Για μια πόλη ζωντανή

0
1210

ΓΡΑΦΕΙ ο Φώτης Μαρούδας.

Με αφορμή δημοσιεύματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχετικά με την απώλεια της διοργάνωσης κολυμβητικών αγώνων στην πόλη μας το ερχόμενο καλοκαίρι, αναδεικνύεται η διαχρονική απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την προσέλκυση επισκεπτών από αυτή.

Η Τρίπολη, έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα Αθλητικό Κέντρο στο οποίο παρέχεται η δυνατότητα να φιλοξενηθούν σχεδόν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης για τους κατοίκους της που το επιλέγουν για τον απογευματινό τους περίπατο.

Ωστόσο, η οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών που έχει περιστείλει  δραστικά τους διαθέσιμους πόρους για τους Δήμους, έχει αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι της στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου. Αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη χρόνια εγκατάλειψη των υποδομών του Αθλητικού Κέντρου καθιστά εξαιρετικά δαπανηρή ακόμη και τις πιο εντοπισμένες παρεμβάσεις για τη συντήρησή τους. Γεγονός, που επιβεβαιώνεται από το ύψος  της προς δημοπράτηση  εργολαβίας για την αντικατάσταση της μεταλλικής επικάλυψης της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου , ύψους  170.000,00 Ευρώ.

Πρόσφατα ο Σύλλογος των Εστιατόρων της Αρκαδίας εξέφρασε την αγωνία του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τρίπολη χαρακτηρίζοντας την σαν μια «έρημη» πόλη με σχεδόν μηδενική επισκεψιμότητα.

Η Τρίπολη και η ευρύτερη περιοχή της, εκτός από το τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό της απόθεμα, διαθέτει μια μακρά παράδοση στον Αθλητισμό. Η μακρά αυτή παράδοση πρέπει να αποτελεί τη βάση προκειμένου η Πόλη μας, να είναι ξανά το επίκεντρο του Αθλητισμού για την Πελοπόννησο και τη Χώρα.  Μια στόχευση που μπορεί να αναστρέψει την αρνητική πορεία της προσέλκυσης επισκεπτών και την παρεπόμενη αναβάθμιση της ξενοδοχειακής υποδομής της.

Το Αθλητικό Κέντρο της Τρίπολης διαθέτει το πλεονέκτημα ότι συγκεντρώνει σε έναν χώρο τις υποδομές εκείνες που μπορούν να φιλοξενήσουν σχεδόν όλες τις αθλητικές δραστηριότητες. Για την ανάσχεση και την αντιστροφή την πτωτικής πορείας της Πόλης στην προσέλκυση επισκεπτών είναι αναγκαία η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου προκειμένου να παρέχει τη δυνατότητα ανάληψης από την Πόλη μας διοργανώσεων διαφόρων αθλημάτων σε σταθερή βάση και η παροχή υψηλής ποιότητας υποδομών για τους κατοίκους της και τα αθλητικά σωματεία της περιοχής, με τη συνδρομή του κατάλληλου προσωπικού για την οργάνωση και την επόπτευση των αθλητικών δραστηριοτήτων. Ένα σκέλος των παρεμβάσεων μπορεί να αφορά και στην πλήρη ανάπλαση και αναδιάταξη των υπαίθριων εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου και την αρμονική ένταξη τους στο περιαστικό άλσος του Αγ. Γεωργίου ούτως ώστε να καλυφθεί η ανάγκη του περίπατου των κατοίκων της πόλης.

Γίνεται φανερό πως το μέγεθος της προτεινόμενης παρέμβασης είναι μεγάλο και απαιτεί πόρους, που πρέπει να αναζητηθούν στις σύγχρονες πρακτικές ανεύρεσης των αναγκαίων χρηματικών κεφαλαίων. Εύλογα διερωτάται κανείς ποια μπορεί να είναι τα ωφελήματα για την Πόλη μας από μια τόσο μεγάλη παρέμβαση. Η απάντηση μπορεί να δοθεί από αυτά που απώλεσε η πόλη μας από την πρόσφατη απώλεια της διοργάνωσης των κολυμβητικών αγώνων.

Από την διοργάνωση των επίμαχων αγώνων στην πόλη και στα περίχωρα της θα είχαμε περίπου 3000 επισκέπτες για επτά ημέρες, δηλαδή περίπου το 20% των συνολικών διανυκτερεύσεων ημεδαπών για την Αρκαδία για το έτος 2017, με έναν εκτιμώμενο τζίρο για τα καταλύματα γύρω στις 500.000 ευρώ και την κατανάλωση συνολικά, γύρω στο 1.300.000 ευρώ.

Με εκτίμηση
Φώτιος ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Τρίπολη αλλάζουμε τα δεδομένα»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here