ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ | ΜΕΡΟΣ Ε’ – Προοπτικές χρηματοδότησης και έλλειψη υποδομών για Λαϊκό Αθλητισμό

0
671

Το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» μέσα από μια πολύμηνη έρευνα (λόγω αρκετών εμποδίων και καθυστερήσεων) προσπαθεί μέσα από μία σειρά ενοτήτων να ανοίξει το φάκελο με τα κλειστά γυμναστήρια της Τρίπολης και να αναδείξει την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Αρκαδική πρωτεύουσα το οποίο θα δώσει πολύ μεγάλη «ανάσα» στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας.

Μέσα λοιπόν από μια σειρά θεματικών ενοτήτων το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» θα προσπαθήσει να ξετυλίξει το συγκεκριμένο ζήτημα και να αναδείξει το πρόβλημα. Μέσα λοιπόν από έξι ενότητες θα αναδειχθεί ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. Παράλληλα θα φιλοξενηθούν συνεντεύξεις ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που ενεπλάκησαν άμεσα με την προσπάθεια υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, καθώς και του Δημάρχου Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή ο οποίος τοποθετείται για το συγκεκριμένο θέμα. Φυσικά τις επόμενες ημέρες σ’ αυτή τη σειρά άρθρων για τον φάκελο που «ανοίγεται» σχετικά με την αναγκαιότητα ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή μας, θα φιλοξενηθούν τόσο προτάσεις των ανθρώπων που είχαν ενεργό ρόλο στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές όπως και στη σημερινή, καθώς και τοπικών παραγόντων, προπονητών και ανθρώπων του τοπικού αθλητισμού που αναδεικνύουν με τις απόψεις τους το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στην Αρκαδική πρωτεύουσα.

Στο Ε’ ΜΕΡΟΣ αυτής της έρευνας γίνεται αναφορά στις προοπτικές που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική περίοδο προκειμένου ένας Δήμος να εξασφαλίσει χρήματα μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση αθλητικών υποδομών. Παράλληλα γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκες για την ανάπτυξη Μαζικού αθλητισμού στην περιοχή μας. Τέλος αναλύεται η περίπτωση δημιουργίας ενός κλειστού προπονητηρίου στο ΔΑΚ Τρίπολης.

 

 

Υπάρχουν (αν και περιορισμένες) δυνατότητες χρηματοδότησης νέων αθλητικών υποδομών!

Το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας είχε επικοινωνία με αρμόδιους υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου που έχουν σχέση με τα χρηματοδοτικά προγράμματα και την ένταξη των Δήμων σ’ αυτά για υλοποίηση υποδομών και έργων στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση λοιπόν που είχαμε, δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να τρέξουν χρηματοδοτικά προγράμματα για Δήμους που αφορούν την υλοποίηση αθλητικών υποδομών. Υπάρχει για παράδειγμα το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξει σχετική πρόσκληση για αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που μπορεί να αφορά όλη την Περιφέρεια. Από εκεί και πέρα μέσα από τον ανταγωνισμό που θα προκύψει από τους άμεσα ενδιαφερόμενους Δήμους, πολλά θα εξαρτηθούν από την πληρότητα του φακέλου και τα βαθμό των αναγκών που θα κληθούν τα συγκεκριμένα έργα να καλύψουν.

Στην προκειμένη περίπτωση αν προκύψει στο άμεσα μέλλον κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση αθλητικών υποδομών, ο Δήμος που θα συντάξει πληρέστερο φάκελο μεταξύ άλλων καλύπτοντας και κάποιες άλλες προϋποθέσεις (κόστος, αναγκαιότητα έργου, κ.α.) θα έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ενταχθεί σ’ αυτό.

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια οι επιλογές και δυνατότητες που υπάρχουν για απευθείας χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ή κοινοτικών κονδυλίων που εξασφαλίζουν και διαχειρίζονται οι Αποκεντρωμένες Διοίκησης, αναφορικά με έργα αθλητικών υποδομών είναι περιορισμένες, αφού πλέον δίνεται έμφαση σε άλλους τομείς. Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω όμως και μετά από ενημέρωση που είχαμε από το αρμόδιο γραφείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, δεν αποκλείεται ακόμη και μέσα στο 2018 να προκύψει κάποιο πρόγραμμα που να αφορά τη χρηματοδότηση υλοποίησης αθλητικών υποδομών.

