ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ | ΜΕΡΟΣ Β’ – Θέση του Δήμου και προσπάθειες αναβάθμισης υποδομών

0
634

Το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» μέσα από μια πολύμηνη έρευνα (λόγω αρκετών εμποδίων και καθυστερήσεων) προσπαθεί μέσα από μία σειρά ενοτήτων να ανοίξει το φάκελο με τα κλειστά γυμναστήρια της Τρίπολης και να αναδείξει την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Αρκαδική πρωτεύουσα το οποίο θα δώσει πολύ μεγάλη «ανάσα» στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας.

Μέσα λοιπόν από μια σειρά θεματικών ενοτήτων το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» θα προσπαθήσει να ξετυλίξει το συγκεκριμένο ζήτημα και να αναδείξει το πρόβλημα. Μέσα λοιπόν από έξι ενότητες θα αναδειχθεί ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. Παράλληλα θα φιλοξενηθούν συνεντεύξεις ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που ενεπλάκησαν άμεσα με την προσπάθεια υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, καθώς και του Δημάρχου Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή ο οποίος τοποθετείται για το συγκεκριμένο θέμα. Φυσικά τις επόμενες ημέρες σ’ αυτή τη σειρά άρθρων για τον φάκελο που «ανοίγεται» σχετικά με την αναγκαιότητα ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή μας, θα φιλοξενηθούν τόσο προτάσεις των ανθρώπων που είχαν ενεργό ρόλο στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές όπως και στη σημερινή, καθώς και τοπικών παραγόντων, προπονητών και ανθρώπων του τοπικού αθλητισμού που αναδεικνύουν με τις απόψεις τους το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στην Αρκαδική πρωτεύουσα.

Στο Β’ ΜΕΡΟΣ αυτής της έρευνας φιλοξενείται η συνέντευξη του Δημάρχου Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή ο οποίος αναφέρεται στο πρόβλημα της έλλειψης ενός δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου, στις προοπτικές που παρουσιάζονται και στην προσπάθεια του Δήμου Τρίπολης για συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επίσης γίνεται αναφορά στην προσπάθεια του Δήμου Τρίπολης να αναβαθμίσει και συντηρεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου.

 

Προσπάθεια από το Δήμο για αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων

Το τελευταίο διάστημα μπορεί ουσιαστικά να μην υπάρξει η παραμικρή διάθεση ή προσπάθεια από τους τοπικούς Φορείς όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου ή ο Δήμος Τρίπολης να αναζητηθούν χρηματοδοτικοί πόροι και προγράμματα σχετικά με την δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών, ωστόσο αποτελεί γεγονός το τελευταίο διάστημα ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή κάνει κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να αγνοήσει ότι οι οικονομικές συγκυρίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, μην αφήνοντας περιθώρια για εξασφάλιση χρηματικών πόρων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας με σκοπό τη δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών.

Ο Δήμος Τρίπολης και η σημερινή Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, εξασφαλίζουν κάποια χρηματικά ποσά που διατίθενται κυρίως στον Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο για την συντήρηση των εγκαταστάσεων και την επισκευή υποδομών και του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων. Μεγάλη σαφέστατα προσπάθεια καταβάλλεται και στο κλειστό κολυμβητήριο του ΔΑΚ Τρίπολης, προκειμένου οι εγκαταστάσεις παρά το μεγάλο λειτουργικό κόστος να συνεχίσουν να λειτουργούν άρτια, επιτρέποντας σε πολλές εκατοντάδες αθλητών και πολιτών και στους τοπικούς συλλόγους να προπονούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου!

Παράλληλα πριν περίπου δύο χρόνια η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε εκτεταμένες παρεμβάσεις χιλιάδων ευρώ, με σκοπό την ανακαίνιση και αναβάθμιση τω εγκαταστάσεων του κλειστού γυμναστηρίου του ΔΑΚ Τρίπολης, με αφορμή την συμμετοχή του ΣΕΦΑ Αρκαδικού στο πρωτάθλημα της Basket League της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016. Η αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου από τη μία αποτέλεσε μια σημαντική παρέμβαση στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου, αλλά από την άλλη δεν έλυσε το έντονο και σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προπονητικών ωρών και της μεγάλης ζήτησης σε γήπεδα από τα τοπικά σωματεία, το οποία υφίσταται τα τελευταία χρόνια!

