Το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» μέσα από μια πολύμηνη έρευνα (λόγω αρκετών εμποδίων και καθυστερήσεων) προσπαθεί μέσα από μία σειρά ενοτήτων να ανοίξει το φάκελο με τα κλειστά γυμναστήρια της Τρίπολης και να αναδείξει την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Αρκαδική πρωτεύουσα το οποίο θα δώσει πολύ μεγάλη «ανάσα» στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας.
Μέσα λοιπόν από μια σειρά θεματικών ενοτήτων το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» θα προσπαθήσει να ξετυλίξει το συγκεκριμένο ζήτημα και να αναδείξει το πρόβλημα. Μέσα λοιπόν από έξι ενότητες θα αναδειχθεί ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. Παράλληλα θα φιλοξενηθούν συνεντεύξεις ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που ενεπλάκησαν άμεσα με την προσπάθεια υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, καθώς και του Δημάρχου Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή ο οποίος τοποθετείται για το συγκεκριμένο θέμα. Φυσικά τις επόμενες ημέρες σ’ αυτή τη σειρά άρθρων για τον φάκελο που «ανοίγεται» σχετικά με την αναγκαιότητα ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή μας, θα φιλοξενηθούν τόσο προτάσεις των ανθρώπων που είχαν ενεργό ρόλο στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές όπως και στη σημερινή, καθώς και τοπικών παραγόντων, προπονητών και ανθρώπων του τοπικού αθλητισμού που αναδεικνύουν με τις απόψεις τους το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στην Αρκαδική πρωτεύουσα.
Στο Γ’ ΜΕΡΟΣ αυτής της έρευνας γίνεται αναφορά καταρχάς σε μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που χάθηκαν ως προς την δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου πίσω από το 2ο Γυμνάσιο. Γι’ αυτή την περίπτωση σ’ αυτή την ενότητα μιλάει και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου κ. Πέτρος Καλτεζιώτης, ο οποίος είχε ουσιαστικό ρόλο στο συγκεκριμένη εγχείρημα που δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας της μη εξασφάλισης μιας υπογραφής!
Το κλειστό γυμναστήριο που δεν υλοποιήθηκε λόγω της μη εξασφάλισης μίας υπογραφής!
Πάμε λοιπόν να «ξετυλίξουμε» όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κατά κύριο λόγο Δημοτικές Αρχές από το 2002 και ύστερα. Προσπάθειες που δυστυχώς όλες τους δεν είχαν αίσια κατάληξη και κατά συνέπεια η κατασκευή ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου έπεσε τελικά στο κενό. Στη σημερινή ενότητα της έρευνας θα σταθούμε στην πρώτη περίπτωση που έχει να κάνει με την προσπάθεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του κ. Σμυρνιώτη να υλοποιήσει την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου σε έκταση πίσω από το 2ο Γυμνάσιο Τρίπολης. Ένα έργο που θα εντασσόταν στο χρηματοδοτικό πακέτο του ΕΣΠΑ που σχετιζόταν με την ανακαίνιση ή δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στα σχολεία. Πάνω σ’ αυτό βασίστηκε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και να υλοποιήσει αυτό το σπουδαίο έργο. Ένα έργο που θα δημιουργούνταν σε σχολική μονάδα του Δήμου Τρίπολης εξυπηρετώντας το πρωί τις ανάγκες του σχολείου και από το μεσημέρι και μετά θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των τοπικών συλλόγων.
Σύμφωνα με τον κ. Καλτεζιώτη που είχε αναλάβει αυτό το εγχείρημα, δύο σχολικές μονάδες στο Δήμο Τρίπολης πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός κλειστού γυμναστηρίου. Το πρώτο ήταν η Παιδαγωγική ακαδημία όπου θα μπορούσε να γκρεμιστεί το παλιό γυμναστήριο και να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο γυμναστήριο. Το δεύτερο ήταν το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο όπου υπήρχε από πίσω χώρος για τη δημιουργία ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου ισάξιο αυτού στο ΔΑΚ Τρίπολης!