Από εκεί και πέρα πολλά εξαρτώνται και από τους Δήμους και το πόσο ισχυρά κίνητρα έχουν να αναζητήσουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες και να διεκδικήσουν μέσα από τη δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πληρέστερου φακέλου τη συμμετοχή τους τους στα αντίστοιχα προγράμματα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή μόνο οι Περιφέρειες μπορούν να διαθέσουν χρήματα για τη δημιουργία μικρής ή μεσαίας κλίμακας αθλητικών υποδομών, όπως για παράδειγμα η περίπτωση δημιουργίας ενός κλειστού προπονητηρίου που αναφέρεται παρακάτω.

 

Δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για Μαζικό Αθλητισμό…

Ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό «κεφάλαιο» στον Αθλητισμό αποτελεί και ο Μαζικός Αθλητισμός! Αποτελεί ίσως την πιο «αγνή» και πιο ευρεία σε επίπεδο συμμετοχών μορφή αθλητισμού, καθώς ο καθένας που αγαπάει την άθληση και τα σπορ αλλά δεν έχει ενεργό ρόλο ως αθλητής μπορεί να αθληθεί τρέχοντας σ’ ένα πάρκο ή στο στάδιο, να πιάσει μια μπάλα και να παίξει μπάσκετ σ’ ένα ανοιχτό γήπεδο, να παίξει ποδόσφαιρο με φίλους σε κάποιο Δημοτικό γήπεδο ή γήπεδο 5Χ5 ή εν τέλει συμμετέχοντας σε διοργανώσεις και προγράμματα μαζικού – λαϊκού αθλητισμού.

Δυστυχώς στην περιοχή μας οι χώροι στους οποίους μπορεί κανείς να αθληθεί ελεύθερα είναι περιορισμένοι. Εφικτό το να μπορεί κάποιος να περπατήσει ή να τρέξει στα δημοτικά πάρκα και περιαστικά άλση αλλά και στο στάδιο. Εφικτό να γυμναστεί στα υπαίθρια όργανα γυμναστικής, στο γήπεδο beach volley ή στο γυμναστήριο με βάρη του ΔΑΚ Τρίπολης, μετά από σχετική υποβολή αίτησης στο Νομικό Πρόσωπο.

Από εκεί και πέρα όμως οι δυνατότητες για λαϊκό αθλητισμό με την παρουσία γηπέδων στο Δήμο Τρίπολης είναι ιδιαίτερα περιορισμένες! Τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ στο ΔΑΚ Τρίπολης έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά. Ουσιαστικά στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο μπορεί κανείς να βρει μόνο δύο ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ που αρκετές φορές παρά τη διάθεση του προσωπικού του σταδίου, μένουν για μέρες με σπασμένα στεφάνια. Γήπεδα βόλεϊ ενώ πριν μερικά χρόνια υπήρχαν δύο, «θυσιάστηκαν» για λογαριασμό του αναπτυσσόμενου αθλήματος του Τένις και ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν σε κάποιο άλλο σημείο του Αθλητικού Κέντρου (Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί γήπεδο Βόλεϊ το φιλέ που έχει τοποθετηθεί στον χώρο μπροστά από την κεντρική είσοδο του κλειστού γυμναστηρίου).

Εκτός Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Τρίπολης δεν μπορεί κανείς να βρει πουθενά ανοιχτό γήπεδο Μπάσκετ ή Βόλεϊ, παρά μόνο ένα γήπεδο που έγινε προσπάθεια να ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Μεταμόρφωσης πίσω από την Αστυνομική Διεύθυνση, αλλά ουσιαστικά χωρίς καμία λειτουργικότητα. Ανοιχτά γήπεδα ουσιαστικά υπάρχουν στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά μετά το μεσημέρι τα περισσότερα από αυτά είναι κλειδωμένα, μην επιτρέποντας στους στον απλό κόσμο να αθληθεί. Θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα ανοιχτά γήπεδα που θα επιτρέπουν στους δημότες να αθληθούν.

