Ο Πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ μιλάει στο «ΚΕ» για το Βόλεϊ στην Πελοπόννησο και την Αρκαδία

0
1402

Η παρουσία του Προέδρου της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου κ. Θεόδωρου Κανελλόπουλου στην Αρκαδική πρωτεύουσα τις προηγούμενες ημέρες, στα πλαίσια της διεξαγωγής του 2ου Πανελληνίου πρωταθλήματος Snow Volley στο ΧΚ Μαινάλου, αποτέλεσε μια πολύ καλή αφορμή για το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ», να πραγματοποιήσει μαζί του μια κουβέντα για το άθλημα όχι μόνο συνολικά στην Πελοπόννησο, αλλά ειδικότερα και για την περιοχή της Αρκαδίας.

Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στις επαφές που ήθελε να πραγματοποιήσει με τους τοπικούς άρχοντες από Δήμο και Περιφέρεια συζητώντας φλέγοντας ζητήματα στο άθλημα. Παράλληλα μίλησε για τα σε εξέλιξη πρωταθλήματα της Ένωσης, τις αλλαγές που θα γίνουν από τη νέα σεζόν, την εκπροσώπηση των σωματείων της Πελοποννήσου στις Εθνικές κατηγορίες αλλά και για το γεγονός της έλλειψης σωματείων στο χώρο του Βόλεϊ στην Αρκαδίας.

Τέλος αναφέρθηκε και στις προοπτικές της φιλοξενίας από την Τρίπολη μιας Πανελλαδικής ή Περιφερειακής εμβέλειας διοργάνωση από το χώρο του Βόλεϊ στην Αρκαδική πρωτεύουσα.

 

κ. Κανελλόπουλε βρεθήκατε στην Τρίπολη με αφορμή τοπ Πανελλήνιο πρωτάθλημα snow volley. Πείτε μας τις εντυπώσεις από τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η δεύτερη φορά που γίνεται από την πλευρά της Ομοσπονδίας. Είναι κάτι πρωτόγνωρο γιατί στο χιόνι κανείς ίσως να μην περίμενε να παίζεται το βόλεϊ. Το βόλεϊ αποδεικνύεται παίζεται παντού. Μπορείς να παίξεις σε κλειστή σάλα, στο χιόνι, στην άμμο, ακόμη και στην πισίνα, αφού αναπτύσσεται και το water volley στο εξωτερικό. Κάτι που σημαίνει ότι αυτό το όμορφο άθλημα μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε χώρο.

Ένα άθλημα το οποίο μπορεί να έχει παρεξηγηθεί γιατί πολύ λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να παίξουν βόλεϊ, γιατί απαιτείται μεγάλη εξυπνάδα να παίξεις βόλεϊ, γιατί σε κλάσματα δευτερολέπτου θα πρέπει να αποφασίσεις εκτός από το να κάνεις την υποδοχή, που θα στείλεις τη μπάλα. Αυτό αποδεικνύει τη δυσκολία που έχει, γιατί όλοι μπορούν να παίξουν οποιοδήποτε άθλημα, αλλά βόλεϊ όμως παίζουν όσοι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα στο να αντιδράσουν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση μα αυτό που θέλουν να αντιμετωπίσουν.

Αποδεικνύεται ότι στο βόλεϊ ασχολούνται περισσότερα κορίτσια, καθώς θεωρούνται πιο έξυπνες πληθυσμιακά σε σχέση με τα αγόρια. Κι αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στον επαγγελματικό τους χώρο διακρίνονται σε πολλούς τομείς.

 

Η παρουσία σας στην Αρκαδία αποτελεί μια ευκαιρία να μιλήσετε κατ’ ιδίαν με ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ή παράγοντες από το χώρο του βόλεϊ, μιλώντας για τρέχοντα ζητήματα ή προβλήματα του αθλήματος;

