Στο σημερινό ΡΕΤΡΟ αφιέρωμα του «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» θα γυρίσουμε πίσω το χρόνο στο 2005 και θα ασχοληθούμε με τον Αστέρα Τρίπολης και στην αντιπαράθεση με το Δήμο Τρίπολης το Καλοκαίρι του 2005, στην προσπάθεια της διοίκησης να αναλάβει την ιδιοκτησία του γηπέδου έστω και με πλειοψηφία. Σκοπός για την «κυανοκίτρινη» διοίκηση ήταν τα σχέδια και ολική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων τα επόμενα χρόνια, κάτι που υλοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό! Δεύτερος σκοπός ήταν ο Αστέρας να αποκτήσει και με την άδεια του Δήμου ουσιαστικά στο μεγαλύτερο ποσοστό την ιδιοκτησία του γηπέδου, με σκοπό να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την μετατροπή του συλλόγου σε ΠΑΕ.

Η αλήθεια είναι ότι το γήπεδο του Αστέρα μέχρι το 2005 χαρακτηριζόταν Δημοτικό και φυσικά άνηκε στον Δήμο Τρίπολης, σε αντίστοιχο καθεστώς που ισχύει σήμερα με το Δημοτικό γήπεδο Παναρκαδικού. Οι άνθρωποι του Αστέρα Τρίπολης ωστόσο για να προλάβουν τις προθεσμίες και να συγκροτήσουν τη νέα ΠΑΕ, αντιμετώπισαν εμπόδια από το Δήμο Τρίπολης σε ότι αφορά το «γηπεδικό» με αποτέλεσμα να απειληθεί ακόμη και «οριστική ρήξη» και αποχώρηση των μεγαλομετόχων από τα Αρκαδικά ποδοσφαιρικά δρώμενα και τον Αστέρα Τρίπολης.

Η διοίκηση του Αστέρα Τρίπολης σύσσωμη είχε δώσει παρουσία στο έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης με σκοπό να γίνει αποδεκτό το αίτημα του Αστέρα Τρίπολης. Η καθυστέρηση έναρξης συζήτησης του θέματος του γηπέδου του Αστέρα, κάποια στιγμή προκάλεσε εκνευρισμό που είχε ως συνέπεια την αποχώρηση των μελών της διοίκησης και εκπροσώπων του συλλόγου, αλλά και την παράδοση των κλειδιών του γηπέδου του Αστέρα από τον Πρόεδρο του Αστέρα Τρίπολης κ. Κρητικό, στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Με την παρέμβαση μελών του Δημοτικού Συμβουλίου οι εκπρόσωποι του Αστέρα Τρίπολης επέστρεψαν με σκοπό τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε τους «κυανοκίτρινους» και ένα αίτημα που ύστερα από ένα μικρό χρονικό διάστημα έγινε αποδεκτό.

Πάμε να θυμηθούμε το ρεπορτάζ εκείνης της εποχής από την εφημερίδα «ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ» τον Ιούνιο του 2005:

 

«ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
Αφού απείλησε με παράδοση των κλειδιών του γηπέδου ο Πρόεδρος του Αστέρα!

Δραματική θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί η βραδιά της περασμένης Πέμπτης όταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πνευματικό Κέντρο, μεταξύ των άλλων θεμάτων είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί και το θέμα του γηπέδου του Αστέρα. Ένα θέμα το οποίο απασχολούσε τις τελευταίες ημέρες έντονα τους υπεύθυνους της ομάδας, καθώς τα χρονικά περιθώρια όσον αφορά τις διαδικασίες για σύσταση της ομάδας σε ΠΑΕ «στένευαν» σημαντικά. Σημαντική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι και η επίλυση του ζητήματος του γηπέδου.

Οι άνθρωποι του Αστέρα είχαν από τις προηγούμενες ημέρες ζητήσει από το Δήμο, ακόμα και με σχετικά αιτήματα προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να βρεθεί μια λύση με το γήπεδο του Αστέρα το οποίο στο μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει ως γνωστόν στο Δήμο Τρίπολης. Το θέμα λοιπόν ήταν να συζητηθεί πριν περίπου από 15 μέρες αλλά μεταφέρθηκε τελικά στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης. Παρόντες λοιπόν στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου μεταξύ των ανθρώπων του Αστέρα και τα δύο αφεντικά της ομάδας, κ. Καϋμενάκης και κ. Μπάκος, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περίμεναν να δουν ποια θα ήταν η απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Στο συγκεκριμένο συμβούλιο είχαν τεθεί και άλλο ένα προγραμματισμένο θέμα ενώ εκτός ημερήσιας διάταξης υπήρξαν σε συζήτηση ακόμη δύο θέματα.