Οφείλουμε βέβαια να υπογραμμίσουμε ότι και οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές κατέβαλαν προσπάθειες προς την κατεύθυνση της συντήρησης και αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

 

Δημήτρης Παυλής: «Υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου»

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας για τις προοπτικές δημιουργίας ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρίπολης το «Κόντρα Επίθεση» και ο Φώτης Αλεξόπουλος βρέθηκαν στο γραφείο του Δημάρχου Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή και πραγματοποιήσαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό. Μια κουβέντα στην οποία ο κ. Παυλής αναφέρθηκε στην θέση της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά την προοπτική της δημιουργίας ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου, τονίζοντας ότι ο Δήμος είναι υπέρ μιας τέτοιας προσπάθειας.

Παράλληλα ο κ. Παυλής δεν «κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό» του τονίζοντας ότι το δύσκολο κομμάτι είναι οι πόροι χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου, καθώς τα χρήματα του Δήμου δεν επαρκούν από μόνα τους για ένα τόσο μεγάλο έργο. Τόνισε ότι ο Δήμος παρ’ όλα αυτά κάνει κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων και εξετάζει κάθε περίπτωση και ευκαιρία για την δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών. Τέλος ο Δήμαρχος Τρίπολης τόνισε ότι είναι εφικτή η προοπτική ενός κλειστού προπονητηρίου στο ΔΑΚ Τρίπολης, καθώς οι πόροι δεν είναι απαγορευτικοί ειδικά αν προκύψουν οι προσδοκώμενες εκπτώσεις κατά την ανάθεση της υλοποίησης ενός τέτοιου έργου.

 

Κύριε Δήμαρχε η απουσία ενός δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στην Τρίπολη αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τα τοπικά σωματεία και τον τοπικό αθλητισμό γενικότερα. Έχετε απασχολήσει το θέμα αυτό το Δήμο το τελευταίο διάστημα;

Καταρχάς σας ευχαριστώ για το συγκεκριμένο ερώτημα που μου θέτετε το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας. Αυτό που πρέπει να αξιολογήσουμε είναι, υπάρχει ανάγκη; Πρέπει να υπάρχει ένα δεύτερο κλειστό γυμναστήριο; Ανάγκη πράγματι υπάρχει και δεν είναι τωρινή ανάγκη. Η ανάγκη αυτή έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, διότι η πόλη της Τρίπολης ως κέντρο της Πελοποννήσου και επειδή ακριβώς είχε μια ιδιαίτερη Παιδεία στον αθλητισμό και μια κουλτούρα συνολικά σε πάρα πολλά αθλήματα και επειδή ακριβώς είχαμε διακρίσεις στην πόλη μας σε πολλά αθλήματα, νομίζω ότι υπήρχε η υποδομή με ενδιαφέρον και σε επίπεδο σωματείων αλλά και σε επίπεδο αθλητών και ανθρώπων που είναι γύρω από τον αθλητισμό που τους ενδιαφέρει ο αθλητισμός, ένα κλειστό γυμναστήριο διαφορετικό από αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Το υπάρχον κλειστό γήπεδο παρά την μεγάλη προσφορά του δεν καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Πρέπει επίσης να σας πω ότι μακάρι να είχαμε ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο που να κάλυπτε όλες τις ανάγκες και να μην χρειαζόταν να κάνουμε ένα δεύτερο κλειστό γυμναστήριο. Επειδή αυτό που έχουμε δεν μπορεί να καλύψει πάρα πολλά αθλήματα τα οποία χρειάζεται ειδικότερα το Χειμώνα, να δώσουμε τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να έχουν ένα χώρο για να προπονούνται.

