ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ | ΜΕΡΟΣ Α’ – Η υφιστάμενη κατάσταση

0
1044

Το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» μέσα από μια πολύμηνη έρευνα (λόγω αρκετών εμποδίων και καθυστερήσεων) προσπαθεί μέσα από μία σειρά ενοτήτων να ανοίξει το φάκελο με τα κλειστά γυμναστήρια της Τρίπολης και να αναδείξει την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Αρκαδική πρωτεύουσα το οποίο θα δώσει πολύ μεγάλη «ανάσα» στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας.

Μέσα λοιπόν από μια σειρά θεματικών ενοτήτων το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» θα προσπαθήσει να ξετυλίξει το συγκεκριμένο ζήτημα και να αναδείξει το πρόβλημα. Μέσα λοιπόν από έξι ενότητες θα αναδειχθεί ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. Παράλληλα θα φιλοξενηθούν συνεντεύξεις ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που ενεπλάκησαν άμεσα με την προσπάθεια υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, καθώς και του Δημάρχου Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή ο οποίος τοποθετείται για το συγκεκριμένο θέμα. Φυσικά τις επόμενες ημέρες σ’ αυτή τη σειρά άρθρων για τον φάκελο που «ανοίγεται» σχετικά με την αναγκαιότητα ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή μας, θα φιλοξενηθούν τόσο προτάσεις των ανθρώπων που είχαν ενεργό ρόλο στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές όπως και στη σημερινή, καθώς και τοπικών παραγόντων, προπονητών και ανθρώπων του τοπικού αθλητισμού που αναδεικνύουν με τις απόψεις τους το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στην Αρκαδική πρωτεύουσα.

Στο Α’ ΜΕΡΟΣ αυτής της έρευνας γίνεται αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση με το κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης, όπως και στα σχολικά κλειστά γυμναστήρια που συνεισφέρουν στις ανάγκες σε προπονητικές ώρες αλλά δεν παρέχουν και τις καλύτερες συνθήκες προπόνησης.

 

Το ζήτημα έλλειψης ενός δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στην Τρίπολη

Το ζήτημα με την έλλειψη ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου – προπονητηρίου το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σε προπονητικές ώρες των τοπικών σωματείων καθώς φυσικά και την φιλοξενία κάποιων επίσημων αγώνων έστω και σε επίπεδο τοπικών πρωταθλημάτων, έχει αναφερθεί εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια από αθλητές, προπονητές, παράγοντες, αλλά και από ανθρώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και απλούς αθλούμενους.

Μια ανάγκη θα γράφαμε καλύτερα η οποία ειδικά τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο έντονη, με πολλούς ερασιτεχνικούς συλλόγους με παρουσία ετών στον τοπικό αθλητισμό να δυσκολεύονται να βρουν προπονητικές ώρες στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης. Στην πραγματικότητα στην Αρκαδική πρωτεύουσα, πέρα από το κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης, υπάρχουν και τα κλειστά σχολικά γυμναστήρια του 1ου (Μιστριώτειο) και του 3ου Γυμνασίου, τα οποία ναι μεν εξυπηρετούν τους τοπικούς συλλόγους, αλλά προσφέρουν προπονητικές ώρες υπό αντίξοες συνθήκες, όπως αναλύεται παρακάτω.

Το πρόβλημα της έλλειψης ενός δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στην Τρίπολη, έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης πολλές φορές και δεν ήταν λίγες φορές που η εκάστοτε κυρίως Δημοτική Αρχή επιχείρησε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου γυμναστηρίου! Σε κάποιες περιπτώσεις το εγχείρημα είχε προχωρήσει λιγότερο, ενώ σε κάποιες άλλες περισσότερο.

Η ουσία είναι πάντως ότι όλα τα εγχειρήματα έμειναν ανέφικτα ως προς τη δημιουργία στην περιοχή του Δήμου Τρίπολης ενός δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου, που είναι δεδομένο ότι θα δώσει πολύ μεγάλη «ανάσα» στον τοπικό αθλητισμό να μένει στη θεωρία!

 

Οι λόγοι αυξημένων αναγκών σε προπονητικές ώρες τα τελευταία χρόνια…

Οι αυξημένες ανάγκες στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης τα τελευταία χρόνια όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι εντονότερες για διάφορους λόγους όπως:

α) Η ανοδική πορεία του ΣΕΦΑ Αρκαδικού στο προσκήνιο του Ελληνικού μπάσκετ με τη συμμετοχή στο στα πρωταθλήματα της Α1 και Α2 Εθνικής, έχει αυξήσει κατά πολύ τις προπονητικές ώρες στο κλειστό γυμναστήριο 6 εβδομαδιαίως τα προηγούμενα χρόνια σε περισσότερες από 10 ώρες σήμερα.

