Πολύς λόγος και μεγάλη κουβέντα άνοιξε τις τελευταίες ώρες το ξέσπασμα του παλιού άσσου και νυν προπονητή Νίκου Οικονόμου μετά την ήττα της ομάδας του Ερμή Σχηματαρίου του οποίας αποτελεί υπεύθυνος ακαδημιών με 126-13, για τις μεγάλες διαφορές που επιδιώκουν κάποιοι σύλλογοι να κερδίσουν ακόμη και σε πρωταθλήματα μικρών ηλικιακά κατηγοριών.
Ο παλιός άσσος αλλά και νυν προπονητής αναφερόμενος σ’ αυτό το φαινόμενο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε μια καινούργια ακαδημία μπάσκετ, στο Σχηματάρι. Έχουμε πάρα πολλά παιδιά και αυτό είναι κάτι ενθαρρυντικό. Δεν είναι όλα παίδες, αλλά υπάρχουν και παμπαίδες, αν δεν ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή δεν θα κατεβαίναμε σε αγωνιστικό τμήμα ακόμα. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες που είναι καλύτερες στα τμήματα των ακαδημιών, αλλά είναι απίστευτο να βλέπω παιδιά να πιέζουν 40 λεπτά σ’ ένα παιχνίδι που παίζουν ακόμη και με μικρότερες ηλικίες και να κερδίζουν με σκορ όπως πρόσφατα αντίπαλος που επικράτησε των παίδων του Ερμή Σχηματαρίου, της δικής μας ομάδας με 126-13! Είναι ντροπή! Και μάλιστα να πανηγυρίζετε αυτό από τους προπονητές και τους γονείς της νικήτριας ομάδας!».
Ο υπεύθυνος ακαδημιών του Ερμή Σχηματαρίου και του Κορωπίου συνέχισε στις δηλώσεις του αναφέροντας: «Ένα έχω να πω: Είμαι περήφανος για τα δικά μας παιδιά και την προσπάθεια που έκαναν. Θα μπορούσαμε να μην κατέβουμε επειδή έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο και να χάσουμε με 20-0, αλλά εγώ ζήτησα ως υπεύθυνος των ακαδημιών του Ερμή Σχηματαρίου να παίξουμε το παιχνίδι. Όπως έχω μάθει εγώ το μπάσκετ, υπάρχει η νίκη, υπάρχει η ήττα, αλλά πάνω απ’ όλα υπάρχει ο σεβασμός στον αντίπαλο και ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Έχω παρακολουθήσει προγράμματα ακαδημιών σε Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και τον τρόπο λειτουργίας τεράστιων συλλόγων όπως η Μπαρτσελόνα και ξέρετε κάτι; Δεν επιτρέπεται εκεί να κερδίζεις πάνω από 20 πόντους.. Κάποιοι μαθαίνουν το μπάσκετ στα παιδιά με τον πιο αντιπαιδαγωγικό τρόπο και για μένα είναι ντροπή. Κανονικά σε τέτοιους ανθρώπους θα πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος στα γήπεδα του μπάσκετ».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Τι επιτυγχάνεις, πιέζοντας σε όλο το γήπεδο και κερδίζοντας με 126-13 ένα παιχνίδι παίδων. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να ισοπεδώνεις παιδιά 13-14 ετών που έρχονται στο μπάσκετ για να το αγαπήσουν και να περάσουν καλά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να μπαίνουν στο γήπεδο, πρέπει να τους απαγορευτεί η είσοδος».
Φαινόμενο σύνηθες στα τμήματα υποδομής της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ…
Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι άγνωστο σε επίπεδο πρωταθλημάτων υποδομής στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Αντιθέτως είναι σύνηθες στις μικρές ηλικιακά κατηγορίες στις οποίες η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ δύο ομάδων είναι πολύ μεγάλη. Το ζήτημα προκύπτει όταν οι ομάδες που έχουν εξασφαλισμένη λόγω δυναμικότητας τη νίκη επιλέγουν να διεκδικήσουν το θετικό αποτέλεσμα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά. Ο λόγος (αν θέλατε να καταθέσουμε την δική μας άποψη); Ουσιαστικά κανένας! Δύο βαθμοί ή πρόκριση εξασφαλίζονται είτε μια ομάδα κερδίσει με 5 πόντους είτε με 50, είτε με 150! Οι εντυπώσεις κατά την άποψή μας ωστόσο σ’ έναν αγώνα υποδομής δεν κερδίζονται με μια νίκη 60 ή 100 πόντων διαφορά, είτε ξαφνικά τα παιδιά μικρών ηλικιών μαθαίνουν περισσότερα στο μπάσκετ με το να κερδίζουν με διαφορές τόσο μεγάλου εύρους.
Όταν στις μικρές ηλικιακά κατηγορίες υπάρχουν κανόνες και υποχρεωτικές συμμετοχές ομάδων, είναι λογικά να υπάρχουν και ομάδες που στελεχώνονται με μικρότερης ηλικίας παιδιά ή παιδιά με μικρή εξέλιξη στο άθλημα από αυτά άλλων ομάδων. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να δέχονται ήττες τόσο μεγάλου εύρους! Παράλληλα υπάρχουν κανονισμοί σε προκηρύξεις μικρών ηλικιακά κατηγοριών που προβλέπουν ως ένα από τα κύρια κριτήρια σε περίπτωση ισοβαθμίας το συνολικό goal average. Αποτέλεσμα αρκετές ομάδες να επιδιώκουν νίκες με πολύ μεγάλες διαφορές, γιατί το επιτρέπει η δυναμικότητα του αντιπάλου.
Για την ιστορία κλείνοντας το τελευταίο μόνο διάστημα στα γήπεδα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ σε επίπεδο μικρών ηλικιακά κατηγοριών έχουν παρατηρηθεί αρκετά τέτοια σκορ με πολύ μεγάλες διαφορές όπως:
– Λακωνικός Κρόνος – ΣΚ Σπάρτη 140-7 | πρωτάθλημα Κορασίδων (διαφορά 133 πόντων).
– ΑΠΣ Πρωτέας – ΑΠΟΜ Πήγασος 118-30 | πρωτάθλημα Παίδων (διαφορά 88 πόντων).
Πολύ περισσότερα αποτελέσματα με διαφορές πάνω από τους 65-70 πόντους αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο στα τμήματα υποδομής ειδικά για κάποιες ομάδες, που κρίνουν ίσως και υποχρεώση των νεαρών αθλητών να κερδίζουν τα ματς με πολύ ευρείες διαφορές.
– ΣΠΟΚ Ευκλής – ΑΠΣ Πρωτέας 26-97 | πρωτάθλημα Παίδων (διαφορά 71 πόντων).
– ΑΠΣ Πρωτέας – ΣΚ Καλαμάτα 90-22 | πρωτάθλημα Παίδων (διαφορά 68 πόντων).
– Καλαμάτα 80 – ΣΚ Καλαμάτα 123-51 | πρωτάθλημα Παίδων (διαφορά 72 πόντων).
– ΑΣ Τριφυλίας – ΚΟΜ Πελασγός 33-103 | πρωτάθλημα Παίδων (διαφορά 70 πόντων).
– ΚΟΜ Πελασγός – ΑΣ Τριφυλίας 104-28 | πρωτάθλημα Παίδων (διαφορά 76 πόντων).
– ΑΣ Βατικιώτης – ΑΟ Μονεμβασιάς 27-106 | πρωτάθλημα Παίδων (διαφορά 79 πόντων).
– Αστέρας Βλαχιώτη – Αίαντας 101-24 | πρωτάθλημα Παίδων (διαφορά 77 πόντων).