Βέβαια μπορεί να έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης διαχρονικά ο Δήμος, γιατί δεν πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη όμως ο Δήμος δεν διαχειρίζεται χρήματα, άρα θα έπρεπε να είχε τεθεί πιεστικά το αίτημα δημιουργίας ενός κλειστού γυμναστηρίου, γιατί χώροι υπάρχουν. Ο χώρος αυτός υπάρχει, έχει γίνει παλιά μια μικρή προσπάθεια και έχει εγκαταλειφθεί. Η ευρύτερη περιοχή του ΔΑΚ Τρίπολης διαθέτει τους χώρους, ώστε να φιλοξενήσει ένα δεύτερο κλειστό γυμναστήριο το οποίο θα μπορούσαμε να αποδώσουμε και στο στίβο και σε μια σειρά από βαραία αθλήματα. Θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε αγώνες, είτε Πανελλαδικού, είτε Πανευρωπαϊκού και Παγκοσμίου επιπέδου, όπου πραγματικά θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε.

 

Πόσο εφικτή μπορεί να είναι αυτή η προοπτική. Υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστεί κάποια χρηματοδότηση το επόμενο διάστημα και να κινητοποιήσει το Δήμο προς αυτή την διαδικασία;

Το 2004 όταν πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε μια προσπάθεια στο περιθώρια της οποίας συντάχθηκαν μελέτες για τη δημιουργία κλειστού αθλητικού κέντρου πίσω ακριβώς από τις κερκίδες του υφιστάμενου ανοιχτού σταδίου του ΔΑΚ Τρίπολης. Αυτός ο χώρος είναι Δημοτικός, υπάρχουν τα προσχέδια με σχετικές μελέτες, αλλά δυστυχώς σε όλη την Πελοπόννησο έγιναν έργα εκτός από την Τρίπολη. Η Τρίπολη γενικά έχει μείνει πάρα πολύ πίσω σε υποδομές από την πλευρά της Πολιτείας. Δυστυχώς οι πολιτικοί μέχρι σήμερα σε όλη την Πελοπόννησο έχουν παρέμβει κάνοντας σημαντικά έργα, αλλά αυτό δεν έχει γίνει στο Δήμο μας.

Μπορούμε στον συγκεκριμένο χώρο του ΔΑΚ Τρίπολης αξιοποιώντας τις μελέτες επικαιροποιημένες, να προχωρήσουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη ενός κλειστού χώρου πολλαπλών χρήσεων όπου πραγματικά σήμερα εφ’ όσον με ρωτάτε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης θα σας πω ότι βεβαίως και υπάρχει. Μπορεί στο περιφερειακό πρόγραμμα της Πελοποννήσου ενδεχομένως και μέσω από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με κάποια χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα μπορούσε να υπάρξει η δυνατότητα να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Έχει σημασία όμως αυτοί που θα το χρηματοδοτήσουν να πιστέψουν ότι πραγματικά το έχει ανάγκη ο τόπος και αυτό δεν γίνονται για το Δήμαρχο ή το Δημοτικό Συμβούλιο που βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο. Αυτό έχει χρησιμότητα διαχρονική.

 

Βασικότερος σκόπελος για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου ποιος πιστεύετε κ. Δήμαρχε ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή;

