Το κλειστό κολυμβητήριο, η απένταξη του γηπέδου Δημητσάνας και η «σκληρή» πραγματικότητα

0
1081

Στο ρεπορτάζ του «Κ.Ε.» για τα όσα τόνισε ο Δήμαρχος Τρίπολης στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για τις καθυστερήσεις των έργων στο κλειστό κολυμβητήριο του ΔΑΚ Τρίπολης, σχολιάσαμε στο τέλος την πραγματικότητα σε ότι αφορά τα δημόσια έργα όχι μόνο στο Δήμο ή την Περιφέρειά μας αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σχολιάσαμε επίσης τις σοβαρές δυσκολίες και καθυστερήσεις που προέκυψαν σε εν εξελίξει δημόσια έργα κατά την χρονική περίοδο που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκαλώντας την ενεργειακή κρίση και κατ’ επέκταση το «τσουνάμι» αυξήσεων και ανατιμήσεων σε όλους τους κλάδους Παγκοσμίως.

Ο κ. Τζιούμης απαντώντας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο σε ερώτημα Δημοτικού Συμβούλου (κ. Μπουρτζουκλή) για τις καθυστερήσεις των έργων στο κλειστό κολυμβητήριο, απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια ότι ο ουσιαστικός λόγος είναι οι καθυστερήσεις πληρωμών του έργου από το ΕΣΠΑ και κατ’ επέκταση καταβολή μέρους των χρημάτων στον εργολάβο. Κι αν κάποιος την περασμένη Δευτέρα (07/12) θεώρησε για ακόμη μια φορά «φθηνή δικαιολογία» τα όσα ο Δήμαρχος Τρίπολης είπε για τις καθυστερήσεις στα έργα του κλειστού κολυμβητηρίου, ήρθε το απόγευμα της Πέμπτης (07/12) στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας να μιλήσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την απένταξη του έργου του γηπέδου Δημητσάνας.

Ο λόγος της απένταξης σύμφωνα με τον κ. Νίκα ήταν η έλλειψη χρημάτων. Το γεγονός ότι το έργο επί της ουσίας δεν χρηματοδοτήθηκε όπως θα έπρεπε, προκαλώντας πολλές και μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα την καταγγελία της σύμβαση από τον ανάδοχο και την οριστική αποχώρησή του από το έργο.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο κ. Νίκας έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα και καθυστερήσεις χρηματοδοτήσεων ακόμη και των σε εξέλιξη δημοσίων έργων, είτε από πλευράς του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από το ΕΣΠΑ. Ο κ. Νίκας έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα και μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη και για επιδοτήσεις επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ!

Το τελευταίο διάστημα έχοντας μια κουβέντα για τα επιπλέον έργα που πρέπει να γίνουν στο Δημοτικό γήπεδο Φιλικών, ένας αξιόλογος συνομιλητής μου είπε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει χρήματα και αρά αν θέλει μπορεί να τα υλοποιήσει».

Αποδείχθηκε όμως ότι ακόμη και η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρτάται «άνωθεν» σε ότι αφορά την χρηματοδότηση έργων μεγάλων προϋπολογισμών και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και με ίδια κεφάλαια δεν μπορεί να καλύψει πολλές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες υλοποίησης έργων. Πόσο μάλλον ο Δήμος Τρίπολης με σαφέστατα μικρότερους προϋπολογισμούς και απόλυτη εξάρτηση στα χρηματοδοτικούς πόρους από ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, κ.λπ. προκειμένου να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα, όπως στην προκειμένη περίπτωση το κλειστό κολυμβητήριο του ΔΑΚ Τρίπολης.

Δυστυχώς η «σκληρή» πραγματικότητα «θέλει» -ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια όπου η κρίση ακρίβειας είναι εξαιρετικά αισθητή- τα δημόσια έργα πλέον να εξαρτώνται όχι κατά κύριο λόγο από τη διάθεση των Δήμων ή των Περιφερειών για να τα υλοποιήσουν, αλλά από τη διάθεση της Πολιτείας και των Φορέων που διαχειρίζονται τα χρηματοδοτικά προγράμματα (σ.σ. ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, κ.α.) να επισπεύσουν τις πληρωμένες και χρηματοδοτήσεις για τη συνέχιση και ολοκλήρωσή τους.

Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να ευθύνονται για καθυστερήσεις ή κάποιες λάθος επιλογές σχετικά με την εξέλιξη κάποιων έργων. Σίγουρα στη δική μας περίπτωση μπορεί να έχουν υπάρξει λάθη σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις στην ανακατασκευή του κλειστού κολυμβητηρίου στο ΔΑΚ Τρίπολης και στην πολύ άσχημη εξέλιξη με την απένταξη του «πολύπαθου» έργου του γηπέδου Δημητσάνας. Το τελευταίο όμως ειδικά διάστημα αν δεν υπάρχει η βούληση και η διάθεση να «αιμοδοτηθούν» σωστά σε επίπεδο χρηματοδότησης από τη Κεντρική Διοίκηση, τα αρμόδια Υπουργεία ή Φορείς Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων τα εν εξελίξει δημόσια έργα, τότε ούτε οι Δήμοι, ούτε οι Περιφέρειες μπορούν να κάνουν κάτι.

Υ.Γ.

Αν δεν υπάρχει η βούληση από τη Κεντρική Διοίκηση, ακόμη και έργα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις έχοντας ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα, δεν είναι σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεδομένο ότι εν τέλει θα ολοκληρωθούν και δεν θα απενταχθούν στην πορεία! Πρέπει τέλος να καταστεί σαφές ότι ένα δημόσιο έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, χρειάζεται στη συνέχεια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, «κόπο», χρόνο και διαδικασίες μέχρι την υλοποίησή του. Πολλές φορές η «δύσκολη δουλειά» για την υλοποίηση ενός έργου, ξεκινά μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του και όχι πριν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here