ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ | ΜΕΡΟΣ Δ’ – Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο και το κλειστό της Ακαδημίας

0
700

Το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» μέσα από μια πολύμηνη έρευνα (λόγω αρκετών εμποδίων και καθυστερήσεων) προσπαθεί μέσα από μία σειρά ενοτήτων να ανοίξει το φάκελο με τα κλειστά γυμναστήρια της Τρίπολης και να αναδείξει την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Αρκαδική πρωτεύουσα το οποίο θα δώσει πολύ μεγάλη «ανάσα» στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας.

Μέσα λοιπόν από μια σειρά θεματικών ενοτήτων το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» θα προσπαθήσει να ξετυλίξει το συγκεκριμένο ζήτημα και να αναδείξει το πρόβλημα. Μέσα λοιπόν από έξι ενότητες θα αναδειχθεί ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. Παράλληλα θα φιλοξενηθούν συνεντεύξεις ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που ενεπλάκησαν άμεσα με την προσπάθεια υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, καθώς και του Δημάρχου Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή ο οποίος τοποθετείται για το συγκεκριμένο θέμα. Φυσικά τις επόμενες ημέρες σ’ αυτή τη σειρά άρθρων για τον φάκελο που «ανοίγεται» σχετικά με την αναγκαιότητα ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή μας, θα φιλοξενηθούν τόσο προτάσεις των ανθρώπων που είχαν ενεργό ρόλο στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές όπως και στη σημερινή, καθώς και τοπικών παραγόντων, προπονητών και ανθρώπων του τοπικού αθλητισμού που αναδεικνύουν με τις απόψεις τους το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στην Αρκαδική πρωτεύουσα.

Στο Δ’ ΜΕΡΟΣ αυτής της έρευνας γίνεται αναφορά σ’ ένα μεγαλόπνοο σχέδιο κατασκευής ενός μεγάλου κλειστού γυμναστηρίου πίσω από το ΔΑΚ Τρίπολης! Ένα δύσκολο έργο, αλλά αν υλοποιούνταν θα αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα έργα αθλητικής υποδομής στην Αρκαδία! Γι’ αυτό το εγχείρημα μίλησε στο «Κ.Ε.» ένας από τους ανθρώπους που «πάλεψαν» με το δικό τους τρόπο να προωθήσουν αυτό το εγχείρημα, κ. Μιχάλης Σμυρνιώτης.

 

Το «μεγαλόπνοο» έργο που έμεινε στα χαρτιά…

Ήταν οι καλές εποχές στον Ελληνικό αθλητισμό λίγο μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τη χώρα προ κρίσης και τα έργα υποδομής στον Ελληνικό αθλητισμό να πραγματοποιούνται το ένα μετά το άλλο ανά την επικράτεια. Ειδικά όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας πλησίαζαν άρχισαν να εμφανίζονται πάρα πολλές περιπτώσεις υλοποίησης αθλητικών εγκαταστάσεων (μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακος) παράλληλα με τα χιλιάδες προγράμματα άθλησης που διεξάγονταν με σκοπό να υποδεχθεί η χώρα μας πιο ομαλά τη σπουδαία εκείνη αθλητική διοργάνωση.

Εκείνο το διάστημα λοιπόν και ίσως λίγο αργότερα στην περιοχή μας είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια σχεδιασμού και υλοποίησης ενός σπουδαίας σημασίας έργου στην Αρκαδική πρωτεύουσα. Μια προσπάθεια που ερχόταν να πατήσει πάνω σε κάποιες ευνοϊκές για κάποιους συγκυρίες οι οποίες ενίσχυαν τις πιθανότητες να προχωρήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Το έργο είχε να κάνει με την υλοποίηση ενός μεγάλου κλειστού γυμναστηρίου πολλαπλών χρήσεων στην Τρίπολη. Μια αθλητική εγκατάσταση με εξέδρα χωρητικότητας μεγαλύτερης των 2500 θέσεων, στην οποία εκτός από τη διεξαγωγή αγώνων Μπάσκετ, Βόλεϊ και Στίβου, θα μπορούσε να φιλοξενήσει και αρκετές άλλες διοργανώσεις, καθώς επίσης και συνέδρια, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η προσπάθεια υλοποίησης εκείνου του έργου «αναζωπυρώθηκε» την περίοδο στην οποία ο νυν Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης βρισκόταν στον Υπουργείο Πολιτισμού, τη στιγμή που το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» και είχε πάρει κωδικό με προϋπολογισμό τα 4.500.000 ευρώ!