Οι συνθήκες λοιπόν αποδείχθηκε ότι ήταν «ωριμότερες» για να προχωρήσει η δεύτερη περίπτωση με σκοπό την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου. Οι προσπάθειες έγιναν με τη δημιουργία τοπογραφικών όπου αποδείχθηκε ότι οριακά ο χώρος επαρκούσε για την δημιουργία ενός γυμναστηρίου αντίστοιχου με αυτό στους Μολάους με τη μοναδική διαφορά ότι περιλάμβανε λίγο μικρότερες κερκίδες.
Ο Δήμος είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τα α) τεύχη δημοπράτησης, καθώς και β) την μελέτη και απλά απαιτούνταν η κτιριολογική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εξασφαλιστούν και οι πόροι από το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο ωστόσο δεν παραχώρησε άδεια του κτιριολογικού με το επιχείρημα ότι στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα υπήρχε κλειστό γυμναστήριο. Παρά τις προσπάθειες η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στα μικρό χρονικό περιθώριο που απέμενε όσον αφορά την θητεία της αποδείχθηκε μη επαρκής για να εξασφαλιστεί η κτιριολογική άδεια.
Πέτρος Καλετζιώτης: «Μια υπογραφή για το κτιριολογικό, δεν μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε το έργο»
Από τους «πρωταγωνιστές» εκείνου του εγχειρήματος της κατασκευής του νέου κλειστού γυμναστηρίου πίσω από το 2ο Γυμνάσιο, το οποίο έφτασε μια «ανάσα» από την υλοποίησή του ήταν και ο τότε Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τρίπολης κ. Πέτρος Καλτεζιώτης ο οποίος στα πλαίσια της ισχύος προγραμμάτων αναβάθμισης και υλοποίησης σχολικών μονάδων της πόλης, διαπίστωσε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο.
Τα υπόλοιπα αναφέρθηκαν από τον ίδιο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» και στον Φώτη Αλεξόπουλο, στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας για την προοπτικής δημιουργία νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Τρίπολη.
Το περιεχόμενο της άκρως ενδιαφέρουσας εκείνης συνέντευξης έχει αναλυτικά ως εξής:
Ως Δημοτικός Σύμβουλος με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, είχατε ασχοληθεί εκτενώς με ένα πολύ σημαντικό θέμα και συγκεκριμένα με την προσπάθεια προώθησης ενός πολύ σημαντικού έργου που είχε να κάνει με την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου στην Τρίπολη. Πείτε μας επιγραμματικά για εκείνη την προσπάθεια…
Ως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τρίπολης, έβαλα ως στόχο να αναβαθμίσω όλες τις σχολικές μονάδες της πόλης. Έτσι εκτός από την αναβάθμιση των Νηπιαγωγείων μεταφέροντας Νηπιαγωγεία μέσα σε σχολεία, κατασκευάσαμε τρία νέα Νηπιαγωγεία. Το 4ο, το 10ο -δύο εκ θεμελίων νέα Νηπιαγωγεία- και κάναμε το «πράσινο» Νηπιαγωγείο στο Μερκοβούνι που νομίζω ότι αποτελεί ένα «κόσμημα» για την εκπαίδευση. Κι όλα αυτά με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Είδαμε λοιπόν ότι είχαμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μέσα σε σχολικές μονάδες ένα νέο σύγχρονο γυμναστήριο στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου. Υπήρχε αρκετός χώρος στο οικόπεδο και για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου. Κι ενώ οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης ήταν όλα έτοιμα! Συγκεκριμένα ήταν τα σχέδια ίδια με το κλειστό γυμναστήριο των Μολάων που προς τιμή του ο μηχανικός Φώτης Φωτόπουλος, μελετητής, τα παραχωρούσε δωρεάν στο Δήμο Τρίπολης έτσι ώστε να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες.
Δυστυχώς δεν μπορέσαμε από το Υπουργείο να πάρουμε την κτιριολογική έγκριση της ανέγερσης αυτού του κλειστού γυμναστηρίου, διότι μια υπάλληλος του Υπουργείο, Αρχιτέκτονας, μας είπε ότι από τη στιγμή που υπάρχει ήδη γυμναστήριο εκεί δεν μπορούσε να δώσει την άδειά της για να δημιουργηθεί και δεύτερο γυμναστήριο. Εμείς στείλαμε αμέσως ένα έγγραφο που είπαμε ότι, εάν μας εγκρίνει την ανέγερση του νέου κλειστού γυμναστηρίου, ο χώρος που είναι ήδη το υπάρχον γυμναστήριο θα μετατραπεί σ’ έναν πολυχώρο, πολιτιστικό με μετατροπή σε βιβλιοθήκη και με άλλες χρήσεις. Παρ’ όλα αυτά δεν πήραμε την πολυπόθητη υπογραφή και έτσι η Τρίπολη έχασε ένα πολύ σημαντικό έργο. Ένα γυμναστήριο το οποίο θα βρισκόταν μεν στο σχολικό συγκρότημα, αλλά τα απογεύματα θα παραχωρούνταν σε συλλόγους για προπονήσεις και διεξαγωγή αγώνων.
