Ο προπονητής του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης στο «ΚΕ» σχολιάζει τη διάταξη του σχεδίου Νομού για ελεύθερη μεταγραφή αθλητών μετά τα 18 έτη

0
571

Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου Νομού για τον Ελληνικό Αθλητισμό αποτελεί γεγονός που προβλέπει αρκετές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα. Μάλιστα σε κάποια υπο-παράγραφο όπως η 3Α του Άρθρου 18 και Τροποποίηση του άρθρου 33 του ν. 2725/1999, προβλέπεται χαρακτηριστικά:

«Ο ερασιτέχνης αθλητής ηλικίας δεκαοκτώ (18) ετών και άνω μεταγράφεται ελεύθερα από το αθλητικό σωματείο, στη δύναμη του οποίου ανήκει, σε άλλο, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια των επιτρεπομένων σύμφωνα με τους οικείους κανονισμούς μεταγραφικών περιόδων. Κατά την πρώτη μετά την αποδέσμευσή του σύναψη σύμβασης παροχής αθλητικών υπηρεσιών με Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. καταβάλλεται στο σωματείο από την Α.Α.Ε ή το Τ.Α.Α. ως αποζημίωση κατάρτισης του αθλητή το ποσό που προβλέπεται στον κανονισμό μεταγραφών της οικείας ομοσπονδίας, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ένα δέκατο (1/10) των συνολικών απολαβών του για όλη τη διάρκεια της σύμβασης.».

Πρόκειται για σημείο στο συγκεκριμένο άρθρο το οποίο χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνησης καθώς αν αποτελέσει επίσημα Νόμος του κράτους απειλεί να πλήξει τα ερασιτεχνικά σωματεία και ειδικά αυτούς τους συλλόγους που δουλεύουν ουσιαστικά σε επίπεδο τμημάτων υποδομής αναδεικνύοντας νέους αθλητές/τριες.

Η αντίδραση γι’ αυτό το σημείο του άρθρου έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών παραγόντων ομάδων που θεωρούν ότι αδικεί την προσπάθεια των σωματείων, ενώ προβλέπει την αποδέσμευση του αθλητή/τριας που συμπληρώνει τα 18 του έτη, ΑΚΟΜΗ και αν έχει ακόμη δικαίωμα συμμετοχής σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα.

Με αφορμή τη συγκεκριμένο άρθρο, το μέλος του Αθλητικού Συλλόγου Πετοσφαίρισης Τρίπολης και προπονητής της ομάδας κ. Γιώργος Χρονόπουλος, μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης (24/02) στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο απόσπασμα του άρθρου που αφορά τις μεταγραφές αθλητών. Ο κ. Χρονόπουλος ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος στην «δέσμευση» των αθλητών από τους συλλόγους με φαινόμενα παρελθόντος και «κρεμασμένα δελτία» που κρατούσαν σε καθεστώς «ομηρίας» αθλητές και αθλήτριες που δεν είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τη μεταγραφή τους σε άλλους συλλόγους. Άλλωστε όπως τόνισε δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αθλητές/τριές που επιθυμούν να φύγουν.

 

«Δεν θα έχουν ουσιαστικά κίνητρα να δουλέψουν τα σωματεία σε επίπεδο τμημάτων υποδομής»

Παράλληλα όμως τόνισε ότι η συγκεκριμένη διάταξη θέλει κάποια περαιτέρω επεξεργασία, χαρακτηρίζοντάς αντιαναπτυξιακή και άδικη για τα ερασιτεχνικά σωματεία, αφού δίνει το δικαίωμα ελεύθερης αποδέσμευσής του αθλητή/τριας πριν ακόμη ολοκληρώσει ηλικιακά το δικαίωμα συμμετοχής του στα ηλικιακά πρωταθλήματα. Γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και πλήγμα σε όσους ερασιτεχνικούς συλλόγους δραστηριοποιούνται στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Γι’ αυτό και ο προπονητής του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης στη συγκεκριμένη διάταξη προτείνει η ελεύθερη αποδέσμευση αθλητή/τριάς να προβλέπεται μετά την ηλικία της ολοκλήρωσης των υποχρεώσεών τους στα αναπτυξιακά τους πρωταθλήματα.

Σχολιάστηκε επίσης ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη πλέον τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν έχουν ουσιαστικά κίνητρα να δουλέψουν σε επίπεδο τμημάτων υποδομής.