Η συνέχεια στην προσπάθεια δεν ήταν ανάλογη, ο κ. Τατούλης αποχώρησε από το συγκεκριμένο Υπουργείο και τα χρήματα στην πορεία μετατέθηκαν σε άλλους κωδικούς έργων με αποτέλεσμα η ευκαιρία να πάει χαμένη και το έργο παρά τις μελέτες που υπάρχουν, να μείνει τελικά στα χαρτιά.

 

Δύσκολο εγχείρημα η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στο μέλλον

Η αλήθεια είναι ότι η προοπτική της δημιουργίας ενός κλειστού γυμναστηρίου πίσω από τις εξέδρες του σταδίου του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Τρίπολης θα ήταν και η καλύτερη, καθώς το έργο βάσει των μελετών και σχεδίων περιλάμβανε ένα υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων με μεγαλύτερη χωρητικότητα από το υπάρχον κλειστό γυμναστήριο στο ΔΑΚ Τρίπολης! Ένα κλειστό γυμναστήριο που θα μπορούσε εκτός από αγώνες αθλημάτων κλειστών χώρων να φιλοξενήσει αγώνες κλειστού στίβου και φυσικά πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνέδρια.

Ένα τέτοιο έργο ωστόσο τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι και το πιο δύσκολα υλοποιήσιμο από κάθε άλλη περίπτωση για τις εξής λόγους:

α) Ο προϋπολογισμός ενός τέτοιου έργου κρίνεται στις μέρες μας απαγορευτικός καθώς ξεπερνάει το ύψος των 4.500.000 ευρώ. Κανένας φορέας, η πολιτεία ή άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα δεν θα ήταν σε θέσει να υλοποιήσουν ένα τόσο μεγάλο έργο, παρά μόνο με αυτοχρηματοδότηση για παράδειγμα από την Περιφέρεια, πράγματα εξαιρετικά φιλόδοξο.

β) Σύμφωνα με τη συζήτηση που είχαμε με τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο κ. Πέτρο Καλτεζιώτη για της ανάγκες αυτής της έρευνας ή διαφορετικά αυτού του «φακέλου» που άνοιξε το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» με τα κλειστά γυμναστήρια στην περιοχή του Δήμου Τρίπολης, ενημερωθήκαμε ότι η έκταση μεταξύ ΔΑΚ Τρίπολης και Πειραματικού Γυμνασίου δεν έχει εξαγοραστεί από το Δήμο Τρίπολης.

Σύμφωνα με τον κ. Καλτεζιώτη ο Δήμος Τρίπολης έχει δεσμεύσει την συγκεκριμένη έκταση για μελλοντική χρήση, αλλά δεν έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με κάποιο Νόμο αν ο Δήμος μέσα σε κάποια χρόνια δεν αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, τότε η έκταση επανέρχεται στους ιδιοκτήτες. Θα μπορούσε ωστόσο ο Δήμος όπως μας είπε ο κ. Καλτεζιώτης μέσω της επέκτασης του σχεδίου πόλης να παραχωρηθεί άλλη έκταση στους ιδιοκτήτες για ουσιαστικά για την αποζημίωσή τους.

 

Μιχάλης Σμυρνιώτης: «Αν είχε ξεκινήσει η απόπειρα λίγο νωρίτερα το έργο θα είχε υλοποιηθεί!»

Το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» με αφορμή εκείνο το εγχείρημα στο οποίο μεγάλες προσπάθειες είναι αλήθεια ότι είχε καταβάλει ο Πρόεδρος του ΣΕΦΑ Αρκαδικού κ. Μιχάλης Σμυρνιώτης (εκείνη την περίοδο είχε διατελέσει Πρόεδρος του ΔΑΚ Τρίπολης), είχε την ευκαιρία στο περιθώριο της συγκεκριμένης έρευνας να μιλήσει μαζί του για το συγκεκριμένο έργο.