β) Καινούργια σωματεία ιδρύθηκαν και πήραν τη δική του θέση στα τοπικά πρωταθλήματα των αθλημάτων τους όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ, με αποτέλεσμα η ζήτηση ωρών να αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!

γ) Πολλοί σύλλογοι τα τελευταία χρόνια μπαίνοντας σε ρυθμούς ανάπτυξης όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε αθλητικό σωματείο που θέλει να έχει ουσιαστικό ρόλο σ’ ένα άθλημα, δημιούργησαν ή ανέπτυξαν περισσότερο τμήματα υποδομής, που αυτομάτως για να λειτουργήσουν χρειάζονται προπονητικές ώρες, με τη ζήτηση στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης πλέον να είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια!

δ) Περισσότερες ομάδες στο προσκήνιο, απαιτούν και περισσότερες ώρες ειδικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τη φιλοξενία επίσημων αναμετρήσεων με τη συμμετοχή στα αντίστοιχα πρωταθλήματα σε μπάσκετ και βόλεϊ. Αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για ώρες προπόνησης ειδικά το Σαββατοκύριακο και σε κάποιες περιπτώσεις να αναβάλλονται προπονήσεις, προκειμένου να διεξαχθούν αγώνες στη διάρκεια της εβδομάδας.

 

Το υπάρχον κλειστό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον τις ανάγκες των συλλόγων…

Τα τελευταία χρόνια με την ανοδική πορεία του ΣΕΦΑ Αρκαδικού και της συμμετοχής του στην Α2 και παλαιότερα στην Basket League, η δημιουργία νέων σωματείων που πλέον συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματά τους, αλλά και η αύξηση τμημάτων υποδομής από αρκετά τοπικά σωματεία, έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη ζήτηση σε ώρες προπόνησης οι οποίες πλέον δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν επαρκώς από το κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης!

Αρκετά σωματεία τοπικών κατηγοριών δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ώρες όπως παλιά και υπάρχουν ομάδες που περιορίζονται σε προπόνηση σε δύο φορές την εβδομάδα. Για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των ανδρικών ή γυναικείων ομάδων των τοπικών συλλόγων σε ώρες τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν δραματικά οι ώρες των τμημάτων υποδομής τα οποία σταδιακά αναγκάστηκαν να φιλοξενηθούν στα σχολικά κλειστά γυμναστήρια της πόλης. Παράλληλα καταργήθηκαν οι ώρες κοινού που παλιά περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμα λειτουργίας του κλειστού γυμναστηρίου.

Η ΟΥΣΙΑ είναι ότι αν αυτή τη στιγμή ιδρυθεί ένα σωματείο Μπάσκετ ή Βόλεϊ και χρειαστεί ώρες προπόνησης στο κλειστό γυμναστήριο, δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει, εκτός αν κάποιο άλλο σωματεία χάση μέρος των ήδη πολύ περιορισμένων ωρών προπόνησης. Το κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες των τοπικών σωματείων σε ώρες προπόνησης!

 

Ένα κλειστό γυμναστήριο 39 ετών με πολύ μεγάλη χρήση…

Το κλειστό γυμναστήριο της Τρίπολης είναι χωρητικότητας 1.000 θέσεων, εγκαινιάστηκε στις 30 Μαΐου 1978 και ήταν το πρώτο κλειστό στην Πελοπόννησο. Στο γήπεδο έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ταε κβο ντο, τζούντο, άρσης βαρών, τένις, μπάσκετ με αμαξίδιο, καθώς και πληθώρα πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Όταν έγινε η ανάληψη του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ νεανίδων το 1992 τοποθετήθηκε παρκέ και έκτοτε έχει υποδεχθεί μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις μπάσκετ.

Οι σημαντικότερες από αυτές τις διοργανώσεις είναι το τσάλεντζ-ράουντ του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος γυναικών το 1999, στο οποίο συμμετείχε η Εθνική Γυναικών, το All Star Game Γυναικών το 2005, οι τελικές φάσεις πανελληνίων πρωταθλημάτων κορασίδων το 1996 και το 2006, του πανελληνίου πρωταθλήματος εφήβων το 1988, αλλά και των πανελληνίων σχολικών πρωταθλημάτων το 1997 και το 2003. Ακόμα, στο κλειστό γυμναστήριο έχουν γίνει και δύο αγώνες της Α1 κατηγορίας, το ΑΕΚ – Πανελλήνιος το 1989 και το Παγκράτι – Απόλλων Πατρών το 1995, ενώ έχουν φιλοξενήσει και αγώνες της Εθνικής Ενόπλων.