 

Η εισήγηση του κ. Χρονόπουλου στην ηλεκτρονική διαβούλευση…

Τις απόψεις των ανθρώπων του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης για τη συγκεκριμένη διάταξη ο κ. Χρονόπουλος κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες και με σχετικό μήνυμα-εισήγηση στην ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμού, στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Θα αναφερθώ στο άρθρο18. Θεωρώ ότι είναι ασαφές και χρειάζεται πολύ επεξεργασία. Καταρχήν η ελεύθερη μεταγραφή αθλητή-τριας θα πρέπει να ισχύει από 18+ ΕΦΟΣΟΝ δεν μετέχει σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα του συλλόγου του-της. Αν συμμετέχει θα μπορεί να φύγει με ελευθέρας όταν τελειώσει το αναπτυξιακό πρωτάθλημα που αγωνίζεται. Επίσης με αυτό το νόμο δεν έχει κανένα κίνητρο το ερασιτεχνικό σωματείο το να παράγει ταλέντα αφού στα 18 (υπόψη ότι από 16-17 Λυκείου μειώνουν τις προπονήσεις και αγώνες)θα έρχονται σωματεία με θεμιτό ή και αθέμιτο τρόπο τάζοντας πρωταθλήματα χρήματα κ.α. και θα κάνουν παιδομάζωμα αφού δεν θα στοιχίζει τίποτα. Από αυτά τα παιδιά βέβαια θα κρατήσουν όσα χρειάζονται και τα υπόλοιπα θα τα βάλουν στην άκρη ή θα τα παραχωρήσουν αλλού ενώ στην αρχική τους ομάδα μπορεί να έκαναν την διαφορά.

Εδώ θέλω να διευκρινίσω ότι μιλάω για μετακίνηση σε ερασιτεχνικό σωματείο και όχι επαγγελματικό. Εδώ μια πρόταση θα μπορούσε να είναι η εξής: Θα πρέπει να καταβάλλεται από την ομοσπονδία ή το σωματείο που θέλει να κάνει την μεταγραφή έναν ποσό αποζημίωσης για την κατάρτιση του αθλητή-τριας. Το ποσό θα εξαρτάται από την κατηγορία που έπαιζε ο αθλητής -τρια από τα 15 ή 16 χρόνων και μετά σε αντρικό ή γυναικείο, πόσες συμμετοχές είχε στο πρωτάθλημα, πόσες συμμετοχές και διακρίσεις είχε στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και συμμετοχές σε εθνικές ομάδες. Η ετήσια αποζημίωση θα καταβάλλεται μέχρι την συμπλήρωση της ηλικίας των 30 ετών.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν από τα σωματεία οι άσκοπες μεταγραφές μόνο και μόνο για να αποδυναμώσουν κάποια άλλα σωματεία και να απαξιώσουν τις υποδομές τους. Ταυτόχρονα επιβραβεύονται παράλληλα οικονομικά ανά έτος, τα ερασιτεχνικά σωματεία που δουλεύουν τα αναπτυξιακά τους τμήματα, δίνοντας ένα ακόμη ουσιαστικό κίνητρο να βελτιώσουν την προσπάθεια τους.

Τέλος δεν διευκρινίζεται το εξής: Το άρθρο 18 μας λέει ότι ο αθλητής φεύγει από το αρχικό του σωματείο στα 18 ελεύθερα και πάει λέω εγώ σε ένα άλλο ερασιτεχνικό. Μετά όταν γίνει ο αθλητής 19 χρονών και θέλει να φύγει από το σωματείο που είχε μετεγγραφεί την προηγούμενη χρονιά και να μεταγραφεί σε άλλο σωματείο, μπορεί το σωματείο που ανήκει να ζητήσει λεφτά; φεύγει ελευθέρας. Γιατί αν δεν φεύγει ελευθέρας τότε το αρχικό σωματείο είναι το κορόιδο της υπόθεσης.».

 

«Μεγάλο πρόβλημα λόγω της πανδημίας»

Κλείνοντας ο προπονητής του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης σχολίασε και την κατάσταση που βιώνει το τοπικό βόλεϊ και ο σύλλογος εξαιτίας της πανδημίας του κορδονιού. Αναλυτικά το σχόλιό του κλείνοντας είχε ως εξής: «Μεγάλο πρόβλημα και για το βόλεϊ. Έχουν χαθεί δύο χρονιές. Τα παιδιά που αγωνίζονται στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και έχει ταλέντο με σημαντικές αγωνιστικές παραστάσεις έχουν πληγεί σε ότι αφορά την εξέλιξή τους. Για παράδειγμα η κόρη μου από τη Α’ Γυμνασίου έχασε δύο χρονιές λόγω της πανδημίας σε ότι αφορά τις αγωνιστικές σεζόν και αυτό το παιδί θα πάει στην Γ’ Γυμνασίου υπό διαφορετικές συνθήκες θα πήγαινε πρωταγωνίστρια στην ηλικία των παγκορασίδων με παραστάσεις από αγώνες και με τη γυναικεία ομάδα, αλλά αντ’ αυτού για δύο χρόνια δεν θα έχει παίξει βόλεϊ.».

Συνεχίζοντας τόνισε προβληματισμένος: «με αυτή την κατάσταση που βιώνουμε δεν έχω κάποια πρόταση, γιατί όταν λέμε ότι έχουμε κάποια προβλήματα ή κάποια θέματα, προσωπικά θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε κάποια πρόταση. Δε νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα υπό αυτές τις συνθήκες».

Αναλυτικά όλα όσα είπε ο τεχνικός και μέλος του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης κ. Γιώργος Χρονόπουλος στην αθλητική εκπομπή «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω ηχητικό απόσπασμα:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here