Ένα έργο το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Σμυρνιώτη μπορεί να ήταν μεγάλης σημασίας εκείνη την εποχή αλλά κα σήμερα, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολα υλοποιήσιμο λόγω του μεγάλου κόστους.

Τα όσα λοιπόν είπε ο κ. Μιχάλης Σμυρνιώτης στο «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» και στον Φώτη Αλεξόπουλο έχουν ως εξής:

 

Πριν μερικά χρόνια αποτελεί γεγονός ότι είχατε ασχοληθεί εκτενώς με την προοπτική της κατασκευής ενός κλειστού γυμναστηρίου στην Αρκαδική πρωτεύουσα. Ένα έργο λίγο ξεπερασμένο πλέον στις μνήμες μας, αλλά σχετικά με το θέμα το οποίο αναλύουμε. Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια για τη δημιουργία μιας σημαντικής αθλητικής υποδομής στην περιοχή μας, που δυστυχώς τόσο πολύ ανάγκη έχει ο Δήμος μας!

Είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, αν θυμάμαι καλά το 2005, τότε που ήταν στο Υπουργείο Πολιτισμού και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου πλέον κ. Τατούλης και είχε βοηθήσει σ’ αυτή την προσπάθεια. Το έργο εκείνο είχε ενταχθεί στο «Ελλάδα 2004», είχε πάρει κωδικό έργου με προϋπολογισμό τότε 4.500.000 ευρώ, αλλά τελικά ποτέ δεν ξεκίνησε κάποια δημοπράτηση και μπορώ να πω ότι η μελέτη που είχε γίνει δυστυχώς δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθεί.

 

Προσωπική σας άποψη για τι πήγε στραβά και το έργο αυτό δεν προχώρησε;

Δυστυχώς η χώρα σταδιακά μπήκε σε δύσκολα «μονοπάτια» από οικονομικής άποψης και με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ένα τόσο μεγάλο έργο. Κι αυτό γιατί η μελέτη που είχε γίνει μάλλον δεν είναι υλοποιήσιμη αυτή την εποχή. Θα πρέπει λοιπόν να επικαιροποιηθεί η μελέτη γιατί ο χώρος υπάρχει πίσω ακριβώς από το ΔΑΚ Τρίπολης και δίπλα στο βοηθητικό γήπεδο ρίψεων και αν υπάρξει βοήθεια από διάφορους Φορείς, όπως η Δημοτική Αρχή και η Περιφέρεια, το έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Θα ήταν ευχής έργον να γίνει ένα καινούργιο κλειστό γυμναστήριο γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι, έχουμε μείνει ακόμη στη δεκαετία του ’70, όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις στις αθλοπαιδιές στην πόλη μας.

 

Αναφορικά με το συγκεκριμένο πολύ μεγάλο έργο που ποτέ δεν υλοποιήθηκε και είχατε την αρμοδιότητα της υλοποίησης του σχεδίου και της μελέτης και με βάσει της εμπειρίας σας, αν το εγχείρημα είχε ξεκινήσει νωρίτερα -κατά ένα με ενάμιση χρόνο για παράδειγμα- θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί; Πόσο κοντά η μακριά ήμασταν στην επίτευξη αυτού του έργου;

Αν είχε ξεκινήσει η προσπάθεια το 2002-2003 θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί. Εκείνη την περίοδο είχαν γίνει πολλά έργα τα οποία όπως γνωρίζουμε όλοι τα περισσότερα είναι εγκαταλελλημένα και οδεύουν προς την καταστροφή.