Φυσικά με την ανακατασκευή του το Καλοκαίρι του 2015 από την σημερινή Δημοτική Αρχή, ήταν πολύ σημαντική για ένα γυμναστήριο περίπου 40 χρόνων, καλύπτοντας τις απαιτήσεις φιλοξενίας αγώνων της Basket League με την αγωνιστική παρουσία του ΣΕΦΑ Αρκαδικού της σεζόν 2015-16!

Η αλήθεια είναι ότι το κλειστό γυμναστήριο της Τρίπολης κοντεύει τα 40 χρόνια ύπαρξης του, με καθημερινή λειτουργεία για δεκαετίες! Μάλιστα λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης σε προπονητικές ώρες και φιλοξενία πολλών επίσημων αθλητικών γεγονότων (αγώνες, εκδηλώσεις κ.α.), είναι λογικό οι εγκαταστάσεις να επιβαρύνονται λόγω της καθημερινής και συνεχιζόμενης χρήσης.

Μάλιστα έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια θέμα με την αντικατάσταση της στέγης (ουσιαστική παρέμβαση επιδιόρθωσης της) με προβλήματα στεγανότητας σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει διαδικασίες ώστε σύντομα αυτό το έργο να υλοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη ενός δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου – προπονητηρίου θα μπορούσε σε σημαντικό βαθμό να «αποφορτίσει» το κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης από τη συνεχιζόμενη χρήση.

 

Σχολικά κλειστά γυμναστήρια: Συνεισφέρουν, αλλά δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα!

Στην Τρίπολη ως γνωστό υπάρχουν και δύο σχολικά κλειστά γυμναστήρια. Το κλειστό γυμναστήριου του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου (Μιστριώτειο) και στο κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου. Δυο αθλητικές εγκαταστάσεις που ναι μεν συνεισφέρουν στην φιλοξενία αθλητικών συλλόγων (κυρίως όσον αφορά τμήματα υποδομής ή ομάδων βόλεϊ και άλλων αθλημάτων όπως Ρυθμική, Τένις κ.α.), αλλά δεν παρέχουν τις πιο κατάλληλες συνθήκες.

Πάμε να δούμε πως έχει η κατάσταση στα σχολικά γυμναστήρια μετά από αναφορές που έχουμε από εκπροσώπους τοπικών συλλόγων, προπονητές και αθλητές που τα χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια.

 

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ (ΜΙΣΤΡΙΩΤΕΙΟ):

Το κλειστό γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου ανήκει ουσιαστικά στο Μιστριώτειο Ίδρυμα και αυτό διαχειρίζεται ουσιαστικά τους όρους λειτουργίας του. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει ακουστεί ότι οι εγκαταστάσεις του σχολείου και κατ’ επέκταση και του κλειστού γυμναστηρίου μέσα από σχετικές διαδικασίες που θα γίνουν θα παραχωρηθούν στο Δήμο Τρίπολης, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια.

Η ουσία όσον αφορά το συγκεκριμένο «φάκελο» που ανοίγουμε είναι ότι το κλειστό γυμναστηρίο δεν παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες προπόνησης. Θέρμανση το Χειμώνα δεν υπάρχει με αποτέλεσμα οι προπονήσεις να γίνονται υπό ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Σε ημέρες έντονων βροχοπτώσεων η υγρασία και το νερό στάζουν και εντός των εγκαταστάσεων. Παράλληλα δεν υπάρχει παρκέ στον αγωνιστικό χώρο, ούτε οι κατάλληλες διαστάσεις. Αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διεξαγωγή ακόμη και ενός επίσημου αγώνα τοπικού πρωταθλήματος, μικρών ηλικιακών κατηγοριών. Εννοείται ότι δεν υπάρχει έστω και μικρός χώρος αποδυτηρίων προκειμένου να αλλάξουν οι αθλητές πριν και μετά την προπόνηση, αλλά και τουαλέτα. Λόγω του στενού χώρου ανάμεσα στον αγωνιστικό και περιβάλλοντα χώρο δεν υπάρχουν προστατευτικά που να εξασφαλίζουν την σωματική ακεραιότητα μαθητών και αθλητών.

