Το σύνδρομο του «καταστροφικού» γ’ δεκαλέπτου στο Σύλλογο Δρομέων (+graph)

0
208

Το 2021 σε ότι αφορά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2021-22) στη Γ’ Εθνική κατηγορία ολοκληρώθηκε μεν με το Σύλλογο Δρομέων να βρίσκεται εντός στόχων, που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση της παραμονής, αλλά την ίδια ώρα και με το γεγονός ότι αγνοεί τη νίκη τις τελευταίες 4 αγωνιστικές, δίνοντας το «δικαίωμα» στις ομάδες της «ουράς» με θετικά αποτελέσματα να πλησιάσουν βαθμολογικά την ομάδα της Αρκαδίας.

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα της Τρίπολης σε μεγάλα διαστήματα των επίσημων αναμετρήσεων που έχει δώσει έχει αποδώσει αρκετά ανταγωνιστικό μπάσκετ, βάζοντας «δύσκολα» στους αντιπάλους. Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και αρκετά κακά διαστήματα που δυστυχώς στα περισσότερα φετινά παιχνίδια, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να χαθούν ματς που υπό λίγο διαφορετικές συνθήκες, τουλάχιστον κάποια από αυτά θα μπορούσαν να είχαν κερδηθεί.

 

Το «σύνδρομο» του γ’ δεκαλέπτου…

Η αλήθεια είναι ότι σε 6 από τα 8 επίσημα ματς που έχει δώσει φέτος ο Σύλλογος Δρομέων, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της κακής απόδοσης της ομάδας στην γ’ περίοδο. Ένα γ’ δεκάλεπτο στο οποίο συνολικά οι Δρομείς έχουν σημειώσει 80 πόντους (10,0 πόντους/ματς) και έχουν δεχθεί 158 πόντους (19,8 πόντους/ματς).

Συνήθως αυτά τα άσχημα δεκάλεπτα προέρχονται μετά από αρκετά καλά πρώτα ημίχρονα στα οποία οι Δρομείς συνήθως πηγαίνουν προηγούμενοι στα αποδυτήρια. Η επιστροφή τους, ωστόσο στον αγωνιστικό χώρο για το β’ ημίχρονο δεν είναι ανάλογη αποφέροντας εν τέλει την ήττα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο συντελεστής πόντων της Αρκαδικής ομάδας στα έως σήμερα επίσημα ματς (1η-8η αγωνιστική) σε ότι αφορά το α’ ημίχρονο είναι θετικός (α’ δεκάλεπτο: 126-108. β’ δεκάλεπτο: 111-102), ενώ αντιστοίχως ο συντελεστής πόντων στην επανάληψη είναι αρκετά αρνητικός (γ’ δεκάλεπτο: 80-158, δ’ δεκάλεπτο: 88-130).

Εξηγήσεις για το συγκεκριμένο φαινόμενο υπάρχουν και έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το φετινό ρόστερ στηρίζεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα (εφτά ουσιαστικά συν 1-2 σε συγκεκριμένα ματς). Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μικρό “rotation” και κατά συνέπεια εμφάνιση πιο σύντομα της κόπωσης στην ομάδα που δυστυχώς έχει παίξει καταλυτικό ρόλο σε πολλά ματς.

Ακόμη και στα ματς που η ομάδα της Τρίπολης κατάφερε να κερδίσει (με Δίωνα Κυπαρισσίας και Παναχαϊκή), αν και η ομάδα είχε καταφέρει να δημιουργήσει μεγάλο προβάδισμα στο σκορ, σε γ’ και δ’ περίοδο «εξανεμίστηκε» με αποτέλεσμα και τα δύο ματς στο φινάλε να εξελιχθούν σε ντέρμπι και κριθούν στις λεπτομέρειες.

Μια απορία είναι το πώς η κούραση ή η κακή απόδοση έχει παρατηρηθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των ματς και μάλιστα με μεγάλα σε βάρος της ομάδας της Τρίπολης επί μέρους σκορ, στην γ’ περίοδο μετά από την ανάπαυλα του ημιχρόνου και όχι στο δ’ δεκάλεπτο. Ίσως το γεγονός της πιο ουσιώδους ανασύνταξης των αντίπαλων ομάδων στην ανάπαυλα του ημιχρόνου και επιστροφής με σαφώς μεγαλύτερη ενέργεια να παίζει τη δική της σημασία.

 

Ζητούμενο ο περιορισμός των κακών διαστημάτων…

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν ο Σύλλογος Δρομέων θα πρέπει με την επιστροφή του στις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις από τις αρχές του 2022, να περιορίσει τα κακά διαστήματα στη διάρκεια των παιχνιδιών ή να κρατήσει λίγη παραπάνω από την ενέργεια του α’ ημιχρόνου για το β’ μέρος των αναμετρήσεων. Ίσως θα έπρεπε να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση των παιχνιδιών στο ξεκίνημα του β’ μέρους, κάτι που σε θεωρητικό επίπεδο και πάλι σχετικό είναι.

Η αλήθεια είναι ότι στα λόγια είναι όλα εύκολα, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Δρομείς τονίσαμε ότι παίζουν με μικρό φέτος ρόστερ και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μόνο άξιοι συγχαρητηρίων μπορεί να είναι, καθώς επωμίζονται το βάρος της ομάδας σε μια απαιτητική σεζόν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here