Κοιτάξτε, σίγουρα είναι το χρηματοοικονομικό. Αυτός είναι ο βασικότερος σκόπελος. Από τη στιγμή που μπορούμε να διαθέτουμε το χώρο έχει την αρχική μελέτη την οποία μπορούμε να την επικαιροποιήσουμε. Άρα σημαίνει ότι δεν ξεκινάμε από την αρχή. Το μόνο που μένει είναι το οικονομικό. Είναι κατά συνέπεια καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και χρηματοδότησης, καθώς ο Δήμος δικά του χρήματα δεν έχει και άρα η Πολιτεία διαμέσου της Περιφέρειας μεταφέρει τα χρήματα στους Δήμους. Εάν και εφ’ όσον η Περιφέρεια στο σχεδιασμό της για το καινούργιο πρόγραμμα 2014-2020, μπορεί να διαθέσει ένα σοβαρό κονδύλι, βεβαίως και μπορεί να γίνει. Μπορεί να υλοποιηθεί βέβαια και από εκπτώσεις έργων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έχοντας ετοιμαστεί η μελέτη και κοστολογηθεί το έργο όπου και αυτό θα μπορούσε να πάρει την έκπτωσή του. Δεν σημαίνει ότι σ’ ένα προϋπολογισμό πρέπει να έχει όλα τα χρήματα. Πρέπει να τα διαθέτεις αρχικά, αλλά όταν γίνει ο διαγωνισμός και η δημοπρασία κερδίζει και ένα επιπλέον ποσό στην κατασκευή.

 

Υπάρχουν κάποιες μελέτες από προηγούμενα έτη που βρίσκονται στους φακέλους της τεχνικής υπηρεσίας και επομένως αν προκύψουν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να επικαιροποιηθούν και εφαρμοστούν;

Βεβαίως και υπάρχουν. Συγκεκριμένα υπάρχει παλαιότερη μελέτη για τον χώρο του σταδίου πίσω από την εξέδρα καθώς και η γενικότερη παρέμβαση στο αθλητικό κέντρο σε εκείνο το σημείο. Υπάρχει δηλαδή η υποδομή έτσι ώστε να προετοιμαστεί μια τελική μελέτη του χώρου, αλλά επαναλαμβάνω ότι το μεγάλο πρόβλημα λόγω των σημερινών συγκυριών και του γεγονότος ότι η χώρα περνάει δύσκολά είναι η υλοποίησή της.

 

Τέλος θα θέλαμε να μας αναπτύξετε τη δική σας πρόταση – άποψη για το σημαντικό αυτό ζήτημα προοπτικής υλοποίησης ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υφιστάμενη κατάσταση. Άρα αυτό που πρέπει πρωτίστως ο Δήμος να σκεφτεί είναι να βελτιώσει τις συνθήκες στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Να είναι απολύτως λειτουργικές και για τους πολίτες αλλά και για την ασφάλεια που βρίσκονται σ’ αυτούς τους χώρους, γιατί το δικό μας αθλητικό κέντρο χαρακτηρίζεται από τα μοναδικά στην Ελλάδα, αφού ελάχιστες πόλεις διαθέτουν τέτοιους χώρους με ποικιλία χώρων και χρήσης τους όσον αφορά την άθληση. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος δουλεύει. Ετοιμάζουμε μελέτες και ήδη έχουμε παρέμβει στο ήδη υπάρχον κλειστό γυμναστήριο με παρεμβάσεις ύψους 300.000 ευρώ. Βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες στο κολυμβητήριο. Θα κάνουμε προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολυμβητηρίου για να έχουμε ελάχιστο λειτουργικό κόστος. Θα φτιάξουμε τους χώρους που βρίσκονται κάτω από τις κερκίδες για να χρησιμοποιηθούν όλοι αυτοί οι χώροι. Θα φτιάξουμε το ταρτάν που έχει φθαρεί τόσα χρόνια. Θα κοιτάξουμε κάποια θέματα ασφάλειας του ΔΑΚ Τρίπολης. Θα ολοκληρώσουμε την επισκευή της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου του ΔΑΚ Τρίπολης και από εκεί και μετά να προετοιμάσουμε αν και εφ’ όσον υπάρχει «πράσινο φως» για μια πιθανή χρηματοδότηση, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου.

Βέβαια εξετάζουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κλειστού προπονητηρίου στο ανοιχτό γήπεδο μεταξύ του υφισταμένου κλειστού γυμναστηρίου και του κλειστού κολυμβητηρίου, με πολύ λιγότερα χρήματα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους τοπικούς συλλόγους.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ Γ’ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ «Κ.Ε.» ΣΤΙΣ 29/12/2017…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here