Όταν μιλάμε για Λαϊκό Μαζικό αθλητισμό αναφερόμαστε επίσης και σε διοργανώσεις που δίνουν τη δυνατότητα της συμμετοχής σε απλούς αθλούμενους οι οποίοι δεν χρειάζεται να διαθέτουν δελτίο αθλητή σε κάποιο σύλλογο. Τα τελευταία χρόνια όμως δεν υπάρχουν διοργανώσεις όπως ο Γύρος Τρίπολης ή άλλες ανάλογες διοργανώσεις που να μπορεί ελεύθερα να συμμετάσχει κάποιος (εξαίρεση αποτελούν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που επιτρέπουν την ελεύθερη συμμετοχή σε όλο τον κόσμο με την καταβολή ενός μικρού σχετικά χρηματικού αντιτίμου). Δεν υπάρχει τέλος η δυνατότητα διεξαγωγής τουρνουά ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, όπως τα εργασιακά πρωταθλήματα που σε άλλους Δήμους πραγματοποιούνται ευρέως και δίνουν τη δυνατότητα σε αρκετούς να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα. Εξαίρεση οι ιδιοκτήτες γηπέδων 5Χ5 που διοργανώνουν αντίστοιχα τουρνουά με την καταβολή όμως αξιόλογου αντιτίμου για τη συμμετοχή. Κατά το παρελθόν έχουν υλοποιηθεί κάποια προγράμματα άθλησης αλλά χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση.

Το ερώτημα ως ανακεφαλαίωση που μείνει να βρει απάντησης, έχει να κάνει με το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος που δεν ανήκει σε αθλητικό σύλλογο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και γενικότερα να αθληθεί χωρίς να χρειαστεί να πληρώνει γι’ αυτό;

 

Η προοπτική ενός νέου κλειστού προπονητηρίου στο ΔΑΚ Τρίπολης…

Στα πλαίσια της προσπάθειας υλοποίησης αυτής της έρευνας αναφορικά με την προοπτική της δημιουργίας ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρίπολης και με δεδομένες τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση αθλητικών υποδομών και έργων μεγάλης κλίμακας και υψηλών προϋπολογισμών, φαίνεται ότι μία από τις προοπτικές που θεωρούνται υλοποιήσιμες αποτελεί και η δημιουργία ενός κλειστού προπονητηρίου δίπλα στο υπάρχον κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Τρίπολης!

Ένα έργο που όπως θα διαβάσετε και στο αυριανό τελευταίο μέρος της έρευνας, προτείνεται ως μια εφικτή λύση από τους περισσότερους ανθρώπους του τοπικού αθλητισμού και τοπικής αυτοδιοίκησης που μιλήσαμε. Πολλοί χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη περίπτωση καλή ευκαιρία προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή μας έναν επιπλέον σημαντικό χώρο άθλησης.

Συγκεκριμένα στο σημείο όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ ανάμεσα στο υπάρχον κλειστό γυμναστήριο και στο κλειστό κολυμβητήριο, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κλειστό προπονητήριο, που θα περιλαμβάνει τον αγωνιστικό χώρο με παρκέ, μπασκέτες, πάγκους, έναν μικρό φωτεινό πίνακα και έναν πολύ μικρό αριθμό κερκίδων. Ένα προπονητηρίο που θα συνδέεται με το υπάρχον κλειστό γυμναστήριο με μια πόρτα ουσιαστικά. Ένα προπονητήριο στο οποίο θα μπορεί να διεξαχθούν προπονήσεις των αθλητικών συλλόγων της περιοχής, αλλά και αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων.

Μια περίπτωση ευνοϊκή για πολλούς λόγους όπως:

α) Αθλητικό έργο όχι μεγάλου προϋπολογισμού που μπορεί να υλοποιηθεί.

β) Μπορεί να αποτελέσει υποδομή που μπορεί να έχει υποστηρικτικό ρόλο στο υπάρχον κλειστό γυμναστήριο για τη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

γ) ενσωματώνεται στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΔΑΚ Τρίπολης!

δ) χώρος – έκταση που δεν δεσμεύεται από διάφορα ιδιοκτησιακά καθεστώτα και άμεσα μπορεί να διαμορφωθεί σ’ ένα σύγχρονο κλειστό προπονητήριο, στα πρότυπα του Κλειστού γυμναστήριου του ΜΕΤΣ, όπου δίπλα στο μεγάλο, υπάρχει και το μικρό γήπεδο, στο οποίο ωστόσο διεξάγονται κανονικά αγώνες.

ε) Μπορούν οι υφιστάμενες υποδομές του κλειστό γυμναστηρίου (θέρμανση, ύδρευση, πυρασφάλεια κ.α.), να επεκταθούν πιο εύκολα στις υποδομές του κλειστού προπονητηρίου.

 

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΣΤ’ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ «Κ.Ε.» ΣΤΙΣ 03/01/2018…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here