Άρα μιλάμε για μεγάλη ευκαιρία, με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου, που ουσιαστικά κώλυσε στην εξασφάλιση της κτιριολογικής άδειας.
Εάν η συγκεκριμένη υπάλληλος του Υπουργείου, Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, υπέγραφε το κτιριολογικό σχέδιο, υπήρχαν έτοιμες μελέτες και τεύχη δημοπράτησης, υπήρχαν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και σήμερα το συγκεκριμένο κλειστό γυμναστήριο θα ήταν έτοιμο. Όπως είναι έτοιμο και το 12ο Δημοτικό σχολείο και το 4ο Νηπιαγωγείο και το 10ο Νηπιαγωγείο.
Όσον αφορά τις μελέτες μέχρι το στάδιο στο οποίο κόλλησε η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, τα τεύχη δημοπράτησης και οι μελέτες του συγκεκριμένου έργου υπάρχουν κάπου;
Τόσο τα σχέδια του κλειστού γυμναστηρίου όσο και τα τεύχη δημοπράτησης, οφείλοντας να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον μηχανικό Φώτη Φωτόπουλο, ένας εξαιρετικός Αρχιτέκτων ο οποίος έχει μελετητικό γραφείο στην Αθήνα και εκτός ότι μας βοήθησε στην υλοποίηση και στο σχεδιασμό των τριών σχολείων που έγιναν μέσω ΕΣΠΑ από το Δήμο, μας έδινε δωρεάν τα σχέδια και τις μελέτες του κλειστού γυμναστηρίου διότι ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που είχε μελετήσει για τους Μολάους. Αποτελούσαν ακριβώς τα ίδια σχέδια και προς τιμή του μας τα παραχωρούσε δωρεάν.
Όσον αφορά μια σύντομη περιγραφή του συγκεκριμένου κλειστού γυμναστηρίου τι θα αναφέραμε;
Μιλάμε για ένα κλειστό γυμναστήριο με κερκίδες, με αποδυτήρια κάτω από τις κερκίδες, μιλάμε για ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, το οποίο σε διαστάσεις θα ήταν λίγο μικρότερο από αυτό του ΔΑΚ Τρίπολης.
Και θα μπορούσε σαφέστατα να διοργανώσεις και αγώνες…
Ακριβώς! Και αγώνες και αθλητικά γεγονότα.
Η προσωπική σας άποψη είναι ότι αυτό το έργο θα είχε υλοποιηθεί
Σήμερα θα ήταν παραδοτέο. Η κατασκευή του θα είχε υλοποιηθεί και θα το χαίρονταν τα παιδιά της πόλης μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ: «Εφικτή η δημιουργία ενός κλειστού προπονητηρίου!»
Το εγχείρημα για την υλοποίηση ενός κλειστού γυμναστηρίου πίσω από το 2ο Γυμνάσιο που για κάποιες λεπτομέρειες δεν προχώρησε, πραγματοποιήθηκε επί Δημαρχίας κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη. Το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» στα πλαίσια αυτής της έρευνας μίλησε με τον κ. Σμυρνιώτη. Ο πρώην Δήμαρχος Τρίπολης αναφέρθηκε και σε εκείνο το εγχείρημα, καθώς και στους λόγους που το έργο δεν υλοποιήθηκε τελικά αυτό το έργο, ενώ μίλησε και στις προοπτικές που μπορεί να υπάρχουν στο μέλλον για αυτό το θέμα.