Μέχρι στιγμής δεν έτυχε να βρεθώ με κάποιους, αλλά μέχρι να φύγω από την Τρίπολη πιστεύω ότι θα βρεθώ και με το Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη. Θα κάνουμε τις παρεμβάσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν. Δηλαδή για εμάς σαν νέα διοίκηση στην Ένωση έχουμε διαπιστώσει σε όλη την Πελοπόννησο ότι υπάρχει έλλειψη αθλητικών χώρων και γι’ αυτό έχουμε κάνει διάφορες παρεμβάσεις και γι’ αυτό πιέζουμε μια κατάσταση που λέει ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να αξιοποιηθούν προγράμματα όπως το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Είναι άσχημο μια Δημοτική αρχή να μην καταθέτει μια τεχνική μελέτη προκειμένου να αντλήσει χρήματα για τη δημιουργία αθλητικών χώρων. Έχουμε προτείνει ότι δεν χρειάζεται να φτιάξεις μεγάλα γήπεδα της τάξεως των 1000 και πλέον θέσεων. Αυτό που λείπει σήμερα σε όλη την Πελοπόννησο είναι προπονήτρια. Γι’ αυτό έχουμε πει ότι σε σχολεία όπου δεν υπάρχουν κλειστά γυμναστήρια, θα πρέπει να δημιουργηθούν κλειστά προπονητήρια τα οποία το πρωί να είναι εξυπηρετούν τα σχολεία και το απόγευμα να είναι διαθέσιμα για τα ερασιτεχνικά σωματεία και όπου υπάρχουν κλειστά γυμναστήρια θα πρέπει να αξιοποιηθούν με μια διαδικασία ώστε να μπορούν να αποτελούν κλειστά προπονητήρια για τις ομάδες.

Διαπιστώνουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός Δημοτικών αρχόντων παρ’ όλο που υπάρχουν οι προϋποθέσεις να απορροφήσουν χρήματα δεν το κάνουν, διότι συνήθως δεν πιέζουν τις τεχνικές τους υπηρεσίες να καταθέσουν κάποιες μελέτες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι δεν μπορεί κανένα έργο να προχωρήσει αν δεν υπάρχει μελέτη από το Δήμο ή την Περιφέρεια.

Όλα αυτά είναι δύσκολα στο να μπορέσεις να αξιοποιήσεις προγράμματα Ευρωπαϊκά ή από Εθνικούς πόρους. Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι ο αθλητισμός αποτελεί το μέλλον για τη νέα γενιά, για να μπορέσει να ξεφύγει από κακές συνήθειες όπως το tablet, το κινητό και ο υπολογιστής που οδηγούν στην παχυσαρκία και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ένας νέος τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

 

Σε ότι αφορά τα πρωταθλήματα της ΕΣΠΕΠ σε επίπεδο όλων των ηλικιακών κατηγοριών, η σεζόν εξελίσσεται αρκετά καλά με υψηλό ανταγωνισμό. Η δική σας άποψη ποια είναι;

Καταρχήν αυτή τη στιγμή έχουν τελειώσει τα πρωταθλήματα των εφήβων και των νεανίδων, τα οποία εξελίχθηκαν πολύ καλά. Στο πρωτάθλημα νεανίδων είχαμε δώσει και μια ονοματοδοσία ενός παλιού παράγοντα στο βόλεϊ του Ποσειδώνα Λουτρακίου του αείμνηστου Βλάση Φίλη, ο οποίος για 50 χρόνια ήταν παράγοντας και Πρόεδρος στην αντίστοιχη ομάδα. Αυτό το κάναμε γιατί θεωρούμε σαν Ένωση ότι πρέπει να τιμούνται άνθρωποι του αθλητισμού που έχουν μεγάλη προσφορά τα προηγούμενα χρόνια και να αποτελέσουν κίνητρο για τους νεότερους παράγοντες, γιατί τη σημερινή εποχή κακά τα ψέματα δεν ασχολείται κανείς ουσιαστικά με τον αθλητισμό. Είναι δύσκολες οι οικονομικές περίοδοι, κανένας δεν έχει τη δυνατότητα ή την οικονομική άνεση να βάλει χρήματα. Οι μεγαλύτεροι χορηγοί στις ομάδες είναι οι γονείς. Αυτοί είναι που βοηθάνε τις ομάδες και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσει οποιαδήποτε ομάδα. Ο γονέας θα πρέπει με την καλή έννοια να σταθεί δίπλα στην ομάδα και η ομάδα επίσης και προχωράμε.

Στα πρωταθλήματα να αναφέρουμε ότι την  επόμενη χρονιά θα κάνουμε κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο πιστεύουμε. Πρώτη αλλαγή που θα κάνουμε είναι ότι στο γυναικείο θα υπάρξουν 10 ομάδες στην Β’ Εθνική το οποίο είναι το καλύτερο πρωτάθλημα της Ένωσής μας. Μεγαλύτερος ανταγωνισμός και στην πορεία στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν και 12 ομάδες. Στο τοπικό πρωτάθλημα όπου υπάρχουν τρεις όμιλοι, εκτιμάμε ότι για να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερος ανταγωνισμός μπορεί να πάμε σε δύο ομίλους ώστε να πάμε σε περισσότερους αγώνες και από εκεί και πέρα σε επίπεδο κορασίδων που είναι ένα πρωτάθλημα σε εξέλιξη, θα πρέπει να υπάρξουν δύο κατηγορίες. Η Α’ κατηγορία με τις πιο καλές ομάδες και της Β’ κατηγορίας με τις πιο αδύναμες ομάδες και τον δικό της ανταγωνισμό.