Κάποια στιγμή και λόγω της πολύωρης αναμονής των διοικούντων της ομάδας σε συνδυασμό με την προφορική αντιπαράθεση για τα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν, είχαν κουράσει αρκετά και τους εκπροσώπους του Αρκαδικού σωματείου οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν να ξεκινήσει η συζήτηση για το γήπεδο του Αστέρα. Το αίτημα φάνηκε προς στιγμήν να μην γίνεται αποδεκτό και οι εκπρόσωποι του Αστέρα αποχώρησαν αρχικά απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος του γηπέδου. Μάλιστα ο προβληματισμός έγινε πραγματικά αισθητός σε όλους όταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο κ. Ευάγγελος Κρητικός άφησε τα κλειδιά του γηπέδου στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και αποχώρησε. Προς στιγμήν φάνηκε ότι με την κίνηση αυτή οι επενδυτές έδειξαν την πρόθεση τους να αποχωρήσουν από την ομάδα και την επενδυτική δράση τους στην περιοχή, εξαιτίας της αδιαφορίας της οποίας πίστευαν ότι δέχονταν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ευτυχώς όμως λίγα λεπτά αργότερα η κατάσταση εξομαλύνθηκε και με την παρουσία των εκπροσώπων του Αστέρα, κ. Κρητικό και κ. Μποροβήλο, να επιστρέφουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση του ζητήματος του γηπέδου Αστέρα. Το κλίμα άλλωστε που είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό, ύστερα από την καθυστέρηση εξέτασης του θέματος και αυτό ήταν αρκετό να προκαλέσει την ενέργεια αποχώρησης των επενδυτών από την αίθουσα. Πέρα όμως από τα όσα προηγήθηκαν η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου έδειξε την πρόθεση να βρεθεί άμεση λύση και μάλιστα να βελτιωθεί και το κλίμα με τους ισχυρούς άνδρες του «κυανοκίτρινου» συλλόγου, το οποίο το βράδυ της Πέμπτης παραλίγο να «τιναχτεί στον αέρα».

Παράλληλα ζητήθηκε από αρκετά μέλη να υπάρξει τρόπος βελτίωσης και επιπλέον δημιουργία αμφίδρομης σχέσης με την «κυανοκίτρινη» ομάδα, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του τοπικού αθλητισμού. Δεν πρέπει όμως να περάσει απαρατήρητος και ο προβληματισμός που φάνηκε πολλές φορές από την εισήγηση για ύπαρξη και όρων-ρητρών απέναντι στην ομάδα, από την πλευρά των Δημοτικών Συμβούλων. Αυτό φαίνεται ότι θα ήταν αναμενόμενο καθώς το χαρακτηριστικό παράδειγμα στο παρελθόν με το ζήτημα του γηπέδου του Παναρκαδικού, αποτέλεσε οδηγό για αποφυγή ανάλογων ενεργειών σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

Να βρεθεί το συντομότερο λύση με το «γηπεδικό ζήτημα»…

Άμεσα λύση ζήτησαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όσον αφορά το θέμα της εύρεσης λύσης στο αίτημα της ομάδας του Αστέρα. Βέβαια κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν «επί τάπητος», πολλά ζητήματα σχετικά με τον τρόπο παραχώρησης του γηπέδου στην ομάδα. Εκφράστηκαν απόψεις που είχαν να κάνουν: 1) με την προοπτική δημιουργίας μακροχρόνιας μίσθωσης, 2) με την προοπτική ανταλλαγής ενδεχομένως έκτασης ανάλογης μ’ αυτήν του γηπέδου που ζητήθηκε να περιέλθει στα χέρια του Ερασιτέχνη Αστέρα, 3) προοπτική αγοράς του γηπέδου και 4) προοπτική ανταλλαγής έκτασης προς το Δήμο με αντίστοιχη έκταση του γηπέδου που θα αποτελεί το 60% της συνολικής έκτασης αυτού.

Παρ’ όλα αυτά όμως δύο ήταν και οι βασικότερες εισηγήσεις που ακούστηκαν και που όπως όλα δείχνουν είναι και οι επικρατέστερες πάνω στις οποίες θα βρεθεί τελικά η «χρυσή τομή» μεταξύ των δύο πλευρών (Δήμου και ομάδας).