Κύριε Σμυρνιώτη, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει σε μια διαδικασία δημιουργίας ενός κλειστού γυμναστήριου στην Αρκαδική πρωτεύουσα. Αποτελεί μέρος ενός θέματος που απασχολεί ιδιαίτερα την πόλη μας. Είναι έτσι;
Ναι ισχύει! Όπως ξέρετε κατασκευάσαμε τρία σχολικά συγκροτήματα (δύο Νηπιαγωγεία και το 12ο Δημοτικό Σχολείου), μέσα από Πιστώσεις του προηγούμενου Ευρωπαϊκού προγράμματος (ΕΣΠΑ 2007-2013 και είχε πάρει παράταση έως το 2015). Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, υπήρχε η δυνατότητα σε χώρο σχολείου να κατασκευαστεί ένα κλειστό γυμναστήριο το οποίο θα ήταν κανονικών διαστάσεων και θα είχε επιπλέον και 200 θέσεις θεατών και φυσικά αποδυτήρια. Επί της ουσίας ένα πλήρες γυμναστήριο, όχι βέβαια για μεγάλες διοργανώσεις αλλά θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τουλάχιστον τα σωματεία που αυτή τη στιγμή συνωστίζονται στο μοναδικό κλειστό γυμναστήριο και στα άλλα πολύ μικρά σχολικά γυμναστήρια.
Είχαμε προχωρήσει τότε να κάνουμε μια τροποποίηση του σχεδίου στην περιοχή του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου. Δυστυχώς έγιναν κάποιες ενστάσεις, καθώς έπρεπε να κατεδαφιστεί το παλιό γυμναστήριο και δυστυχώς δεν προλάβαμε να το εντάξουμε.
Υπήρξαν ίσως κάποιες λεπτομέρειες που δεν προώθησαν την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου…
Ήταν αυτό το πρόβλημα ουσιαστικά που προανέφερα. Ήταν ένας κοινόχρηστος χώρος όπου έπρεπε να γίνει μια τροποποίηση του σχεδίου. Υπήρξαν κάποιες ενστάσεις και γνωρίζετε αυτές είναι χρονοβόρες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα. Σκεφτόμασταν και τον χώρο της παλιάς Παιδαγωγικής ακαδημίας, αλλά δυστυχώς ο χώρο αυτός ανήκει ακόμη στον ΟΣΚ και όχι στον Δήμο Τρίπολη, ενώ τα άλλα σχολικά συγκροτήματα έχουν περιέλθει στο Δήμο. Οπότε και πάλι εκεί δεν μπορούσε να γίνει, με αποτέλεσμα να λήξει το πρόγραμμα και να μην μπορέσουμε να κάνουμε κάτι.
Είναι ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να δοθεί σήμερα στους πολίτες η μήπως εκείνη η ευκαιρία χάθηκε;
Θεωρώ ότι ειδικά με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, επειδή αλλάζει κάθε φορά η δομή του από πρόγραμμα σε πρόγραμμα καλό είναι όταν έχεις την ευκαιρία να το εντάσεις και αυτό προσπαθήσαμε και εμείς να κάνουμε. Τώρα δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχει η δυνατότητα στο καινούργιο πρόγραμμα το οποίο δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει ακόμη, να ενταχθεί κάποια τέτοιου είδους παρέμβαση.
Αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας ενός κλειστού προπονητηρίου στο συγκρότημα εγκαταστάσεων του ΔΑΚ Τρίπολης θα μπορούσε να αποτελεί μια λύση. Ένα τέτοιο έργο μικρής σχετικά κλίμακας, θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα το επόμενο διάστημα;
Σίγουρα πιστεύω ότι είναι εφικτό. Δηλαδή πιστεύω ότι κάποια προγράμματα για αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων μπορεί να προχωρήσει αυτό το έργο. Θα είναι μια καλή λύση, γιατί πλέον θα αναβαθμίσει και το όλο συγκρότημα στο ΔΑΚ Τρίπολης και παράλληλα θα έχει και χαμηλό λειτουργικό κόστος λόγω της θέσης του δίπλα στο υπάρχον.
Πρέπει να πούμε ωστόσο ότι υπάρχει και ο χώρος πίσω από την εξέδρα του σταδίου και δίπλα από το προπονητήριο των ρίψεων που και εκεί μπορεί να γίνει ένα πολύ μεγάλο γυμναστήριο και εκεί όπου όπως θα θυμάστε είχε προβλεφθεί η κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου που θα εξυπηρετούσε και αγώνες στίβου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ Δ’ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ «Κ.Ε.» ΣΤΙΣ 30/12/2017…