 

Είστε ικανοποιημένο στο ΔΣ της ΕΣΠΕΠ, από την εκπροσώπηση των σωματείων της Πελοποννήσου στις Εθνικές κατηγορίες;

Είμαστε μέχρι σήμερα ευχαριστημένοι. Το να έχεις έξι ομάδες στην Α2 Ανδρών, το να έχεις τέσσερις ομάδες στην Α2 Γυναικών, το να έχεις μια ομάδα στην Α1 Γυναικών και το να έχεις μια ομάδα στην Α1 Ανδρών, είναι όντως πολύ ικανοποιητικό γεγονός. Ωστόσο το μεγάλο μας πρόβλημα και προβληματισμός αποτελεί η προοπτική κάποιες ομάδες να βρεθούν στις χαμηλότερες κατηγορίες κάτι που δεν θα θέλαμε. Φιλοδοξούμε στην Α2 Εθνική την επόμενη χρονιά να είναι εφτά ομάδες από τις 14 σε επίπεδο Ανδρών. Ευχόμαστε να επιτευχθεί αυτό, με βάσει την βαθμολογική κατάσταση τη δεδομένη στιγμή. Θέλω να πιστεύω ότι το μέλλον ξέχωρα από τις υπάρχουσες ομάδες να είναι σε καλύτερο επίπεδο. Θα θέλαμε όπου υπάρχει κλειστό γυμναστήριο ή προπονητήριο στην Πελοπόννησο να υπάρχει τουλάχιστον μια ομάδα βόλεϊ τόσο σε επίπεδο γυναικών όσο και σε επίπεδο ανδρών.

 

Βασικότερα ζητήματα ή προβλήματα στο χώρο του βόλεϊ της Πελοποννήσου που απασχολούν την ΕΣΠΕΠ ποια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι;

Μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ότι υπάρχει έλλειψη αθλητικών χώρων. Αυτό αποτρέπει στη μεγαλύτερη παρουσία αθλητικών σωματείων και αθλητών/τριών. Το βλέπουμε σε όλες τις περιοχές αυτό. Θα μπορούσε το κάθε Πανεπιστήμιο για παράδειγμα να διαθέτει ένα κλειστό γυμναστήριο στο οποίο θα μπορούν να αθλούνται οι φοιτητές και παράλληλα να υπάρχει ένα πρωτάθλημα μεταξύ των σχολών, είτε με συμμετοχή στα πρωταθλήματα της Ένωσης.

Στην Πάτρα για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσοι φοιτητές και φοιτήτριες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν, γιατί υπάρχει έλλειψη αθλητικών χώρων και δεν υπάρχει η δυνατότητα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα για έναν αθλητή αν δεν είναι πολύ καλός να παίξει βόλεϊ. Άρα αποτρέπεις ένα νέο να αθληθεί όταν έρθει η στιγμή να μπει στο Πανεπιστήμιο. Αν τα Πανεπιστήμια είχαν ομάδες, και έχοντας την οικονομική δυνατότητα της δημιουργίας αθλητικών χώρων, αν είχαν σε κάθε σχολή δημιουργήσει ένα κλειστό προπονητήριο με κόστος 50.000-100.000 ευρώ, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τους φοιτητές, αλλά και την τοπική κοινωνία.

 

Το βόλεϊ της Αρκαδίας σε επίπεδο αριθμού σωματείων ίσως να υστερεί από άλλους Νομούς. Εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να γίνουν βήματα εξέλιξης σ’ αυτό το επίπεδο στην περιοχή μας τα επόμενα χρόνια;