Κι όλα τα παραπάνω φυσικά αποτελούν άποψη και παράπονα των ίδιων των εκπροσώπων των τοπικών συλλόγων που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις. Τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν παράπονα ακόμη και για τον ελλιπή φωτισμό εντός του κλειστού γυμναστηρίου. Τέλος η συντήρηση και οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων είτε απλά δεν έχουν γίνει, είτε έχουν κινηθεί σε πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που δεν είναι δυνατό να λύσουν το πρόβλημα.

 

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ:

Στο κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου Λυκείου Τρίπολης ίσως οι συνθήκες να είναι λίγο καλύτερες εντός των εγκαταστάσεων. Το συγκεκριμένο γυμναστήριο φιλοξενεί επίσης πολλούς συλλόγους και κυρίως τμήματα υποδομής πολλές ώρες καθημερινά, ωστόσο και εκεί οι συνθήκες δεν είναι πολύ καλύτερες.

Περιλαμβάνει έναν αγωνιστικό χώρο που επίσης δεν μπορεί να φιλοξενήσει κανένα επίσημο αθλητικό γεγονός (επίσημο αγώνα), λόγω των περιορισμένων διαστάσεων του. Και εδώ ειδικά τους Χειμερινούς μήνες οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές με αποτέλεσμα οι προπονήσεις να γίνονται υπό αντίξοες συνθήκες. Φυσικά και σ’ αυτό το γυμναστήριο ο αγωνιστικός χώρος δεν περιλαμβάνει παρκέ, ενώ δεν υπάρχει χώρος αποδυτηρίων για τους αθλούμενους. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα οι μπασκέτες δεν είναι σε καλή κατάστασης και χρειάζονται άμεσης επιδιόρθωσης. Φυσικά και εδώ λόγω του στενού χώρου ανάμεσα στον αγωνιστικό και περιβάλλοντα χώρο δεν υπάρχουν προστατευτικά προκειμένου να εξασφαλίζεται οι προστασία των μαθητών και αθλητών.

Οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι μην έχοντας τη δυνατότητα για περισσότερες ώρες στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης, είναι αναγκασμένοι να αναζητούν ώρες στα σχολικά γυμναστήρια και να προπονούνται σε συνθήκες που αναφέραμε παραπάνω. Οι σύλλογοι βέβαια χρησιμοποιούν τους χώρους των σχολικών γυμναστηρίων καταβάλλοντας φυσικά τέλη, ανάλογα με τις ώρες προπόνησης που έχουν εξασφαλίσει. Μέχρι πρότινος για παράδειγμα στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου οι σύλλογοι κατέβαλαν 3 ευρώ την ώρα, όπου μετά από προσπάθειες και πρωτοβουλία του Συλλόγου Δρομέων μειώθηκε στα 2 ευρώ η ώρα. Την ίδια ώρα οι σύλλογοι στο κλειστό του ΔΑΚ Τρίπολης υπό, πολύ καλύτερες συνθήκες καταβάλουν 1 ευρώ την ώρα!

Άποψη πολλών παραγόντων, αθλητών και προπονητών και όχι βγαλμένη από το μυαλό μας, είναι ότι τα σχολικά κλειστά γυμναστήρια είναι ακατάλληλα για προπόνηση αθλητών. Σε τελική ανάλυση αυτές τις αντίξοες συνθήκες καλούνταν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους αθλητών των τοπικών συλλόγων που προπονούνται τις απογευματινές ώρες και οι ίδιοι οι μαθητές των σχολείων τις ώρες λειτουργίας του σχολείου!

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα οι ώρες πλέον αρχίζουν να μην επαρκούν και στα σχολικά κλειστά γυμναστήρια, ενώ όσον αφορά το κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου οι ώρες που είχαν μέχρι πρότινος οι παλαίμαχοι, απειλούνται να χαθούν γιατί φαίνεται ότι δόθηκαν σε κάποια τοπικά σωματεία.

Ανακεφαλαιώνοντας την ενότητα που έχει να κάνει με τα τοπικά σχολικά κλειστά γυμναστήρια θα αναφέραμε ότι ο Δήμος Τρίπολης θα έπρεπε να σκεφτεί στο μέλλον να εντάξει τα συγκεκριμένα γυμναστήρια σε κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισής τους και ανακαίνισής τους, έτσι ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν κάτω υπό καλές συνθήκες τις προπονήσεις των σωματείων και γιατί όχι αν αυτό μπορεί να γίνει εφικτό να βελτιωθούν οι διαστάσεις των αγωνιστικών χώρων ώστε να φιλοξενούν και κάποια επίσημα ματς μικρών ερασιτεχνικών κατηγοριών.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ «Κ.Ε.» ΣΤΙΣ 28/12/2017…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here