Στην πρώτη όπως εισηγήθηκε η παράταξη του κ. Αλέξανδρου Κοτσιάνη, προτάθηκε η παραχώρηση του 60% της έκτασης στον Αστέρα (Ερασιτέχνη), υπό προϋποθέσεις και ρήτρες που θα κανονιστούν, ούτως ώστε στην περίπτωση που διαλυθεί το σωματείο το γήπεδο να περιέλθει και πάλι στο Δήμο Τρίπολης, προκειμένου να μην ξανασυμβούν γεγονότα του παρελθόντος.

Ο κ. Κοτσιάνης ζήτησε να βρεθεί λύση με τις δύο πλευρές και αυτό το «δέσιμο» θα έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως, έξω από συμφέροντα και κομματικά κριτήρια και θα είναι η απαρχή της αλλαγής του επενδυτικού κλίματος στην Τρίπολη. Μάλιστα το ψήφισμα ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί απόψε (σ.σ. το βράδυ της Πέμπτης). Τελείωσε την πρότασή του κάνοντας έκκληση προς τα αφεντικά του Αστέρα κ. Μπάκο και κ. Καϋμενάκη να συνεργαστούν με την πόλη, όπου πέρα απ’ αυτό που θα κάνει ο Δήμος για την ομάδα να φανεί και η δική τους «μεγαλοψυχία» και διάθεση για την περιοχή.

Στην δεύτερη πρόταση ζητήθηκε η ελεύθερη παραχώρηση του γηπέδου στον Ερασιτέχνη Αστέρα με τις ρήτρες οι οποίες έχουν κατατεθεί και παράλληλα ο ορισμός επιτροπής (εκπρόσωποι Δήμου και εκπρόσωποι Αστέρα) από κοινού προκειμένου να ξεπεραστεί το νομικό πρόβλημα που ίσως παρουσιαστεί από μια τέτοια διαδικασία. Χαρακτηριστικά λέχθηκε και το εξής: «Σημασία έχει να δείξουμε το ήθος μας. Δηλαδή να δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε όλα όσα έχει κάνει η Διοίκηση του Αστέρα. Έτσι οι εκπρόσωποι της ομάδας θα δουν από μόνοι τους τα όποια νομικά προβλήματα και πιστεύω ότι θα έχουν τη διάθεση και να τα λύσουν αλλά και να φερθούν επενδυτικά απέναντι στην πόλη μας. Δεν μπορούμε να βάζουμε τέτοιους όρους σε ανθρώπους που έχουν δείξει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για την πόλη».

Τέλος ζητήθηκε να ψηφιστεί ομόφωνα η πρόταση για παραχώρηση του «πλειοψηφικού» μέρους του γηπέδου του Αστέρα στον Ερασιτέχνη κατά 60% και από εκεί και πέρα συστάθηκε μια επιτροπή (που αποτελούν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ταλούμης, Κακλαμάνος, Δελφάκης και ο υπεύθυνος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Θεοδωρόπουλος, μαζί με τον γενικό αρχηγό του Αστέρα κ. Μποροβήλο) προκειμένου να εξετάσει τους όρους συμφωνίας και παράλληλα να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και νομικά προβλήματα.

 

Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ…η απόδειξη!

Ο Πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης κ. Ευάγγελος Κρητικός (ο οποίος μαζί με τον γενικό αρχηγό της ομάδας κ. Δημήτρη Μποροβήλο επέστρεψαν μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της ομάδας προκειμένου να συζητήσουν το θέμα), ζήτησε να ακούσει έστω και υπό προϋποθέσεις το πολυπόθητο «ΝΑΙ» για την μεταβίβαση της κυριότητας του γηπέδου στον Ερασιτέχνη Αστέρα και όχι για την μακροχρόνια μίσθωση η οποία ακούστηκε κάποια στιγμή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Κρητικός είπε χαρακτηριστικά ότι οι υποσχέσεις που είχαν ακουστεί προ διετίας έγιναν πράξη και τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα είναι ικανά να πείσουν ότι γίνονται επενδύσεις στην πόλη. Ο Πρόεδρος της ομάδας αναφέρθηκε κάποιες στιγμές και με αριθμούς λέγοντας ότι μόνο το κόστος της νέας κερκίδας έφτασε το ύψος των 380.000 €, ενώ προβλέπονται με την ολοκλήρωση των εργασιών επενδύσεις συνολικού ύψους 4.500.000 €.

Όλα αυτά τα έργα οι εκπρόσωποι της ομάδας τόνισαν ότι δεν πρόκειται να τα πάρει η ομάδα αλλά θα παραμείνουν εν τέλει περιουσιακό στοιχείο του γηπέδου και κατ’ επέκταση του Δήμου, καθώς δεν ζητήθηκε απολύτως τίποτα από την πλευρά των επενδυτών.».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here