Δυστυχώς βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ομάδα βόλεϊ στην Τρίπολη και μια ομάδα στη Μεγαλόπολη, σε ότι αφορά την περιοχή εδώ. Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες ομάδες τουλάχιστον εδώ στην Τρίπολη που να εξυπηρετεί και το άθλημα, να μειώνει και το κόστος με τις μετακινήσεις των ομάδων και να βελτιώσει την αγωνιστική παρουσία των παιδιών μέσα από τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Η δυστοκία νομίζω ότι υπάρχει κυρίως γιατί δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες να βοηθήσουν οικονομικά. Βλέπουμε ότι παράγοντες σήμερα επενδύουν σε άλλα αθλήματα και πιθανόν θεωρούν ότι λόγω μεγαλύτερης δημοτικότητας εκεί θα κερδίσουν περισσότερα. Όμως αν κατανοήσει κανείς ότι για μια ομάδα βόλεϊ από τα τοπικά έως την Α1 Εθνική, τα κόστη είναι πολύ λίγα. Δηλαδή με τα χρήματα για την αγορά ενός ξένου παίκτη στο μπάσκετ, μπορεί να διατηρείται μια ομάδα γυναικών πολύ υγιής στην Α1 Εθνική κατηγορία. Θα μπορούσε σε μια μικρή τοπική κοινωνία με πολύ λίγα χρήματα κάποιος που θα ήθελε να βοηθήσει τον αθλητισμό και να προωθήσει την επιχείρησή του να έχει αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα του αθλήματος.

Ένα άθλημα που βεβαίως είναι διαδεδομένο αλλά και αδικημένο θα μπορούσε να πει κανείς, γιατί τα προηγούμενα χρόνια τα προηγούμενα χρόνια το άθλημα δεν ήταν στην Δημόσια τηλεόραση, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα με τις επιτυχίες που βλέπουμε να έρχονται από τις Ελληνικές ομάδες σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα είναι περισσότερα τα παιδιά που θα ασχοληθούν με το άθλημα του βόλεϊ. Βέβαια κάπου εδώ να πούμε ότι στις δικές μας προθέσεις είναι η ένταξη του βόλεϊ στα Δημοτικά σχολεία με μεγαλύτερη ένταση. Πρέπει να δημιουργηθούν δηλαδή πρωταθλήματα στα Δημοτικά σχολεία, να αντλήσουμε παιδιά τα σχολεία στο άθλημα και παράλληλα μέσα στο σχεδιασμό είναι η πραγματοποίηση διοργανώσεων όπως το ΜΙΝΙ Βόλεϊ και το Street Volley σε αρκετές περιοχές δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλές περιοχές της προβολής και προσέλκυσης αρκετών παιδιών στο άθλημα.

 

Η Τρίπολη αν και με ένα, διαθέτει ένα αξιόπιστο κλειστό γυμναστήριο. Θα μπορούσε με τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης ή της περιφέρειας να φιλοξενηθεί ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός όσον αφορά το χώρο του βόλεϊ;

Βέβαια θα μπορούσε. Εκτός από μια Πανελλήνια φιλοξενία μιας διοργάνωσης του αθλήματος, θα μπορούσε να φιλοξενήσει και κάποια διοργάνωση της Ένωσης. Είναι στις προθέσεις μας μέσα από τη συνάντηση που θα κάνουμε με την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα final-4 της Ένωσης να πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη, γιατί απ’ ότι φαίνεται για παράδειγμα οι τέσσερις ομάδες στο παιδικό που θα διεκδικήσουν τις θέσεις, θα είναι μια από το Βραχάτι, μια από την Πάτρα, μια από την Καλαμάτα και εδώ από άλλες περιοχές. Θα αναζητήσουμε τις προϋποθέσεις οι οποίες για εμάς δεν είναι η κάλυψη όλων των εσόδων, αλλά μια καλή τιμή για τη φιλοξενία στην περιοχή. Για παράδειγμα στο Αίγιο βρήκαμε ξενοδοχείο με 15 ευρώ ανά άτομο και με μια συνεργασία με το ΤΕΙ για τη σίτιση καταβάλλοντας φυσικά το αντίτιμο που προβλέπεται, σημαίνει ότι δίνεις τη δυνατότητα σε μια ομάδα με 20 ευρώ ανά άτομο να φιλοξενηθεί και να μείνει για τις ανάγκες μιας διοργάνωσης.

Αν λοιπόν βρούμε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Τρίπολη, θα ήταν μεγάλη μας χαρά να αναθέσουμε μια διοργάνωση στην περιοχή, γιατί έτσι δίνουμε την ευκαιρία στον φίλαθλο κόσμο της Αρκαδίας να δει στην πράξη πολύ σημαντικά ματς και αγωνιστική δράση του αθλήματος. Με την ευκαιρία διάβασα πρόσφατα την ιστορία του τμήματος βόλεϊ του Αρκαδικού και είναι πολύ σημαντικό να δουν οι άνθρωποι του αθλήματος εδώ να δραστηριοποιείται το βόλεϊ στην πόλη. Κατά την άποψή μας κακώς η Τρίπολη να μην έχει τόσα χρόνια τώρα ανδρική ομάδα και ευχή μας είναι σύντομα να ανασυσταθεί ένα ανδρικό τμήμα Βόλεϊ στην περιοχή σας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here