 

Μια γενικότερη περιγραφή εκείνου του ανολοκλήρωτου έργου θα μπορούσε να γίνει;

Το έργο εκείνο αποτελούσε ένα πολυχώρος που σε επίπεδο χρηστικότητας θα μπορούσε να συγκριθεί με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σ’ αυτό το κλειστό γυμναστήριο θα μπορούσαν να γίνουν αγώνες τόσο κλασικού αθλητισμού όσο και άλλων αθλημάτων όπως φυσικά μπάσκετ και βόλεϊ. Παράλληλα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και για άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Η χωρητικότητα του γηπέδου αυτού θα ήταν περίπου 2500-3000 θεατές. Οι προμελέτες υπάρχουν και βρίσκονται στο αρχείο του Δήμου.

 

Αναφορικά με το μέγεθος του προβλήματος της έλλειψης ενός δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου και της υψηλής ζήτησης ωρών χρήσης από τα σωματεία, θα μας δώσετε μια εικόνα;

Κοιτάξτε να δείτε… Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο που συζητούσαμε πριν δέκα και πλέον χρόνια. Άποψη μου είναι ότι έγινε μια σοβαρή παρέμβαση από τη Δημοτική Αρχή πέρυσι με την ευκαιρία της συμμετοχής της ομάδας του ΣΕΦΑ Αρκαδικού στην Basket League, αλλά πλέον πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει μια επέκταση τουλάχιστον του ήδη υπάρχοντος κλειστού γυμναστηρίου για να καταστεί δυνατό να εξυπηρετήσει όλες τις ομάδες της περιοχής και τις ακαδημίες τους. Πιστεύω ότι δεν θα έχει μεγάλο κόστος και μια επιπλέον βελτίωση του ήδη υπάρχοντος κλειστού γυμναστηρίου. Αναφέρομαι στο χώρο του ανοιχτού γηπέδου μεταξύ υπάρχοντος κλειστού γυμναστηρίου και του κλειστού κολυμβητηρίου.

 

Η απόπειρά για νέο κλειστό γυμναστήριο στην Παιδαγωγική Ακαδημία

Τα προηγούμενα χρόνια σε όλες αυτές τις προσπάθειες και εγχειρήματα να υλοποιηθεί η δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου στην Τρίπολη, το φως της δημοσιότητας είχε δει και μια απόπειρα κατασκευής ενός κλειστού γυμναστηρίου στη θέση όπου βρίσκεται το υπάρχον κλειστό γυμναστήριο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα στα πλαίσια μιας χρηματοδοτικής ευκαιρίας μέσω ΕΣΠΑ που αφορούσε την ανακαίνιση σχολικών κτιρίων ή την ανακαίνιση ή δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων μέσα στα σχολεία, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή μετά από μια σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπίστωσε ότι η Παιδαγωγική Ακαδημία ως σχολική μονάδα ήταν ένα από τα σχολεία του Δήμου Τρίπολης που πληρούσε τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης για τη δημιουργία ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου.

Το πλάνο προέβλεπε ότι αν επιλεγόταν αυτή η περίπτωση και εγκρινόταν η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, θα γκρεμιζόταν ουσιαστικά το υπάρχον παλιό κλειστό γυμναστήριο και στη θέση του θα κατασκευαζόταν ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο. Η λογική και σ’ αυτή την περίπτωση ήταν ίδια με αυτή με το νέο κλειστό γυμναστήριο στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο. Δηλαδή η προοπτική δημιουργίας ενός γυμναστήριο το οποίο τις πρωινές ώρες θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του σχολείου και από το μεσημέρι και μετά τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων της πόλης.

Αυτή ήταν μια από τις περιπτώσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κλειστού γυμναστηρίου. Αρχικά είχε επιλεχθεί ως πρώτη επιλογή, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να προχωρήσει το δεύτερο πλάνο και η επιλογή της δημιουργίας του νέου κλειστού γυμναστηρίου πίσω από το 2ο Γυμνάσιο, για το οποίο αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ενότητας αυτής της έρευνας. Κι αυτό για δύο λόγους: α) οι προϋποθέσεις ήταν ευνοϊκότερες για την προώθηση του εγχειρήματος και β) γιατί το η Παιδαγωγική Ακαδημία και κατ’ επέκταση το υπάρχον κλειστό γυμναστήριο δεν ανήκουν στο Δήμο Τρίπολης αλλά στον ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here