην 6η θέση και να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκό εισιτήριο!

Ανάλογα καλούς β’ γύρους ο Αστέρας έχει πραγματοποιήσει και άλλες χρονιές που εντοπίζονται στην τριετία 2012-15. Η διαφορά τότε ήταν ότι η παρουσία του Αστέρα ήταν αναλόγως καλή και στον α’ γύρο. Συγκεκριμένα:

► Τη σεζόν 2012-13 ο Αστέρας είχε κατακτήσει 25 βαθμούς στον α’ γύρο και 31 βαθμούς στον β’ γύρο καταφέρνοντας να κατακτήσει την 3η θέση και Ευρωπαϊκό εισιτήριο.

► Τη σεζόν 2013-14 ο Αστέρας είχε κατακτήσει 29 βαθμούς σε κάθε γύρο καταφέρνοντας να καταλάβει την 5η θέση και επίσης Ευρωπαϊκό εισιτήριο.

► Τη σεζόν 2014-15 μπορεί η ομάδα να είχε κατακτήσει λιγότερους βαθμούς στο β’ γύρο (28 αντί 31 στον α’ γύρο), αλλά κατέλαβε την 4η θέση και ακόμη ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο!

 

Παράδειγμα προς αποφυγή η σεζόν 2016-17…

Αντιθέτως υπήρξαν χρονιές που στον β’ γύρο η βαθμολογική παραγωγικότητα της ομάδας ήταν πολύ χαμηλή με παραλίγο «καταστροφικές» συνέπειες, ακόμη και χαμένες ευκαιρίες για έξοδο στην Ευρώπη! Αναλυτικότερα τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις είχαν ως εξής:

► Τη σεζόν 2007-08 στην «παρθενική» παρουσία του Αστέρα στη Super League η ομάδα τερμάτισε στο φινάλε του α’ γύρου με 28 βαθμούς στην 4η θέση, αλλά στον β’ γύρο με μόλις 16 βαθμούς περιορίστηκε στην 7η θέση και έχασε μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει από την πρώτη του χρονιά Ευρωπαϊκό εισιτήριο.

► Τη σεζόν 2009-10 η ομάδα ξεκίνησε καλά στον α’ γύρο καταλαμβάνοντας στα μισά της σεζόν την 4η θέση με 23 βαθμούς. Ο β’ γύρος ήταν πολύ κακός με αποτέλεσμα η ομάδα του Αστέρα να κατακτήσει μόλις 13 βαθμούς και να τερματίσει τελικά στην 12η θέση.

► Τη σεζόν 2016-17 ο Αστέρας από την 10η θέση με 18 βαθμούς στον α’ γύρο, πήγε ακόμη χειρότερα στον β’ γύρο, καθώς περιορίστηκε μόλις στους 10 βαθμούς τερματίζοντας στην 12η θέση και με ορατό κίνδυνο ακόμη και για υποβιβασμό.

 

Η 7η καλύτερη παρουσία στον α’ γύρο…

Για τον Αστέρα πάντως η 6η θέση στην οποία βρίσκεται στη βαθμολογία με το φινάλε του α’ γύρου είναι η 7η καλύτερη παρουσία σε α’ γύρο στην 14χρονη παρουσία της ομάδας στην Super League 1. Αποτελεί μια απόδοση σε επίπεδο βαθμολογικής θέσης (και όχι βαθμολογικής συγκομιδής) κρίνεται μέτρια, αφού έχει βρεθεί προηγούμενες χρονιές αρκετά υψηλότερα στη βαθμολογία (3η θέση στο φινάλε του α’ γύρου της σεζόν 2012-13), αλλά και πολύ χειρότερη όπως τη σεζόν 2008-09 που είχε περιοριστεί στα μισά του πρωταθλήματος μόλις στην 13η θέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here